CZERWCOWE TESTOWANIE 2017- pierwszy powiew lata
-
WIADOMOŚĆ
-
staraczka1111 wrote:Dziewczyny jakie badanie należy wykonać jak puchną nogi? Jak się to nazywało? Od jakiegoś czasu mam tak że gdy długo stoję albo siedzę to mam łydki ( tylko łydki) jak konewy. Jak chodzę to tego nie mam. Do tego dochodzi okropny ból, dziś w pracy myślałam że nie dotrwam do rana, wydawały mi się takie czerwone jeszcze. Wystraszyłam się dziś. Dopiero teraz mi wróciły do normy.
Staraczka ja ze swojej działki to bym się zastanawiała nad zakrzepicą- jeśli nogi są spuchniete, czerwone i w dodatku ucieplone (skóra) to wszystkie objawy na talerzu. Trzeba byłoby zrobić D-Dimery (często gesto gin zlecają antyki i nie sprawdzają krzepliwości) i czasy APTT i PT. Z badań nie laboratoryjnych mozesz zrobić USG z przepływem żylnym (doplera) od razu będziesz miała jasność. Masz tendencje do żylaków? jakieś obciążenia rodzinne w tym kierunku? jeśli tak to polecam wizytę u naczyniowca.
A na codzień możesz sobie smarować nóżki maścią z kasztanowca lub innym preparatem typu Lioton nie zaszkodzi a złagodzi objawy.staraczka1111, Anna Stesia lubią tę wiadomość
-
staraczka1111 wrote:Mam jakiegoś doła dziś. Pewnie dlatego że znów mi lat dziś przybyło a bobasa jak nie było tak nie ma !! tak się boję że znów będzie porażka z tym IVF. ehhh do dupy ten dzień!!
Sarna84 jak tatuś zareagował ???? ciekawość mnie zżera
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! To będzie dobry rok, zobaczysz!staraczka1111, Lunaris lubią tę wiadomość
-
P.s. Anna Stesia -wywaliłam co mi leży na wątrobie (koleżance), napisałam że nie czuję się gorszą matką niz ona i życzę jej spokojnej i zdrowej ciąży. jestem z siebie dumna....ale boje się zajrzeć na FB pewnie się teraz obrazi na amen!
Flowwer, summer86, Anna Stesia, Meśka, Emiilka, Karma88, Sarna84, i-feel-you lubią tę wiadomość
-
Lunaris wrote:Staraczka ja ze swojej działki to bym się zastanawiała nad zakrzepicą- jeśli nogi są spuchniete, czerwone i w dodatku ucieplone (skóra) to wszystkie objawy na talerzu. Trzeba byłoby zrobić D-Dimery (często gesto gin zlecają antyki i nie sprawdzają krzepliwości) i czasy APTT i PT. Z badań nie laboratoryjnych mozesz zrobić USG z przepływem żylnym (doplera) od razu będziesz miała jasność. Masz tendencje do żylaków? jakieś obciążenia rodzinne w tym kierunku? jeśli tak to polecam wizytę u naczyniowca.
A na codzień możesz sobie smarować nóżki maścią z kasztanowca lub innym preparatem typu Lioton nie zaszkodzi a złagodzi objawy.
no muszę sie wybrac do lekarza z tym w koncu. wydaje mi sie że to mam od stania bo w ciagu dnia stoje z 8 godzin taka praca w dodatku jeszcze te upały teraz . Ostatnimi czasy zauważyłam parę żyłek na nogach. Jeden pajączek na udzie, pare siniaków choć się nigdzie nie uderzyłam. w pracy wczoraj mialam czerwone gorace i spuchniete te łydki i bolały. U mnie w rodzinie babcia miała miażdzyce druga babcia ma problemy z nogami tez jej puchną dziadek miał zakrzepice i mama narzeka ostatnio tez na nogi więc lepiej się zbadam . A TO USG nóg w jakiej cenie jest ? może sie orientujeszWiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2017, 19:24
-
Staraczka, wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Żadnych dołów, niedługo będziesz mamusią.
Anna Stesia, staraczka1111 lubią tę wiadomość
-
Lunaris wrote:P.s. Anna Stesia -wywaliłam co mi leży na wątrobie (koleżance), napisałam że nie czuję się gorszą matką niz ona i życzę jej spokojnej i zdrowej ciąży. jestem z siebie dumna....ale boje się zajrzeć na FB pewnie się teraz obrazi na amen!
Brawo!!! Jeśli jest rozsądna to sobie przemyśli, czy rzeczywiście powinna Ci mówić tego typu rzeczy. A jeśli się obrazi - cóż, po raz drugi pokaże, że nie zasługuje na Twoje zaufanie i przyjaźń. Toksyczni ludzie w Twoim otoczeniu nie są Ci potrzebni, zwłaszcza teraz podczas starań.staraczka1111, Lunaris lubią tę wiadomość
-
Staraczka ja byłam na Dopler i płaciłam 80 zł przy okazji jeszcze usg piersi, tarczycy oraz szyji ale to po znajomości. Taki Dopler od 50 do 100 zł.
Szerzej można te mutacje zbadać co Karma teraz robi naprawdę tanio w/g innych. A zawsze to clexane przy IVF na zniżkę.
Tarcza też może dać objaw pchnięcia nóg.Lunaris lubi tę wiadomość
112 cs o syna, 15 lat walki !!
Provita-Paliga
NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
⛄⛄⛄
-
Staraczka sto lat i bobasa do przyszłych urodzin Ci życzę z całego serca
Anna Stesia, staraczka1111 lubią tę wiadomość
Provita-Paliga
⛄⛄⛄
-
Flowwer wrote:Staraczka ja byłam na Dopler i płaciłam 80 zł przy okazji jeszcze usg piersi, tarczycy oraz szyji ale to po znajomości. Taki Dopler od 50 do 100 zł.
Szerzej można te mutacje zbadać co Karma teraz robi naprawdę tanio w/g innych. A zawsze to clexane przy IVF na zniżkę.
Tarcza też może dać objaw pchnięcia nóg. -
DZIĘKUJĘ DZIEWCZYNY ZA ŻYCZENIA OBY SIĘ SPEŁNIŁY BO BĘDZIECIE MIEĆ PRZERĄBANE HIHI
Flowwer, Anna Stesia, Lunaris, Sarna84 lubią tę wiadomość
-
Anna Stesia wrote:A jak znosisz ten encorton? Nie masz żadnych problemów?
Czuję się bardzo dobrze nawet za dobrze
Nawet ciut przytyłam ale u mnie to na plus bo ja chudzielec i wszyscy w około mówią że wyglądam kwitnącosummer86 lubi tę wiadomość
Provita-Paliga
⛄⛄⛄
-
Flowwer wrote:Czuję się bardzo dobrze nawet za dobrze
Nawet ciut przytyłam ale u mnie to na plus bo ja chudzielec i wszyscy w około mówią że wyglądam kwitnąco
Bardzo się cieszę! Moja mama przytyła na encortonie 30 kg, więc rzeczywiście sterydy ładują wagę, choć jeśli jesteś szczuplutka to taki wzrost wagi raczej Ci nie grozi. Dobrze, że nie masz żadnych skutków ubocznych! Czy jesli zajdziesz w ciążę też będziesz musiała go brać? -
Czas koalinowo-kefalinowy = APTT
D-dimer
Oznaczenie fibrynogenu w osoczu
Wskaźnik protrombinowy i INR
u mnie jest taki pakiet w diagnostyce to to ? i to z krwi robią ??Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2017, 19:44
Lunaris lubi tę wiadomość
-
staraczka1111 wrote:a te mutacje to jak sie nazywały ? przerastają mnie juz te wszystkie badania. człowiek jak by sie chciał zbadac od stóp do głów to by życia brakło
Provita-Paliga
⛄⛄⛄
-
Anna Stesia wrote:Bardzo się cieszę! Moja mama przytyła na encortonie 30 kg, więc rzeczywiście sterydy ładują wagę, choć jeśli jesteś szczuplutka to taki wzrost wagi raczej Ci nie grozi. Dobrze, że nie masz żadnych skutków ubocznych! Czy jesli zajdziesz w ciążę też będziesz musiała go brać?
Provita-Paliga
⛄⛄⛄
-
Flowwer wrote:Zobacz wątek lipcowy str 12 tam dziś z Karmą pisałyśmy.
-
staraczka1111 wrote:Czas koalinowo-kefalinowy = APTT
D-dimer
Oznaczenie fibrynogenu w osoczu
Wskaźnik protrombinowy i INR
u mnie jest taki pakiet w diagnostyce to to ? i to z krwi robią ??staraczka1111 lubi tę wiadomość
Provita-Paliga
⛄⛄⛄
-
Flowwer wrote:Raczej tak bo dopiero w ciąży zaczyna się całe szaleństwo immunologi, tak mi tłumaczyła immunolog oraz kroplówki do 30 tc
Ano tak, zapominam, że u Ciebie to dopiero preludium. No ale teraz najważniejsze, żeby zajść w ciążę, aby pierwszy etap "odfajkować".
Flowwer lubi tę wiadomość
-
staraczka1111 wrote:ok dziekuje juz sobie zapisałam te badania wykonuje sie z krwi?
staraczka1111, Karma88 lubią tę wiadomość
Provita-Paliga
⛄⛄⛄