💖Mieć certyfikat KCP to klasa, ale jeszcze lepiej jesiennego bobasa!👶🍂
-
WIADOMOŚĆ
-
Tarisal wrote:@Julia24 @Anka96 @Nowa2024 😘 dziękuję za odpowiedź
Właśnie w szpitalu mam za 90zl wcześniej było po 60zl ale przewożą, czyli jutro dzwonie do synveo i drugiego labu czy przewożą i wybiorę zrobienie na miejscu właśnie
Ja ostatnio robiłam w Poznaniu w Synevo i też kuźwa przewozili…ale już byłam wtedy tak wkurzona tym lataniem po Poznaniu, bo medicover robił mi problem ze skierowaniem, że już olałam to i zrobiłam tamTarisal lubi tę wiadomość
🙎♀️30: wszystko ok, naturalne owulacje
01.2024 AMH 2,7
11.2024 AMH 1,87 (Diagnostyka)
12.2024 AMH 1,66 (Synevo)
Hormony ✅
Jajowody drożne ✅
👨29: 09.2023 morfologia 2%, 04.2024 morfologia 5%
🍼Starania od 06.2023
👨⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
💔05.2024 ⏸️ (12 cs), CP, jajowód zachowany, laparoskopia
06.2024 1 IUI ❌ (aromek+ovitrelle)
10.2024 2 IUI ❌ (naturalny cykl)
—————————
🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
📆 14.12.2024 wizyta kwalifikacyjna ✅
📆 15.01.2025 start stymulacji 💉💉💉 (Menopur, Puregon+Orgalutran, Ovitrelle)
📆 27.01.2025 punkcja, pobrano 9 🥚, mamy ❄️❄️❄️❄️ blastocysty -
Lusia3131 wrote:Dopiero przyszłam i się po kolei odnoszę.
A więc rozumiem, że chcesz błysnąć wiedzą, ale w ciąży z Rysiem w 2018 miałam już heparyne przepisana przez hematologa i ginekologa. Za darmo. Wtedy covida nie było, więc to nie wtedy zyskała popularnosc, o której piszesz.
Mylisz się w wielu kwestiach, a uwierz że trochę w tym siedzę - od kilku lat mimo mutacji ( a raczej polimorfolizmu ) nie przepisuje się heparyny, odchodzi się od tego!
Jeśli chcesz ryzykuj. Ja bez heparyny próbowałam 9 razy. Ojej. Dokładnie tyle razy ile poroniłam. A teraz postaraj się połączyć kropki
Ale co ja mam ryzykować?
Gdzies Ci bije dzwon, tylko nie wiadomo chyba gdzie.
Ja nie mam mutacji, a trombofilie stwierdzona na podstawie szeregu innych badan i robię dokładnie tak, jak zalecają mi lekarze.
Moj post skierowany byl do zapytania o stosowanie heparyny na wlasna reke od owulacji.. Czy mialas ja refundowana czy nie, nie wnikam, bo mnie to nie interesuje w zaden sposob. Zwróciłam uwagę na sytuacje, jakie maja miejsce dzisiaj (nie tylko tu, na forum).
Dodam, ze kolezanka, która o to pytała nie ma stwierdzonej trombofilii, a jej zapytanie odnosilo sie do PAI. To do kogo ty teraz pijesz? Bo piszesz, ze sie odchodzisz i krzyczysz na mnie, skoro ja właśnie napisalam, ze sama mutacja nie jest wskazaniem i lekarze coraz częściej tak do tego podchodzą.
Moim zdaniem się bulwersujesz, tylko nie bardzo rozumiem o co, bo to co piszesz nie jest w żadnym razie odpowiedzią na to o co pytala koleżanka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego, 21:37
szona lubi tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
@Księgowa żeby było jasne na własna rękę nie chce niczego brać, chciałam tylko skonsultować się z hematologiem po 9 cyklach starań bo wcześniejsza wizytę miałam już dawno jak starania były dopiero w planach 😊Starania od 04.2024 🌱
👱🏼♀️ 29 lat
Endometrioza 3st.🦠
AMH 4,45
Czynnik V(R2) heterozygota
MTHFR heterozygota
PAI-1 homozygota
Zaburzenia owulacji -> Zivafert+Gonapeptyl
MUCHa ( wykryto Ureaplasma parvum)
👱🏼♂️32 lata
Seminogram morfologia 1% ⛔️
Koncentracja 34,54 mln
Ruch postępowy 33%
Plan 2025:
12.03 laparoskopia - sklerotyzacja torbieli🌸
Kwiecień: powtórzenie badań nasienia -
Migotka96 wrote:Ja myśle ze ile osób tyle opinii na temat heparyny. Zaczerpnę jeszcze raz opinii hematolog jak uda mi się wcisnąć na wizytę ale powiedziała mi wprost ze zaszkodzić nie zaszkodzi, jedynie może pomoc ale tez nie daje 100% szansy.
Moje rozterki są bardziej z powodów jakie występowały w mojej rodzinie, poronienia i próby in vitro po ponad 5 latach nieskutecznych starań. Przy in vitro heparyna już była wskazana, czy zwiększyła szanse ? Tego nie wiem ale dwa transfery były udane, właśnie niedługo przyjdzie na świat drugi cud. Może to o czymś świadczy i jednak pomaga w zagnieżdżeniu
Jesli sa jakiekolwiek w rodzinie sytuacje, które moga mieć wpływ na Twoje geny to oczywiście, że ma to znaczenie i warto to zaznaczyć u lekarza (zreszta dobry lekarz zawsze powinien o to zapytać).Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Dziewczynki kochane, od każdej z Was można się dużo dowiedzieć i każda ma swoją perspektywę popartą doświadczeniem. Obniżamy napięcie i dalej sie wspierajmy, tak jak było to dotychczas w dobrej, miłej i życzliwej atmosferze.
Nowa2024, Tarisal, kałamarnica 11, Anka96, Vergeet lubią tę wiadomość
♀️91'♂️ 89' 👩❤️👨 16cs naturalnych
KIR Bx (+2DS2,+2DS3,-2DS1,-2DS5,-3DS1), HLA-C: ona C1, on C2, cytokiny, kom.NK 20%, mutacje hetero: czynnik V R2, MTHFR, PAI-1, ANA1,2 dodatnie, cross match=22%, histero: cd138=2 kom./hpf cd56=70kom.‼️
Kariotypy, hormony, drożność, wymazy✅, nasienie - morfologia z 2% na 4%
IVF - 17🥚(❄️ 6🥚,❄️ 5 zarodkow -1 zdegenerował przy rozmrożeniu)
10.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
11.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔 -
Migotka96 wrote:@Księgowa żeby było jasne na własna rękę nie chce niczego brać, chciałam tylko skonsultować się z hematologiem po 9 cyklach starań bo wcześniejsza wizytę miałam już dawno jak starania były dopiero w planach 😊
I to jest bardzo dobry krok, którego ja absolutnie nie neguje (za wyjątkiem tego, ze niektórzy lekarze moga uznać Twoje 9 miesięcy staran za normę, ale wiemy też, ze to zależy od podejścia).
Ja wyraziłam swoją opinie i swoja wiedzę, bo ja bez heparyny bym w ciążę w ogole nie zaszla. Dlatego wiem jak większość lekarzy odnosi sie do PAI i zasugerowalam dodatkowe badania z krwi, które dadzą większy obraz sytuacji i beda inaczej postrzegane przez lekarzy.Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Gdzie mi bije dzwon ?
"Jeśli chcesz ryzykuj" w kontekście "spoko, ryzykuj kobieto jeśli masz obciążony wywiad "
Migotka napisała od razu że skonsultuje się z hematologiem, więc nigdzie nie było zachęcania kobiet do brania heparyny na własną rękę, a Twoja wypowiedź tego dotyczyła, więc w takim razie gdzie ci bil dzwon, że akurat o tym się rozpisałaś?
Na tym forum nie ma lekarzy. Nikt nikomu niczego nie narzuca. Ale prawda jest taka, że to właśnie przed covidem heparyne podawano wszystkim. W 2020 też byłam w ciszy i heparyny mimo że był covid nie dostałam.
A koleżanka zapytała konkretnie o mutacje pai i heparyne i konkretnie jej odpowiedziałam.2018 Rysio❤️
Cykl poronien:
2020 13 tydzień ( bliźniaki)
2021 11 tydzień
2021 5× ciąża biochemiczna
2022 2x ciąża biochemiczna
2023 Tadzio !!❤️
Lipiec 2024 starania o trzeciego maluszka
16.01.2025 - pozytywny test
23.01 2025 beta 490 🥹❤️🍬 -
Ja tylko dodam, że przy diagnozie endometriozy i/lub adenomiozy zalecają udanie się do kliniki już po pół roku nieudanych starań (jeśli się faktycznie bardzo pilnuje działań w każdym cyklu). Nieraz warto się przejść, zapoznać lekarza w klinice i ustalić chociaż jakiś plan już z nim. Taka wizyta nie oznacza od razu prób podejścia do IUI/ IVF.
Nowa2024 lubi tę wiadomość
💃'95🕴️'90
⌛10cs naturalnie ✖️
Obecnie w planie: 1 IUI na cyklu stymulowanym 🍀
Wizyta w klinice: 06/03 🔥- start stymulacji
Diagnostyka:
❌ Endometrioza otrzewnowa
❌ Adenomioza rozproszona
❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy (prawdopodobnie zrost) i za wysoko umiejscowiony
❓DHEA-S wynik 520ug/dl -> do powtórzenia badanie
➖ IO, BMI 24.6 📉(-> Siofor 500 XR + dieta przeciwzapalna)
➖ U partnera: morfologia 8%, ale ruch postępowy szybki "a" 0% (ale już a+b 29%). HBA 77%. Fragmentacja DNA 82%
➖ Dominacja estrogenowa
✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu
✨ Just because it's taking time,
doesn't mean it's not happening. ✨ -
Lusia3131 wrote:Ja też nie mam trombofilii, więc odniosłam to do siebie. Mam pai 1 w homo. Mam mthfr ( tutaj wiem że nie trzeba brać heparyny), ale od wielu lat właśnie przy mutacjach się od niej odchodzi... I podkreślam, że mam inne zdanie.
Wiadomość księgowej została wygenerowana po mojej do Migotki, więc z automatu chciałam się odnieść.
Pomijam kwestie kwasu foliowego, który zdecydowanie powinien być zazywany przez kobiety w związkach, bo domniemam, że uprawiają seks. Ktoś później wejdzie i będzie czytał te głupoty, że dzięki diecie można pozyskać kwas foliowy. Bzdura!
Ps. A przy mutacji mthfr powinna być stosowana formą metylowana przez całe życie - i uwaga- ta dotyczy 80% społeczeństwa.
I nikt nie neguje potrzeby przyjmowania heparyny, jeśli jest to uzgodnione ze specjalistą 🤗 Podejrzewam, że wiele kobiet, które są szczęśliwymi mamami, posiada te mutacje i nawet o tym nie wie. Włączając nawet geny związane z trombofilia, bo każdy organizm trzeba traktować inaczej.Lusia3131 lubi tę wiadomość
Starania o pierwszego 👶🏻
08.2023r.
🚩Hashimoto
🚩 Trombofilia wrodzona ↩️
🧬 czynnik V(Leiden) hetero, PAI-1 4G hetero
~~~~~~~~~~~~~~
13.02.2024 ⏸️
19.03.2024 💔💔 8tc
~~~~~~~~~~~~~~~~
Stymulacja owulacji:
1) Clo+Ovitrelle+Duphaston❌
2) Clo+Ovitrelle+Luteina❌
3) Clo+Luteina❌
🔜 HSG
Przerwa w staraniach ⛔️
💉Neoparin+💊 Acard150
✨ 2025 ✨🙏 -
Księgowa wrote:I to jest bardzo dobry krok, którego ja absolutnie nie neguje (za wyjątkiem tego, ze niektórzy lekarze moga uznać Twoje 9 miesięcy staran za normę, ale wiemy też, ze to zależy od podejścia).
Ja wyraziłam swoją opinie i swoja wiedzę, bo ja bez heparyny bym w ciążę w ogole nie zaszla. Dlatego wiem jak większość lekarzy odnosi sie do PAI i zasugerowalam dodatkowe badania z krwi, które dadzą większy obraz sytuacji i beda inaczej postrzegane przez lekarzy.
Ale podkresle raz jeszcze, że nie rozumiem dlaczego tak jest... bo ja mam inne zdanie. Jeśli coś, co było podawane działało, to czemu się od tego odchodzi ?
Napisałaś że może komuś zaszkodzić, ale to nie są witaminkowe żelki i każdy wstrzykuje heparyne z racjonalnych powodów, tym bardziej że jest na receptę.
Dziwi mnie jedynie, że trzeba robić dodatkowe badania, żeby lekarze do podanej mutacje podchodzili poważniej. Bo u 80 % uda się bez , a 20% poroni.
2018 Rysio❤️
Cykl poronien:
2021 11 tydzień
2023 Tadzio !!❤️
Lusia, nie bede sie przekrzykiwać, bo to bez sensu.
Od razu zasugerowałam Migotce rozszerzenie diagnostyki w tym kierunku.
A kolejna część postu byla pokierowana ogólnym sytuacjami, które maja miejsce tu na forum, tak jak wspomniala aszin, gdzie dziewczyny na sile wymuszaja to od lekarzy.
Jesli zle to odebrałaś, okej, ale to nie powód, zeby sie tu licytować kto mial, kto nie miał heparyny, kiedy, po co i dlaczego, bo kazda sytuacja jest inna. Dlatego od razu napisałam, ze mowie to na podstawie własnych doświadczeń z badaniami i lekarzami.
Koniec.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego, 22:00
Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Nowa2024 wrote:Ja ostatnio robiłam w Poznaniu w Synevo i też kuźwa przewozili…ale już byłam wtedy tak wkurzona tym lataniem po Poznaniu, bo medicover robił mi problem ze skierowaniem, że już olałam to i zrobiłam tam
Dlatego też będę dzwonić do pozostałych, bo jak wiozą to wybiorę najtańszy lab , dzięki 😘Nowa2024 lubi tę wiadomość
👱♀️43
Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
Wyleczony Helicobacter pylori, refluks, alergia, astma
Endometrioza wyciszona
Nieregularne cykle
• pierwsza ciąża po 4 latach starań, stracona w 12tyg., serduszko przestało bić 10-11 tydzień 💔
•2024 dwie ciążę biochemiczne kwiecień i wrzesień
👨🦰 46
•nadciśnienie ustabilizowane
•cukrzyca ustabilizowana siofor -
Julia24 wrote:Ja tylko dodam, że przy diagnozie endometriozy i/lub adenomiozy zalecają udanie się do kliniki już po pół roku nieudanych starań (jeśli się faktycznie bardzo pilnuje działań w każdym cyklu). Nieraz warto się przejść, zapoznać lekarza w klinice i ustalić chociaż jakiś plan już z nim. Taka wizyta nie oznacza od razu prób podejścia do IUI/ IVF.
Oczywiście. My udaliśmy się do kliniki po 8 nieudanych cyklach starań i to bez endometriozy, adenomiozy czy innych schorzeń. I lekarz od razu powiedział, że nie jest to ani za wcześnie, ani za pozno a wręcz idealnie. I nie żałuję ani trochę! Mieliśmy czas poznać się z lekarzem, z kliniką, wiedziałam od razu, że nawet jeśli zajdę w ciążę naturalnie i szybko to zostanę przy tym lekarzu już do prowadzenia ciąży. Mieliśmy czas na naturalne starania, obserwacje cyklu, później ewentualne badania, czy stymulacje cyklu. I przy tym jednym lekarzu mam przynajmniej całą swoją drogę do ciąży, znałam już go dobrze przy podchodzeniu do IUI, on zna całą naszą historię i wiem, że podejmuje decyzje typowo pode mnie 😉.
Nie ma się czego bać i nie ma co zwlekać. To że ktoś uda się na wizytę do kliniki leczenia niepłodności nie oznacza, że czeka go już tylko IVF 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego, 22:22
Julia24, Tarisal, kałamarnica 11, Migotka96 lubią tę wiadomość
🙎♀️30: wszystko ok, naturalne owulacje
01.2024 AMH 2,7
11.2024 AMH 1,87 (Diagnostyka)
12.2024 AMH 1,66 (Synevo)
Hormony ✅
Jajowody drożne ✅
👨29: 09.2023 morfologia 2%, 04.2024 morfologia 5%
🍼Starania od 06.2023
👨⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
💔05.2024 ⏸️ (12 cs), CP, jajowód zachowany, laparoskopia
06.2024 1 IUI ❌ (aromek+ovitrelle)
10.2024 2 IUI ❌ (naturalny cykl)
—————————
🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
📆 14.12.2024 wizyta kwalifikacyjna ✅
📆 15.01.2025 start stymulacji 💉💉💉 (Menopur, Puregon+Orgalutran, Ovitrelle)
📆 27.01.2025 punkcja, pobrano 9 🥚, mamy ❄️❄️❄️❄️ blastocysty -
Dziewczyny, życzę Wam pięknych snów i wspaniałego nowego tygodnia 💖
@Saferka ✊🏼🍀 czekamy jutro na zdjęcie testu 🥰
Nowa2024, Aksandra, Tarisal, kałamarnica 11 lubią tę wiadomość
Starania o pierwszego bobusia👶🏼
💁🏼♀️30l.🧔🏼♂️32l.
•VIII 2024 Diagnoza: Polip trzonu macicy
•X 2024 💒👰🏼♀️🤵🏼♂️
•XII 2024 Histeroskopia
•I 2025 Wyniki histeroskopii:
~liczne mini-torbieliki na jajnikach
~jajniki obustronnie powiększone
~ogniskowa metaplazja płaskonabłonkowa
~endometrium polipowate z cechami wydzielania
•Wizyta kontrolna 21.01 KCP✅👌🏻
•II 2025
~ Cytologia płynna LBC + HPV✅
~ Badania podstawowe:🔺TSH 3.027, 🔺Glukoza 99.20
•III 2025
📊 TSH, FT3 , FT4 , Krzywa cukrzycowa, Insulina, P/ciała a-mikrosomalne / Anty TPO, P/ciała a-tyreoglobulinowe / Anty TG
⏳11.03 USG 🍒 + badania krwi
⏳14.03 badanie nasienia (pierwszy spermiogram)
⏳19.03 wizyta
💊 •Wit D •Omega 3-6-9 •Ogestan Inozytol 4000 •Oxigravide •Zioła Ojca Sroki
Drugi cykl po histeroskopii:
✨1DC ~ 12.02
🥚 16DC ~ 28.02 -
Molahonkeey wrote:Dziewczyny, życzę Wam pięknych snów i wspaniałego nowego tygodnia 💖
@Saferka ✊🏼🍀 czekamy jutro na zdjęcie testu 🥰
Dołączam się do trzymania kciuków! ✊🍀 Zawsze mi mało zdjęć testów na tym wątku! Tylko owulaki co chwilę robią sekundowe nadzieję 😅.
@Lusia mam nadzieję, że już jutro lekarz odnotuje małe serduszko! Czekamy na pierwsze zdjęcie z USG! ✊☺️Lusia3131, Molahonkeey lubią tę wiadomość
💃'95🕴️'90
⌛10cs naturalnie ✖️
Obecnie w planie: 1 IUI na cyklu stymulowanym 🍀
Wizyta w klinice: 06/03 🔥- start stymulacji
Diagnostyka:
❌ Endometrioza otrzewnowa
❌ Adenomioza rozproszona
❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy (prawdopodobnie zrost) i za wysoko umiejscowiony
❓DHEA-S wynik 520ug/dl -> do powtórzenia badanie
➖ IO, BMI 24.6 📉(-> Siofor 500 XR + dieta przeciwzapalna)
➖ U partnera: morfologia 8%, ale ruch postępowy szybki "a" 0% (ale już a+b 29%). HBA 77%. Fragmentacja DNA 82%
➖ Dominacja estrogenowa
✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu
✨ Just because it's taking time,
doesn't mean it's not happening. ✨ -
Julia24 wrote:Dołączam się do trzymania kciuków! ✊🍀 Zawsze mi mało zdjęć testów na tym wątku! Tylko owulaki co chwilę robią sekundowe nadzieję 😅.
@Lusia mam nadzieję, że już jutro lekarz odnotuje małe serduszko! Czekamy na pierwsze zdjęcie z USG! ✊☺️Nowa2024 lubi tę wiadomość
2018 Rysio❤️
Cykl poronien:
2021 11 tydzień
2023 Tadzio !!❤️
No to ja jeszcze odpowiem z perspektywy genetyka, mutacja w genie nie oznacza, że ujawni się ona w postaci choroby w tym przypadku trombofilii. Wiemy tylko po badaniu genetycznym, że taka mutacja występuje w określonym wariancie (heterozygota lub homozygota). Żeby móc określić czy mutacja się ujawniła, należy poszerzyć diagnostykę o badania z krwi stricte związane z trombofilią. Tylko one pokażą czy ta mutacja ma znaczenie czy nie. Owszem, może lekarz dać heparynę na podstawie samych badań genetycznych (jestem przykładem takich osób) ale u mnie było to w związku z wywiadem medycznym i długoletnimi staraniami. Ale ja mam tą dawkę "profilaktyczną" heparyny czyli 0.4. Jeżeli miałabym dostać większą dawkę to musiałabym zdecydowanie rozszerzyć diagnostykę. Zalecenie heparyny dostałam po konsultacji z hematologiem bo pomimo, że podstawowe czynniki krzepnięcia krwi takie jak aptt czy inr mam prawidłowe tak wywiad rodzinny jest mocno obciążający. A lekarze boją się teraz dawać heparynę "na zaś" bo są z tego rozliczani a tak jak na początku tego posta napisałam mutacja nie jest wskazaniem bezpośrednim do wdrożenia leczenia. Więc jeśli nie było wcześniejszych poronień, obciążeń rodzinnych czy rozszerzenia diagnostyki trombofilii lekarz raczej nie zleci heparyny 😊 a tak w ogóle nerwy w konserwy, każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie a złość piękności szkodzi moje drogie, piękne Panie ♥️ buziaki 😘
szona, Aksandra, Migotka96 lubią tę wiadomość
34 cs o pierwsze dziecko za nami
Ja 34l. 👩🦰
On 34l.👨🦱
28.09.2023 początek stymulacji ivf 💉, punkcja 3🥚jeden maluszek w 3 dobie❄️ 10.02.2024 FET Okruszka ❤️🤞 💔
Naturalny cud 🥹 ❤️🍀🙏 (34 CS)
🔹10.06 12 dpo ⏸️
🔹14.06 126,27 --> 17.06 339.86 -> 19.06 948,19
🔹22.06 5+0 pęcherzyk ciążowy 7mm z echem zarodka 🥰
🔹02.07 6+4 0.69 cm cudu z ❤️
🔹16.07 8+3 1.91 cm 🧸
🔹27.07 10+2 krwawienie,szpital 3.44cm łobuza🥰
🔹05.08 11+5 I prenatalne 5.26cm zdrowego synka💙
🔹03.09 15+6 11 cm i 151 g śpiocha 💙
🔹07.10 20+5 II prenatalne 388 g zdrowego 🧸 🥹
🔹05.11 24+6 997 g 🥔
🔹26.11 27+6 1330 g 🐸
🔹09.12 29+5 III prenatalne 1456 g zdrowego 🐻
🔹07.01 33+6 2522 g 🍈
🔹28.01 36+6 3350 g 🦁
Witaj maluszku ♥️ 13.02.2025 3220 g, 56 cm SN
-
Lusia, życzę Ci żebyś jutro zobaczyła to upragnione serduszko 🥰
Lusia3131 lubi tę wiadomość
34 cs o pierwsze dziecko za nami
Ja 34l. 👩🦰
On 34l.👨🦱
28.09.2023 początek stymulacji ivf 💉, punkcja 3🥚jeden maluszek w 3 dobie❄️ 10.02.2024 FET Okruszka ❤️🤞 💔
Naturalny cud 🥹 ❤️🍀🙏 (34 CS)
🔹10.06 12 dpo ⏸️
🔹14.06 126,27 --> 17.06 339.86 -> 19.06 948,19
🔹22.06 5+0 pęcherzyk ciążowy 7mm z echem zarodka 🥰
🔹02.07 6+4 0.69 cm cudu z ❤️
🔹16.07 8+3 1.91 cm 🧸
🔹27.07 10+2 krwawienie,szpital 3.44cm łobuza🥰
🔹05.08 11+5 I prenatalne 5.26cm zdrowego synka💙
🔹03.09 15+6 11 cm i 151 g śpiocha 💙
🔹07.10 20+5 II prenatalne 388 g zdrowego 🧸 🥹
🔹05.11 24+6 997 g 🥔
🔹26.11 27+6 1330 g 🐸
🔹09.12 29+5 III prenatalne 1456 g zdrowego 🐻
🔹07.01 33+6 2522 g 🍈
🔹28.01 36+6 3350 g 🦁
Witaj maluszku ♥️ 13.02.2025 3220 g, 56 cm SN
-
Witam.
Dorzucę swoje 3 grosze bo się uduszę.
Dawno temu udzielałam się na wątkach miesięcznych, ale potem znalazłam swoje miejsce na weterankach. Ponad 3 lata starań, pełna diagnostyka na różnych frontach i kilka strat.
Mam mutacje VR2, MTHFR i PAI.
Za mną 4 poronienia ( patrz stopka) i dopiero 5 szczęśliwa ciąża. W pierwszej nie brałam heparyny bo badania zrobiłam dopiero po niej. W 3 kolejnych ciążach brałam heparynę, ale i tak poroniłam.
U mnie podstawą do leczenia heparyną były nawracające poronienia. Heparynę mam brać od owulacji. Z tym, że hematolog mówi że te mutacje to "tylko" ryzyko zakrzepowe. Na co dzień nie stosuję żadnych leków przeciwzakrzepowych.
Doczytałam Migotko że Twoja siostra dostała heparynę również po poronieniu.
Zgadzam się całkowicie z Księgową, że jeśli nie ma takiej absolutnej potrzeby to nie ma co brać heparyny właśnie na zasadzie "a może pomoże". Żeby wiedzieć czy jej potrzeba można zrobić cały pakiet badań z krwi.
Jak widać na moim przykładzie nawet u jednej osoby heparyna nie była gwarantem sukcesu.
Aszin dobrze mówi - nie jest to złoty środek.
Dodam tylko że moja koleżanka z tymi samymi mutacjami co ja heparyny nie dostała. Ani w czasie starań ani w ciąży. Różni nas tylko to, że ja poroniłam kilka ciąż a ona nie zachodziła mimo kilku lat starań. Urodziła niedawno córeczkę.
A co do kwasu foliowego, zresztą nie tylko- innych witamin też- uważam że brać owszem, ale NAJPIERW zrobić badania ich poziomów. I dopiero wtedy można suplementować - z badaniem ich poziomu co jakiś czas, żeby sprawdzić czy dawka jest dobra.
Ps. A Księgowa nigdzie nie napisała, że to ona ryzykuje nie branie heparyny.
Myślę że wszystkie dobrze wiemy że heparyna to nie cukierki.
Dobrej nocy i powodzenia wszystkim życzę🍀szona lubi tę wiadomość
"Jako pierwsza pod sercem Cię noszę,
Ja o twe zdrowie najgoręcej proszę,
Jestem przy Tobie od pierwszego grama,
Ty cały mój świat, a ja.... Twoja mama"
Marta (36+5 tc) ur. 8.05.2024r, 2600 g i 48 cm.
39l
Hashimoto,
nadkrzepliwość (VR2, MTHFR, PAI) -> heparyna od owulacji 0,6 a w ciąży 2x0,4;
brak kirów implantacyjnych -> accofil 1/3 codziennie od owulacji, encorton 10 mg;
nawracające polipy endometrialne,
niedrożny prawy jajowód.
07.2021 - puste jajo
06.2022 i 10.2022 - (7/8 tc) 💔💔👼🏻👼🏻
03.2023 - (7/8 tc) 💔👼🏻
09.2023 -> 🌈niespodzianka z niedrożnej strony -
Sol35 wrote:Witam.
Dorzucę swoje 3 grosze bo się uduszę.
Dawno temu udzielałam się na wątkach miesięcznych, ale potem znalazłam swoje miejsce na weterankach. Ponad 3 lata starań, pełna diagnostyka na różnych frontach i kilka strat.
Mam mutacje VR2, MTHFR i PAI.
Za mną 4 poronienia ( patrz stopka) i dopiero 5 szczęśliwa ciąża. W pierwszej nie brałam heparyny bo badania zrobiłam dopiero po niej. W 3 kolejnych ciążach brałam heparynę, ale i tak poroniłam.
U mnie podstawą do leczenia heparyną były nawracające poronienia. Heparynę mam brać od owulacji. Z tym, że hematolog mówi że te mutacje to "tylko" ryzyko zakrzepowe. Na co dzień nie stosuję żadnych leków przeciwzakrzepowych.
Doczytałam Migotko że Twoja siostra dostała heparynę również po poronieniu.
Zgadzam się całkowicie z Księgową, że jeśli nie ma takiej absolutnej potrzeby to nie ma co brać heparyny właśnie na zasadzie "a może pomoże". Żeby wiedzieć czy jej potrzeba można zrobić cały pakiet badań z krwi.
Jak widać na moim przykładzie nawet u jednej osoby heparyna nie była gwarantem sukcesu.
Aszin dobrze mówi - nie jest to złoty środek.
Dodam tylko że moja koleżanka z tymi samymi mutacjami co ja heparyny nie dostała. Ani w czasie starań ani w ciąży. Różni nas tylko to, że ja poroniłam kilka ciąż a ona nie zachodziła mimo kilku lat starań. Urodziła niedawno córeczkę.
A co do kwasu foliowego, zresztą nie tylko- innych witamin też- uważam że brać owszem, ale NAJPIERW zrobić badania ich poziomów. I dopiero wtedy można suplementować - z badaniem ich poziomu co jakiś czas, żeby sprawdzić czy dawka jest dobra.
Ps. A Księgowa nigdzie nie napisała, że to ona ryzykuje nie branie heparyny.
Myślę że wszystkie dobrze wiemy że heparyna to nie cukierki.
Dobrej nocy i powodzenia wszystkim życzę🍀
Na zasadzie "nie chcesz nie bierz" ogólnie. Piszecie do mnie
"Po co te złośliwości?" A same czepiacie się jakiegoś jednego zdania, które źle odczytujecie, mimo że wyżej to wyjaśniłam.
Tak że mam nadzieje ze Twoje PEES jest już całkowicie jasne.2018 Rysio❤️
Cykl poronien:
2021 11 tydzień
2023 Tadzio !!❤️
23.01 2025 beta 490 🥹❤️🍬