X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
Odpowiedz

🍀Wrześniowe mamy 2024🍀

Oceń ten wątek:
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazuzi wrote:
    Mamy podobnie.
    Dla dziewczynki jednogłośnie Dominika.
    Dla syna nie mamy pomysłu. Każdy ma inne propozycje, ale żadna z nich nam nie pasuje. Ja mam jeden typ taki, który naprawdę mnie przekonuje, ale mąż się nie chce zgodzić.. wszystkie inne pomysły niby ok, ale to nie jest to
    Jeśli chodzi o mnie to podoba mi się Jeremi a mąż absolutnie 😔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2024, 08:51

lady_in_black lubi tę wiadomość

preg.png
  • Berry123 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarara wrote:
    To chyba dostają tylko rodziny gdzie pracuje jedna osoba, bo jak inaczej. 🤔
    No jest niski ten próg, specjalnie żeby prawie nikt się nie załapał 😩.

Klarara lubi tę wiadomość

👱‍♀️28 👱‍♂️32

Choroba Gravesa-Basedova, niedczynność tarczycy po terapii jodem radioaktywnym, letrox 175

starania 👶 od 07/2023
    15.01.24 ⏸
    15.02 1,3 cm człowieczka z ❤

preg.png
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż chce dla chłopca Maks i się tak upiera... 😔 A mi nie leży to w ogóle... I do tego takie popularne to imię.

preg.png
  • mimi_m Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarara - próg jest ten sam od 18 lat chyba , odkąd wprowadzili becikowe - wtedy najniższa krajowa to był ok 900zł brutto.
    Zaświadczanie od lekarza + dochód mops sobie sam policzy
    Dochód za poprzedni rok /12 /ilość członków rodziny 1922zł na głowę niemożne przekraczać , na ulgę prorodzinna z jednym dzieckiem na stanie też się nie zalepię gdzie 2 rodziców pracuje

Berry123 - nie jest specjalnie prostu go nie podnoszą, kiedyś ciężko był sie nie załapać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2024, 08:58

Klarara lubi tę wiadomość

preg.png
  • Berry123 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mimi_m wrote:
    Klarara - próg jest ten sam od 18 lat chyba , odkąd wprowadzili becikowe - wtedy najniższa krajowa to był ok 900zł brutto.
    Zaświadczanie od lekarza + dochód mops sobie sam policzy
    Dochód za poprzedni rok /12 /ilość członków rodziny 1922zł na głowę niemożne przekraczać , na ulgę prorodzinna z jednym dzieckiem na stanie też się nie zalepię gdzie 2 rodziców pracuje

Berry123 - nie jest specjalnie prostu go nie podnoszą, kiedyś ciężko był sie nie załapać
    No a teraz minimalna krajowa to ponad 4k brutto. Moim zdaniem jak rosną wynagrodzenia to takie progi powinny rosnąć też. Po prostu dali 800 plus i tego już nie podnoszą żeby mniej ludzi się załapało.

👱‍♀️28 👱‍♂️32

Choroba Gravesa-Basedova, niedczynność tarczycy po terapii jodem radioaktywnym, letrox 175

starania 👶 od 07/2023
    15.01.24 ⏸

preg.png
  • mimi_m Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berry123 - nie powinno być progu, bo więcej robota weryfikacji kosztuje niż "korzyść" z nie wypłaconej kasy ;-)
    ...no i kiedyś becikowe to była równowartość 1,5 najniższej więc teraz to powinno być 5k

Berry123 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mimi_m wrote:
    Berry123 - nie powinno być progu, bo więcej robota weryfikacji kosztuje niż "korzyść" z nie wypłaconej kasy ;-)
    ...no i kiedyś becikowe to była równowartość 1,5 najniższej więc teraz to powinno być 5k
    Fajnie by było :D
    Ja właśnie kojarzę, że 10 lat temu dostałam becikowe, ale wynagrodzenia były inne i nie pracowałam na pełny etat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2024, 09:30

preg.png
  • mimi_m Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś

Klarara - wiesz kiedyś było becikowe koniec, teraz mas +800, RKO, żłobkowe ...

preg.png
  • Magda603 Ekspertka

Wysłany: 20 marca 2024, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, dziewczyny jestem z wątku wrześniowego 2023. Gdyby któraś była zainteresowana mam na sprzedaż ubranka niemowlęce rozm 56. Kolory neutralne. Mogę przesłać link na Olx. Ok 64 sztuki za 100 zł. Stan idealny.

• Szałwia7 Znajoma

Wysłany: 20 marca 2024, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berry123 wrote:
    Cześć, melduję się po prenatalnych. Poszło sprawnie i u maluszka wszystkie narządy dobrze się rozwijają, ryzyka trisomii wyszły niskie po korekcie po USG, ale wyszło mi wysokie ryzyko preeklampsji (stanu przedrzucawkowego) przed 37 tygodniem ciąży (1 do 118) i wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrastania płodu przed 37 tyg ciąży (1 do 517). Mam brać accard do 36 tygodnia ciąży.

Hej,
    mam praktycznie identyczne ryzyk preeklampsji i zahamowania wzrastania i nie usłyszałam od lekarza ani słowa o tym, że to wysokie ryzyka ani ze mam brać accard :( widzę że muszę to skonsultować ponownie

preg.png
  • mirabellka Koleżanka

Wysłany: 20 marca 2024, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berry123 wrote:
    Cześć, melduję się po prenatalnych. Poszło sprawnie i u maluszka wszystkie narządy dobrze się rozwijają, ryzyka trisomii wyszły niskie po korekcie po USG, ale wyszło mi wysokie ryzyko preeklampsji (stanu przedrzucawkowego) przed 37 tygodniem ciąży (1 do 118) i wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrastania płodu przed 37 tyg ciąży (1 do 517). Mam brać accard do 36 tygodnia ciąży.

W teście pappa wiem, że nie ma co się nim sugerować ale zastanawia mnie czemu beta wyszła mi podwyższona 156 IU/I co odpowiada 4,5 MoM. Czytałam, że do 2,5 MoM jest poprawnie.Białko pappa wyszło w normie. Miała któraś z Was podobne wyniki?
    Mi wyszły bardzo podobne wyniki, a nawet chyba gorsze tych preeklampsji. Przed 34 tygodniem ciąży 1:175, przed 37 1:51. Zahamowanie wzrastania płodu przed 37 tyg 1:525. Wyniki biochemiczne mam w normie. Od kilku dniu biorę acard według zaleceń ginekologa. Niestety mam tendencje do wysokiego ciśnienia, które mam mierzyć 3 razy dziennie. W sytuacji gdy nie tylko przy badaniach i w gabinecie u ginekologa będę miała za wysokie ciśnienie, będę przyjmowała następne leki.

preg.png
  • mirabellka Koleżanka

Wysłany: 20 marca 2024, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szałwia7 wrote:
    Hej,
    mam praktycznie identyczne ryzyk preeklampsji i zahamowania wzrastania i nie usłyszałam od lekarza ani słowa o tym, że to wysokie ryzyka ani ze mam brać accard :( widzę że muszę to skonsultować ponownie
    Też mając w sumie takie wyniki spodziewałam się, że będę musiała przyjmować accard. Mówią że to profilaktyka, ale warto dopytać.

preg.png
  • Zazuzi Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarara wrote:
    Jeśli chodzi o mnie to podoba mi się Jeremi a mąż absolutnie 😔

Ja chcę Mateusza. Mąż się nie zgadza, bo jego siostry mąż się tak nazywa. Idąc tym tokiem myślebia to nie powinien mnie na żonę brać. Bo jego druga siostra ma tak samo na imię jak ja🤣 owszem, gdyby jakieś dziecko w rodzinie miało tak na imię to też bym się nie godziła. Ale nie dorosły, zwłaszcza z innym nazwiskiem.

Mąż się upiera nad Piotrem. Imię mi się bardzo podoba, ale kończy się na r i nazwisko zaczyna się na r. Ciężko wypowiedzieć. Kolejna jego propozycja to Alan. Nie bardzo mi podchodzi, bo wszystkie Alany jakie znam to łobuzy 🤪

Moje propozycje to Mateusz, Jakub, Igor (tu ta sama sytuacja co z Piotrem), Filip, Paweł, Adrian, Jacek, Maciej. Niby ładne, ale żadne to nie jest to. Pamiętam jak jakiś rok temu w pracy rozmawiałam z koleżanką że zmiany o imionach to mówiłam, że gdyby zdarzył się cud i miałabym syna to nazwałbym go Piotr lub Maciej. Dziś już taka pewna nie jestem

marti lubi tę wiadomość

preg.png
  • Berry123 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szałwia7 wrote:
    Hej,
    Hmm i teraz pytanie czy mój lekarz jest przewrażliwiony i każe brać niepotrzebnie czy twój olał sprawę. Planuję jeszcze za tydzień spytać mojej ginekolog czy na pewno mam to brać. Ale chyba lepiej jednak brać profilaktycznie🤔.

mirabellka lubi tę wiadomość

👱‍♀️28 👱‍♂️32

starania 👶 od 07/2023
    15.01.24 ⏸

preg.png
  • WeraAnna Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do tych z Was, które biorą acard. Jaką dawkę macie przepisaną? 75 czy 150?

preg.png
  • mirabellka Koleżanka

Wysłany: 20 marca 2024, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WeraAnna wrote:
    Mam pytanie do tych z Was, które biorą acard. Jaką dawkę macie przepisaną? 75 czy 150?
    150 raz dziennie na noc

preg.png
  • mirabellka Koleżanka

Wysłany: 20 marca 2024, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazuzi wrote:
    Ja chcę Mateusza. Mąż się nie zgadza, bo jego siostry mąż się tak nazywa. Idąc tym tokiem myślebia to nie powinien mnie na żonę brać. Bo jego druga siostra ma tak samo na imię jak ja🤣 owszem, gdyby jakieś dziecko w rodzinie miało tak na imię to też bym się nie godziła. Ale nie dorosły, zwłaszcza z innym nazwiskiem.

Mąż się upiera nad Piotrem. Imię mi się bardzo podoba, ale kończy się na r i nazwisko zaczyna się na r. Ciężko wypowiedzieć. Kolejna jego propozycja to Alan. Nie bardzo mi podchodzi, bo wszystkie Alany jakie znam to łobuzy 🤪

Moje propozycje to Mateusz, Jakub, Igor (tu ta sama sytuacja co z Piotrem), Filip, Paweł, Adrian, Jacek, Maciej. Niby ładne, ale żadne to nie jest to. Pamiętam jak jakiś rok temu w pracy rozmawiałam z koleżanką że zmiany o imionach to mówiłam, że gdyby zdarzył się cud i miałabym syna to nazwałbym go Piotr lub Maciej. Dziś już taka pewna nie jestem
    Imiona męskie to ciężki temat :D Mało imion mi się podoba męskich, a żeńskich już serio sporo. Z tym, że moim i partnera wymogiem jest aby to imię było mniej popularne. Pomysł jest, więc tylko musimy poznać płeć lokatora.

preg.png
  • marti Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazuzi wrote:
    Pamiętam jak jakiś rok temu w pracy rozmawiałam z koleżanką że zmiany o imionach to mówiłam, że gdyby zdarzył się cud i miałabym syna to nazwałbym go Piotr lub Maciej. Dziś już taka pewna nie jestem

Mój ojciec to Maciej i moja babcia całe życie wszystkim powtarza, żeby tylko Maciej dziecku na imię nie dawali bo to szogun 😂

U nas będzie Piotr albo Emilia. Imiona mamy wybrane już od dawna, chociaż nie powiem, kusiło aby zmienić ale uznaliśmy, że zostajemy przy tych naszych pierwszych wybranych.

Jeśli będzie córka na drugie będzie miała Eugenia po mojej ukochanej babci.

Powiedzcie mi czy Wy też nie śpicie po nocach? Ja mam jakąś tragedię, ledwo żyje...😴

25.12.2023 ⏸️ 🥰
    10.01.2024 6+1, 0,47 cm i serduszko
    07.02.2024 10+1, 3,24 cm 👶🏻
    27.02.2024 prenatalne 13+0, 6,80 cm 👶🏻, zdrowe, chyba💙
    06.03.2024 14+1, płeć niepotwierdzona
    03.04.2024 18+1 potwierdzone - chłopiec 💙🥰
    23.04 - 21+0 połówkowe, zdrowy, 340g 👶🏻

preg.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka bardzo ładne imię.
    Wiecie... Imię dla pierwszej córki miałam wybrane za dziecka (kiedy ja byłam dzieckiem). Do czasu kiedy zaszłam w ciążę stało się mega popularne -Julia.
    Imię dla syna -Antek to przypadek. Kolejne popularne imię.
    Pech chciał, że mąż zawsze chciał Zosię, a to imię też zajmuje top..
    Tak więc... Wygląda na to, że wszystkie moje dzieci będą mieć mega popularne imiona 🫣

marti lubi tę wiadomość

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • mimi_m Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się podoba Krzysztof, Tomek, Filip, Adam, z imionami nie ma co się konsultować bo zawsze komuś coś się nie podoba i każdy ma inne skojarzenia.
    Klasyki zawsze się obronią, no i ważne jak do nazwiska.
    Znałam Raul Maślanka, Róże Biała, Łukasz Łukacz także ten

preg.png
‹‹ 183 184 185 186 187 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ