Magiczny GRUDZIEŃ
-
WIADOMOŚĆ
-
To w końcu jaki ten kwas powinno się brać? makowa Ty piszesz, że wyrównałaś wyniki biorąc mieszankę, Malgonia bierze tylko metylowany, MonikA_89 odradza zwykły a Beti że kwas się albo odkłada albo wchłania.
Ale jak zbadać ile się wchłania a ile odkłada i jaką dawkę brać?
Czyli większość z Was uważa, że niezależnie od tego, czy badało się mutacje czy nie, lepiej brać ten metylowany?
Skoro producenci dają do preparatów dla kobiet starających się dwa rodzaje kwasu, to znaczy że zakładają, że któryś może się nie przyswoić.agge, staraniowa lubią tę wiadomość
-
cukrzyk1991 wrote:U mnie na bank tak jest w labo. Nawet pytałam. Tutaj też tak piszą. Wydaje mi się, że gdybyś miała np. więcej niż 20 to by zrobili właśnie >20. Może jednak masz 3 razy z rzędu ten sam wynik? Tutaj też o tym piszą :
"Oczywiście prawidłowy wynik powinien być zawarty w tym przedziale. Jeżeli jednak przed tą kolumną są strzałki (ewentualnie małe trójkąty), to oznacza, że wynik jest albo za wysoki (strzałka w górę), albo za niski(strzałka w dół)."
http://nf.pl/po-pracy/na-co-zwrocic-uwage-odbierajac-wyniki-badania-krwi,,50308,267
Zgadzam się z cukrzyk w tym temacie. Badałam się w różnych labach i za każdym razem tak się interpretuje wyniki. A że trafi się czasem ta samą wartość... No cóż, życieStarania o pierwsze dziecko od 12.2015
03.2016 - ciąża pozamaciczna
07.2017 - ciąża biochemiczna
01.2019 - poronienie w 9 tc...
Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo -
staraniowa wrote:Zgadzam się z cukrzyk w tym temacie. Badałam się w różnych labach i za każdym razem tak się interpretuje wyniki. A że trafi się czasem ta samą wartość... No cóż, życie
-
nuśka91 wrote:To w końcu jaki ten kwas powinno się brać? makowa Ty piszesz, że wyrównałaś wyniki biorąc mieszankę, Malgonia bierze tylko metylowany, MonikA_89 odradza zwykły a Beti że kwas się albo odkłada albo wchłania.
Czyli większość z Was uważa, że niezależnie od tego, czy badało się mutacje czy nie, lepiej brać ten metylowany?
Skoro producenci dają do preparatów dla kobiet starających się dwa rodzaje kwasu, to znaczy że zakładają, że któryś może się nie przyswoić.agge, Beti82, MonikA_89! lubią tę wiadomość
-
To któraś jutro testuje? Scarlet widać coś wciągnęło. Monika przykro mi Ale u mnie po pozytywnym teście temp spadała, więc może?
-
cukrzyk1991 wrote:Laski - co do strzałek w labo to ja je rozumiem inaczej. Jeśli masz np. wynik 20 i obok strzałka w górę to znaczy że masz wynik równo "20" a strzałka ma Cię informować, że wynik nie mieści się w normie i jest podwyższony. I odwrotnie, gdyby była strzałka w dół - że nie znaczy to, że jest poniżej 20 nie wiadomo ile, tylko że masz np. 20 i jest to wynik "poniżej normy". Chodzi chyba o to, żeby patrząc na całą kartkę wyników szybko wyłapać te poza normami. Takie graficzne ułatwienie, choć wiadomo że każda umie z boku przeczytać sobie normy od razu U mnie kiedyś w labie wyniki te które były za wysoko lub za nisko to wytłuszczali (pogrubiali), a teraz widzę że dają te strzałki.
Ja np. przy antyTPO 650 mam strzałkę w górę - czyli mam 650, a norma do 5 więc wynik za wysoki. Czasem są wyniki, że nie ma konkretnej wartości, ale to wtedy się stosuje znaki "<" i ">" np. < 100 i wtedy faktycznie nie wiadomo czy mamy 5 czy 99. -
nuśka91 wrote:To w końcu jaki ten kwas powinno się brać? makowa Ty piszesz, że wyrównałaś wyniki biorąc mieszankę, Malgonia bierze tylko metylowany, MonikA_89 odradza zwykły a Beti że kwas się albo odkłada albo wchłania.
Skoro producenci dają do preparatów dla kobiet starających się dwa rodzaje kwasu, to znaczy że zakładają, że któryś może się nie przyswoić. -
nuśka91 wrote:Haha, no tak makowa, ale Ty jednak bierzesz też ten zwykły kwas w mniejszej dawce.
Ale najważniejsze pytanie moje to jak sprawdzić z wyniku ile kwasu jest przystojnego a ile odłożonego w organizmie?
2) Nie wiem czy istnieje takie badanie... Zbadaj homocysteinę. Jak wynik będzie podwyższony, to może oznaczać, że masz duże ilości "zalegającego" kwasu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2018, 14:23
-
Beti82 wrote:Cukrzyk nie wiem czy w kazdym labo tak samo ale jak ja mialam.wynik 20 i strzalka w gore i powtorzylam gdzies indziej to wcale nie wyszlo ,ze mam wynik 20 tylko 36.Wiec niestety sie tu nie zgodze.Oni chyba poprostu nie maja mozliwosci zbadania dokladniej
Nie mówię o strzałce, określającej wynik ponad/poniżej normy, już doszłyśmy do tego, że mówimy o dwóch rodzajach strzałek -
Beti82 wrote:Cukrzyk nie wiem czy w kazdym labo tak samo ale jak ja mialam.wynik 20 i strzalka w gore i powtorzylam gdzies indziej to wcale nie wyszlo ,ze mam wynik 20 tylko 36.Wiec niestety sie tu nie zgodze.Oni chyba poprostu nie maja mozliwosci zbadania dokladniej
No u mnie w labo te pojedyńcze strzałki co są to na pewno znaczą to co pisałam I w innych pojedynczych labach gdzie coś robiłam to też Nie wiem jak gdzieś indziej i nie wiem też, co w przypadku gdy są jakieś 2 strzałki jak makowa pisała
A co do Twojego wyniku - może to rozbieżność między labami? Nie chcę straszyć, ale raz tak miałam - zrobiłam wynik hemoglobiny glikowanej (to nie to samo co zwykła) sama na własną rękę u prywaciarza - wyszło 8,6, a następnie zrobiono mi wynik glikowanej w szpitalu specjalnym od cukrzycy - i wyszło 9,5. Praktycznie rozstrzał o jednostkę ! A to dużo, hemoglobina u zdrowych wynosi 4-6. U chorych na cukrzycę od 5-10, no max. 12-13. Pytałam potem o to lekarza, to zakazał mi robić badania w tamtym prywatnym labo i powiedział że prywaciarze mali często nie kalibrują sprzętów, nie odświeżają certyfikatów, nie szkolą się i wyniki często mają złe. Moja mama w tym samym labo z kolei miała mega rozjechane wyniki TSH i to chyba o kilka jednostek....typu że miała w rzeczywistosci TSH 2, a z prywatnego labo - 6...cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
Starania o pierwsze dziecko - (7cs natural)- ⏸️
2.10.19 - Antoś jest z nami 👶
💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024 (3cs), 👩🧔♂️ 33 lata, niskie AMH : 0,5
Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa) -
makowa wrote:Ja jestem zdania, że ta strzałka miała zastępować znak większości
Nie mówię o strzałce, określającej wynik ponad/poniżej normy, już doszłyśmy do tego, że mówimy o dwóch rodzajach strzałekcukrzyk1991, aeiouy lubią tę wiadomość
-
cukrzyk1991 wrote:No u mnie w labo te pojedyńcze strzałki co są to na pewno znaczą to co pisałam I w innych pojedynczych labach gdzie coś robiłam to też Nie wiem jak gdzieś indziej i nie wiem też, co w przypadku gdy są jakieś 2 strzałki jak makowa pisała
A co do Twojego wyniku - może to rozbieżność między labami? Nie chcę straszyć, ale raz tak miałam - zrobiłam wynik hemoglobiny glikowanej (to nie to samo co zwykła) sama na własną rękę u prywaciarza - wyszło 8,6, a następnie zrobiono mi wynik glikowanej w szpitalu specjalnym od cukrzycy - i wyszło 9,5. Praktycznie rozstrzał o jednostkę ! A to dużo, hemoglobina u zdrowych wynosi 4-6. U chorych na cukrzycę od 5-10, no max. 12-13. Pytałam potem o to lekarza, to zakazał mi robić badania w tamtym prywatnym labo i powiedział że prywaciarze mali często nie kalibrują sprzętów, nie odświeżają certyfikatów, nie szkolą się i wyniki często mają złe. Moja mama w tym samym labo z kolei miała mega rozjechane wyniki TSH i to chyba o kilka jednostek....typu że miała w rzeczywistosci TSH 2, a z prywatnego labo - 6... -
Beti82 wrote:Cukrzyk tu akurat nie może być az takiej dużej rozbieznosci.Bo kwas foliowy się bardzo długo wydala.Jak zbadałam i wyszlo 36 to dopiero po 3,5 tygodnia zeszlo mi na 18.No ale mi jasno baba powiedziała ,ze strzalka w gore to u nich powyżej.Dlatego warto pytac
Aaaa, jak zapytałaś i wiesz, że o to im chodziło to spoko U mnie strzałki znaczą tą interpretacje graficzną "za duzo/za mało"
W przypadku tego mojego wyniki hemoglobiny glikowanej to akurat nie chodziło o czas, bo to badanie to sprawdzenie zawartosci jakby cukru w krwinkach, które żyją 3 miesiące i z tego jest taka jakby średnia jaki się miało cukier przez 3 miechy. Jedno i drugie badanie miałam robione w odstępie kilku dni, a to za mało żeby ten wynik w ogóle mógłby drgnąć chociażby, więc u mnie to typowo wina labu była. Ale ludzie u nas w miescie się juz chyba nauczyli ze ten właściel labu ma trefne wyniki bo coraz większe pustki u niegocukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
Starania o pierwsze dziecko - (7cs natural)- ⏸️
2.10.19 - Antoś jest z nami 👶
💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024 (3cs), 👩🧔♂️ 33 lata, niskie AMH : 0,5
Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa) -
Yoasia wrote:A piersi bolały Cię? Mnie piersi nie bolą wgl nie mam żadnych objawów gdyby miała to być ciaza. Jedynie to że @ nie przychodzi.
-
ElfiaKsiężniczka wrote:Monia, tulę mocno... Kochana, trzymaj się, ale zawsze dopiki nie ma @ jest nadzieja.
Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
😭
Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62 -
No to mniej więcej już rozumiem z tym kwasem zrobię tak: zrobię ten kwas z krwi i zobaczę co wyjdzie. Jak będzie ponad normę to zmienię tylko na metylowany i powtórzę badanie po np miesiącu. Poza tym w styczniu idę do gin więc zapytam też co myśli.
Beti82, agge lubią tę wiadomość
-
makowa wrote:Ja teraz mam z progress labs.
😭
Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62 -
makowa wrote:1) Biorę mieszankę, bo skoro mieszanka się u mnie sprawdziła to stwierdziłam, że nie będę zmieniać podejścia. Plus mam mutacje hetero, czyli mam niewłaściwy jeden chromosom, a nie dwa, więc można to nazwać lżejszą odmianą mutacji.
2) Nie wiem czy istnieje takie badanie... Zbadaj homocysteinę. Jak wynik będzie podwyższony, to może oznaczać, że masz duże ilości "zalegającego" kwasu.
😭
Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62