X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • Szosz Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinaLexi wrote:
    Trochę mnie zmartwiłaś, bo mamy praktycznie ten sam termin porodu, mój młody ważył w poniedziałek 209 gram i to taki 40-45 centyl wychodzi a u Ciebie że jest mały :o
    To ja już nie ogarniam tych pomiarów.
    Rosną to niech rosną 🫣
    Oj nie, ostatnią rzeczą, której chciałam, to kogoś zmartwić 😘 ciężko nie porównywać, a jednocześnie ryje nam to banię.

Nie wiem, na ile ta szacowana masa u mnie jest wiarygodna, bo jeśli brać ją serio, to przez tydzień mała przyrosła 300 gramów, co jest niemożliwe; pewnie kwestia tego, że któreś ułożenie zaniżyło (poprzednio) lub zawyżyło (dziś) pomiar. Mój gin, mówiąc, że malutka, patrzył na inne parametry centylowe - mojej babeczce daleeeeeko do 40. centyla, całościowo jest na 23 dziś. U mnie to głównie kwestia tego nieszczęsnego malutkiego brzuszka, ktory poprzednio był taki mikro, że wylatywał poza skalę.

Totalnie bym się nie przejmowała, nasze dzieci mają zupełnie inną budowę, nawet jeśli przypuszczalna masa wychodzi im podobna. Niech rosną w swoim tempie 💪🏻

Purplerain, też się obawiam, że mocne koksowanie (i dzieci, i nasze) jeszcze przed nami. Ja mam na razie 9 kg na plusie, jeśli liczymy od wagi sprzed ciąży (a akurat nieoczekiwanie fajnie schudłam tuż przed, no ale nie nacieszyłam się tą formą 😅), poprzednio doszłam do +13, teraz obawiam się, że może wyjść podobnie albo i solidniej 🫣 ale ogarniemy to sobie potem 😘

Zajrzałam dziś do Rosska, ale akurat darmowe pampki się skończyły 🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca, 10:49

PaulinaLexi lubi tę wiadomość

👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…

Czekamy na ciąg dalszy :)

Termin: 30.08.2025 🩷

5.08 - 🩺
  • purplerain Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szosz wrote:
    Purplerain, też się obawiam, że mocne koksowanie (i dzieci, i nasze) jeszcze przed nami. Ja mam na razie 9 kg na plusie, jeśli liczymy od wagi sprzed ciąży (a akurat nieoczekiwanie fajnie schudłam tuż przed, no ale nie nacieszyłam się tą formą 😅), poprzednio doszłam do +13, teraz obawiam się, że może wyjść podobnie albo i solidniej 🫣 ale ogarniemy to sobie potem 😘

Zajrzałam dziś do Rosska, ale akurat darmowe pampki się skończyły 🫣
    Oopsie :D Ja tak z 15+ jestem mentalnie ok, boję się, że dojdę do 20 :D

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
  • Deyansu Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka 👋🏻 znowu 'naklepałyście' tych stron 😅 ale nie narzekam, bo to ogrom wiedzy 🤯🫡🥰

Aliczee, dobrze że w końcu trafiłaś na kompetentnego lekarza. Oczywiście szkoda, że tak się to potoczyło, ale przynajmniej masz już wiedzę,na co uważać. Lepiej teraz, niż później. Trzymam kciuki za szyjkę, żeby jeszcze wytrzymała tyle ile trzeba 💪🏻😍

Liliowa, Dziewczyny napisały słusznie - teraz to Wy i Wasze zdrowie jest priorytetem 🫡 U nas we wrześniu przyjeżdżają do nas (a właściwie do moich Rodziców) siostra Mamy z mężem ze Szwecji i na pewno nie spotkamy się wtedy z nimi, nawet jeśli będą zdrowi. Jednak to jest inny zestaw bakterii i wirusów, do tego to są ciut starsi ludzie (higiena!), obydwoje żują snusa (taki tytoń wkładany za dziąsło, w Skandynawii jest to w pełni legalne). No po prostu nie, odpada. Nawet jeśli miałoby to zranić czyjeś uczucia.

Majka 🤩 piękne zbiory, dajecie sobie super radę 💪🏻Wierzę że czas rozłąki szybko minie i będziesz mogła się w pełni nacieszyć swoim małym Wojownikiem 😍🤗

Trzymam kciuki za wszystkie Wasze dzisiejsze wyzwania 😘 i gratuluję za wszystkie udane wizyty, dobre wyniki badań 🥳👏🏻

A my już po wizycie, wszystko z Olkiem ok, poza tym, że udaje w brzuchu bajgla: po lewej głowa i kręgosłup, dupka na dole, a po prawej nogi 🫣😅 Chłopak niemal 2 kg (bez jakichś 30-40 g). Szyjka nadal zamknięta i długa. I coś co mnie pozytywnie zszokowało i odebrało mowę 🥹😍 - na USG było widać włoski na głowie 🤣🤩

purplerain, Szosz, promykk, Engel, Hajkonk, Kotciara, Azalea 🌸, PaulinaLexi, Majka92, Filcek, Agusia246, Nava, Amandi, Marcysia1990, Lavender91, Agaxyz00, sarenka95, CieplaHerbata, Joa.szym, Bella93, Aliczee93 lubią tę wiadomość

👩🏻 39
    PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 1,23 lewy jajowód ❌, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki XII.24

👱🏻32
    morfo 3%, ciężka oligospermia, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 💒10.2022
    Starania na luzie - 2023
    06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
    07.2024 - stymulacja Clo + Ovitrelle 👎🏻😵‍💫
    8-12. 2024 -> diagnostyka
    02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
    17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
    31.01. CRL 1,6 cm 26.02 CRL 5,5 cm
    04.03 7 cm Człowieka, chyba ♂️ 😉 większość ryzyk - niska
    26.03. 12 cm Faceta 😁
    22.04. 🧬 330 g zdrowego Kawalera
    28.05. 832 g Akrobaty 🤸🏻‍♀️
    18.06. 1,25 kg Chłopa 🤗
    24.06. 🧬 Wszystko 👍🏻
    16.07. 1978 g Faceta z czuprynką 🧒🏻

preg.png
  • Valie05 Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeszcze w temacie laktacji - używałyście kolektora?
    Jakoś miałam w głowie, żeby takowy zakupić, choć jestem sceptyczna, co do ilości mleka, które będę mieć (mały biust). Jednak ostatnio na szkole rodzenia usłyszałam, że jest to kompletnie nieużyteczny gadżet, który większość matek nie ma okazji wykorzystać. Mimo wszystko mam wątpliwości, bo pani była szefową poradni laktacyjnej i banku mleka - raczej nie wydawało się, że dużo na codzień z pacjentkami pracuje...

Szosz gdzie takie cudne buły dorwałaś?

👩🏼 91’ (34)
    Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (36)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski

1 IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
    27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
    27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
    6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i  ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵

preg.png
  • Engel Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Tym liczeniem czasu przy kp to już mnie położna w szpitalu zafiksowała 🤯 mówiła że 15 min jedna pierś, potem 15 min druga piersi . A mój synek jadł po 5 min i się najadał a ja odchodziłam od zmysłów że za mało je 😀

To u nas na szkole to było 20-30min... Jedna pierś 🫠
    I się wystraszyłam, że przecież jak około 20-30min na jedna pierś, potem drugie tyle na drugą to przecież ta dzidzia cały dzień będzie mi na piersiach wisiała 🙈
    No widzisz, ważne że się najadał 👍🏻
    Ale to jest właśnie "teoria" 🤷🏼‍♀️

Marcysia1990 lubi tę wiadomość

14.08.23r 7tc t16 👼🏼

preg.png
    OM 4.12.24
    31.12.24 ⏸️
    7.01. Beta 2232 mIU/ml
    9.01. Beta 4438 mIU/ml 96.1% 📈
    17.01. 6+1 crl 0.41cm i ❤️
    30.01. 8+2 crl 1.78cm
    7.02. 9+3 crl 2.61cm 🧸
    3.03. 13+2 crl 7.02cm 🥝 USG prenatalne ✔️ pappa ✔️
    7.03. 13+6 crl 8cm 🥭
    4.04. 17+6 206g 🍇
    23.04. 20+4 330g 🥞
    30.04. 21+4 410g 🥥
    28.05. 25+4 823g 🐧
    24.06. 29+3 1364g 🍈
    9.07. 31+4 1821g 🥬
    15.07 32+3 1918g
    5.08 35+3 🩺
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się dzisiaj z migreną :( wmusiłam śniadanie i planuję jakoś dotrwać do dzisiejszej wizyty. Pewnie dostanę to skierowanie na patologię więc będę się orientować co i jak i kiedy.

Odnośnie karmienia - u mnie było podobnie jak u Aglo, po CC dostałam dziecko dopiero w 3 dobie, pokarmu zero a że trzymali mnie do tego czasu na sali pooperacyjnej to laktację rozkręcałam dopiero jak mnie przenieśli. W tym czasie karmili dziecko butelką z gotowym smoczkiem (leciało z niego ciurkiem) więc jak próbowałam przystawiać to nie chciała. Ostatecznie pomogły nakładki do karmienia z medeli - zwłaszcza, że miałam bardziej płaskie sutki, córka nie miała tyle siły więc łatwiej jej było złapać przez nakładkę. Jak zaczęłam odciągać mleko to zostawiałam w lodówce i później właśnie odrobinę do tej nakładki wlewałam strzykawką na zachętę a jedna z położnych dawała mi też glukozę, żeby dać dosłownie kroplę tak żeby młoda złapała i się uczyła. Dopiero w 4 dobie zmieniliśmy butelkę na philips avent i smoczek 0 i to spasowało, ale dalej dostawała więcej mm jak mojego. Nakładki były ze mną przez następne 2 msc, tak samo butla i mm bo przybierała słabo.

Ogólnie mam takie spostrzeżenie że jak będziecie chciały karmić i dodatkowo mieć butlę z mm to liczy się regularne przystawianie dziecka do piersi, tak żeby nie robić zbyt długich przerw zwłaszcza na początku a mm może wjechać w tzw międzyczasie bądź jak tego mleka chwilowo nie ma. Moje początki były mega trudne, naprawdę miałam ochotę tym rzucić po tych 2,5 msc a mimo to, kiedy człowiek sobie odpuścił, przestał obsesyjnie ważyć dziecko, słuchać położnej marudzącej że przybiera zbyt wolno, miał luz w stylu - okej nie leci, mam mało mleka to dam butlę to zwyczajnie zaczęło być lepiej. Najgorsza dla mnie była ta presja i stres, który w sumie narzuciłam sobie sama. Mąż był mega wspierający i nie miał problemu z tym, że rozważam całkowitą rezygnację z KP. Finalnie karmiłam ponad 2 lata i tak, towarzyszyło nam również mm w niektórych dniach.

Marcysia1990, iiyama lubią tę wiadomość

preg.png
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mogłam spać na brzuchu, o ile młoda opróżniła porządnie piersi.
    Moje były z tych efektywnie ssących, a moje mleko jak już pisałam, z tych szybko płynących, więc nasze karmienia trwały krótko. To że dziecko wisi na piersi nie znaczy że więcej je, czasem lubi sobie zrobić smoczek, a że ja nie lubię zabawy moimi sutkami, jak tylko słyszałam że przestały przełykać odczepialam od cycka. A przybierały z kilo na miesiąc jak nie więcej :D
    To że sutki bolą i lekko krwawią na początku (ponoć) jest normalne. Ja miałam łzy w oczach przy początkowych przystawieniach, ale przyszła właśnie pielęgniarka laktacyjna, popatrzyła jak się przystawiamy, że mała łapie ładnie głęboko i efektywnie ssie i powiedziała że wszystko jest super a sutki smarować mlekiem 🤷

Moja pierwsza w okolicach 34tc też wychodziła niewiele ponad 2kg, mi mówili że będzie po prostu długa i chuda po mnie. I faktycznie po prostu zaczynała trochę mniejsza, a potem w przedszkolu była pół głowy wyższa od innych dzieci...

Ja w każdej kolejnej ciąży tyje więcej, w pierwszej przytyłam łącznie 10 od wagi wyjściowej, w drugiej 12, a teraz już mam 11 na plusie a to jesze dwa miesiące XD

Otulaczy nie kupuję, wystarczy nam kocyk.

I z pozytywów - bez problemu umówiłam się do poradni przyszpitalnej, idę w poniedziałek, zobaczymy czy będę lepiej zaopiekowana niż przez prowadzącego.
    I wysłali w końcu moje meble dla Misi!!!! Już wczoraj dzwoniłam tam trzeci raz, i pan się pyta, ale to już tak pilnie, no to mu mówię, że coraz bardziej pilnie XD i wpisał nam priorytet do wysyłki. Powinny być do piątku najpóźniej ♥️

Engel, PaulinaLexi, purplerain, Filcek, Marcysia1990, Deyansu, Szosz, iiyama, Paczula, Bella93 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z takich rzeczy, które mi pomogły to faktycznie wspomniana metoda 7-5-3 na rozkręcenie laktacji/kryzys. Cała reszta ? Cóż, dziecka się nie zmusi żeby wisiało np 15 minut na jednej piersi jak nie chce. Żeby super jadło na zmianę raz z jednej raz z drugiej kiedy bardziej woli np prawą - fajnie mieć w głowie, że są takie rzeczy, protokoły ale po swojej drodze z KP traktuję je raczej jako propozycję/formę wsparcia i rozwiązania jakiegoś problemu niż ścisłe wytyczne, że tak ma być bo ktoś tak powiedział, że tak jest najlepiej. W razie problemów polecam poszukać zawczasu i nawiązać kontakt z dobrym CDL, więcej pomoże jak wertowanie Internetu. Jeśli już to faktycznie polecam Hafiję - jak dla mnie jedno z lepszych, rzetelnych źródeł.

Zachcianek brak - w dniu dzisiejszym raczej cicha nadzieja, że nie zwrócę od migreny i że zjem coś poza śniadaniem.

Co do przyrostu wagi - dużo zależy z od wagi startowej i czy BMI było w normie. Najczęściej jak było w dolnej granicy normy bądź niedowaga to przybiera się więcej, jak było wyższe czy powyżej normy to nieco mniej. Poza tym któraś z Was wspominała o gromadzeniu wody - z czym też się spotkałam. Grunt to chyba starać się jeść w miarę zdrowo, wtedy nawet jeśli zobaczysz +20kg to szybko powinno to zejść :) no i przy cukrzycy ciążowej często bywa nieco mniej, zwłaszcza jak są zawirowania. Sama staram się nie przejmować, a póki co +9kg ;) choć w ostatnie 3 tygodnie przybrałam 300g i nie powiem, wolałabym żeby już przyrost był wolniejszy :D

purplerain, Marcysia1990 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Engel Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już 20+ na wadze 🫠

Od tygodnia nogi spuchnięte, kostek nie widać, skarpetki i buty za ciasne 🫣
    Ogólnie mam wrażenie, jakby te nogi były z betonu 😂

A co do kopania, kurcze nie nazwałabym tego kopaniem - jak była mniejsza to tak, ale teraz to bardziej się rozciąga i się gimnastykuje, czasem mam wrażenie, że mnie bije albo zaczepia rączkami 😂

14.08.23r 7tc t16 👼🏼

preg.png
    OM 4.12.24
    31.12.24 ⏸️
    7.01. Beta 2232 mIU/ml
    9.01. Beta 4438 mIU/ml 96.1% 📈
    17.01. 6+1 crl 0.41cm i ❤️
    30.01. 8+2 crl 1.78cm
    7.02. 9+3 crl 2.61cm 🧸
    3.03. 13+2 crl 7.02cm 🥝 USG prenatalne ✔️ pappa ✔️
    7.03. 13+6 crl 8cm 🥭
    4.04. 17+6 206g 🍇
    23.04. 20+4 330g 🥞
    30.04. 21+4 410g 🥥
    28.05. 25+4 823g 🐧
    24.06. 29+3 1364g 🍈
    9.07. 31+4 1821g 🥬
    15.07 32+3 1918g
    5.08 35+3 🩺
  • Szosz Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu, włochacz 😍😍😍 gratulacje!
    Valie05 wrote:
    Jakoś miałam w głowie, żeby takowy zakupić, choć jestem sceptyczna, co do ilości mleka, które będę mieć (mały biust). Jednak ostatnio na szkole rodzenia usłyszałam, że jest to kompletnie nieużyteczny gadżet, który większość matek nie ma okazji wykorzystać. Mimo wszystko mam wątpliwości, bo pani była szefową poradni laktacyjnej i banku mleka - raczej nie wydawało się, że dużo na codzień z pacjentkami pracuje...

Rozmiar biustu tu chyba nie ma nic do rzeczy, ja mam raczej małe cycki i jak już rozkręciła się laktacja, to zero problemów z karmieniem.
    Nie wiem, jakie są statystyki wykorzystania kolektora, ja miałam w poprzedniej ciąży, teraz tez kupiłam, bo poprzedni piesa mi obgryzła 😂 i dla mnie to jest megaprzydatna rzecz i każdej karmiącej polecam. Gadżet kojarzy mi się z czymś drogim i mało użytecznym, kolektor kosztuje pewnie ze 20 zł :D i najwyżej nie wykorzystasz. Ja tam polecam i na pewno będę używać.

A co do buł - takie smaki w Domo Bakery na Myśliborskiej; widziałam tyle polecajek, a my z mężem się zawiedliśmy. Na plus - ciężkie i faktycznie na maksa wyładowane jagodami, no i ta pistacja ratowała sprawę. Z minusów, poza ceną - te jagody jakieś zupełnie nijakie, miały same z siebie bardzo mało smaku. Jeśli miałabyś specjalnie jechać, a z tego, co kojarzę, też miałabyś kawałek, to nie polecam :D

promykk, Deyansu, Valie05 lubią tę wiadomość

👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…

Czekamy na ciąg dalszy :)

Termin: 30.08.2025 🩷

5.08 - 🩺
  • promykk Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam taki mini papierowy poradnik z ministerstwa zdrowia o karmieniu piersią i te rzeczy co poruszałyście tak są spoko skondensowane.

Zaskoczyło mnie tam jak wygląda prawidłowe chwycenie brodawki, że żołądek noworodka w 1 dobie jest wielkości czereśni i fizjologicznie przez pierwsze 2 minuty bobo tylko ssie pierś i nie połyka. 😱

Nowsze wydanie mam, ale chyba nie zmienili za dużo, polecam, krótka lektura;
    https://www.archiwum.mz.gov.pl/wp-content/uploads/2017/12/karmienie-piersia-poradnik.pdf

PaulinaLexi, Deyansu, Szosz, sarenka95, Paczula lubią tę wiadomość

10.2024 💔 9tc, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    08.07 1600g 🧁

preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    bellA, ja tym razem rezygnuję z otulacza do fotelika. Stawiam na kocyki merino do okrywania z wierzchu, a jak się zrobi zimniej to kombinezony z merino.

U nas też się lepiej sprawdzało okrycie kocykiem niż otulacz do fotelika :)

Bella93 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valie05 wrote:

Ja mam mega mały biust i spokojnie mogłam używać, wielkość cycka nijak się ma do ilości mleka. Ale nie używałam, bo nie karmiłam butelką i większość tego co odciągnęłam wylewałam do zlewu i tak.

preg.png
  • purplerain Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szosz wrote:
    Deyansu, włochacz 😍😍😍 gratulacje!

Rozmiar biustu tu chyba nie ma nic do rzeczy, ja mam raczej małe cycki i jak już rozkręciła się laktacja, to zero problemów z karmieniem.
    Nie wiem, jakie są statystyki wykorzystania kolektora, ja miałam w poprzedniej ciąży, teraz tez kupiłam, bo poprzedni piesa mi obgryzła 😂 i dla mnie to jest megaprzydatna rzecz i każdej karmiącej polecam. Gadżet kojarzy mi się z czymś drogim i mało użytecznym, kolektor kosztuje pewnie ze 20 zł :D i najwyżej nie wykorzystasz. Ja tam polecam i na pewno będę używać.

A co do buł - takie smaki w Domo Bakery na Myśliborskiej; widziałam tyle polecajek, a my z mężem się zawiedliśmy. Na plus - ciężkie i faktycznie na maksa wyładowane jagodami, no i ta pistacja ratowała sprawę. Z minusów, poza ceną - te jagody jakieś zupełnie nijakie, miały same z siebie bardzo mało smaku. Jeśli miałabyś specjalnie jechać, a z tego, co kojarzę, też miałabyś kawałek, to nie polecam :D
    Ja pieprzę :D Myślałam, że Valie pyta o buty (przeczytałam - "gdzie takie buty dorwałaś?") i miałam takie wtf, czego ja znowu nie ogarnęłam, skąd ludzie wiedzą jakie Szosz ma buty :D

edit - PISTACJE TO ŻYCIE <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca, 11:30

Marcysia1990, Szosz lubią tę wiadomość

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bellA wrote:
    Dzien doberek mamuśki🫣🫣😍

Informuję jak ktoś cos jeszcze potrzebuje tona Jukki jest -20 %na wszystko bodajże 🫣 takze warto zajrzeć.

Kupujecie Otulacz do fotelika ??🤔🤔

Was tez bobaski juz tak mocno kopia ? Wczoraj tak mnie pokopala ze niektóre kopniaki az bolały..- doslownie! 🙈 musialam z boku uciekać, bo mowie jak znow takiego kopa dostane to z łóżka spadnę 😅😅 ale serio to juz nic przyjemnego momentami🧐

Miłego dzionka udanych wizyt zycze ❣️❣️☺️🤞🤞

Ja mam po synku z baby steps i zimą nam się sprawdzał żeby go opatulic w łupinie także polecam, ale drugi raz wziełabym coś tańszego. Potem pomacałam tańsze i one sie jakoś znacznie od siebie nie różnią 😛 chyba nawet w Pepco były takie po ok 40 zł. Teraz na początku planuje używać kocyka bambusowego do nakrycia, a otulacz to jak spadnie temperatura :)

bellA lubi tę wiadomość

01.2023 Synuś ❤️ 1cs
    age.png

Czekamy na drugiego Synusia ❤️
    preg.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)

26.12 ⏸️ (2cs)
    13.01 6+0 jest ❤️ CRL 3mm
    27.02 12+3 USG I Trymestr 🩺 ryzyka niskie
    13.03 14+3 będzie synuś 👶🏻❤️
    TP 8.09.2025
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paczula wrote:
    1️⃣ W każdym razie nie chce się tym dodatkowo stresować. Mam koleżankę, która dzieci rodziła cc z wyboru, karmi mm z wyboru a ma najpiękniejsze, najbardziej komunikatywne i roześmiane dzieci jakie znam 🙈 Jednak sprawdza się, że szczęśliwa mama to szczęśliwe dzieci 😅

2️⃣ Mam tylko głupie pytanie, bo tak czytając was i natrafiając co rusz na słowo „ulga” zastanawiam się czy przy karmieniu piersią można spać na brzuchu? 🫣 Bo ja już odliczam 🫣 Dla mnie najgorsze w ciąży są noce, budzę się po 10 razy z niewygody, duszności i 3 kropli w pęcherzu. Nie przesadzam, potrafię wstawać co 40 minut a zasypiam przez kolejne 20 min…

1: dokładnie tak jest. Ja mam koleżanki które od początku nie chciały karmic piersią, od razu brały tabletki na spalanie i zero problemów 😀 nie czytały internetow, matki babki koleżanki nic nie komentowały i one nawet nie poczuły tej presji kp i dzięki temu miały zdrowa psychikę 😀 ale to prawda że szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko i fajnie dużo wiedzieć ale warto zostawić w sobie trochę takiego luzu w tym wszystkim 😊 czy SN, czy CC czy dziecko karmione MM czy KP wszystkie są cudowne i wyrosną na super ludzi 😊 każde będzie jadło, pilo i chodziło ... z tym chodzeniem i jedzeniem to już tak na wyrost bo potem dojdą "problemy" a to za mało macha rączka, a to nóżka, a ten już umie zjeść bananka, a ten tylko papkę 🤯 można ocipieć laski 😀 chyba "najgorzej" jest przy pierwszym dziecku. Mam nadzieję że tym razem nie zwariuje 😂 podsumowując: tylko spokój nas uratuje ✌🏻🤪😅

2. Można , po prostu śpi się z wkładkami na początku, ja wkładałam sobie też tetre pod koszulkę, mleko wycieka i tyle ale można spać na brzuchu też :) chyba że się zrobi jakiś stan zapalny i bolą to ciężko ale tak to easy :)

purplerain, amamamam, Deyansu, KL, Paczula, Abby10, Filcek lubią tę wiadomość

01.2023 Synuś ❤️ 1cs
    age.png

preg.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)

26.12 ⏸️ (2cs)
    TP 8.09.2025
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moirane wrote:
    Tak czytam o waszym karmieniu z jednej piersi to muszę powiedzieć, że ja musiałam zawsze podawać dwie, bo ewidentnie po tych 10-15 min domagała się drugiej. Ale u mnie szału z mlekiem nigdy nie było, nie wiem co to nawał, córcia przybierała swoim tempem ale nigdy klusia jakaś nie była 🙃 ciekawa jestem jak to teraz będzie... Chyba skusze się na kolektor, mam muszle z medeli były fajne ale jak sciagalam je to nieraz mi się mleko wylało 😈

Gratulacje udanych wizyt jak widze wagę już 2 kg to super to brzmi 🥰

U mnie Bubuś też potrafi boleśnie kopać, do tego brzuch mi się często stawia ehhh byle przetrwać do końca sierpnia to będę mieć 37 tydzień 🙏
    Miłego dnia❤️

Ps. U mnie niezmiennie smaki na lody 😁😋

Kolektor niestety też potrafi się odessać i wylać 🥲 ja mam też kolektor w kształcie muszli, wkłada się do stanika to trochę mniejsze ryzyko rozlania, chyba że się zapełni to góra poleci jak się leży 🫣

Moirane lubi tę wiadomość

01.2023 Synuś ❤️ 1cs
    age.png

preg.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)

26.12 ⏸️ (2cs)
    TP 8.09.2025
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valie05 wrote:

Kolektor must have 😀
    Polecam tę dwa :
    Standardowy
    https://www.mediaexpert.pl/agd-male/dla-dziecka/laktatory/kolektor-na-mleko-neno-leite?gad_source=1&gad_campaignid=21616189437&gclid=Cj0KCQjwm93DBhD_ARIsADR_DjGHIsh1mYPIGH1J-Fji3y65uM1VNNK6DFNiLv6Tb1H9M4D67E9JVJIaAnSFEALw_wcB

Muszle do stanika
    https://www.mediaexpert.pl/agd-male/dla-dziecka/laktatory/kolektor-na-mleko-neno-claro-2-szt?gad_source=1&gad_campaignid=21616189437&gclid=Cj0KCQjwm93DBhD_ARIsADR_DjFz9cXK_FOJVVHeVosKR58zR85QNhM2FA6S5hurm7bdR72NwgXwLP4aAmWXEALw_wcB

Valie05, Filcek lubią tę wiadomość

01.2023 Synuś ❤️ 1cs
    age.png

preg.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)

26.12 ⏸️ (2cs)
    TP 8.09.2025
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tymi sutkami to faktycznie jest tak że one są czasami płaskie, dopiero jak dziecko złapie to się wyciągają i stercza jak u tych gwiazdek porno 😅 to z takich tipow to obłożenie lodem sutka i ściśnięcie na kanapkę żeby dziecku łatwiej było złapać , no i mniej standardowy sposób 🤪 poprosić męża żeby pociągnąl 🫣 ale uwierzcie że nie jednej dziewczynie mąż odblokował zatkany kanalik. Jak się wydaje że mleka nie ma to można też poprosić męża o pomoc 🫣 ja wiem że to wszystko brzmi niezbyt smacznie... ale naprawdę mąż może bardzo pomóc.

Ja polecam masc do brodawek z Ziaja z lanolina (nawet dziecko może to od razu lizać) bo na początku faktycznie one są wrażliwe i pieką ale po paru dniach mija. Jeśli dalej bolą to warto już z cdl skontaktować.

01.2023 Synuś ❤️ 1cs
    age.png

preg.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)

26.12 ⏸️ (2cs)
    TP 8.09.2025
  • Liliowa Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi polozna przy pierwszym dziecku i moja mamam zreszta tez powiedzialy ze nie bede mogla karmic piersia bo mam za plaskie sutki jak przystawialam dziecko, a pozniej karmilam 8 lat trojke dzieci, teraz mam takie sterczace ze odbijaja mi sie w kazdym staniku usztywnianym

👩35🧔‍♂️35
    7cs udany
    Termin na 16 wrzesnia 2025
    Na stanie trójeczka dzieci i Aniołek ( 20tyg ciazy;()
‹‹ 831 832 833 834 835 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ