X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szczepię dzieci szczepionkami podstawowymi z NFZ. Dodatkowo zaszczepiłam je na ospę wietrzną. Synek załapał się też na darmowe szczepienie przeciwko pneumokokom.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2017, 16:23

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viriki, zgadzam się z Tobą. To straszne i niesprawiedliwe, współczuję tej dziewczynie ogromnie, ale też staram się podchodzić z dystansem i nie nakręcać się niepotrzebnie. Już i tak mam wystarczająco dużo wątpliwości i obaw w głowie.

A jeszcze jeśli chodzi o ruchy to ja właśnie ostatnio odczuwam je mocniej - mam wrażenie, że córa ostatnio sporo urosła i teraz jak się przekręca to cały brzuch mi się rusza, intensywniej czuję kopniaki w żebra i manipulacje przy pęcherzu - ostatnio któregoś wieczora musiałam 6 razy pójść do łazienki zanim zasnęłam ;) Ale widocznie jeszcze nie ma tak mało miejsca, żeby nie móc w miarę swobodnie się ruszać. W przyszły poniedziałek mam USG, zobaczymy ile przybrała :)

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I u mnie córka okołosylwestrowa ;)
    Myślę że większosć dzieci z planowaną datą porodu na koniec września.

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które dostały sterydy na płucka, ile dostałyście dawek i jak długo Was trzymali w szpitalu w związku z podaniem?

Ja sie zastanawiam czy jednak nie polozyc soe w sszpitalu. Cały czas leżę niby na skróconą szyjkę ale naprawdę noe jestem w stanie wstać, od razu mam twardy brzuch ze skurcxami, do łazienki idę wpół zgięta z bólu. Wspomnienoa wróciły bo w pierwszej ciąży miałam takie bóle od początku.
    Gdybym miała podane sterydy może byłabym spokojniejsza bo w szpitalu nie dawają nic rozlurczowego oprocz magnezu

ckaidqk39a8l7x61.png
  • smeg Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie1981 wrote:
    Milenka~11. Nasza Emilka też powstała w Sylwestra :) W każdym razie wtedy miałam owulację ;)

Moja koleżanka ubierała swoją córkę głównie w body i na to bluzeczka + getry. Mam od niej mnóstwo takich ciuszków i mam nadzieję, że mi też jednak się sprawdzą.

Matka Rocku. Czy to Ty pisałaś o Rodzicielstwie Bliskości? Chciałabym się zagłębić w ten temat, bo wydaje mi się, że jest bliski mojemu sercu. Zastanawiam się nad zakupem jednej z poniższych książek:

„Dziecko z bliska” Agnieszka Stein
    „Księgi Rodzicielstwa Bliskości” William Sears, Martha Sears.

Którą bardziej byś poleciła? Może jakąś inną?
    Oczywiście jak ktoś jest w temacie to również proszę o opinie :)
    Ja mam tę drugą, jeszcze nie zdążyłam przeczytać, ale obie były polecane na blogach o RB które śledzę :) Pierwszą też planuję sobie kupić jak przeczytam tę stertę, którą już mam :P Pierwsza podobno jest bardziej przystosowana do polskich warunków.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2017, 16:29

Annie1981 lubi tę wiadomość

thgfflw1r5jwwi42.png
    uch5trd871vy6cfm.png
    gg64o7est9yc5xll.png
    Gdańsk, 31 l., kp :)
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Dziewczyny które dostały sterydy na płucka, ile dostałyście dawek i jak długo Was trzymali w szpitalu w związku z podaniem?

Ja sie zastanawiam czy jednak nie polozyc soe w sszpitalu. Cały czas leżę niby na skróconą szyjkę ale naprawdę noe jestem w stanie wstać, od razu mam twardy brzuch ze skurcxami, do łazienki idę wpół zgięta z bólu. Wspomnienoa wróciły bo w pierwszej ciąży miałam takie bóle od początku.
    Gdybym miała podane sterydy może byłabym spokojniejsza bo w szpitalu nie dawają nic rozlurczowego oprocz magnezu

Cameline ja idę w poniedziałek na oddział i będę mieć podawane sterydy to dam Ci znać ile dawek na tym etapie i co jaki czas będą podawać.
    A Ty jeśli możesz to pogadaj z lekarzem o położeniu Cię na oddział. Wiem, że masz jeszcze córcię ale jeśli dałabys radę organizacyjnie to lepiej być pod obserwacją. Tym bardziej, że jak piszesz- pierwsza ciąża też nie była u Ciebie łatwa...

Cameline lubi tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    te sterydy to nie wiem czy czasem nie 3 dawki. kuzynka byla w szpitalu bo poprzednia ciaza szyjka sie jej nagle skrocila i nagle porod i cc w 28tc

6sutskjolve431gm.png
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie1981 wrote:
    Matka Rocku. Czy to Ty pisałaś o Rodzicielstwie Bliskości? Chciałabym się zagłębić w ten temat, bo wydaje mi się, że jest bliski mojemu sercu. Zastanawiam się nad zakupem jednej z poniższych książek:

„Dziecko z bliska” Agnieszka Stein
    „Księgi Rodzicielstwa Bliskości” William Sears, Martha Sears.

Którą bardziej byś poleciła? Może jakąś inną?
    Tak, jestem zdecydowaną zwolenniczką nurtu RB. :D
    Obie są godne polecenia, choć nie czytałam żadnej z nich w całości, ale ze strony dziecisawazne.pl znam autorów, ich poglądy i obszerne fragmenty ich książek.
    Ze mną to było tak, że najpierw zaczęłam intuicyjnie postępować w określony sposób, a dopiero potem dowiedziałam się, że to co mi instynkt i miłość do dziecka podpowiada nazywa się "Rodzicielstwo Bliskości" i są na ten temat strony, książki itd. ;)

Przed urodzeniem pierwszego synka znałam tylko "5S" Dr.Karpa, na stronę dziecisawazne.pl trafiłam dużo później i czytam ją do dziś, bo zawsze znajduję tam coś co mnie utwierdza w słuszności tego jak postępuję. ;)

Annie1981 lubi tę wiadomość

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smeg, Matka Rocku. Dziękuję za opinie :) Chyba kupię te dwie książki ;)
    Dr Karpa też mam, ale jeszcze nie miałam czasu się za nią zabrać.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2017, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej mamuśki :) później postaram się Was nadrobić.
    Od niedzieli brzuch mi strasznie twardniał praktycznie jak tylko się ruszałam to się skałą robiła i do tego doszły bóle pleców takie jak podczas miesiączki. No-spa już nie pomagała więc lekarz kazał mi przyjechać na KTG i badania. Okazało się, że mam infekcję bakteryjną i grozi nam wcześniejsze odpłynięcie wód płodowych. Dostałam dwa antybiotyki i mam się zjawić na kontrolę za tydzień.

• Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie1981, Milenka~11, zapomniałam dodać, że ja też mam termin na 23 września, więc nasz dzidź też poczęty w sylwestra. ;)

Milenka~11, Annie1981 lubią tę wiadomość

• julitk4 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka Rocku wrote:
    Annie1981, Milenka~11, zapomniałam dodać, że ja też mam termin na 23 września, więc nasz dzidź też poczęty w sylwestra. ;)

Ja mam na 24.Kochaliśmy się tylko w Wigilię;)Do tej pory w głowę zachodzę kiedy była owulacja.

Milenka~11 lubi tę wiadomość

• wisienka1212 Ekspertka

Wysłany: 21 lipca 2017, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline ja mialam podawane sterydy w 27 tyg i trzymali mnie dwie doby ;)
    Dostalam dwie dawki i chyba tak sie daje, na twoim miejscu bym tak zrobila bo nawet dla Ciebie lepiej miec swidomosc ze maluszek sobie poradzi :)

xrotflw1v3lz0rek.png
  • Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:

Ja mialam dwie dawki sterydow.

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jaki ja mam ostatnio apetyt... normalnie ciągle chodzę i jem... Miesiąc do porodu a czuję, że będę się do niego toczyć :D

Milenka~11 lubi tę wiadomość

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • shelby* Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała tez poczeta w sylwestra :)
    Monako - robi się poważnie !
    Karolcia - ja za to odwtornie, od 3 śni nie jadła bym nic. Ta pogoda mnie wykańcza. Duszno,parno i nie ma czym oddychać

Milenka~11, Annie1981 lubią tę wiadomość

74709jcgjiz14w6b.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że pojawił się temat torby do szpitala. Ja zamierzam spakować się w kabinówkę i wziąć rzeczy tylko na 1-2 dni. W miarę poyrzeb mąż będzie donosił potrzebne rzeczy. Dokumenty, wnyniki badań, kartę ciąży oraz rzeczy do ubrania dla maluszka waryo schować w przedniej kieszeni klapy walizki żeby nie trzeba było ich szukać. Podobnie ubrania i rzeczy potrzebne do porodu ułożyć na samym wierzchu. Pamiętajcie że do większości polskich szpitali trzeba zabrać własne sztućce i kubek.

Mnie już powoli dopada stres przedporodowy. Poza ťym od przyszłego tygodnia zaczynam masaż krocza.

Miłego wieczoru!

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam +10 kg i całe szczęście mały synuś nie pozwala mi się obżerać odkąd się w zeszłym tygodniu obrócił główką w dół i uciska mi girami przeponę i inne organy wewnętrzne tak, że momentami robi mi się niedobrze. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. ;)
    justa. wrote:
    Mnie już powoli dopada stres przedporodowy. Poza ťym od przyszłego tygodnia zaczynam masaż krocza.
    O właśnie, zapomniałam wam powiedzieć ciekawostkę apropos masażu krocza.
    Położna z którą rozmawiałam powiedziała, żeby absolutnie tego nie robić w sensie niczego sobie co raz większą ilością palców nie rozciągać, bo skóry krocza to wcale nie uelastycznia, tylko powoduje opuchliznę, czy wręcz obrzęk, który poród utrudnia a nie ułatwia.
    Ciekawie czy ma rację.
    Będę rozmawiać jeszcze z inną bardzo doświadczoną położną i zapytam o to.

• Niespokojna M Przyjaciółka

Wysłany: 21 lipca 2017, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stres przedporodowy....ja też już zaczynam się stresować ...

• Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też powoli zaczynam się stresować... ostatnio śnił mi się poród... i o dziwo nie sama akcja a już po porodzie, że szukałam po całym szpitalu mojego szkraba... masakra obudziłam się cała mokra i pierwsze co to dotykałam brzuszka czy mały tam jeszcze jest...

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
‹‹ 960 961 962 963 964 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ