Owulacja była czy będzie?
-
Hej wszystkim. Byłam we wtorek na monitoringu i ginekolog mówił, że pęcherzyk ma 18mm i że pęknie za dzień lub dwa czyli w środę lub w czwartek. Ani w środę ani w czwartek nie miałam żadnych objawów owu, dzisiaj dopiero mam rozciagliwy śluz. Czy to znaczy, że lekarz mógł się pomylić i owulacja jest dzisiaj? Chcę zbadać 7dpo progesteron, więc zależy mi żeby dobrze określić dzień owulacji. Nigdy wcześniej nie byłam na monitoringu, więc nie wiem czy mogą być jakieś rozbieżności, a nie mogę iść zobaczyć czy pęcherzyk pękł bo ginekolog od dzisiaj na urlopie
-
Jesli owu była w środę a ty czujesz ze piątek to zrób proga w czwartek 16.08 - czyli 8 lub 6 dpo - mysle ze 15.08 7dpo laboratoria nie bedą czynne. Myślę że to będzie ok, jesli wyjdzie niski wynik to zawsze mozesz powtórzyć w sobote i bedzie jasne )
-
Olelka wrote:Hej wszystkim. Byłam we wtorek na monitoringu i ginekolog mówił, że pęcherzyk ma 18mm i że pęknie za dzień lub dwa czyli w środę lub w czwartek. Ani w środę ani w czwartek nie miałam żadnych objawów owu, dzisiaj dopiero mam rozciagliwy śluz. Czy to znaczy, że lekarz mógł się pomylić i owulacja jest dzisiaj? Chcę zbadać 7dpo progesteron, więc zależy mi żeby dobrze określić dzień owulacji. Nigdy wcześniej nie byłam na monitoringu, więc nie wiem czy mogą być jakieś rozbieżności, a nie mogę iść zobaczyć czy pęcherzyk pękł bo ginekolog od dzisiaj na urlopie
Ostatnio też byłam u ginekologa sprawdzić co i jak z moja owulacja. Powidziala że mam 14mm pęcherzyki i rośnie on w ciągu jednego dnia o 2mm. A musi mieć 20-22mm wtedy dochodzi do owulacji więc wydaje się że powiedział dobrze przy owulacji zawsze jest skok temperatury wtedy najwyrazniej widać❤️Mikuś❤️ 17.01.2020
❤️Michaś❤️ 26.10.2021
❤️Nasz aniołek 🌈 [+] 8tc 02.01.2024❤️
❤️czekamy na nasz 4 cud❤️ -pęcherzyk 6,6mm (5w3d)
💉 Beta-hCG 18.06.2024 - 3157 mlU/ml
🔜 wizyta vol. 3 - 06.08.2024
🔜 badania prenatalne - 05.08.2024 -
Olelka wrote:Dzisiaj nadal mam śluz rozciagliwy, do tego ból jajnika. Aż dziwne żeby miał o tyle się pomylić ginekolog.. Wychodziło by, że dzisiaj pęcherzyk ma 26mm. Nie mierze temperatury, więc nie mogę na jej podstawie określić
One nie rosną 2 mm na dobę. Mogą tyle rosnąć, ale u jednych tak a u innych tylko 1 mm.
Ja robiłam badanie progesteronu w 6 i 8 dpo. Dodatków potem w 10 żeby sprawdzić szybkość spadania progesteronu.Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3 -
Jesli testowałas w dzien potencjalnej owu lub po to testy mogą być negatywne bo pik lh jest wykrywalny na 24-48h przed owu.
Z doświadczenia wiem że czasem test dwa dni przed jest pozytyw a następnego dnia już dużo bledszy.
Jak masz te testy to wklej
Zależy to też od testów jakie stosujesz - mi te z Allegro nigdy nie pokazywały owu, a z domowego laboratorium zawsze zgodnie z monitoringiem usg.
Moze też być tak że u Ciebie pik lh nie jest na tyle wysoki zeby testy go złapały - czasem tak bywa mimo owulacji.
-
Iga66 wrote:Jesli testowałas w dzien potencjalnej owu lub po to testy mogą być negatywne bo pik lh jest wykrywalny na 24-48h przed owu.
Z doświadczenia wiem że czasem test dwa dni przed jest pozytyw a następnego dnia już dużo bledszy.
Jak masz te testy to wklej
Zależy to też od testów jakie stosujesz - mi te z Allegro nigdy nie pokazywały owu, a z domowego laboratorium zawsze zgodnie z monitoringiem usg.
Moze też być tak że u Ciebie pik lh nie jest na tyle wysoki zeby testy go złapały - czasem tak bywa mimo owulacji. -
nick nieaktualnyhttp://enpr.pl/15005/10783163
Cześć,możecie zerknąć na mój wykres? Aplikacja na telefonie przy tych danych wyznaczyła mi owulację w 14DC, ale w temperaturach jakoś tego nie widać Moje cykle też są raczej 30+, a nie krótkie.. jak myślicie, owulacja była czy nie? kiedy @? nic już nie rozumiem -
Obstawiałabym 20-21dc po temperaturach wiec okres ok 18-20 sierpnia.
Polecam testy owu z domowego laboratorium - mi idealnie się sprawdzają i potwierdzone z usg.
Mam test pozytywny na maks 48h przed owuAndieeee lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyIga66 wrote:Obstawiałabym 20-21dc po temperaturach wiec okres ok 18-20 sierpnia.
Polecam testy owu z domowego laboratorium - mi idealnie się sprawdzają i potwierdzone z usg.
Mam test pozytywny na maks 48h przed owu
Chyba jednak nic z tego znowu temperatura robi co chce
Ja narazie tylko staram się obserwować co tam się dzieje, bo moje cykle zawsze były raczej długie i średnio regularne. Jeszcze się nie staram o dziecko, więc bez testów, leków itp dzięki za rekomendacje -