X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • SweetCherryPie Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każde dziecko jest inne - to jasne. Opowiem Wam historię sprzed 24 lat. Wraz z mężem jesteśmy rówieśnikami - ja urodziłam się w październiku w Olsztynie, on miesiąc później w Warszawie. Moim rodzicom lekarze powiedzieli, że absolutnie do 3 miesiąca to mam tylko leżeć, nawet mnie mają na brzuch nie kłaść, nic nie stymulować. Jak będę chciała to sama się będę dopominać (nie byłam na nic chora, rozwój przebiegał prawidłowo wg. lekarzy).
    Mąż urodził się miesiąc później - warszawscy lekarze kazali od razu na brzuchu kłaść i jak najwięcej w tej pozycji miał spędzać czasu. Teściowa bardzo skrupulatnie tego pilnowała.

Ostatecznie mój mąż zaczął chodzić w wieku 8 miesięcy, ja w wieku 16 miesięcy.
    Ciekawe czy gdyby moi rodzice mnie stymulowali (tak jak mi kazano stymulować Kosmę obecnie - mamy ćwiczenia na podnoszenie główki), to czy rozwijałabym się szybciej? Czy byłabym mniejszą "motoryczną ciotą" (potrafię się wywrócić na płaskiej drodze)? Tego się już nie dowiemy.

Dziecko można stymulować, ale BEZ PRZESADY. Nawet nastolatki nie wiedzą czego same chcą, tym bardziej nie wie tego mała Zuzia :P

in8vzdb.png
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady nagraj ją i pokaz jak ona robi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 19:07

Staraczka23 lubi tę wiadomość

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podejrzewam ze nawet na sierpniowkach i lipcowkach jeszcze takich cyrkow zadna tak nie robila :D

• adzia Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka obiecuje już nie będę. ☺

3i49df9hy5b5npd4.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie ja mam obawy przed sądzaniem mojego wielkoluda w bujaczku. Myślę że po 3 miesiącu będę go częściej sadzac.
    My dzisiaj mielismy pierwsze usg bioderek. Na szczęście wszystko w porządku. Trochę się bałam bo ja jako niemowle nosiłam szelki.

• anulka20 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy planujecie bądź już chodzicie z dziećmi na basen i nie boicie się że będzie płacz i krzyk?

Anulka20

3jvz82c38h6gh3mk.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe wyczuwam cisze przed burzą a wy ?

• julita Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka20 wrote:
    A czy planujecie bądź już chodzicie z dziećmi na basen i nie boicie się że będzie płacz i krzyk?

my też chcielibyśmy wkrótce zacząć chodzić na basen ale jak, gdy mała w wanience wieszczy jak opętana ;D a co by się działo na basenie? chociaż mogę się mylić, może w basenie byłaby reakcja odwrotna?

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • karolcia87 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka20 wrote:

My planujemy ale dopiero od lutego jak malutka będzie miała już te 5 miesięcy bo u nas można dopiero od 3/4 miesiąca dzieciaczki zapisywac. Też się boje, że będzie płacz ale to wszystko się okaże, będzie już trochę starsza i bardziej świadoma i mam nadzieję skończą się płacze wraz z upływem 3 miesiąca (bo ponoć wtedy wszystko przechodzi) :D

aniołek w niebie Mikołaj 12.2013
    Córka Aurelka 09.2015 <3
    klz9krhm9br6smg4.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet - no właśnie dobrze mówisz. Dziecko trzeba stymulować, ale z głową i zgodnie z jego możliwościami. Ja 5x dziennie robię z córą takie wygibasy że głowa mała (i przy ryku, jakbym ją ze skóry obdzierała), ale są one dostosowane do jej wieku i etapu rozwoju, i są opracowane przez fizjoterapeutkę (pisałam już kiedyś o tym - młoda jest długa i trochę pokrzywiona, więc wzmacniamy mięśnie i prostujemy) i nie dlatego żeby przyśpieszyć rozwój, tylko żeby rozwijała się w swoim tempie, ale prawidłowo i żeby skorygowały jej się niektóre nieprawidłowości. A gdybym babce powiedziała, że w wieku 3 miesięcy sadzam młodą, albo stawiam i daję poskakać, to by mi wypisała od razu skierowanie do psychiatry, a w najlepszym razie zrugała od góry do dołu, bo ta babka ma 70 lat i się nie pierdzieli z rodzicami, dla dobra dzieci, jak to mówi.

kapturnica lubi tę wiadomość

8pdp47e.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Włączajac się do dyskusji to ja niestety swoją dość często noszę pionowo - wiem, że pewnie nie powinnam i wcale nie czuje się z tym dobrze, ale to jest jedyna pozycja, która pomaga w razie większego krzyku...

Tak z innej beczki - czy jest możliwe, żeby teraz dopiero po 2 miesiącu zaczęły dziecko łapać kolki?
    Nie wiem już co się dzieje z tym moim dzieckiem... nie dość, że mamy problemy z kupa (kiedyś było kilka dziennie, a teraz ostatnio nie było 3 dni...zrobiła z nocy na dwie pieluchy i dziś znów pusto) to jeszcze mała strasznie się prezy, krzyczy ... właśnie tak jakby dokucza Jej ten brzuszek :/

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:
    Włączajac się do dyskusji to ja niestety swoją dość często noszę pionowo - wiem, że pewnie nie powinnam i wcale nie czuje się z tym dobrze, ale to jest jedyna pozycja, która pomaga w razie większego krzyku...

Tak z innej beczki - czy jest możliwe, żeby teraz dopiero po 2 miesiącu zaczęły dziecko łapać kolki?
    Nie wiem już co się dzieje z tym moim dzieckiem... nie dość, że mamy problemy z kupa (kiedyś było kilka dziennie, a teraz ostatnio nie było 3 dni...zrobiła z nocy na dwie pieluchy i dziś znów pusto) to jeszcze mała strasznie się prezy, krzyczy ... właśnie tak jakby dokucza Jej ten brzuszek :/
    Heh u mnie ta sama bajka z tym pionowym trzymaniem, bo z kolei u nas to jedyna pozycja, w której mogę cokolwiek jeszcze zrobić oprócz trzymania dziecka :P Np drugą ręką mieszam w garach :D
    A co do tego prężenia, to może coś zjadłaś i jej zaszkodził i to taki jednorazowy epizod...?

8pdp47e.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaRatMed wrote:
    Po francusku, ale mi to nie przeszkadza ;)

U mnie jest wersja angielska i też mi to nie przeszkadza :) Zresztą kupiłam nową powystawową w outlecie na allegro za 69 pln, więc grzech byloby nie wziąć :) Niunia pochłonięta zwierzątkami, a muzyka super :)

gg64rl68s121551a.png
  • moka89 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:

U nas większe problemy brzuszkowe zaczęły się jakiś tydzień temu. Z kupami też rożnie bywa, kiedyś po kilka dziennie, teraz jedna lub jedna na kilka dni :/

Przyznaję, też noszę w pionie, bokiem już niebardzo jej się podoba :/
    Leżąc na brzuszku też odpycha się nożkami w miejscu(tak jakby miała się czołgać), ale to raczej normalne.

Ktoś pytał o wagę - chyba będziemy poniżej 5kg, za tydzień szczepienie to się dowiem. Na łazienkowej wychodzi ok 4800

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 20:44

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • moka89 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    easymum wrote:
    U mnie jest wersja angielska i też mi to nie przeszkadza :) Zresztą kupiłam nową powystawową w outlecie na allegro za 69 pln, więc grzech byloby nie wziąć :) Niunia pochłonięta zwierzątkami, a muzyka super :)
    My mamy też angielską i rownież powystawową. To był deal! :)

easymum lubi tę wiadomość

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka20 wrote:
    Mam wrażenie że mój najmniejszy waży 5100 któryś maluch mniej waży.?

Anulka, najmniejsza to chyba moja - tydzień temu (9 tygodni i 2 dni) ważyła 4680, ale przybiera super zdaniem pani doktor, jest proporcjonalna (główka, klatka piersiowa) i lokuje się w okolicach 25 centyla, więc się nie martwię :)

gg64rl68s121551a.png
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciała zacząć też jakoś kwiecień maj na basen i boje się że będzie krzyk i placz. Mam nadzieję, że będzie mądrzejszy i starszy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 20:54

Anulka20

3jvz82c38h6gh3mk.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    W sumie ja mam obawy przed sądzaniem mojego wielkoluda w bujaczku. Myślę że po 3 miesiącu będę go częściej sadzac.
    My dzisiaj mielismy pierwsze usg bioderek. Na szczęście wszystko w porządku. Trochę się bałam bo ja jako niemowle nosiłam szelki.

Anitka, my mamy leżaczek huśtawkę od dozwolony od urodzenia. Mała buja się w nim od 3 tygodni, tak 2-3 razy po godzinie, wieczorem czasem zasypia w nim. pytałam ortopedę na konsultacji preluksacyjnej czy to nie szkodzi, a on mi powiedział, że w ten sposób nie da rady uszkodzić ani zniekształcić kręgosłupa. Naturalna dla dziecka jest pozycja w kształcie litery C - przecież w chustach tak właśnie dzieci są ułożone, a to jest dla nich zdrowe.
    Moja nie lubi leżeć na brzuszku, jęczy i stęka przy tym strasznie, ale ćwiczymy kilka razy dziennie po kilka minut. Pani pediatra kazała mi podsuwać jej zgięte rączki i tak ćwiczyć i rzeczywiście tak jest jej lepiej.

Anitka201 lubi tę wiadomość

gg64rl68s121551a.png
  • moka89 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie przeraża trochę, to wychodzenie po basenie na dwór. Pogoda będzie coraz gorsza, więc raczej poczekamy do wiosny na takie przyjemności :) Myslę, ze to fajny sposób na relaks z dzieckiem, a nawet i całą rodziną :)

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde no właśnie nie wiem... niby nie zjadlam chyba nic takiego czego nie jadlam wcześniej... :/

A powiedzcie mi czy to może być też od tego, że karmie mieszanie?
    Tzn. Staram się jak najwięcej karmić piersią, ale niestety raz dziennie ta butelka idzie... do tego daje do picia rumianek... już kompletnie nie wiem co robić i zaczyna mnie to dobijac...

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
‹‹ 2674 2675 2676 2677 2678 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ