Torbiel na jajniku
-
Dziewczyny dzisiaj bylam na usg i okazało sie że mam torbiel. Czy stosując luteine jest szansa że sie wchłonie? Lekarka nic o tym mi nie mowila ale mam jeszcze luteine i nie wiem czy stosować czy nic nie robić? Czy jak dostanę miesiaczke to bedzie oznaczalo że sie wchlonela?
-
Okres nie świadczy o tym, że się wchłonęła. Czy lekarz coś mówił o rodzaju torbieli? Ja miałam 5 cm, ale czynnościową. Straszono mnie, że taka wielkość kwalifikuje do zabiegu. A torbiel wchłonęła się po jednym cyklu obserwacji. Po miesiączce trzeba udać się na USG do ginekologa, który zobaczy co i jak. Ja dostałam luteine od jednej lekarki, drugi lekarz nic nie zalecał. Jeśli masz luteine to lepiej skonsultuj z lekarzem czy ją brać, bo gdyby się coś działo z torbielą i tak się będziesz musiała przyznać jakie leki bierzesz ja na torbiel stosowałam zioła, nie wiem czy to one pomogły, ale udało się.
-
Tak jak pisze Pomarańczowa musisz wiedzieć jaka to torbiel. Ja miałam 3 cm po niepękniętym pęcherzyku czyli tak zwana lutealna. Dostałam dużo luteiny any się wchlonela. Towarzyszyła mi do 10 tyg ciąży.
Wiec musisz iść do innego lekarza. Dostać konkretne wytyczne i sprawdzić za jakiś czas co się tam dzieje.2017.05 - rozpoczęcie starań
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2021.11 - 2022.01 - 3 IUI ❌
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2025 - IVF
👩🏻
📍 PCOS - brak owulacji, AMH 4
📍 Hashimoto, niedoczynność
📍 PAI- 1 homo
👨🏼
📍 Hormony ✅
📍 Morfologia 2-3 % -
Gosia8888 wrote:Powiedziala mi że to od niepeknietego pęcherzyka2017.05 - rozpoczęcie starań
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2021.11 - 2022.01 - 3 IUI ❌
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2025 - IVF
👩🏻
📍 PCOS - brak owulacji, AMH 4
📍 Hashimoto, niedoczynność
📍 PAI- 1 homo
👨🏼
📍 Hormony ✅
📍 Morfologia 2-3 % -
Ja na wchłonięcie dostałam duphaston wcześniej też miałam przygody z torbielą i próbowałam tabletkami anty ale z uwagi na starania o dziecko tym razem poszliśmy w innym kierunku
-
I mnie pierwszy raz cykl stymulowany i torbiel powyżej 4 cm... Dostałam duphaston 2x2 tabletki aż do okresu a potem kontrola 3-5 cykl. Torbiel musi się wchłonąć by móc znowu stymulować - szansa jest
Ogólnie strategie były dwie-albo progesteron do okresu albo czekanie.
A jak się domyślam jeśli się nie wchłonie - to pewnie cykl przerwy z tabletkami anty... Trzymajcie więc kciuki, bo nie chcę tracić kolejnego miesiącaStarania od października 2021.
3 cykle owulacyjne, potem długie bezowulacyjne
Czerwiec 2022 - letrozol-torbiel,duphaston.
Odstawienie wszystkiego,
LH/FSH=2
10.dzień cyklu-eureka, pęcherzyk 14mm -
Pomarańczowa wrote:A czy torbiele zdarzają się u Was w kazdym cyklu? Niestety jedną miałam w maju, na początku czerwca czysto, a dziś kolejny cykl i znowu torbiel
Może poproś lekarza o zastrzyk na pęknięcie pecherzyka albo porób badania żeby dowiedzieć się co jest przyczyną tych torbieli jeżeli są to po pęcherzykowe. Bo mi się robią torbiele jeśli pecherzyk nie pęka dlatego dostaje ovitrelle na pęknięcieStarania od 2021
💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
🖤Poronienia nawykowe🖤
👱♀️35 L
AMH- 3.33, 3.77, 4.34
Kir Bx,NK 15,7%
witaminy ✅️Hormony ✅️Hycosy- jajowody drożne✅️zespół antyfosfolipidowy ✅️p.p/plemnikowe✅️Kariotyp✅️
Trombofilia MTHFR homo, PAI-1 4G/5G ❌️
Mammografia/USG piersi✅️Cytologia ✅️
Cross-match 33.2%❌️60.5%❌️immunosupresja (equoral i encorton)❌️
Allo-mlr 37.3%✅️
p/c p.jądrowe , ANA ✅️
histeroskopia -polipowate endo -łyżeczkowanie
🔥-20kg
👨36 L
bad nasienia ✅️morfo 3%
Kariotyp-✅️
trombofilia MTHFR hetero, PAI-1, V-Leiden hetero❌️
8 IUI ❌️
Zmiana lekarza 11.2024
➡️2025 IVF MZ
Kwalifikacja 23.01 ✅️ -
Pomarańczowa wrote:Sugerowałam lekarzowi, ale założył, że skoro dopiero zaczynamy starania, to warto dać sobie czas na naturalne próby nawet do roku więc na pewno muszę szukać innego lekarza. Czy zastrzyk pomaga?
Teoretycznie ma rację że jeśli dopiero zaczęliście starania to rok czasu powinien minąć i wtedy powinno się udać do kliniki niepłodności. Mi odkąd staramy się z pomocą lekarza zdarzyła się 1 sytuacja że musiałam mieć 2 zastrzyki i też nie pękł. Wtedy lekarz zdecydował że będziemy stymulować owulację.Pomarańczowa lubi tę wiadomość
Starania od 2021
💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
🖤Poronienia nawykowe🖤
👱♀️35 L
AMH- 3.33, 3.77, 4.34
Kir Bx,NK 15,7%
witaminy ✅️Hormony ✅️Hycosy- jajowody drożne✅️zespół antyfosfolipidowy ✅️p.p/plemnikowe✅️Kariotyp✅️
Trombofilia MTHFR homo, PAI-1 4G/5G ❌️
Mammografia/USG piersi✅️Cytologia ✅️
Cross-match 33.2%❌️60.5%❌️immunosupresja (equoral i encorton)❌️
Allo-mlr 37.3%✅️
p/c p.jądrowe , ANA ✅️
histeroskopia -polipowate endo -łyżeczkowanie
🔥-20kg
👨36 L
bad nasienia ✅️morfo 3%
Kariotyp-✅️
trombofilia MTHFR hetero, PAI-1, V-Leiden hetero❌️
8 IUI ❌️
Zmiana lekarza 11.2024
➡️2025 IVF MZ
Kwalifikacja 23.01 ✅️ -
Ja mam torbiel czynnościową już ponad 3 lata... Zachowuje się jak pęcherzyk w trakcie cyklu - na początku jest mała i rośnie razem z pęcherzykiem, osiąga rozmiar ok. 18 mm i nie pęka. Lekarze to ignorują... Mam normalnie stymulacje. Jak robię monitoring u lekarza jednorazowo, to zawsze słyszę "piękny pęcherzyk, pęknie za x dni, proszę się starać". Moje tłumaczenia, że ten "pęcherzyk" jest zawsze nic nie dają. Zawsze jest opisywany jako dominujący. Więc muszę zawsze wypatrywać innych pęcherzyków i dopytywać czy jest drugi. Nie mam jajowodu z tej strony, gdzie mam torbiel, więc tylko dwa pęcherzyki dają mi szansę. Dwa, czyli tak realnie jeden, bo drugi jest przetrwałym pęcherzykiem.
-