WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
https://www.cocolita.pl/cienie-do-powiek/makeup-revolution-paleta-32-cieni-flawless-4?from=listing&campaign-id=20
https://www.cocolita.pl/szminki/golden-rose-soft-matte-creamy-pomadka-do-ust-116?from=listing&campaign-id=20
https://www.cocolita.pl/maski/kallos-maska-do-wlosow-z-keratyna-1000-ml?from=listing&campaign-id=19AJrin lubi tę wiadomość
-
Matulu
Co za dzień
Dzień marud
Patrykowi nie dogodzisz a Piotrek zwariowal-naklada klamerki na palec i zaraz krzyczy że boli i mam zdjąć
Tak z 20 razy
Nie wiedziałam czy śmiać się czy płakać
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2018, 10:28
Dariah, żabka04, Skali89 lubią tę wiadomość
-
Kamcia
Cudowne zdjęcia ! Piotruś ma nie złe pomysły ! Dobrze ze na girki Patryka ne zakłada tych kłamstw hehe
U nas klamerki wymiatają od dawna ! Uwielbia się nimi bawic, wkładać do koszyczka, wyjmować, przypinać wokół koszyczka, przupinas na suszarkę do prania itd itd
Najważniejsze Kochana ze już wykluczyli autyzm ! A teraz maja podjąć decyzje co dalej?
Tzn ze coś innego podejrzewają ?
Przepraszam ze pytam - nie wime jak działa system i nawet sama się zastawiał jak oni wykluczają lib potwierdzają autyzm?? W sensie wiesz o nie jest choroba która zrobisz jakieś badanie i masz wynik tak lib nie tylko bardzo złożone wiec zawsze mnie to zastanawiało jak oni stawiają diagnozę....?
Natka
A pewnie ! Odpicuj się dziś Kochana jak masz taka ochote !!
Jak wiesz ja i makijaż to dwa światy - ja tylko lekki puder, maskara i troszkę cieniai tyle
Skali
Ale miałaś przygodę z Szymkiem !!! Dobrze ze szybko opanowałaś !!
A wspominałaś coś o jakimś wyjeździe do Krakowa w związku z Szhmkek - o cl chodzi dokładnie?
09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
-
Dzisiejsze dzieło Sofci
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b8fb6b83a3a2.jpgkamciaelcia, Natka-matka wariatka :), żabka04, AJrin, Skali89, marta258 lubią tę wiadomość
-
natka
mam spotkanie w srode i szczegoły omówimy, wtedy sie dowiem wiecej
z tym autyzmem sama ciagnełam za jezyk bo ogólnie nic nie chcieli mówic
więc dokładnie nie wiem nawet co i jak
czy jest jakiś sposób zbadania???
mielismy spotkanie diagnostyczne z neurologopedą, fizjo i pedagogiem na jednej sali w formie zabawy
bawili sie z Piotrusiem (piłka zdominowała) swoje obserwowali, pytali, ogólnie rozmawialiśmy, tez wykonywali jakiś tam test (po prostu nazwy nie podam-od nazwiska)
więc i do niego podchodzili, dotykali, ba!! był moment poza sala co fizjo go podniósł i podrzucił (dzieci autystyczne tego nie lubia)
równoczesnie to był wywiad ze mna, przejrzeli ksiązeczke zdrowia
jakoś z godzine to trwało
ważne nawet było jak Piotrek sie ubiera na wyjscie (fizjo za nami wyszedł i pewnie miał podejrzeć)
a sam fakt-obce miejsce, Piotruś wsród obcych, bez drzemki-poszło i tak super
ale po tym spotkaniu pedagog stweirdziła ze ona raczej autyzmu nie widzi (za duzy kontakt z dzieckiem) ale zaraz neurologopeda ja przystopowała i powiedziała, ze terapia-nie tylko logopedyczna- musi być, ale dopiero to omówia między soba i dzadzą znac
kilka dni później zadzwonili, ze za mało dziecko poznali, tzn nie znaja go we własnym środowisku i pare elementów do ukladanki brakuje...poprosili, abym przez 2 tyg nagrywała krótkie filmiki np w kąpieli, karmienie, zabawa, czytanie itp
no...nie było to łatwe bo nie dało sie wszystkiego pokazac-np na placu zabaw czy z rówiesnikami...troszke mi tego wyszło (co powiedziała mi logopeda przez tel), ,ieli spotkanie we własnym gronie i ponownie omówili własne osobiste wnioski i doszli do tych ogólnych-a te ze mna omówia we środę
a ze ciągnełam za język przy ostaniej rozmowie to tez juz mi powiedziano (co ja wiem, w sumie kazdy rodzic wie), zebym pochowała wszelkie zabawki grajace, migajace itp, zero tv, czy smartfonów
bo Piotrek w ciszy to inny Piotrek niz pobudzony nadmiernie
ale to tak ogólnie
bo sama nie wiem jakie zaburzenia znaleźli-a musza jesli Piotrek ma być objęty terapia (jak pisałam zdrowe dzieci nie sa prowadzone w ppp zwłaszcza tak małe)
wczesniej bralismy pod uwagę, ze moze dalej nas odeśla, bo Piotrus serio jest niejednoznaczny
a cała sprawa prowadzona jest na zasadzie, ze ja pedagog i tez od poczatku wiem, w jakim kierunku badany jest Piotrus
sceptycznie narazie podchodze do stwierdzenia ze autyzmu nie ma
zachowania ze spektrum a. kazdy przejawia, Piotrus na pewno kilka istotnych
fizjo tez mówił (kiedy byłam u nich podpytac co z tymi filmikami i kiedy się odezwa)że dla nich najwazniejsze jest jaki jest kontakt z dzieckiem-kontakt wzrokowy, rozumienie polecen itd itp -
Dariah
Brawo dla Zosi! Piękna budowla!
Kamcia
Super, że się udało takie spotkanie odbyć. Na prawdę podejście (tak przynajmniej mi się wydaje) profesjonalne.
Musisz myśleć teraz pozytywnie.
A co do zdjęcia, to pomyślałam to samo co Daria, że dobrze, że Patrykowi tych klamerek na stopki nie zakładał
Ja mam posprzątanie. No może szumnie nazwałam. Ogarnięte. O tak.
Wymalowaliśmy się i teraz sobie siedzę. Odpoczywam.
Za chwilę wróci D z Amelka, więc będzie wesoło i głośno.
Muszę jeszcze skoczyć do Rossmanna po chusteczki nawilżane, ale to później.kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
Kamcia
Faktycznie bardzo profesjonalnie wyglada to jak zbadali Piotrusia - choć mówię ze ja się kompletnie neo znam !
Ale wydaje mi się ze mimo ze nadal nie masz końcowej diagnozy to mimo wszytako cześć balastu z serca już spadło
-
Jak tak czytam to tez mi sie wydaje że podejscie profesjonalne wsumiw oni wiedzą co sprawdzać. U nas kamerki lubi rozwalac więc żadna zabawa.
Sofcia piękna konstrukcja wow.
Ja już wymiekam 4 kawy za mną a dalej zero sił
-
oczywiście typowo logopedyczne pytania i obserwacje też były
np buzia uchylona (a ja wiem ze nie miewa) i przez to slina, czy ślini sie w nocy, czy poduszka bywa mokra itp
a wyszły nam wtedy piatki (co odkryłam po diagnozie)
co je? np czy zje twarde? ale wyszło w rozmowie że tak np paluszki
jak pije to na filmikach było
tez jak je -
Ja tak czytam to i Igi ma kilka punktów otwarta buzia non stop jak spi poduszka często mokra.
-
A mogę z ciekawości zapytać co otwarta buzia i skinienie siebiznacA?
Pytam bo mój chrześniak tak miał i ma nadal a dodam ze baaaarzo późno zaczął mówić
Na 3 lata ? Teraz ma 3 lata 8 mieściły i mówi owszem śle niewyraźnie
Moja bratowa (mgr fizjo !!!!!!!!!) twierdziła i twardzi ze to wsyztsko Ok...09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
-
Logopeda nie jestem a na studiach przerabialiśmy podstawy podstaw z logopedii
Wciąż otwarta buzia, zwłaszcza z widocznym jezykiem nigdy nie jest prawidlowa ale przyczyn jest tyle ile dzieci
To mogą być slabe mięśnie
Może być problem z oddychaniem nosowym np przez migdalek(ja tak oddycham-ustami a nosem się duszę), to mogą być częste infekcje(czyli znów problem z oddychaniem)
Piotrek uchyla, nie jest tak że nie miewa otwartej buzi. Jezor też ciągle na wierzchu bo ciągle coś gryzie ale na diagnozie to było wybitne a wiemy już że zęby
Pytala nawet czy często się krztusilmoja glupkowata odp-nie, no w sumie z kilka razy, nawet ostatnio jablko...haha
Nie to miała na myśli
chodzi mi o to ze jako niemowle nigdy sie nie krztusiłnie miał problemów z grudkami i pokarmem stałym
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 18:51
-
nick nieaktualnyAjrin skali dobrze ci mowi.
Przeciez otwarta buzia moze byc przez problem z oddychaniem (jak alergik tym bardziej) , krzywa przegroda nosowa, migdalki itd itd.
Kamcia dobrze napisala ile dzieci tyle powodow.
Czytalam posty i robilam oczy w sensie ze zdziwienia.
Kamcia naprawde jestwscie pod dobra opieka nie spodziewalam sie ze na tyke rzeczy patrza u dziecka.
Natka a z tym wezidlekiem az zaczelam sie zastanawiac czy u nas jest ok hahahaha
Idzie sie wkrecic sluchajcie.
U nas robert cos tam gada po swojemu, uwielbia alfabet czy cyferki.
Jak widzi literki na bluzce, w ksiazce etc to mowi aaaaaa, siiiii, piiiiii,kkkkk
A cyferki to wystarczy wchodzic schody liczyc, lub na drzwi sasiadow pokazywac cyfry a on paluszkiem wskazuje czy na klockach pokazuje.
Teraz mam dylemat bo naprawde meczy mnie ta jego kupa jest czesciej czt co dziennie i dalej taka rzadka ze pampers nie ogarnia wciagnac tego.
I werka mi sie pochorowala:-( -
nick nieaktualnyKamciu a co do bajek ogladania tv maja racje przyznaje sie.
Ostatnio maz mowi do mnie zebym sama sie przekonala jaki tobert jest innym dzieckiem jak nie widzi bajki w tv czy w telefonie.
Swieta prawda.
Poszedl sie zajal zabawkami, cos robil, wieksze zainteresowanie a jak bajka szczegolnie w telefonie to jak wariat histeria za histeria jak uzalezniony bo daj, ja chce itd -
zabko
Piotrek bajek nie ogląda
jedyne co ogląda to koło fortuny
dla niego tv jest zabawka-przyciski, logo, maca go
oni to po filmikach powiedzieli
ale sam w sobie tv też go stymuluje
kazdemu dziecku nie służy
takie rzeczy to ja wiedziałam
pokazałm im nawet co ciekawego jest w tv, mikrofali, czy stacji pogody-przyciski, swiatełka i dzwieki
a skoro nie mówi to i tych literek nie nazywa ale sobie maca własnie na tvna macie
ogólnie jest przestymmulowany a bez tv, komórki ma się na nas otwierac
a zawsze ja mówiłam, ze jak jestem sama to inne dziecko niż kiedy jest mąż bo ja rano tv nie włączam a on od tego dzień zaczyna
teraz usłyszał od kogoś co ja powtarzałam
no i to nie jest tak ze na 100% dnia wyłącze tv, tak i ja nie dam rady bo to ma być długofalowe
a co werce?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 19:16
-
nick nieaktualny