Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Zwolnienie lekarskie a pracodawca
Odpowiedz

Zwolnienie lekarskie a pracodawca

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Martyna_37 Nowa

Wysłany: 30 lipca, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, jestem w 25 TC i ciągle pracuje. Praca biurowa,lekka fizycznie,ale obciążająca psychicznie. Do tego dochodzą dojazdy 1h w jedną stronę. Wracam,nie mam siły na ćwiczenia,spacery,zdrowa dietę,mam wrażenie,że dni lecą mi przez palce,wyprawka niegotowa,o maluszku też ostatnio przestałam czytać,wieczorem wraca.,zjem i zasypiam przy serialu na kanapie. Chce już iść na zwolnienie i zadbać o nas. Ale pracodawca nakłada duza presje,planuje mnie na sierpień i wrzesień,obowiązków też nie mam mniej i głupio mi powiedzieć,że chce iść za tydzień na L4 (mam już termin u lekarza). A jednocześnie wiem,że nikt za mnie o mnie nie zadba,to wielka korpo,która sobie poradzi. Jakbyście to rozegrały,powiedziały dziś przełożonej,że za tydzień znikacie (firma wie o mojej ciąży od 1.5 miesiaca,ale dopiero niedawno otworzyli za mnie rekrutację) czy poszły z dnia na dzień? Jakoś głupio mnie stresuje ta sytuacja i nie umiem na nią spojrzeć na chlodno

• Niecierpliwa_ Autorytet

Wysłany: 30 lipca, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co, skoro już długo wiedzą o ciąży to nie powinno ich dziwić że znikniesz nawet z dnia na dzien. Oczywiście lepiej mieć chociaż ten tydzień zapasu żeby spisać jakiś status, zamknąć tematy itp - tak uważam.
    Możesz powiedzieć przełożonej, że za tydzień masz wizytę i że prawdopodobnie przejdziesz już na zwolnienie ze względu na stan zdrowia. Jeśli źle zareaguje to tylko i wyłącznie o niej będzie źle świadczyć.

U mnie w firmie (też korpo) dziewczyny zazwyczaj od razu informując o ciąży mówią do kiedy planują być - najczęściej do ok 12-14 tyg max. Dla firmy jest to wygodne bo od razu wie jak działać i od kiedy planować zastępstwo.
    Sama jak zaszłam w ciążę to z kolei nie mogę się nadziwić jak dziewczyny mogą tak z wyprzedzeniem ustalić co i jak 😀

🙎‍♀️ 36 | 👨 34
    ⌛ od 08.2024

08.2025 • IUI ❌
    02.2026 • IUI (L + Ovi) ✅ ⏸️
    04.2026 • 💔 9 tc
    06.2026 • ⏸️
  • Kate3330 Autorytet

Wysłany: 30 lipca, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym uprzedziła że samopoczucie jest gorsze i najprawdopodobniej za tydzień na wizycie lekarz skieruje Cię na L4. I będziesz mieć akurat czas żeby pozamykać/przekazać tematy, a pracodawca nie będzie zaskoczony.

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ