Odpowiedz
Forum > W oczekiwaniu na owulację > Estradiol a owulacja
Rozpocznij Kalendarz Owulacji - zajdź w ciążę 2 X szybciej
Oceń ten wątek:
AUTOR
WIADOMOŚĆ

pap86
Autorytet
Postów: 1408
977

Wysłany: 6 czerwca, 09:16
Cytuj | (0) | Zgłoś
Dziewczyny mam wyniki z 14dc (owulacje wedlug bolu i temperatury zwykle mam kolo 16dc bo nie bylam nigdy na monitoringu w tym dniu cyklu) Napisze Wam w nawiasie norme dla fazy owulacyjnej. Najwazniejszy byl Lh i estradiol bo to on mowi o zblizajacej sie owu. I tak LH 11mlU/ml (faza owu 14-95), estradiol 281pg/ml (fo 41-398) progesteron 0,31 ng/ml(fo 0,121-12) prolaktyna 193mlU/ml (102-496).
Czy mozna uznac takie wyniki,ze po prostu nie bylo jeszcze owulacji stad nizszy niz norma dla fazy owu LH? Wg estradiolu chyba jest gotowa komorka jajowa tylko nie bylo jeszcze piku LH? Na szczrscie ide w 17dc domginekologa i licze,ze sprawdzimy na usg czy byla owu.
Ania, mdf co sadzicie?

Już 12cs o drugiego maluszka...

f2wl9vvjamwjvsgw.png

pap86
Autorytet
Postów: 1408
977

Wysłany: 6 czerwca, 09:24
Cytuj | (0) | Zgłoś
A w 3dc mialam LH 3,02 a estradiol 26.

Już 12cs o drugiego maluszka...

f2wl9vvjamwjvsgw.png

m_d_f
Autorytet
Postów: 1174
303

Wysłany: 6 czerwca, 10:31
Cytuj | (0) | Zgłoś
Tak by wyglądało, że jeszcze nie było owulacji, ale bardziej patrząc po progesteronie niż po LH. Bo takie niskie mogłoby też być po owu. Estradiol bardzo w porządku. Sama widzisz, jak ładnie urósł od tego 3 dc :) Wyniki masz ok, oby teraz to LH wystrzeliło do góry :)

Wiadomość wyedytowana przez autora 6 czerwca, 10:31

Starania o drugie dziecko
2 lata starań/cykle 24-26 dni/ owu 10-11 dc/ fl 14-15 dni

Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami (listopad 2018)
HSG - marzec 2018 (16 cs)
LH:FSH poniżej 0,6
AMH w normie (2,39 ng/ml)
Wysoka homocysteina
TSH 3,880 uIU/ml (lipiec 2018) -> 1,3 uIU/ml (październik 2018)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018)

pap86
Autorytet
Postów: 1408
977

Wysłany: 6 czerwca, 13:25
Cytuj | (0) | Zgłoś
Tak mi sie wydaje,ze owu powinna byc.od dzis zrobie sobie testy owulacyjne to zobaczymy czy pokazą w najblizszych dniach owu. I koniecznie w piatek musze namowic nowego gina na duphaston bo po porodzie mam te plamienia od 25-26dc to za krotko troche moim zdaniem.

Już 12cs o drugiego maluszka...

f2wl9vvjamwjvsgw.png

Ania1003
Autorytet
Postów: 2197
2302

Wysłany: 6 czerwca, 17:25
Cytuj | (0) | Zgłoś
Prog jeszcze niski, więc jest to chwila przed owu zapewne. E2 ładnie urosło, dlatego wynik z 2dc jest tak jak mówiłam nie do końca przesądzający o wyniku owulacji. Lh też niby ok. Pytanie tylko czy podoła i wystarczy do piku.
Teraz trzeba działać a potem sprawdzić jaka była owulka.

mhsvl6d8ubjibrpr.png

mhsv3ew189z8afdk.png

Malgonia
Autorytet
Postów: 3216
2957

Wysłany: 12 czerwca, 14:07
Cytuj | (0) | Zgłoś
Puk puk.

Mam pytanie, pierwszy raz w tym cyklu badałam estradiol w innym momencie cyklu niż w 3 dniu. Troszkę zaskoczyły mnie dzisiejsze wyniki i mimo, ze mieszczą sie w normie to nie wiem, czy się martwić czy nie.
w dniu owulacji miałam wynik 205 pg/ml
7 dniu po owulacji 209 pg/ml
Czy to normalne, ze estradiol mi nie spadł, czy zignorować to i cieszyć, sie ze jest wyższy a nie za mały?

-Kariotyp nieprawidłowy - 45,XX,der(13;14)(q10;q10)
-MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G hetero
AMH 1.3 hormony ok
- ON - morfologia 0%, HBA 65%, fragmentacja DNA 15%
[*] 2.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...

Ania1003
Autorytet
Postów: 2197
2302

Wysłany: 13 czerwca, 11:18
Cytuj | (0) | Zgłoś
Malgonia napisała:
Puk puk.

Mam pytanie, pierwszy raz w tym cyklu badałam estradiol w innym momencie cyklu niż w 3 dniu. Troszkę zaskoczyły mnie dzisiejsze wyniki i mimo, ze mieszczą sie w normie to nie wiem, czy się martwić czy nie.
w dniu owulacji miałam wynik 205 pg/ml
7 dniu po owulacji 209 pg/ml
Czy to normalne, ze estradiol mi nie spadł, czy zignorować to i cieszyć, sie ze jest wyższy a nie za mały?

Między wynikiem z owulacji a 7dpo spadł.
Nie widziałaś tego, bo nie masz robionego wtedy wyniku.
E2 spada po owu a rośnie razem potem z progesteronem, dlatego porównanie tych dwóch wyników i tak Ci nic nie da.
Na ten moment nie ma zastrzeżeń. Jest na przyzwoitym poziomie.

mhsvl6d8ubjibrpr.png

mhsv3ew189z8afdk.png

Malgonia
Autorytet
Postów: 3216
2957

Wysłany: 13 czerwca, 20:51
Cytuj | (0) | Zgłoś
Robiłam tak na chwile przed owu, jeszcze Lh mialam wysokie. Ale jak troche pozglebialsm temat to ten poziom wydaje sie byc spoko.
Aniu a jak mam Cie na linii, masz jakas wiedze jak ewentualnie inaczej niz przez poziom estradiolu sprawdzic jaka jest jakosc komorki jajowej?
Estradiol wydaje sie ok, bo pewnie gdybym go dzien wczesniej zbadala to by moze i z 250 byl, progesteron podkoksowalam do prawie 14 (u mnie zawsze byl ponizej 10), ale po dwoch dniach jest juz 7.5, a jutro czuje ze bedzie polowa tego i pewnie w piatek @. Chcialabym jakos wychaczyc gdzie jest problem (moj lekarz uwaza ze zazwy zaj slaby progesteron jest skutkiem, a nie przyczyna problemow), a juz troche nie wiem gdzie szukac.

-Kariotyp nieprawidłowy - 45,XX,der(13;14)(q10;q10)
-MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G hetero
AMH 1.3 hormony ok
- ON - morfologia 0%, HBA 65%, fragmentacja DNA 15%
[*] 2.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...

Ania1003
Autorytet
Postów: 2197
2302

Wysłany: 14 czerwca, 07:31
Cytuj | (0) | Zgłoś
Jakości komórki nigdy nie sprawdzisz. Jej nawet nie widać na usg. Widać pęcherzyk ale nigdy nie ma gwarancji, że jest w nim komórka.
Jeśli prg spada już- to wiadomo.

Mi pomogła dieta (przez IO).
Proga miałam zwykle 8, w porywach 14. Przy diecie skoczył do 18.
Tzn. mam takie odczucie że przez dietę i panowanie nad menu, hormony mniej szalały. A przeszłam przez niskiego prg, wysoką prl, nie mam tarczycy i tsh skakało, poprawił się E2...

Jednak M również jadł tak jak ja i do tego suplementacja metylami, bo wyszły mutacje.

Także schematu nigdy nie zajdziesz... niestety metoda prób i błędów u mnie była i badania co cykl. Widziałam jak po każdej wprowadzonej nowej zasadzie, wyniki się zmieniały. I tego się nie da powiedzieć po jednym cyklu, bo każdy będzie inny.

mhsvl6d8ubjibrpr.png

mhsv3ew189z8afdk.png

Malgonia
Autorytet
Postów: 3216
2957

Wysłany: 14 czerwca, 18:28
Cytuj | (0) | Zgłoś
Dziekuje za informacje. Pozostaje mi suplementowac sie dalej i liczyc, ze znow zaskoczy :/

-Kariotyp nieprawidłowy - 45,XX,der(13;14)(q10;q10)
-MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G hetero
AMH 1.3 hormony ok
- ON - morfologia 0%, HBA 65%, fragmentacja DNA 15%
[*] 2.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...

Angelllll28
Znajoma
Postów: 18
3

Wysłany: 15 czerwca, 11:08
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja też mam problemy z niskim estradiolem, przez 3 mies badań był niski przyrost w 7 i 10 dc (jak kazał robić lekarz) ponadto niski progesteron. teraz dostałam leki na 3 mies na podniesienie poziomu estradioli i progesteronu co ma na celu jak to powiedział lekarz "uzyskanie ciąży". potem jak nie pomoże laparoskopia bo podejrzewa endometrioze - zastanawia mnie to, że w endometr. przeważnie wstradiol jest wysoki.


Niki69
Ekspertka
Postów: 574
99

Wysłany: 15 października, 22:09
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ania1003 napisała:
Na podstawie pojedynczych wyników ciężko stawiać trafne tezy.
Trzeba sprawdzić chociaż wyniki przez 3-4 cykle żeby mieć porównanie.

Progesteron 11 w 21dc nie jest zły, ale może być lepszy.
Mogłaś też nie trafić na maksymalny wyrzut, dlatego zgodnie z tym co wkleiłam powyżej, warto zbadać przyrost/ spadek proga co 48h. Wtedy jest lepszy obraz sytuacji.

Odnośnie estradiolu to bardzo indywidualna sprawa.
Badałam przez 9 cykli i wnioski jakie mogę wyciągnąć, to
- początkowy E2 nie świadczy o dalszym przebiegu cyklu,
- przed owulką lub zaraz po, spada na chwilę,
- po owulce wzrasta osiągając szczyt razem z progiem,
- przed @ drastycznie spada.

Wartości się powtarzały co cykl- były podobne w konkretne dni.

Zmiana kilku rzeczy, wynikająca z IO (dieta, metformina), dały taki skutek, że E2 z tych comiesięcznych wyników, które się powtarzały, wzrosły wartościami 2x.

Z wyniku 120-150 przy owulce, miałam 330.

Także wpływ na wyniki mogą być też spowodowane innymi problemami. Stąd ważna jest diagnostyka.
A czy wyniki estradiol <5 po owulacji moze byc czy to za maly wynik??

3jgx3e3k6oetpx65.png

pannazuzanna
Debiutantka
Postów: 9
1

Wysłany: 16 października, 21:38
Cytuj | (0) | Zgłoś
Niki69 napisała:
A czy wyniki estradiol <5 po owulacji moze byc czy to za maly wynik??

też jestem ciekawa



Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)