Zwolnienie lekarskie a pracodawca
-
Hej Dziewczyny, jestem w 25 TC i ciągle pracuje. Praca biurowa,lekka fizycznie,ale obciążająca psychicznie. Do tego dochodzą dojazdy 1h w jedną stronę. Wracam,nie mam siły na ćwiczenia,spacery,zdrowa dietę,mam wrażenie,że dni lecą mi przez palce,wyprawka niegotowa,o maluszku też ostatnio przestałam czytać,wieczorem wraca.,zjem i zasypiam przy serialu na kanapie. Chce już iść na zwolnienie i zadbać o nas. Ale pracodawca nakłada duza presje,planuje mnie na sierpień i wrzesień,obowiązków też nie mam mniej i głupio mi powiedzieć,że chce iść za tydzień na L4 (mam już termin u lekarza). A jednocześnie wiem,że nikt za mnie o mnie nie zadba,to wielka korpo,która sobie poradzi. Jakbyście to rozegrały,powiedziały dziś przełożonej,że za tydzień znikacie (firma wie o mojej ciąży od 1.5 miesiaca,ale dopiero niedawno otworzyli za mnie rekrutację) czy poszły z dnia na dzień? Jakoś głupio mnie stresuje ta sytuacja i nie umiem na nią spojrzeć na chlodno
-
Wiesz co, skoro już długo wiedzą o ciąży to nie powinno ich dziwić że znikniesz nawet z dnia na dzien. Oczywiście lepiej mieć chociaż ten tydzień zapasu żeby spisać jakiś status, zamknąć tematy itp - tak uważam.
Możesz powiedzieć przełożonej, że za tydzień masz wizytę i że prawdopodobnie przejdziesz już na zwolnienie ze względu na stan zdrowia. Jeśli źle zareaguje to tylko i wyłącznie o niej będzie źle świadczyć.
U mnie w firmie (też korpo) dziewczyny zazwyczaj od razu informując o ciąży mówią do kiedy planują być - najczęściej do ok 12-14 tyg max. Dla firmy jest to wygodne bo od razu wie jak działać i od kiedy planować zastępstwo.
Sama jak zaszłam w ciążę to z kolei nie mogę się nadziwić jak dziewczyny mogą tak z wyprzedzeniem ustalić co i jak 😀🙎♀️ 36 | 👨 34
⌛ od 08.2024
08.2025 • IUI ❌
02.2026 • IUI (L + Ovi) ✅ ⏸️
04.2026 • 💔 9 tc
06.2026 • ⏸️ -