Za dużo MAGNEZU
-
Cześć kobitki. Postanowiłam założyć oddzielny temat o magnezie i być może ustrzec kilka osób przed moim obecnym problemem.
Od początku ciąży dostałam końskie dawki magnezu (MagneB6 3 x 2 tabl) i Nospy (3 x 2 tabl). Podczas kontrolnej wizyty lekarka powiedziała, że zmniejszamy dawkę Nospy ale magez bez zmian. To moja pierwsza ciąża więc stosowałam się do zaleceń. Z czasem mocno ograniczyłam Nospę (bóle brzucha baaardzo sporadyczne). W między czasie z różnych względów postanowiłam zmienić lekarza prowadzącego.
Na wczorajszej wizycie (19tc) poprosiłam go o skierowanie na krew gdyż podejrzewam u siebie anemię (jestem wiecznie zmęczona, leżałabym tylko w łóżku - czasem serio nie mam siły żeby się podnieść i gdyby nie to, że muszę jakoś funkcjonować to pewnie bym leżała całe dnie). No i lekarz zaczął drążyć temat (poprzenie wyniki wzorowe) i jak spojrzał do karty i zobaczył ile biorę magnezu to widziałam popłoch na jego twarzy.
Powiedział, że magnez ogólnie działa rozkurczowo ale branie go w TAKICH ilościach i przez TYLE czasu jest szkodliwe i on się w ogóle dziwi, że po takich dawkach w ogóle byłam w stanie do niego przyjechać (ogólnie stwierdził, że pewnie wszystkie mięśnie mam już tak rozkurczone, że ciężko je zmusić do czegokolwiek).
Mam natychmiast odstawić magnez ale zanim lepiej się poczuję i powrócę do "normalnego" funcjonowania może minąć ze 2-3 tyg. Oczywiście badań i tak zrobię, żeby mieć pewność
Nie chcę wchodzić w kompetencje waszych lekarzy i być może przepisanie tak dużych dawek magnezu przez pewien okres jest sensowne ale jeśli po pewnym czasie czujecie się "nie do życia" to może być jeden z winowajców
07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
o rany...ja tez mam zalecenie, zeby brac duzo magnezu i ze oprocz rozwolnienia nie ma magnez zadnych skutkow ubocznych. mam tylko info, ze magnez jest jak najbardziej wskazany przy twardniejacym brzuchu, plamieniach itp.
dzieki za info!!
g.Sophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019 -
gonia13 wrote:o rany...ja tez mam zalecenie, zeby brac duzo magnezu i ze oprocz rozwolnienia nie ma magnez zadnych skutkow ubocznych. mam tylko info, ze magnez jest jak najbardziej wskazany przy twardniejacym brzuchu, plamieniach itp.
dzieki za info!!
g.
Pewnie są uzasadnione przypadki dla dużych dawek magnezu
Widocznie mój się do tego nie zalicza, jestem na takim chilloucie, że zasnę wszędzie w każdej pozycjiw sumie wolę, żeby to było "za dużo magnezu" niż anemia
07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
/Natalka wrote:ja ostatnio byłam swiadkiem rozmowy u ginekologa gdzie mimochodem dowiedziałąm się że dziewczynie duże dawki magnezu znacznie opózniły termin porodu. musiała iść na wywołąnie bo nie miała żadnych skurczy
Bo to właśnie do tego się sprowadza, żeby nie było skurczy przepisuje się pakiet Magnez + Nospa07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
Majetta wrote:Pewnie są uzasadnione przypadki dla dużych dawek magnezu
Widocznie mój się do tego nie zalicza, jestem na takim chilloucie, że zasnę wszędzie w każdej pozycjiw sumie wolę, żeby to było "za dużo magnezu" niż anemia
-
lipa wrote:Nic. Autorka podejrzewala u siebie anemie, ale prawdopodobnie objawy, o których pisze, są spowodowane nadmiarem magnezu, a nie anemia właśnie. Przynajmniej taka ma nadzieję.
Dokładnie tak
lipa lubi tę wiadomość
07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -