Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Już po połówkowych, 380g bobaski. 💖
Szkoda tylko, że trwały 5 min i babka milczała. To na normalnej wizycie mam dłuższe usg. 🤡 Wszystko git, ale nie liczyła paluszków ani żadnych szczegółów.
Za to widziałam jak bobo ma przyciągnięte uda do klatki i kopie z całej siły. 😂Aliczee93, Amandi, Naya00, purplerain, Agaxyz00, Eustoma32, Majka92, Engel, Twilight, Suzie, sarenka95, AndunieAnzu, Agusia246, Szosz, Nova37, Venus, PaulinaLexi, Nava, Lavender91, Azalea 🌸, Joa.szym, Deyansu, Hajkonk, Moirane, Ivka, CieplaHerbata, Abby10 lubią tę wiadomość
-
promykk wrote:Już po połówkowych, 380g bobaski. 💖
Szkoda tylko, że trwały 5 min i babka milczała. To na normalnej wizycie mam dłuższe usg. 🤡 Wszystko git, ale nie liczyła paluszków ani żadnych szczegółów.
Za to widziałam jak bobo ma przyciągnięte uda do klatki i kopie z całej siły. 😂
No to kurcze niezbyt fajnie.. 🤔 W 5 minut zrobiła wszystkie niezbędne pomiary ? Przecież to jedno z najważniejszych badań podczas ciąży..Engel lubi tę wiadomość
-
U mnie tyle trwały też pierwsze prenatalne i tak samo wyglądały więc na drugie się nie nastawiam inaczej 🙈
Eustoma32 też bym się na Twoim czuła źle z taką wizyta ja chodzę prywatnie to też wszystko mierzy pokazuje wizyta trwa ok 30min. Może to jakiś wyjątek od reguły i następna wizyta będzie już ok?
Gratulacje udanych wizyt dziewczyny! I kciuki za te które jeszcze czekają! 🤞
Deyansu lubi tę wiadomość
-
Naya00 wrote:No to kurcze niezbyt fajnie.. 🤔 W 5 minut zrobiła wszystkie niezbędne pomiary ? Przecież to jedno z najważniejszych badań podczas ciąży..
Przemyślę czy iść prywatnie. 🙃
Edit: drugi raz wyszła kość udowa tydzień do tyłu, niby do tygodnia git, ale bardziej szczegółowe prenatalne dałyby mi więcej spokojuWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:16
Naya00 lubi tę wiadomość
-
Eustoma32 wrote:A ja chodzę prywatnie, więc jestem trochę zażenowana...
Poprzednie ciąże też chodziłam do tego samego lekarza prywatnie i rzadko kiedy robił jakieś pomiary na dziecku. Przynajmniej co druga wizyta to było tylko badanie szyjki i szybki podgląd.Majka92 lubi tę wiadomość
-
Agusia246 wrote:Poprzednie ciąże też chodziłam do tego samego lekarza prywatnie i rzadko kiedy robił jakieś pomiary na dziecku. Przynajmniej co druga wizyta to było tylko badanie szyjki i szybki podgląd.
To moja pierwsza ciąża na tym etapie po wielu latach starań, więc chciałabym być bardziej zaopiekowana.
Dziś rozważam nifty, żeby się upewnić, że z Dzidzia ok.Ona 37, On 36
Szczecin
10.2016 💔 6 TC.
07.2017 👩❤️👨 Nasz dzień ❤️
Drożność ok, hormony ok, immunologia ok, endometrioza 2022 usunięcie ognisk, trombofilia wykluczona, 3xinseminacja bez skutku, 8 lat bez ciąży
11.2024 💔 8 TC.
17.01.2025 2 kreski
19.01.2025 beta 237, prog 21,5
23.01.2025 beta 1604, prog23,3
27.01.2025 beta 4837, prog 16,3
30.01.2025 OM. 5t4d GS 13,9mm, YS 4,0mm, CRL 2,7mm brak czynności serca, wdrożono utrogestan 2x200mg
04.02.2025 beta 32457, prog 35,3
11.02.2025 0M. 7t2d YS 5,3mm, CRL 11,6 mm mamy ❤️
24.02.2025 OM. 9t1d CRL 24,2 mm ❤️
06.03.2025 OM. 10t4d USG 11t0d CRL 41,3 mm ❤️
13.03.2025 silne krwawienie, prawdopodobnie krwiak, z dzidziulkiem ok, OM. 11t4d USG 12t0d CRL 53,8mm, FHR 169
17.03.2025 badania prenatalne niskie ryzyka, CRL, 60,1 mam, FHR 161
[ -
Nasza dzidzia waży już 534g ❤️ i wszystko jest okej. Usłyszałam że ma bardzo długie nogi 😂
Twilight, AndunieAnzu, Agaxyz00, Eustoma32, sarenka95, Naya00, Oliwia88888, Majka92, Amandi, Lavender91, Azalea 🌸, Engel, PaulinaLexi, Joa.szym, promykk, Deyansu, Agusia246, Hajkonk, Suzie, purplerain, Moirane, Ivka, truskawki981, CieplaHerbata, Nova37, Szosz, Abby10 lubią tę wiadomość
-
Eustoma32 wrote:To już sama nie wiem. Może trochę przesadzam.
To moja pierwsza ciąża na tym etapie po wielu latach starań, więc chciałabym być bardziej zaopiekowana.
Dziś rozważam nifty, żeby się upewnić, że z Dzidzia ok. -
promykk wrote:Mierzyła główkę, móżdżek, patrzyła na mózg, komory serca widziałam, mierzyła crl i kość udową i tyle. Na opisie jeszcze jest, że prawidłowy żołądek i układ moczowy, ale tego nie zarejestrowałam. 🤷♀️
Przemyślę czy iść prywatnie. 🙃
Edit: drugi raz wyszła kość udowa tydzień do tyłu, niby do tygodnia git, ale bardziej szczegółowe prenatalne dałyby mi więcej spokoju
Wymiarami nie ma co się przejmować, co usg to inna dokładność. Mi też wychodzi kość udowa do tyłu, ale jakoś się tym nie przejmuję. Nie jesteśmy z mężem wysocy to raz, a dwa wystarczy, że złapie troszkę inaczej na mierzeniu i juz wychodzi różnica. To tylko sprzęt, moze sie mylic w pomiarach😄 -
Eustoma32 wrote:To już sama nie wiem. Może trochę przesadzam.
Dziś rozważam nifty, żeby się upewnić, że z Dzidzia ok.
No ale to tylko Ty już wiesz, jak wyglądały wcześniejsze wizyty, czy ufasz lekarzowi i czy Ci to odpowiada 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:56
Deyansu, Szosz lubią tę wiadomość
-
LauraTomek wrote:Odnośnie twardego brzucha czy biegania do toalety co chwilę, to w ostatnich dniach u mnie z tym standardowo. Tylko położenie się odbarcza ten pęcherz.
P. S. Mam pytanie, czy przy zakupie tej poduszki do spania są jakieś wytyczne, którymi się kierować czy kolor i wzór jest tu najważniejszym wyznacznikiem? 😃
Ja mogę polecić poduszkę poofi 😀 nie pamiętam w sumie co było moim wyznacznikiem, ale jest super!
A co do położnych i szkoły rodzenia to ja jestem trochę przerażona i zestresowana. Mamy w planach przeprowadzkę tuż przed porodem (ok 30 km od obecnego miejsca) i okazuje się że są z tym same kłopoty. Wolałabym chodzić do szkoły rodzenia w obecnym miejscu zamieszkania, ale z tego co się orientowałam to położne (a przynajmniej ta położna ze szkoły rodzenia którą jestem bardzo zainteresowana) nie oferują dojazdu tak daleko. Z kolei te położne w tym docelowym miejscu zamieszkania nie chcą się zgodzić na to żeby odbywać tylko wizyty po porodzie bez edukacji przedporodowej... 🙈
I przy okazji gratuluję udanych wizyt ❤️ ja już się nie mogę doczekać a mam wizytę dopiero 9.05...CieplaHerbata lubi tę wiadomość
-
Eustoma32 wrote:Hej... Ja wczoraj miałam wizytę, ale jestem jakaś zniesmaczona. Lekarka zbadała szyjkę dość dokładnie. Ma 3cm, więc trochę mało. Ale jeśli chodzi o Dzidziulka to tylko sprawdziła serduszko, żadnych pomiarów. Powiedziała, że wszystko ok i to tyle. Nie wiem czy to normalne... Dziecko stało na głowie z zaciśniętymi nogami, próbowała podejrzeć płeć, ale też nie mogła dostrzec.
Chodzę prywatnie i przyznam, że nie wiem co myśleć. Rozważam zmianę lekarza. Do tej pory byłam zadowolona z więc nie wiem o co chodzi...
Hajkong super wieści! Super że szyjka dłuższa i się Tobą dobrze zaopiekowali, jesteś spokojna 😘 u mnie z każdą dziewczyna miałam różnice koło 3 dni teraz mam tydzień, podobno to normalne byle przyrost był regularny 💓 -
My już po wizycie u doktor prowadzącej 😊 obejrzała córeczkę po swojemu na usg, jak na połówkowych 😄 także mogliśmy sobie znowu ją podejrzeć. Ale nie była skłonna do współpracy, co by buzię nam pokazać, więc żadnego zdjęcia 3d/4d nie mamy znowu. Może jeszcze zdążymy na pamiątkę zrobić takie zdjęcie 😄
Dostałam żelazo do brania, bo zaczęło spadać. I przy następnych badaniach mam sprawdzić też poziom ferrytyny, bo jak po żelazie nie zacznie się podnosić, to dostanę co innego.
No i na następną wizytę mam mieć wynik obciążenia glukozą 🤢 🫢AndunieAnzu, Engel, sarenka95, Majka92, Moirane, Szosz lubią tę wiadomość
-
U mnie w luxmedzie też te wizyty raczej krótkie, tzn coś tam patrzy na USG, podaje mi długość albo wagę, czasem włącza serce i obraca ekran.
Potem badanie na samolocie, ciśnienie.
I rozmowa przy biurku, zawsze zaczyna od samopoczucia, przypomina o lekach itd, omawiamy wyniki badań jak są.
Także nie czuję, żeby to było byle szybko i na odwal się.
Już drugi raz w nocy obudziłam się z takim delikatnym bólem brzucha jak na okres. Za pierwszym razem nie jestem pewna czy to było na prawdę czy to był sen, bardzo dziwne uczucie. Dzisiaj już byłam świadoma. Nie było to bolesne, raczej jakiś dyskomfort jakbym zaraz musiała iść do WC, ale parę minut i przeszło samo.
Wczoraj byłam też u fizjo-uro, godzina rozmowy, badania, bardzo zadowolona wyszłam. Rozejścia nie ma, mięśnia dna miednicy super, jedyny mój problem to to że się garbie i mam ściśnięte na dole żebra. Muszę nad tym popracować żeby bobo miało miejsce jak macica zacznie się podnosić do góry. Mówiła, że czasami przy takich problemach jak moje może zacząć skracać się szyjka i czasami wystarczy tylko górę ciała poluźnić, żeby się ona wydłużyła.'95 👫 '93 Wrocław
22.12 ⏸️ 1cs
Termin OM 1.09
Nifty - zdrowy chłopak💙, niskie ryzyka
24.02 - 13+0 I prenatalne - wszystko ok. CRL - 7,54 cm, ryzyko preeklampsji
3.03 - 14+0, wizyta kontrolna, 8 cm
2.04 - 18+2, wizyta kontrolna, 236g
15.04 - 20+1 II prenatalne, rośniemy 355 g
30.04 - 22+2, wizyta kontrolna
Progesteron - do 15tyg
Acard - od 12stego
-
Hajkonk wrote:Ja wczoraj wieczorem pojechałam do szpitala tak o żeby sprawdzić bo pobolewał mnie brzuch, moja położna jest zdania lepiej pojechać 5 razy bez sensu niż nie pojechać ten jeden raz.
Szyjka jest okej, 2.6cm więc 5 dni leżenia plackiem pomogło a swoją drogą jeszcze jeden dzień byłabym przykuta do łóżka i bym chyba depresji dostała…
Na oddziale w szpitalu gdzie planuje rodzić wybadali mnie od A do Z - zrobili nawet lepsze USG niż na prenatalnych i zbadali przepływy a nie słyszałam o niczym takim na prenatalnych żeby doktor mówi że bada to. Jedyna sugestia lekarza to że dziecko jest o 3 dni młodsze niż z OM i żeby to kontrolować ale tym nie psuje sobie jeszcze głowy bo to bardzo mała różnica. W końcu spałam spokojnie 😊
A i najważniejsze - ten duphaston mogę sobie wyrzucić i w końcu dostałam luteinę dopochwowo 200mg. Duphaston nie jest skuteczny na tym etapie ciąży nawet gdybym brała po 5 tabletek dziennie jedynie szkoda wątroby usłyszałam. -
to ciekawe co piszecie o tych krótkich wizytach połówkowych. Ja miałam na NFZ w Boramedzie (u dr Tomasika) i trwała ok. 25-30min, lekarz bardzo kontaktowy, rzeczowy zachęcał do zadawania pytań- ja jestem bardzo zadowolona.
-
Moirane wrote:Moja teraz też taki szybki look zrobiła bo za 2 tygodnie połówkowe a częste USG też podobno niezdrowe 🤷 pytanie jak na kolejnych badaniach będzie...
Hajkong super wieści! Super że szyjka dłuższa i się Tobą dobrze zaopiekowali, jesteś spokojna 😘 u mnie z każdą dziewczyna miałam różnice koło 3 dni teraz mam tydzień, podobno to normalne byle przyrost był regularny 💓
Usg nie jest szkodliwe -
Ja już po.
Bobas waży 270g, wszystkie pomiary ok. ❤️
Łożysko się podniosło także już nie nachodzi na szyjkę. Jest na tylnej ścianie. Szyjka 4 cm.
Dostałam feroplex bo ferrytyna mi spadła.
Teraz czekam na połówkowe a poniedziałek coraz bliżej 🥰Engel, AndunieAnzu, Nava, Majka92, Amandi, Szosz, Agusia246, Nova37, Lavender91, Abby10, Oliwia88888 lubią tę wiadomość
-