Zafasolkowane z grupy Starania o maluszka OF
-
WIADOMOŚĆ
-
Allmita wrote:też mnie dziwi to wczesne bad prenatalne....może lekarz to jakos tak określił-ale mierzył małemu przezierność i takie tam? czy tylko sobie nazwał prenatalne( generalnie wszelkie usg można nazwać prenatalnymi,hehe- prenatalne oznacza po prostu przed narodzinami.. )
szuflada jak ciśnienie?
ja cala zestresowana postanowiłam kupic sobie ciśnieniomierz i mierzyć w domu...no i każde ciśnienie przez weekend zmierzone-ok 110/75 dzis nawet rano miałam 90/70 co mnie zdziwiło bo tak niskiego w życiu nie miałam...
i mam teorie że po prostu stresuje sie wizytą i dlatego mi ciśnienie skacze wtedy...tylko nie wiem czemu w aptece tez wysokie mi pokazało...Bede narazie mierzyc w domu i aptece(zapisuje sobie) i wyciągne jakieś odpowiednie wnioski....ale bardzo się ciesze że kupiłam sobie ten cisnieniomierz-automatycznie mi ulżyło....
ja na połówkowe własnie muszę się jakoś zapisać...to sie robi między 18 a 20 tyg tak? dobrze kojarze? wiem że jakos ten-przyszły tydzień musze sie zapisać...ja się czuje super...szczególnie jak sie troche uspokoiłam tym cisnieniem, bo przez chwile stresa miałam..
ja tylko płaczliwa się zrobiłam...zawsze byłam w sumie..ale ostatnio popłakałam się jak oglądałam ten cały program "inicjacja" hehe...koleś brał udział w triatlonie no i autentycznie łezki mi poszły jak do mety dobiegł,hehe...no przesadziłam..
Widocznie wszystko przez stres może w aptece sie zestresowałas tym, że będzie za wysokie hehe:)
Ja zawsze miałam niskie, na samym początku ciazy tez mialam bardzo niskie a teraz juz sie unormowało dzidzia mi chyba ciśnienie dzwigła heheAllmita lubi tę wiadomość
02.02.2017 - Błażejek 3080 g i 54 cm do kochania
-
Klaudyś jeśli Ci zależy na badaniach prenatalnych I trymestru, to warto je powtórzyć koło 12 tygodnia. O ile Ci zależy na miarodajnych wynikach
Ostatnio też się dowiedziałam, że nie każdy lekarz powinien je wykonywać. Ja przez swojego lekarza prowadzącego zostałam skierowana do szpitala, do większego miasta.
Tutaj możesz sobie podejrzeć, czy lekarz który wykonywał Ci badania prenatalne I trymestru ma do tego odpowiedni certyfikat kompetencji
https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/Nikoludek
27.12.2016 r., 4180g -
Allmita u mnie z ciśnieniem tak samo jak u Ciebie! Mierze sobie w domu trzy razy dziennie i za każdym razem jest okej. Ani razu nie pokazało mi wyższego niż tam ze sto kilkanaście. A u lekarza 130...najwyraźniej nie mamy się o co martwić w tym przypadku
Allmita lubi tę wiadomość
Pierwszy cykl starań o drugiego maluszka! -
KlaudyŚ wrote:Dla tego piszę ze na 80% bo wszystko moze sie zmienic chociaz u nas serduszkowanie bylo w owulacje wiec kto wie
10t3d czyli 11t.
Jak.lekarz ma dobre urzadzenie usg to da rady zrobic badanie prenetalne, w karcie ciąży mam.wpisane parametry jako prenetalne.
Ale jeszcze ide 4 sierpnia do innego na usg 3d
Ja Wam powiem, że u mnie samopoczucie super A ostatnio nawet mi libido wzrosło. W ogóle nie czuję się jak w ciazy
foxylady lubi tę wiadomość
3500 g 54 cm -
foxylady wrote:Klaudyś jeśli Ci zależy na badaniach prenatalnych I trymestru, to warto je powtórzyć koło 12 tygodnia. O ile Ci zależy na miarodajnych wynikach
Ostatnio też się dowiedziałam, że nie każdy lekarz powinien je wykonywać. Ja przez swojego lekarza prowadzącego zostałam skierowana do szpitala, do większego miasta.
Tutaj możesz sobie podejrzeć, czy lekarz który wykonywał Ci badania prenatalne I trymestru ma do tego odpowiedni certyfikat kompetencji
https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/
tak warto sprawdzić czy jest na tej liście....ja mojego tez sprawdzałam, a co..https://www.maluchy.pl/li-72886.png
https://www.maluchy.pl/ci-73456.png -
Nats ja mam to samo , nie czuje sie ciążowo :p
Ostatnio wzięłam na ręce moją 3-letnią bratannice bo zupełnie zapomniałam że mi dźwigać nie wolno no i dostałam ochrzan od mamy to dopiero sobie uświadomiłam co robię
Co do prenatalnych - mi doktor mówił że przy takiej mierze dzidzi nawet by nie było kości nosowej widać co jest też ważne. .
-
Sandrula może wszystkie te nieprzyjemności ciazy nas omina? Ale u mnie mama i siostra też bardzo dobrze zmusiła ciaze, więc to chyba rodzinne u nas jest
Ja też swojego lekarza od USG sprawdziłam. W ogóle jestem mega zadowolona z tych prenatalnych, bo lekarz nam bardzo dokładnie wszystko wytłumaczył. Jak będę się umawiać na polowkowe to też chce do niego iść3500 g 54 cm -
Nats wrote:Sandrula może wszystkie te nieprzyjemności ciazy nas omina? Ale u mnie mama i siostra też bardzo dobrze zmusiła ciaze, więc to chyba rodzinne u nas jest
Ja też swojego lekarza od USG sprawdziłam. W ogóle jestem mega zadowolona z tych prenatalnych, bo lekarz nam bardzo dokładnie wszystko wytłumaczył. Jak będę się umawiać na polowkowe to też chce do niego iść
No mam nadzieję że ominą
Właśnie tak powinno wyglądać badanie prenatalne. Wiadome, że my mamusie chcemy wiedzieć wszystko na temat naszego dzieciątkaNats lubi tę wiadomość
-
Nats wrote:Lekarz może wystawić też skierowanie jak w rodzinie zdażyły się wady genetyczne, albo jak poronilas.Pierwszy cykl starań o drugiego maluszka!
-
Ja też nie mam powyżej 35 lat no ale ja miałam niewielki rozszczep podniebienia jak się urodziłam więc dlatego bez problemu dostałam skierowanie.
Mój ginekolog nie napisał na skierowaniu dlaczego mam mieć te badania i jak byłam ostatnio na tych nieudanych prenatalnych to doktor mówił, żeby dopisał tam na skierowaniu dlaczego je mam bo teraz są takie wymogi na NFZ. Więc myślę, że jeśli chodzi o badanie na fundusz to za ładne oczy się skierowania nie dostanie prywatnie to wiadome, wszędzie przyjmą
-
Hej babeczki zaglądam tu do was i melduje że pierwsza @ almost over. Ja piernicze masakra była.
KlaudyŚ kochanie nie miałaś usg prenatalne jako badanie w kierunku wad genetycznych. Żaden gin nie będzie określał ryzyka w tak wczesnej ciąży. Jedyne co to mógł Ci dać to test paapa zlecić ono się robi od 9t0d. Ale to z krwi a nie usg.
Usg ci zrobił i tyle. Ale spokojnie wszystko przed tobą
Babeczki trzymajcie kciuki za mnie. Buziaki :-*Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2016, 13:56
Mama aniołka 21.06 (*)4cs 30 lat
6cs po poronieniu ROŚNIJ AMELKO
-
Kim87 wrote:Hej babeczki zaglądam tu do was i melduje że pierwsza @ almost over. Ja piernicze masakra była.
KlaudyŚ kochanie nie miałaś usg prenatalne jako badanie w kierunku wad genetycznych. Żaden gin nie będzie określał ryzyka w tak wczesnej ciąży. Jedyne co to mógł Ci dać to test paapa zlecić ono się robi od 9t0d. Ale to z krwi a nie usg.
Usg ci zrobił i tyle. Ale spokojnie wszystko przed tobą
Babeczki trzymajcie kciuki za mnie. Buziaki :-*
Kim, kochana trzymam mocno kciuki i mam nadzieje że szybko do Nas wrócisz i zostaniesz na stałe!!Kim87 lubi tę wiadomość
-
Widzę ze dziewczyny już wszystko o prenatalnych napisały. Jak to mówią nic dodać nic ująć. Usg ciąży to jedno a badanie prenatalne pod katem wad rozwojowych to drugie. Ach i jeszcze jedna ciekawostka do około 11-12 Tyg ciąży narządy płciowe wyglądają identycznie u dziewczynki i chłopczyka. W Anglii nie podejmują sie określania płci przed 16tyg. Ze względu na podobna wcześniej budowę o u narządów. Także tez. Te 80% lekarza to zamieniłabym na 50%.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2016, 17:43
Kim87 lubi tę wiadomość
-
eveli_na wrote:Widzę ze dziewczyny już wszystko o prenatalnych napisały. Jak to mówią nic dodać nic ująć. Usg ciąży to jedno a badanie prenatalne pod katem wad rozwojowych to drugie. Ach i jeszcze jedna ciekawostka do około 11-12 Tyg ciąży narządy płciowe wyglądają identycznie u dziewczynki i chłopczyka. W Anglii nie podejmują sie określania płci przed 16tyg. Ze względu na podobna wcześniej budowę o u narządów. Także tez. Te 80% lekarza to zamieniłabym na 50%.Mama aniołka 21.06 (*)4cs 30 lat
-
Ja miałam USG w 12 tyg 0 dni i lekarz mi powiedizal, ze na 80 % dziewczynka. Mówił to z takim przekonaniem, że jakby mógł to by powiedział, ze na 100%. Mówił coś o tym, ze lechtaczka w pewnym stadium rozwoju wygląda inaczej niż pracie. Zobaczymy co dalej będzie. Czy się potwierdzi, ze dziewczynka czy nie. Zdaje sobie sprawę, ze lekarz może się mylić, bo jest wcześnie. W UK podobno boją się określać płeć tak wzcesnie, bo lekarze niejednokrotnie przegrywali procesy w sądzie
kim Trzymam kciuki, żebyś szybko tutaj do nas wróciła3500 g 54 cm -
Nats wrote:Ja miałam USG w 12 tyg 0 dni i lekarz mi powiedizal, ze na 80 % dziewczynka. Mówił to z takim przekonaniem, że jakby mógł to by powiedział, ze na 100%. Mówił coś o tym, ze lechtaczka w pewnym stadium rozwoju wygląda inaczej niż pracie. Zobaczymy co dalej będzie. Czy się potwierdzi, ze dziewczynka czy nie. Zdaje sobie sprawę, ze lekarz może się mylić, bo jest wcześnie. W UK podobno boją się określać płeć tak wzcesnie, bo lekarze niejednokrotnie przegrywali procesy w sądzie
kim Trzymam kciuki, żebyś szybko tutaj do nas wróciła
Dzięki Nats oby obyMama aniołka 21.06 (*)4cs 30 lat