Forum W oczekiwaniu na testowanie Era dinozaurów :) dla wtajemniczonych!
Odpowiedz

Era dinozaurów :) dla wtajemniczonych!

Oceń ten wątek:
  • Izape_91 Autorytet
    Postów: 5007 11616

    Wysłany: 29 czerwca 2018, 08:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minie Black wrote:
    Iza, wolna głowa, zajęta macica - brzmi to całkiem nieźle! :) :) :)
    Hahaha, niezle no : )))

    Co do pracy- widze teraz różnice w traktowaniu pracownika i podejściu. Nigdy więcej kancelarii! No chyba że innej z normalnym komornikiem. Bo ten mój to był.... No nie zycze nikomu : ) Teraz moja satysfakcja z rzucenia papierami wzrosła stokroć : D

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2018, 08:55

    Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

    S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

    On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • reset Autorytet
    Postów: 7206 13029

    Wysłany: 29 czerwca 2018, 08:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza- ja bym postulowała sikanie nie we wtorek, a jutro. Już Ci to uzasadniam:
    a/ jutro zaczyna sikać też Bociek, więc będzie Wam raźniej :)
    b/ jutro jest ostatni dzień czerwca, a jak wiadomo czerwiec jest magiczny i zaczarowany (na pewno poprą mnie Yos, Siwulec, Mamunia, prawda?)
    c/ do wtorku obgryzę paznokcie z nerwów (mimo hybrydy), a że idę je zrobić dopiero w czwartek przed weselem to wiesz... będę wyglądać mało profesjonalnie przez Ciebie ;)

    Malgonia- dziś dalej byłam dobrą żoną, zrobiłam skacowanemu M. kawę i świeży sok i z rana odpuściłam zdjęcia ;) W ogóle odpuściłam mu wszystko poza myciem zębów, bo czułam się jak w gorzelni :P

    Kargo- na śniadanie to co zwykle, tj. jajecznica na boczku (czuję się jak górnik pracujący na przodku jak piszę o moich śniadaniach w czasach, gdy wszyscy są fit i jedzą owsianki z granolą :P), zakupy będą albo dziś albo w weekend, choć wczoraj biegnąc do gina wyhaczyłam fajną torbę za 50 zl w orsayu, więc może po nią wrócę ;) A co do nastroju to sama nie wiem - temperatura wskazuje brak owulacji, za to z hormonami się u mnie dzieje coś nie tak, bo wpadam we wszystkie objawy charakterystyczne dla II fazy cyklu (a dupka wczoraj zapomniałam wziąć, więc nawet na niego nie mogę zwalić tego, że jestem wściekła, głodna, potwornie zmęczona - padłam wczoraj o 22!).

    Izape_91, Bocianiątko, Anaaa90, Kargo31, Malgonia, Aga9090, -Mamunia- lubią tę wiadomość

    relgmg7ymfbmxgyl.png


    * 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Izape_91 Autorytet
    Postów: 5007 11616

    Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Resettt jesteś niedobra. Namawiasz do złego niczym wąż Ewe w raju : D przemyśle to co napisałaś ale tylko ze względu na paznokcie i że jutro koniec czerwca!

    reset, Bocianiątko, blue00, Aga9090 lubią tę wiadomość

    Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

    S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

    On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • Bocianiątko Autorytet
    Postów: 5280 6744

    Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izuś a nie ze względu na mnie? :P kurde, dziś już 8 dpo a cycki wcale nie bolą!? no jakbym ich wcale nie miał a! :P

    laUgp2.png
    po 45 cs - 4-6 miesięcy sztucznej menopauzy, potem antyki - na wyciszenie adenomiozy przed crio.
    ❄️ 8.3 ❄️ 6.3 - na zimowisku <3 <3
    ET 9.2 - 01.08.2019 :(
    IUI - 24.10.2018 :(
    IUI - 19.11.2018 :(
    maj 2019 - histeroskopia - stan zapalny endometrium, adenomioza
    marzec 2019 - dieta bg i bm, zmiana leków i supli - bez efektu
    maj 2018 - laparoskopia - skoagulowane drobne mięśniaki
    czerwiec 2018 - immunosupresja bez efektu
    PAI-1 4G homo, ANA 1:1280, adenomioza, hashimoto, niedoczynność tarczycy, hiperinsulinemia, hiperprolaktynemia, rozjechane cytokiny, wrogi śluz
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale będą emocje! :)

    Mi wczoraj dziewczyna odwołała make up przed weselem (tym jutrzejszym!), bo jej coś wyskoczyło.... Na cito musiałam szukać kogoś innego i tym sposobem muszę jechać 30 km żeby ktoś mi uśmiech namalował......

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2018, 09:16

  • Anaaa90 Autorytet
    Postów: 1449 1082

    Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku dziewczyny ale robicie ochotę na coś pysznego. Ja jestem leniwcem więc jak mam na 7 to wolę pospać niż zjeść śniadanie i teraz siedzę o pustym żołądku gdzie tu do obiadu :)
    Ale kara musi być za lenistwo :)

    Aniołek - 7 mcż [*]
    MTHFR 1298A-C - homo, PAI - 1 4G - Homo
    obniżone APTT, allo mlr - 0%, allo mlr po 3 szczepieniach - 32 %
    podwyższone komórki nk, insulinoodporność, laparoskopia - oba jajowody drożne
    Stymulacja lametta - 4 cykl
  • reset Autorytet
    Postów: 7206 13029

    Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anaaa- ja od 15 r.ż żyłam rano tylko na kawie (nawet w czasie prowadzenia restauracji pierwszy posiłek to była zupa pijana w przelocie z kubeczka ok. 13 - 14), po czym zbiegły mi się dwie rzeczy: mononukleoza i chęć schudnięcia i się okazało, że ja muszę jeść, żeby chudnąć. Przez mononukleozę miałam problemy z wątrobą, najlepiej mi wchodziły ciepłe posiłki, więc jadałam dzień w dzień owsiankę (najczęsciej z prażonymi jabłkami). Po czym potem odkryłam, że jednak śniadania białkowo - tłuszczowe służą mi lepiej i tak żyję na jajecznicy ;) Teraz nie umiem sobie wyobrazić wyjścia z domu bez śniadania.
    A owsiankę robi się super szybko, o ile masz jabłka przesmażone wcześniej (ja zawsze robiłam hurtem na kilka dni).

    Anaaa90 lubi tę wiadomość

    relgmg7ymfbmxgyl.png


    * 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Bocianiątko Autorytet
    Postów: 5280 6744

    Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie się też wczoraj nie chciało nic robić na dzisiejszy obiad :P ale u mnie w pracy robią pyszny chłodnik! mam nadzieję że będzie ;) A ja też się przekonałam do śniadań bt :) chociaż dzisiaj skusiła mnie kanapka z białym serem i domowymi powidłami śliwkowymi ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2018, 09:26

    laUgp2.png
    po 45 cs - 4-6 miesięcy sztucznej menopauzy, potem antyki - na wyciszenie adenomiozy przed crio.
    ❄️ 8.3 ❄️ 6.3 - na zimowisku <3 <3
    ET 9.2 - 01.08.2019 :(
    IUI - 24.10.2018 :(
    IUI - 19.11.2018 :(
    maj 2019 - histeroskopia - stan zapalny endometrium, adenomioza
    marzec 2019 - dieta bg i bm, zmiana leków i supli - bez efektu
    maj 2018 - laparoskopia - skoagulowane drobne mięśniaki
    czerwiec 2018 - immunosupresja bez efektu
    PAI-1 4G homo, ANA 1:1280, adenomioza, hashimoto, niedoczynność tarczycy, hiperinsulinemia, hiperprolaktynemia, rozjechane cytokiny, wrogi śluz
  • Cabrera Autorytet
    Postów: 2768 4268

    Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja też uwielbiam owsiankę z prażonymi jabłkami i cynamonem :)

    ale dziś miałam owsiankę z morelami z ogródka :)

    34bwflw14mwhusd2.png

    ijpbwn15df1560eh.png


    * endometrioza III (2 x laparoskopia), jajowody drożne
    ** NK 15%, V (R2) hetero, MTHFR i PAI-1 homo, ANA i ASA +/-, ACA+, cytokiny nie w porządku, Kir BX
    *** M. --> OK
  • Cabrera Autorytet
    Postów: 2768 4268

    Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a Ty Bociek kiedy na pierwszego testa nasikasz ;)?? Nie żebym namawiała...;)

    Iza - kciuki, może to to :)

    Izape_91 lubi tę wiadomość

    34bwflw14mwhusd2.png

    ijpbwn15df1560eh.png


    * endometrioza III (2 x laparoskopia), jajowody drożne
    ** NK 15%, V (R2) hetero, MTHFR i PAI-1 homo, ANA i ASA +/-, ACA+, cytokiny nie w porządku, Kir BX
    *** M. --> OK
  • Anaaa90 Autorytet
    Postów: 1449 1082

    Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset owsianke bardzo lubię i powiem Ci że będę musiała chyba się wziąść za siebie, zwłaszcza że w termomisiu owsianka to chwila moment i nic nie trzeba robić. Czesto dodaje świeże owoce albo wcześniej odmrozone. Świetnie wtedy smakuje.
    Ale najpierw samodyscyplina :)

    Boćku polecasz jakiś przepis z termomisia?

    Aniołek - 7 mcż [*]
    MTHFR 1298A-C - homo, PAI - 1 4G - Homo
    obniżone APTT, allo mlr - 0%, allo mlr po 3 szczepieniach - 32 %
    podwyższone komórki nk, insulinoodporność, laparoskopia - oba jajowody drożne
    Stymulacja lametta - 4 cykl
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7496 11421

    Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja na kanapeczce z białym serem i własnym dżemikiem truskawkowym :)

    Ja od śniadań to jestem uzależniona. nie musi być tego dużo, ale muszę coś zjeść rano, bo inaczej to mam mdłości straszne... no chyba, ze ktoś by mi kazał jeść owsiankę, to już bym wolała te mdłości :P


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Kargo31 Autorytet
    Postów: 1545 1086

    Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izape to cudownie czytać, że jesteś zadowolona z nowej pracy! ale życzę, żebyś zaraz poszła sobie na l4, a potem na macierzyński :P do testów chyba nie będę namawiała jako jedyna, bo ja tez nie lubię/boję się sikać wcześnie :P

    Reset jestem w pełni usatysfakcjonowana Twoją odpowiedzią <3 Toreeb jak szpilek i innych butów - nigdy za wiele :P chociaż ja jakiś czas temu miałam fazy na nowe torebki, potem uszyłam sama z filcu i teraz noszę ją albo jakąś jedną mam na wymianę :P U mnie na śniadanie ciasto z agrestem od Mamy, więc wcale nie jestem fit, ale ciiiiii... :P może nikt nie zauważy. Ale staram się pić więcej wody codziennie, więc uznaje to jako mój mały sukces :)

    Minie Mam nadzieję, że te 30km będzie się opłacało jechać i będziesz w pełni z zadowolona z uśmiechu i oczek i wgl :D

    A ja właśnie (żeby nie było, że nic nie robię w pracy :D ) muszę cichaczem wydrukować sobie etykietki na moje ręcznie robione mydła i życzenia do pudełka na ślub kolegi :P

    Izape_91 lubi tę wiadomość

    *44 cs o pierwszego Maluszka (start marzec 2017)
    *iui x 1
  • Bocianiątko Autorytet
    Postów: 5280 6744

    Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera, obiecałam Resecikowi jutrzejszy wieczór ;)

    Anaa ostatnio robiłam pilaw z cielęciną i był super:) chłodnik z melona, rewelacja! w ogóle zupy są super :) ale sos bolognese wychodzi meeeeeega! tylko ja robiłam go z przepisu do lasagne ;) wiesz, ja szczęśliwa posiadaczką jestem dopiero dwa tygodnie więc jeszcze się uczę ;)

    editt
    no i risotto! bajka! robiłam ze szparagami tylko z przepisu z bloga znajomej a w poniedziałek planuje zrobić z grzybami :D

    a pyszne ciasto drożdżowe mój M sam zrobił! :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2018, 09:51

    reset, Cabrera, Anaaa90 lubią tę wiadomość

    laUgp2.png
    po 45 cs - 4-6 miesięcy sztucznej menopauzy, potem antyki - na wyciszenie adenomiozy przed crio.
    ❄️ 8.3 ❄️ 6.3 - na zimowisku <3 <3
    ET 9.2 - 01.08.2019 :(
    IUI - 24.10.2018 :(
    IUI - 19.11.2018 :(
    maj 2019 - histeroskopia - stan zapalny endometrium, adenomioza
    marzec 2019 - dieta bg i bm, zmiana leków i supli - bez efektu
    maj 2018 - laparoskopia - skoagulowane drobne mięśniaki
    czerwiec 2018 - immunosupresja bez efektu
    PAI-1 4G homo, ANA 1:1280, adenomioza, hashimoto, niedoczynność tarczycy, hiperinsulinemia, hiperprolaktynemia, rozjechane cytokiny, wrogi śluz
  • reset Autorytet
    Postów: 7206 13029

    Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czytam o tym, co gotujecie, to się zaczynam zastanawiać nad tym termomiksem! Choć u mnie problem nie jest tyle w gotowaniu, co w przygotowaniu rzeczy do gotowania (jakby mi ktoś wszystko umył, obrał, powycinał każdą błonę z mięsa to ja już to łączyć, doprawiać, pilnować, mieszać itp. mogę sama;)).

    relgmg7ymfbmxgyl.png


    * 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Cabrera Autorytet
    Postów: 2768 4268

    Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    reset wrote:
    Jak czytam o tym, co gotujecie, to się zaczynam zastanawiać nad tym termomiksem! Choć u mnie problem nie jest tyle w gotowaniu, co w przygotowaniu rzeczy do gotowania (jakby mi ktoś wszystko umył, obrał, powycinał każdą błonę z mięsa to ja już to łączyć, doprawiać, pilnować, mieszać itp. mogę sama;)).

    Jezuu...dokladnie...ja potrzebujejeszcze kogoś, to zakupy zrobi i o niczym nie zapomni ;)

    Malgonia lubi tę wiadomość

    34bwflw14mwhusd2.png

    ijpbwn15df1560eh.png


    * endometrioza III (2 x laparoskopia), jajowody drożne
    ** NK 15%, V (R2) hetero, MTHFR i PAI-1 homo, ANA i ASA +/-, ACA+, cytokiny nie w porządku, Kir BX
    *** M. --> OK
  • Anaaa90 Autorytet
    Postów: 1449 1082

    Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bocianiątko wrote:
    Cabrera, obiecałam Resecikowi jutrzejszy wieczór ;)

    Anaa ostatnio robiłam pilaw z cielęciną i był super:) chłodnik z melona, rewelacja! w ogóle zupy są super :) ale sos bolognese wychodzi meeeeeega! tylko ja robiłam go z przepisu do lasagne ;) wiesz, ja szczęśliwa posiadaczką jestem dopiero dwa tygodnie więc jeszcze się uczę ;)

    editt
    no i risotto! bajka! robiłam ze szparagami tylko z przepisu z bloga znajomej a w poniedziałek planuje zrobić z grzybami :D

    a pyszne ciasto drożdżowe mój M sam zrobił! :)
    Kurde lubię melona więc chyba się skuszę tylko ja wolę tego zielonego.
    Ja mam trochę już i zapał mi zmalał. U mnie głównie soki, sorbety i kremy.
    No i ciasto ucierane ze sliwkami pycha.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2018, 10:00

    Aniołek - 7 mcż [*]
    MTHFR 1298A-C - homo, PAI - 1 4G - Homo
    obniżone APTT, allo mlr - 0%, allo mlr po 3 szczepieniach - 32 %
    podwyższone komórki nk, insulinoodporność, laparoskopia - oba jajowody drożne
    Stymulacja lametta - 4 cykl
  • Anaaa90 Autorytet
    Postów: 1449 1082

    Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i napój z pietruszki mniam. Na grilla polecam chleb z masłem z bazyli jest w przepisie na cookidoo

    Aniołek - 7 mcż [*]
    MTHFR 1298A-C - homo, PAI - 1 4G - Homo
    obniżone APTT, allo mlr - 0%, allo mlr po 3 szczepieniach - 32 %
    podwyższone komórki nk, insulinoodporność, laparoskopia - oba jajowody drożne
    Stymulacja lametta - 4 cykl
  • Czrna 81 Autorytet
    Postów: 2898 3333

    Wysłany: 29 czerwca 2018, 10:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunaris wrote:
    Czrna wrzucam dla Ciebie spam- żeby Ci nie uciekło ;)

    wirusy z 17 tygodniowego bębna dla Was &#$^&^%*##@@!$#$^&*()()*

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5f29e9af4b8c.jpg
    Kocham ❤❤❤ ☺

    Dopiero nadrabiam wczorajszy dzień ;-)

    Czarna81
    22 cs.
  • Siwulec Autorytet
    Postów: 3161 5679

    Wysłany: 29 czerwca 2018, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza potwierdzam ! sikanie na przełomie miesięcy jest wspaniałe :D 30 maja pierwszy blady bladzioszek i betę miałam 2,24 a 4 czerwca już 268 :D

    no i witam wszystkie Panie w ten gorący dzień, już wypisałam się dziś 2h wcześniej z pracy bo nie ujadę w tej duchocie ;)

    Bocianiątko lubi tę wiadomość

    relgwn15fhhth20g.png
    30.05 - 9dpo HCG 2,24; 04.06 - 14dpo HCG 268,80; 06.06 - 16doo HCG 496,00; 13.06 - 24dpo HCG 8619,00
    20.06 zarodek 3,4mm z czynnością serca
    02.2018 - 12tc [*] ♥️
    Siła jest kobietą <3
‹‹ 62 63 64 65 66 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego