WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2017, 13:47
maluutka90, Angela89, martta, magdallena69, magdallena69, Pysiaczek89, żabka04, mmargol, Żabcia_, kamciaelcia, Gumcia, Sabina, Justyna_89, violett, Robotka1, Anulka01, Skali89, ovulinka, mychakruszyna, Miśka***, Lusia_M, Behemottka, miniaturka31, Moonicorns, Malutka92, A_n_k_a_80, Strazaczka1990, haneczka, staraczka_85, Dzierzba, claudiuszek, _izunia_, Ania91, Ewelina.Irl, Kasia1987., mysza0406, Macioszczyczka, m.k.83, esmi, YvonnElizabeth, Kornelia85, sarcia123, marlon, andzia821, marta258, Agatka_46, Darusia, AniołkowaMama84, Kamka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Link do wyprawki Sroki: http://www.srokao.pl/2015/11/wyprawka-kosmetyczna.html
Przykładowa wyprawka wg Żabki:
DLA MAMUSIEK:
do szpitala:
* koszula do karmienia nocna 2szt
* szlafrok
* kosmetyki/przybory toaletowe
* kapcie
* klapki pod prysznic
* ręcznik duży i mały
* kubek + sztućce
*majtki bawełniane 4pary lub poporodowe z siatki (lekarze pozwalają juz bawełniane więc uważam że nie potrzebne)
* podpaski Bella długie 2p. w szpitalu dają wkłady higieniczne. Uważam że lepiej i wygodniej jest w podpaskach i nie każda mocno krwawi po porodzie
* podkłady na łóżko 1paczka (reszta dla dziecka się przyda)
* woda nie gazowana ( poproście żeby ktoś wam dowiózł herbatniki bo będziecie głodne w nocy karmiąc piersią)
dodatkowo:
* poduszka rogal
* Bepanthen ( do smarowania sutków jak dziecko pogryzie reszte można zużyc do pupci dziecka)
* wkładki do biustonosza (żeby nie było mokro) 4paczki
* biustonosz do karmienia 2-4szt
* laktator ( ja osobiście nie używałam)
* zioła laktacyjne
* nakładki silikonowe na brodawki ( skuteczne jak dziecko sobie upodoba jednego cycucha a z drugiego nie chce jeść)
* niania elektroniczna - nie używałam
* monitor oddechu - nie używałam
* nosidełko/chusta - nie używałam
DLA DZIECKA:
* rożek 2 szt
* smoczek 2szt. + łańcuszek + pudełko na smoczek
* szczoteczka lub grzebyk
* termometr ( tu wasza wola czy do odbytu czy do wszystkiego tzn. do wody, jedzenia na podczerwień)
* cążki lub nożyczki
* ręcznik duży 2 szt. (najlepiej bo z tych dziecinnych szybko wyrośnie)
* szlafrok tzn. ręcznik z kapturem ja nie używałam takiego bo dziecko prawie zimowe było nagrzane w pokoju wiec zwykły duży wystarczył)
* czopki glicerynowe na zatwardzenia 1op.
* czopki na gorączkę paracetamol 1 op.
* coś na kolki np. Sab Simplex
* mleko sztuczne ( w razie gdy była awaria i nie musiały biegać w nocy jak ja w pierwszej ciąży)
* gaziki 5 op.
* płatki bawełniane do przemywania buzi
* sól fizjologiczna ( w plastikowych buteleczkach jednorazowe) ok 20 buteleczek patrzcie na datę ważności
* patyczki z ograniczeniem
* butelki 2x250ml, 2x150ml (ja kupiłam w zestawie Avent i stykło)
* szczotka do czyszczenia butelek
* termos (na spacer żeby włożyć butelkę z mlekiem czy wodą)
* oliwka do ciemieniuchy bądź po kąpieli
* płyn do kąpieli np. Oliatum wtedy nie trzeba używać oliwki
od kosmetyków do kąpieli dzieci również są uczulone więc uważam żeby wprowadzać później jakieś inne wasza wola
* do pępka wasza wola.Ja używa lam spirytus czysty zakupiony w sklepie (mała butelka) rozrabiamy w kieliszku 1 łyżeczka spirytusu z 1 łyżeczka wody przegotowanej wymieniamy co 2 dni i przecieramy patyczkiem do uszy pępek kikut odpada bardzo szybko .Są gotowe gaziki lub płyny .
* kem na mroźne dni np. Nivea
* podkłady na łóżko o których wspomniałam
* chusteczki mokre np. 5paczek (systematycznie uzupełniamy ) problem w tym że dziecko może mieć również od chusteczek uczulenie więc trzeba wypróbować
* pampersy 1op. rozmiaru 1, 1 op. rozmiaru 2. Proponuję w/w rozmiary kupić papmersa a np. w szpitalu wymienić się 5 sztk. z koleżanką jak będzie miała inne.
Czasami w sklepach można spotkać pampersy różnych producentów pakowane po 5sztk.
Wybór jest ogromny i wasza wola jakie kupicie dziecko mogą również pampersy uczulać.
* gruszka lub aspirator do noska
* roztwór wody morskiej do nawilżania
* wanienka/stelaż
* pieluchy tetrowe ok. 15-20szt oraz bawełniane ok 5szt (nie kupowałam osobiście uważam że tetrowe starczą można kupić we wzroki i też są ładne i przydatne)
* krem na odparzenia polecam Linomag z wit. D+E różowa zakrętka .
Sudokrem stosujemy w poważnych odparzeniach jeśli używamy od początku do pupci niestety przy odparzeniu konkretnym nie pomaga.
* łóżeczko /materac/ochraniacze
* komplet pościeli + prześcieradło 2kompl.
* kołdra + poduszka
*kocyk cienki i gruby
* ceratka - potem sie przyda
* karuzela/ projektor
* myjka do kąpieli odradzam ja myłam pieluchami tetrowymi z wanienki które kładłam na spodzie wanienki
CIUSZKI:
* pajacyk - 6szt.
* body długi rękaw - 5 szt.
* body krótki rękaw - 5szt.
* pół śpiochy (spodnie ze skarpetkami) - 3szt.
* bluza (bez kaptura bo po włożeniu w śpiwór dziecko leży nie powiem jak . Ja nie używałam) - 2szt
* kaftaniki - 4-6 szt.
* rękawiczki niedrapki bawełniane - 2pary
* czapeczki bawełniane - 2szt.
1 szt. do ciemieniuchy którą możecie potem nie doprać od oliwki
1szt. gruba na zimę
* śpiwór/ kombinezon
* śliniaczki 4szt na potem
* skarpetki ok 5 par , 2 pary grube
RESZTA:
* wózek
* fotelik samochodowy
* przewijak ( ja nie kupowałam przebierałam dziecko na łóżku i używałam podkładów)
* oświetlenie przy przewijaku)
* pogrzewacz
* dozownik do mleka w proszku
* herbatki z kopru/rumianku
* mata/leżaczek/krzesełko do karmienia na potem
* pościel do wózka (uważam że nie potrzeba będziemy miały śpiwór lub gruby koc)Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 20:34
megg, mmargol, Sabina lubią tę wiadomość
-
Hello, ja tam nie zamierzam tu żadnych zdjęć zamieszczać nawet z USG więc możecie mnie od początku traktować jak psychopatkę Mam na imię Mieczysław i mam 43 lata
Dziewczyny nie spinajcie się takLittle Red Fox, Liskova, mmargol, Gumcia, Bratek, Strazaczka1990 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny ograniczę moje wpisy ale jeszcze jedno pytanie...mimo ze strasznie durne to wolę zapytać...na suwaczku pisze ze jestem w 10 tygodniu..właściwie od dziś...natomiast na belly pisze ze 11tydz(10tyg 0 dni)...to ogólnie mówi się ze jestem w 10 czy 11? Bo 11 dopiero się zaczął...
-
nick nieaktualnyAngela89 wrote:Z tym usg to niby dobry pomysł tylko że to nie problem aby sobie takie usg wydrukować z internetu.. tak na prawdę. Trudno będzie zweryfikować osobę.
Ja też tak uważam że to nie problem podrobić to może zdjęcia z usg sobie odpuścimy???
-
nick nieaktualnyżabka, spokojnie... ja ostatnio robię jakieś ekspresowe jedzonko, makarony, zupy krem, bo lenistwo ciążowe dokucza, że szok! zaraz się do pracy zbieram, a później jestem umówiona z koleżankami na babskie pogaduchy, wieczorem sprawdzę czy nadal huczy po aferze