Owulacja czy nie?
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny!
Mam dość dziwne objawy związane z owulacją i chciałabym zapytać Was o zdanie i czy ewentualnie któraś z Was tak miała.
Otóż moje cykle trwają ok 30 dni.
W każdym cyklu już od ok 10 dnia cyklu boli mnie jajnika (czuje takie jakby to określić łaskotanie) następnie w 14-16 dniu pojawia się dużo śluzu płodnego, czuję się rozpalona i to łaskotanie wówczas przeradza się konkretnie w ból jajnika. Ustępuje to ok 17 dnia cyklu.
I nagle w 20 dniu cyklu znowu boli mnie ten sam jajnik, czuje się rozpalona, mam śluz płodny i sa to takie same objawy jak wcześniej. Może śluzu jest troche mniej.
O czym to może świadczyć? Czy któraś z Was tak miała?
Mam niedoczynność tarczycy i PCOS. -
nick nieaktualny
-
Jeśli koło 20 dc masz śluz płodny no to wychodzi na to, że wtedy jest (teoretycznie) owulacja, chyba że błędnie rozpoznajesz ten śluz. Jeśli rzeczywiście owulacja byłaby w okolicach tego 20 dc, a cykle masz 30-dniowe, to oznaczałoby to zbyt krótką fazę lutealną, a to wiąże się z problmami z progesteronem. Mierzysz temperaturę? Robisz testy owulacyjne? Miałaś monitoring cyklu? Badałaś kiedyś progesteron?Starania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -
nick nieaktualnyWłaśnie ten śluz płodny występuje najpierw 14-16 dc przez kilka dni obfity a później jest tylko jeden dzień ok 20 dc. Progesteron w 5dc tylko badałam i był w normie, może powinnam zbadać w drugiej fazie?
Monitoring jaki robił mi gin polegał jedynie na usg w 16 dc i stwierdzeniu jutro będzie owulacja i później już nic nie sprawdzał. W lipcu jedynie stwierdził, że w 26 dc mam torbiel krwotoczną ciałka żółtego.
Chyba muszę zmienić lekarza i zrobić porządny monitoring z badaniami hormonów -
Progesteron bada się 7. dnia po owulacji. Dlatego warto prowadzić obserwację temperatury, bo wtedy można chociaż +/- określić ten dzień. W pierwszej fazie nie ma sensu w ogóle go badać, bo wtedy zawsze jest niski i jest "nieaktywny". Jeśli miałaś jednorazowe badanie USG, to to nie jest żaden monitoring i na jego podstawie niczego o owulacji się nie dowiesz. Jak długo się starasz? Masz wdrożone leczenie, skoro zdiagnozowano u Ciebie PCOS?Starania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -
nick nieaktualnyPrzyjmuję Euthyrox 75 i nic więcej.
Staramy się od roku.
Z tym PCOS jest tak że jeden lekarz powiedział że mam a drugi że nie - stosunek LH do FSH jest ok, mam AMH powyżej 5 i pęcherzyki w jajnikach ale co cykl jest pęcherzyk dominujący. Od kilku miesięcy mam też krótką miesiączkę ok. 3 dni. -
Będę Wam bardzo wdzięczna za pomoc w interpretacji, pierwszy raz działam z testami owulacyjnymi.
Wybrałam testy płytkowe AMIL. Przez długi czas widoczna jedna kreska. W zdjęciach poniżej, po lewej stronie 1 dzień z dwoma kreskami, zdjęcie z prawej wykonane kolejnego dnia. Jak dla mnie test ze zdjęcia prawego jest już negatywny, ale mimo wszystko kreska jest dość wyraźnie widoczna co wcześniej się nie pokazywało. Kiedy w końcu jest ta owulacja? Czy test może wykrywać LH przez dwa dni, albo w sam dzień owulacji tylko już słabiej? Czy dla Was ten sam test co według mnie jest pozytywny? Ratunku, jestem w ich temacie zielona
Kolejnego dnia miałam już testy innej firmy (paskowe lh test domowy zyskaj zdrowie) i tam już ponownie jedna kreska.
https://zapodaj.net/1abe97a056163.png.html
27 lat
Staramy się o pierwszego dzidziucha -
nick nieaktualny
-
Mnie również boli kilka dni przed owu, czasem kilkanascie.i to nawet silniej niż podczas miesiączki. a jeśli mowa o testach owu to czasem mam wrażenie ,że wychodzą jak chcą :p na początku mojej drogi ze staraniem o malucha, działałam na podstawie samych testów i nigdy nie miałam pojęcia kiedy ta owulacja faktycznie nastąpiła.11 ciąż biochemicznych
2 ciążę obumarłe
Allo-mlr 0%
Brak kirow implatacyjnych -
Gosić po prawej test jest negatywny, po lewej pozytywny31lat
1. poronienie - 8 tc
2. poronienie - 9 tc
# zespół antyfosfolipidowy, toczeń układowy:
- ANA 1:1280 - przeciwciała przeciwmitochondrialne
- dsDNA 1:160
- antykoagulant toczniowy ++
# PCOS
Leki na:
-toczeń/zespół antyfosfolipidowy:
Encorton 25 mg, Plaquenil 200 mg, Acard 75 mg
w ew. ciąży Clexane 40 mg
-PCOS:
Duphaston 2*1
-dodatkowe:
wit. D3, Omega 3-6, magnez + B6, Femibion 0(1) -
nick nieaktualnyhttps://ovufriend.pl/graph/f24a09df852e1c76d7a5dfa0925ed94f
Jak myślicie kiedy była owulacja ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2019, 14:46
-
nick nieaktualny
-