💕Nasz Vergeecik wciąż szaleje, niech się w grudniu bobas śmieje 🥹✨
-
WIADOMOŚĆ
-
@vergeet z chęcia też poczytam, może coś pozmieniam przed kolejna stymulacją ☺️
Vergeet lubi tę wiadomość
32 & 33
⛪2020r.
starania na luzie od 2020r.
starania na poważnie od 2024r.
04/24 - 💔 9 tydz Madzia
12/24 - 💔 7 tydz Józio
03/25 - II stymulacja letrozolem ❌
05/25 - III stymulacja letrozolem 🔜
14.05 wizyta + plan diagnostyki ⏳
Ona: PCOS, IO, MTHFR hetero, PAI homo
On: IO, morfologia 1%, FDNA 16%, Msome I+II 23%, stres oxy 1.82 mv/mln/ml, wiązanie z hialuronianem 62% -
Hej, my wracamy z kliniki.
Dalej do mnie to nie dochodzi, powtórzyłam AMH żeby je potwierdzić. Ale po USG doktorek powiedział, że nie wyjdzie jakoś więcej, widział tylko 2 pęcherzyki antralne.
Zaproponował w następnym cyklu histeroskopie i zaraz potem invitro. Z racji, że skończyły im się środki ministerialne, być może dostaną coś w czerwcu pewnie musielibyśmy sami zapłacić. Mąż jest za, nie chce zmieniać kliniki.
Mam dorobić jeszcze karoityp i jedno badanie genetyczne
Później odniose się do Waszych wpisów. Na razie do mnie do nie dociera. Powiedział, że jeśli AMH wyjdzie znacznie wyższe, to wtedy pomyśli nad leczeniem. Ale jeśli się potwierdzi to od razu invitro.👱♀️❤️👨29&38
Starania o pierwsze 👶🩷🩵
8 cs 😿
⏸️ 0 razy
05.05.2025 - USG tarczycy
->Histeroskopia
->InVitro
👱♀️
Endometrioza 1 stopnia z adenomiozą, podejrzenie polipa i stanu zapalnego ❌
FSH 01.2025 (8,72) 03.2025 (15,70) ❌
LH (6,8 )
Estradiol (22,00)
TSH (1,98 )
Anty TPO (83) ❗
Witamina D (95,62)
Ferrytyna ( 82,00)
Witamina B12 ( 1006,00)
AMH (0,26) ❌❌❌❌❌
👨
Koncentracja (114,4 mln)
Ruch szybki postępowy a (13,49 %)
Morfologia (2 %) ❌
🤞#rodzew2026 🍀 -
Vergeet wrote:
Kałamarnica tobie się udało dostać szybszy termin do dr Jarosz?
Właśnie jestem w trakcie oczekiwania na telefon od jednej forumowiczki. Duża szansa, że zamienimy wizyty i będę miała swoją już jutro. Trzymajcie kciuki 🤩Nowa2024, Loraa, Motylek93, brilka, Vergeet, Aksandra, Alicjasss, Lisik lubią tę wiadomość
👱♀️'91: PCOS, cykle bezowulacyjne, niedoczynność tarczycy, pokrzywka nawrotowa
• AMH 5.04 ng/mL (01.25r.)✅
• prog 7dpo 17.53 ng/mL ✅
• Euthyrox, Pregna start, Inozytol, Omega 3-6, Koenzym Q10, resweratrol, cynk, olej z wiesiołka, NAC
• HSG (01.25r.) - niedrożność kanału szyjki - udrożniony ✅ jajowody drożne ✅
• ANA 1:100 ❌
• MTHFR heterozygota C>T
• KIR Bx: 3/5 KIRów implantacyjnych✅
• crossmatch 37.8% ❌
👨'87
- liczba 🪱 w ejakulacie: 490mln ✅
- koncentracja 40mln/ml✅
- ruch postępowy 62% ✅
- liczba bezwzględna plemników prawidłowych: 6.09mln ✅
• Profertil Man
• HLAC 06, 15 - C2 ✅
🐱 '18 Kitku
• starania od: 08.2023r.
• starania monitorowane od: 02.2024r. - brak owulacji
15 cs o pierwsze 👶
Lametta 3x owulacja ✅ ciąża ❌
PLAN:
- 05.25 4 stymulacja Lamettą 💊
- 27.05 pierwsza wizyta w klinice 👨⚕
- 29.05 rekonsultacja u dr Jarosz 👩⚕
✨I know it's worth it. ✨ -
kałamarnica 11 wrote:Właśnie jestem w trakcie oczekiwania na telefon od jednej forumowiczki. Duża szansa, że zamienimy wizyty i będę miała swoją już jutro. Trzymajcie kciuki 🤩
Kalamarniczko🤞🤞😘kałamarnica 11 lubi tę wiadomość
starania naturalne od 09.2024,
po pół roku ze wzg.na wiek decyzja o inf
👩
bad.ogolne,gin,wit,hormony 👌
AMH - 1,39 ✅
LH - 4,8 ✅
FSH - 5,2 ✅
👱♂️
ogólnie żadnych problemów zdrowotnych👌
nasienie - morfologia 9%,ilość, ruchliwość ponad normę,DFI,ROS✅
*KIR,HLA-C,crossmatch,kariotypy✅
start ICSI:
-22.03.2025 -p.krotki🍀
niestety bez powodzenia
- 10.04.2025 zmiana kliniki
- 22.04.2025 p. długi🍀
*oboje l.40➡️PGT-A -
Loraa wrote:Hej, my wracamy z kliniki.
Dalej do mnie to nie dochodzi, powtórzyłam AMH żeby je potwierdzić. Ale po USG doktorek powiedział, że nie wyjdzie jakoś więcej, widział tylko 2 pęcherzyki antralne.
Zaproponował w następnym cyklu histeroskopie i zaraz potem invitro. Z racji, że skończyły im się środki ministerialne, być może dostaną coś w czerwcu pewnie musielibyśmy sami zapłacić. Mąż jest za, nie chce zmieniać kliniki.
Mam dorobić jeszcze karoityp i jedno badanie genetyczne
Później odniose się do Waszych wpisów. Na razie do mnie do nie dociera. Powiedział, że jeśli AMH wyjdzie znacznie wyższe, to wtedy pomyśli nad leczeniem. Ale jeśli się potwierdzi to od razu invitro.
Przykro mi z powodu niskiego AMH, ale dobrze że dr planuje konkretne działania dla was.
Widziałam ostatnio na instagramie na profilu MZ informację, że kliniki mogą składać wnioski o dodatkowa kasę na refundację IVF🙎♀️30 👨
🍼Starania od 06.2023
👨⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
💔05.2024 ⏸️ (12 cs), CP, jajowód zachowany, laparoskopia
2024 2x IUI ❌
—————————
🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
📆 14.12.2024 wizyta kwalifikacyjna ✅
📆 15.01.2025 start stymulacji 💉💉💉 (Menopur, Puregon+Orgalutran, Ovitrelle)
📆 27.01.2025 punkcja, pobrano 9 🥚, mamy ❄️❄️❄️❄️ blastocysty
📆 26.03.2025 FET+EG 5AA 🥹🍀🤞
4 dpt ⏸️
5 dpt beta 24,2 prog 15,9 🍀🤞🥹
7 dpt beta 158 prog 18,8 🍀🤞🥹
9 dpt beta 440 prog 19,7 🍀🤞🥹
12 dpt beta 1796 prog 15,6 🍀🤞🥹
13 dpt USG pęcherzyk w macicy 🍀🤞🥺
19 dpt krwawienie, USG krwiak, pęcherzyk żółtkowy
22 dpt (5+5) USG mamy serduszko ❤️ 🥹
-
@Loraa, oczywiście że musisz to przetrawić 🫂 daj sobie tylko czasu ile potrzebujecie... to wazna, trudna decyzja i nie narzucajcie presji że musicie ją podjąć już teraz. Koksowanie jajeczek również jest jakimś pomysłem, ale czy w Twoim przypadku to dobre rozwiązanie? Musicie sami zdecydować...
Wierzę że dzięki nauce już niebawem ujrzysz dwie kreseczki, bez względu na to czy będzie to dzięki dobrej suplementacji, stymulacji czy IVF! Wspaniale że żyjemy w czasach, które dają tak szerokie możliwości osobom z problemami...
Kochana a czy refundacja IVF obejmuje też pary które mają problem z niskim AMH? Nie wiem czemu, ale gdzieś chyba czytałam że refundacja jest możliwa przy AMH od 0,5 czy 0,7... nie mam na celu Cię zasmucać, po prostu jeszcze aż tak bardzo się tym nie interesowałam, może przeczytałam coś w jakimś głupim źródle...
Zrób dziś dla siebie coś miłego, zalsugujesz na to ❤️ idziesz po swoje, nieustępliwie i krok po kroku. Zrobiłaś już kawal roboty!Vergeet, Slava lubią tę wiadomość
♀️&♂️ '95: 18 cykl od początku starań -zawieszony
📌kariotypy OK
👱♀️: LUF, zaburzenia owulacji, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, endometrioza i adenomioza, AMH 10.24- 1,28
✅MUCH, HSG- udrożniono lewy jajowód
✅ brak p.cial przeciwplemnikowych
❌️6 cykli stymulowanych, 3 potwierdzone owulacje
❌️Polip w macicy
‼️ wykryto pasożyta, przeleczone, badania do powtórzenia
🧑: morfo 4%; ruch a+b- 40%, 30 mln plemników w nasieniu, SDF-15%, upłynnienie 25min ⚠️
✅USG ok, brak żpn
🔜
Przerwa w staraniach
5.05- Histeroskopia
05.2025- biopsja endometrium
06/07. 2025?- Drożność z lipiodolem -
Czerwiec- powrót do starań?
⏰️ 09/10.2025 - klinika -
Loraa, jak się czujesz z takim planem działania?
Paulinko, nie ma takiego wymogu aktualnie, on był wcześniej chyba do refundacji leków przy procedurze komercyjnej (wyprowadźcie mnie z błędu jeśli sie mylę). Ale na pewno teraz refundacja nie jest uzalezniona od amh.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:40
PaulinKA lubi tę wiadomość
Starania od 04/24, od 11/24 z pomocą medyczną 💉
03/25 cb? (13 cs)
15 cs ✨
👩🏻 ✅ hormony, kariotyp, mucha (wyleczona ureaplasma), amh 3,74 (08/24) ➝ 1,75 (03/25), udrożniony kanał szyjki macicy (04/25), histeroskopia, p/c przeciwplemnikowe
❌ niedrożny prawy jajowód, kir AA
⌛️CD138
🧔🏻♂️✅ poprawa wyników nasienia (02/25), HBA 80%, SDF 7%, hormony, kariotyp, hla-c c1c2
❌ podwyższony stres oksydacyjny
30/04 - monitoring
30/05 - konsultacja u dr Jarosz
05/25 - IUI -
brilka wrote:Loraa, jak się czujesz z takim planem działania?
Paulinko, nie ma takiego wymogu aktualnie, on był wcześniej chyba do refundacji leków przy procedurze komercyjnej (wyprowadźcie mnie z błędu jeśli sie mylę). Ale na pewno teraz refundacja nie jest uzalezniona od amh.
O rozumiem, no to wspaniała wiadomosc !♀️&♂️ '95: 18 cykl od początku starań -zawieszony
📌kariotypy OK
👱♀️: LUF, zaburzenia owulacji, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, endometrioza i adenomioza, AMH 10.24- 1,28
❌️Polip w macicy
🧑: morfo 4%; ruch a+b- 40%, 30 mln plemników w nasieniu, SDF-15%, upłynnienie 25min ⚠️
✅USG ok, brak żpn
🔜
Przerwa w staraniach
5.05- Histeroskopia
PaulinKa tak obejmuje, w tym przypadku nie ma wymogu określonego AMH.
Wynik AMH nie mniejszy niż 0,72 tyczy się refundacji leków. AMH powyżej 0,72 lub FSH mniej niz 15. Ja bym się teoretycznie łapała, doktor mówił, że jakieś 4k zaoszczędzęPaulinKA lubi tę wiadomość
👱♀️❤️👨29&38
Starania o pierwsze 👶🩷🩵
8 cs 😿
⏸️ 0 razy
05.05.2025 - USG tarczycy
->Histeroskopia
->InVitro
👱♀️
Endometrioza 1 stopnia z adenomiozą, podejrzenie polipa i stanu zapalnego ❌
FSH 01.2025 (8,72) 03.2025 (15,70) ❌
LH (6,8 )
Estradiol (22,00)
TSH (1,98 )
Anty TPO (83) ❗
Witamina D (95,62)
Ferrytyna ( 82,00)
Witamina B12 ( 1006,00)
AMH (0,26) ❌❌❌❌❌
👨
Koncentracja (114,4 mln)
Ruch szybki postępowy a (13,49 %)
Morfologia (2 %) ❌
🤞#rodzew2026 🍀 -
Loraa, ja bym na waszym miejscu rozważyła jednak zmianę kliniki na taką, gdzie te środki są. Ivf to są duże koszty, bo i sama procedura i leki, dieta, suple, ewentualne dalsze badania itd. Skoro mamy ustawową możliwość skorzystania z refundacji to warto to jednak przemyśleć.
kałamarnica 11 lubi tę wiadomość
03/25 cb? (13 cs)
15 cs ✨
👩🏻 ✅ hormony, kariotyp, mucha (wyleczona ureaplasma), amh 3,74 (08/24) ➝ 1,75 (03/25), udrożniony kanał szyjki macicy (04/25), histeroskopia, p/c przeciwplemnikowe
⌛️CD138
🧔🏻♂️✅ poprawa wyników nasienia (02/25), HBA 80%, SDF 7%, hormony, kariotyp, hla-c c1c2
30/04 - monitoring
05/25 - IUI -
Lora, amh rzeczywiście jest niskie ale ja trochę jestem na tym forum i pamiętam dziewczynę która z amh, 0,5 zaszła trzy razy naturalnie w ciążę. Nie piszę tego po to, żeby odwieść cię od in vitro, bo sama uważam że z niskimi amh lepiej działać szybko niż czekać aż jeszcze spadnie ale chcę dać Ci nadzieję, że się da! Trzymam kciuki ✊
Nitka, zaglądam tu w oczekiwaniu na Twoją betkę. 😊✊✊
Kałamarnica, niech wszystko pójdzie po Twojej myśli. ✊
Przyznam szczerze, że jak Was czytam to czuję się jakbym się sama znowu starała. 🥺
kałamarnica 11 lubi tę wiadomość
4,5 roku starań
Endometrioza, adenomioza, PCOS
🔹06.21 1 ICSI - ❄️❄️❄️❄️ 1cb ❌
🔹02.2023 2 ICSI - ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
🔸 28.05-4.06 3 krwotoki
🔹 14+4tc - 103g 👶 i 104g 👶
SANCO zdrowe chłopaki 💙💙
🔹19+2 - 261g i 309g 👶👶
🔹 27+2 - 1113g🐸 i 1122g🐸
🔹29+2 - 1318g🦔 i 1365g 🦔
🔹34+2 - 2460g🌞 i 2363g🌞
Witaj świecie! ✋
34+6
10.11.23 Leoś 2490g 💙, Filipuś 2120g💙
-
@Lora kochana przykro mi, że musicie tak szybkie decyzje podejmować 🫂🫂🫂.
W tym wszystkim możesz być sobie niezmiernie wdzięczna, że robiłaś te badania i podjęłaś te wszystkie kroki już po 7 cyklu starań. Miałaś intuicję!
Zgadzam się z @Brilka klinik jest dużo, więc jeśli to miałoby mocno nadszarpnąć Wasz budżet to może jednak warto zmienić klinikę. Jeśli nie jest to dla Was problemem i lekarz wywarł na Was dobre wrażenie to może faktycznie warto zostać. Pamiętaj jednak, że to może się na jednej procedurze nie skończyć.
Jeśli potrzebujesz pogadać to możesz się do mnie odzywać.
Przesyłam Ci dużo siły! 😘😘😘 Nieraz trzeba dać sobie czas na smutek, ale jesteśmy wojowniczki i się nie poddajemy! ❤️pelnawiary lubi tę wiadomość
💃'95🕴️'90
⌛10cs naturalnie ✖️
⌛2 IUI ✖️
Plan:
06/05 Histeroskopia + biopsja
+ w międzyczasie KIR
07/25 IVF: Stymulacja i punkcja
Diagnostyka:
❌ Endometrioza 3st, liczne zrosty
❌ Adenomioza rozproszona
❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy i za wysoko umiejscowiony
❓DHEA-S wynik 520ug/dl -> do powtórzenia
➖ IO, BMI 23,8 📉(Siofor 1000 XR + dieta przeciwzapalna)
➖ U partnera seminogram w dolnej granicy normy. HBA 77%. Fragmentacja DNA 82%
➖ Dominacja estrogenowa
✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu, przeciwciał ANA nie wykryto
✨ Just because it's taking time,
doesn't mean it's not happening. ✨ -
Loraa przykro mi z powodu amh ☹️ jak się czujesz z tą informacją ?
Jak się potwierdzi niskie AMH też bym szukała innej kliniki koszt ivf są ogromne a skoro państwo daje tą refundację to warto z tego skorzystać
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:22
PaulinKA lubi tę wiadomość
👩🏻96 🧔🏽♂️92
F 2014👦🏼
J 2016 👦🏽
Lipiec24 odstawienie krążka 👶🏼
👩🏻•PCOS•Niedoczynność tarczycy
AMH 16,90❌
Tsh 3,94 ❌➡️ Tsh 1,240 ✅
Brak owulacji od 08.24❌
02.2025 pod opieka kliniki leczenie niepłodności
03.25 Lametta+Ovitrelle•ciąża biochemiczna 💔
04.25 Lametta ⏯️pauza za dużo pęcherzyków ☹️
06.05 kontrolny monitoring
•Hipoglikemia reaktywna•Dieta 🥗 niski IG
💊Letrox 50, Miovelia PRO, selen, zincas, omega 3, NAC, cytrynian magnezu, B-complex, olej z wiesiołka, koenzym Q10
🧔🏽♂️ morfologia 1% zbyt duża lepkość ❌
Posiew z cewki ✅
Posiew z nasienia ✅
💊AC Folicum, Spermidyna, Likopen, ubichinon, L-karnityna, wit b12, wit d3 4000j, olej z czarnuszki, omega 3+DHA, NAC, selen, cynk, magnez, zioła 🌿 ojca Sroki -
Nitka kciuki za betę!
Lora zgadzam się z Brilką, że jednak warto rozważyć klinikę gdzie te środki jeszcze są, bo to jednak jest ogromny koszt.
Bardzo Ci współczuję, że nagle rzucili Cię na głęboką wodę ale mogę jedynie powiedzieć, że przynajmniej nie mydlili oczu. Wielomiesięczne stymulacje też nie są bez wpływu na organizm, a tak przynajmniej wytaczasz najcięższe działa i zapewniasz sobie maksimum szansy.
Ale dopóki staracie się naturalnie to pamiętaj, że w każdym pojedynczym cyklu jeżeli owulujesz szanse masz takie same z amh 0,26 co byś miała z 2,26 także trzymam kciuki żeby in vitro nie było potrzebne!
W jakim dniu cyklu jesteś teraz?
Ja dziewczyny wczoraj miałam jakieś załamanie psychiczne, ogólnie ciężko mi bardzo i już nie mam sił na nic tak psychicznie. Poryczałam się na widok rodzinki z małymi bobaskami. Ten antybiotyk tez mnie wykańcza, mam dwa różne probiotyki, a brzuch mimo wszystko boli. Jednak przy Crohnie jakiekolwiek takie leki doustne to jest katorga. Nie pisałam, bo nie chcę złej energii rozsiewać także podczytuję, trzymam za Was kciuku ale się odezwę dopiero jak mi trochę emocje się ustabilizują.
I jak jeszcze raz usłyszę, że może powinniśmy żyć jak kiedyś i ciągle podróżować to szybko zajdę to zrobię się agresywna. Albo, że to siedzi w głowie i muszę się odstresować. I że za bardzo chcę i jestem z tego powodu zablokowana na dziecko i najpierw muszę się wyciszyć.
Julia Ty to wspaniale napisałaś, że czas opowiadać o niepłodności jako o chorobie, bo inaczej to ciężko jest wytłumaczyć innym jak to jest. Mam nadzieję, że u Ciebie mama też w końcu zobaczy na własne oczy, że to jest jednak ciężkie przeżycie, porównywalne z leczeniem onkologicznym. Trzymam za Ciebie kciuki!Ona 35l: AMH 1,27, LUF, IO, PAI-1 4G/5G hetero, brak innych mutacji, halotyp Bx obecne kiry 2DS1 2DS5 3DS1, kariotyp prawidłowy, Obecna UreaParvum, białko S i C ok, brak ANA
On 34l: morfo ok, słaba ruchliwość, kariotyp prawidłowy
Starania od 04.2024, 2xCB
27.02.25 ⏸️
28.02 beta 9.8, prog 0.5, okres, start IVF(DE) stymulacja Menogon HP 225j.
06.03 beta 212coś, prog 15.4, przerwanie stymulacji
26.03 💔 poronienie samoistne
Ferrtytyna 12, morfologia na granicy normy.
Leczenie UreaParvum, Doksycyklina 10dni po 1x200
⏳zespół antyfosfolipidowy, mąż HLAC
🔜 cross match, IVF -
Zgadzam się z dziewczynami co do szukania kliniki z dostępnym budżetem... @Julia słusznie zauważyła, że 1 procedura może nie wystarczyć, oczywiście to nie jest porzadany efekt ale trzeba mieć to ja uwadze... czasem wychodzą też dodatkowe, nierefundowane zabiegi i badania, a te kilkanaście tys przeznaczyć możecie na leczenie, suple, diagnostykę czy wakajki 😄
Chyba że faktycznie lekarz jest super pro zajebisty i dla niego chcecie tam zostać, to wtedy oczywiście!
A może klinika w międzyczasie wystąpi o dodatkowe środki i nim przejdziesz przez histero to będą one znów dostępne? Kciuki zaciśnięte, zamawiaj suple full wypas i koksuj jajeczka by punkcja była owocna 🥰🥰🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:29
♀️&♂️ '95: 18 cykl od początku starań -zawieszony
📌kariotypy OK
❌️Polip w macicy
✅USG ok, brak żpn
🔜
Przerwa w staraniach
5.05- Histeroskopia
Okej, zacznę od tego, że doktorek podzielił live na suplementację MUST HAVE przy staraniach, które powinien każdy suplementować. Później była część o dodatkowych rzeczach po poronieniach. W związku z tym według doktorka MUST HAVE to:
-Inozytole (myo i d-chiro): co najmniej 4g (4000mg) +po zajściu w ciąże nie powinno się odstawiać co najmniej do 12tyg.
-Wit B12: 50-100mg +przez całą ciążę
-Wit B6: 10-50mg najlepiej w formie fosforan pirydoksal ale jest ciężko dostępny więc chlorowodorek pirydoksal też jest ok, doktorek sam przyjmuje w tej właśnie formie +cała ciąża
-Wit B3: 10-25mg
-Cholina i tutaj doktor mówił jak BARDZO WAŻNA jest, z resztą nasza Julia jak mantrę też tutaj kilka razy wspominała: 200-500mg
-DHA, bardzo istotne: on rozłożył je dość mocno na części, np ALA jest bardzo ważne po poronieniu, przy ciążach biochemicznych i poronieniach, również mega ważne dla mężczyzn jeśli mają kiepskie wyniki nasienia (400-600mg), natomiast jeśli chodzi o ogólne DHA to zaleca 600mg, a po poronieniu 1000. On najbardziej poleca kwasy omega 3 ale w suplach często mają tylko DHA i EPA, a nie ma ALA więc warto dołożyć, trzeba zwrócić uwagę co ma wasz suplement.
-wit D, mega ważna i powinno się ją oznaczyć zaraz po pozytywnym teście razem z bhcg i progesteronem: najlepiej zbadać i dostosować dawkę do swojego poziomu ale minimum to te 1500-2000jd. + cała ciąża
-jod: on bardzo zaleca żeby brać, nawet jak ktoś ma problemy z tarczycą to dawka 150-200 nie zaszkodzi, a może bardzo pomóc. + przez całą ciążę.
Napisałam tam wyżej + związane z ciążą i on bardzo dużo razy to powtarzał, że jak się zaczyna suplementować np inozytol, cholinę itp przed ciążą to koniecznie trzeba w trakcie ciąży dalej suplementować.
No i to jest taka absolutna podstawa, natomiast po poronieniach albo biochemach on bardzo poleca i często o tym wspomina, aby rozważyć zrobienie badań na metale ciężkie i mikroelementy. On bardzo dużo o tym mówi, jak duże znaczenie teraz ma na nasze organizmy i większość par, która się do niego zgłasza po poronieniach ma właśnie braki w tych parametrach i to może być przyczyną. W tych czasach gdzie jest dużo przetworzonego jedzenia, nie dba się o higienę snu, czynniki środowiskowe. Więc on zaleca aby zbadać:
-magnez
-wapń całkowity
-mangan we krwi
-onkopakiet 6 pierwiastków: selen, arsen, cynk, kadm, ołów, miedź)
-chrom
No i jeśli chodzi o suplementację to poleca po poronieniach:
-cynk (50mg)
-miedź (0,5-2mg)
-selen (50-100mikrogramów) B. WAŻNE U MĘŻCZYZN!
-magnez w formie cytrynianiu magnezu (600mg)
- nie zaleca suplementacji żelaza w leku, tylko dietą!
To tak w dużym skrócie z konkretami bo oczywiście on rozwijał każdy ten składnik jakie ma znaczenie, w jakiej sytuacji, jak działa na organizm, na implantację, na płód itp. No ogólnie bardzo wartościowa wiedza. Tak samo jak tutaj wspominane było wiele razy on zaleca żeby sobie samemu te składniki podobierać w odpowiednich dawkach, zamiast kupować mieszanek, ale to już tutaj wiele z was mówiło.
Także no, chciałam ograniczyć suplementację żeby możliwie jak najwięcej funduszy włożyć w diagnostykę ale po tym Live widzę jak suplementacja jest ważna, więc no cóż... czekają mnie duże zakupyPaulinKA, Slava, kałamarnica 11, Motylek93, Nowa2024, Marysia996, Smerfelinka lubią tę wiadomość
🙎🏼♀️28🙎🏼♂️28
👰🏼🤵🏼2023
Starania o 1 bobasa 🍼 od 08/23
3 stymulacje letrozolem w 2024r.
22.01.25 ⏸️ -💔 ciąża biochemiczna
4.03.25 ⏸️ - 💔 (11tc poronienie samoistne)
Badania💉
👩🏼🦱AMH 2.78, TSH:LH✅ naturalne owulacje ✅
Letrox 50
🧔🏽♂️ ilość 418mln, 4% prawidłowe (kiepska budowa i ruch), TenFertilON
📆 oczekuje na 🩸po poronieniu.
📆 diagnostyka genetyczna i immunologiczna -
Loraa zgadzam się z dziewczynami, ja bym szukała innej kliniki, w każdej da się znaleźć dobrego specjalistę, super lekarza, a jednak koszty są spore nawet przy jednej procedurze, a nie zawsze wystarczy tylko jedna.
Slava kochana rozumiem cię doskonale, też nie mogę sobie ze sobą poradzić ostatnio, widok albo myśl o rodzinkach z dziećmi mnie rozbija. Zwłaszcza po piątkowym spotkaniu, ta ciąża przyjaciółki jeszcze bardziej mnie rozbiła, choć początkowo wydawało mi się, że nie. Tym bardziej u Ciebie, jeśli masz crohna i te wszystkie leki i inne świństwa na pewno dodają Ci różnych nieprzyjemnych dolegliwości... bardzo Ci współczuję, że przez to przechodzisz i mam nadzieję, że jeszcze trochę i wszystkie będziemy to wspominać tylko jak zły sen. No a co do udzielania się na forum, wielokrotnie tutaj wspominaliśmy, że tutaj jak po przysiędze małżeńskiej "w zdrowiu i w chorobie" to tak samo jak z dobrym i złym nastrojem, zawsze jesteśmy, wysłuchamy, doradzimy, wesprzemy. Nie musimy się odzywać tylko jak mamy dobry dzień, dobry humor i słońce świeci nam nad głową
Zielone Słońce- jest nas więcej, ale jak widzisz przechodzimy różne wewnętrzne stany emocjonalne i nie zawsze mamy siłę się tutaj odzywać. No ale jesteśmy i wciąż walczymy o nasz cud, nie jesteś sama
Nitka potrafisz przewidzieć godzinę, kiedy będą wyniki bety?Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:30
Slava lubi tę wiadomość
🙎🏼♀️28🙎🏼♂️28
👰🏼🤵🏼2023
Badania💉
Letrox 50
Ej dziewczyny skąd się w ogóle wzięło twierdzenie, że leczenie niepłodności jest porównywalne z leczeniem onkologicznym? Bo to jest dla mnie jedno z bardziej niezrozumiałych twierdzeń jakie czasem widuję 🧐Starania od 04/24, od 11/24 z pomocą medyczną 💉
03/25 cb? (13 cs)
15 cs ✨
⌛️CD138
30/04 - monitoring
05/25 - IUI -
brilka wrote:Ej dziewczyny skąd się w ogóle wzięło twierdzenie, że leczenie niepłodności jest porównywalne z leczeniem onkologicznym? Bo to jest dla mnie jedno z bardziej niezrozumiałych twierdzeń jakie czasem widuję 🧐
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:32
🙎🏼♀️28🙎🏼♂️28
👰🏼🤵🏼2023
Badania💉
Letrox 50
Vergeet wrote:nie spotkałam się z tym, żeby ktoś tak mówił więc nie wyjaśnię :o
Slava lubi tę wiadomość
03/25 cb? (13 cs)
15 cs ✨
⌛️CD138
30/04 - monitoring
05/25 - IUI