Pęchęrzyk 27mm w 20dc - czy jest jeszcze szansa?
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też tak miałam - jak pęcherzyk był przerośnięty, to bardzo bolał mnie jajnik, następnego dnia nagle ustąpiło, potem byłam na USG o już było ciałko żółte.
U nas dalej bez efektów - w tym cyklu brałam pod koniec luteinę, bo mam za niski progesteron. W kolejnym też mam brać od 3 dnia po owulacji (po skoku temp.) przez 10 dni..
Trochę się tym martwię - mam późne owulacje, w 18-19 dniu cyklu. Jak jeszcze będę brała luteinę 10 dni to cykl będzie miał ponad 31 dni..Niby mieści się w normie, ale dłużej trzeba czekać na kolejną "próbę"
-
nick nieaktualny
Wiadomość została wyedytowana przez moderatora forum z powodu łamania zasad regulaminu- reklama.
Wiadomość została wyedytowana przez moderatora forum z powodu łamania zasad regulaminu- reklama.Wiadomość wyedytowana przez moderatora forum: 20 sierpnia 2015, 17:23
-
danae24 wrote:Ja też tak miałam - jak pęcherzyk był przerośnięty, to bardzo bolał mnie jajnik, następnego dnia nagle ustąpiło, potem byłam na USG o już było ciałko żółte.
U nas dalej bez efektów - w tym cyklu brałam pod koniec luteinę, bo mam za niski progesteron. W kolejnym też mam brać od 3 dnia po owulacji (po skoku temp.) przez 10 dni..
Trochę się tym martwię - mam późne owulacje, w 18-19 dniu cyklu. Jak jeszcze będę brała luteinę 10 dni to cykl będzie miał ponad 31 dni..Niby mieści się w normie, ale dłużej trzeba czekać na kolejną "próbę" -
Kropeczkanadi wrote:
W środę miał 20mm i lekarz powiedział że pęknie dopiero jak będzie miał 26mm i zaleca stosunek w piątek a ja się boję że jestem teraz już po owulacji mąż zasnął a ja mam 12 godzin na zapłodnienie jeśli faktycznie pękł -
U mnie pęcherzyk miał 21mm w poniedziałek. W środę poszłam sprawdzić i nagle miał 15mm 😳
Lekarz powiedział,że nic z tego w tym cyklu... Nie pękł i zaczął się wchłaniać.
Dla mnie to było dość zaskakujące, miałam wszystkie objawy płodności, piękny śluz, który zamienił się w kremowy (czwartek rano). Poszłam ponownie na USG i było już to ciałko żółte.
Lekarz stwierdził,że owulacja była lub to był LUF...
Ale dziwne,że pęcherzyk jednak zmalał. Moja teoria jest taka, że został wyłapany moment tuż po pęknięciu, a przed powstaniem ciałka żółtego.
Oczywiście cdn... czekam.
-
Czkawka wrote:Czy przy LUF pęcherzyk przerasta te 25-27mm? Czy zdarzyło Wam się,że pęcherzyk zmalał?
Mnie niepękający pecherzyk zmienia się w torbiel i tak, przerasta te 27 mm. Czasem jest ponad 30 mm, zdarzyło mi się również 50 mm. W takiej sytuacji dostaje się duphaston na 10 dni, żeby powstała torbiel miała szansę na wchłonięcie. Jeśli się nie wchłonie, to albo zrobi to w kolejnym cyklu, albo lekarz przepisuje środki antykoncepcyjne na miesiąc, żeby na pewno zniknęła. -