X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie 💕Nasz Vergeecik wciąż szaleje, niech się w grudniu bobas śmieje 🥹✨
Odpowiedz

💕Nasz Vergeecik wciąż szaleje, niech się w grudniu bobas śmieje 🥹✨

Oceń ten wątek:
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brilka wrote:
    Ej dziewczyny skąd się w ogóle wzięło twierdzenie, że leczenie niepłodności jest porównywalne z leczeniem onkologicznym? Bo to jest dla mnie jedno z bardziej niezrozumiałych twierdzeń jakie czasem widuję 🧐

Moja psycholog specjalizująca się w właśnie w terapii par zmagających się z niepłodnością mówiła mi o tym, że poziom stresu jaki odczuwa się podczas leczenia niepłodności jest porównywalny do tego w trakcie leczenia onkologicznego. Były jakieś badania na ten temat, ale nie potrafię ich przytoczyć.

@Slava kochana rozumiem Cię w 100% 🫂🫂🫂. Ja dopiero od wczoraj się podniosłam. Nie wyobrażam sobie, co z @Vergreet teraz przeżywacie.
    Czy są jakieś nowe informacje ws. dokumentacji przesyłanej do Bociana albo terminy rozpoczęcia procedury w DE?

Slava, Vergeet lubią tę wiadomość

💃'95🕴️'90
    ⌛10cs naturalnie ✖️
    ⌛2 IUI ✖️

Plan:
    06/05 Histeroskopia + biopsja
    + w międzyczasie KIR
    07/25 IVF: Stymulacja i punkcja

Diagnostyka:
    ❌ Endometrioza 3st, liczne zrosty
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy i za wysoko umiejscowiony
    ❓DHEA-S wynik 520ug/dl -> do powtórzenia
    ➖ IO, BMI 23,8 📉(Siofor 1000 XR + dieta przeciwzapalna)
    ➖ U partnera seminogram w dolnej granicy normy. HBA 77%. Fragmentacja DNA 82%
    ➖ Dominacja estrogenowa
    ✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
    ✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu, przeciwciał ANA nie wykryto

Just because it's taking time,
    doesn't mean it's not happening.
  • Kociara20996 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vergeet wrote:
    Okej, zacznę od tego, że doktorek podzielił live na suplementację MUST HAVE przy staraniach, które powinien każdy suplementować. Później była część o dodatkowych rzeczach po poronieniach. W związku z tym według doktorka MUST HAVE to:

-Inozytole (myo i d-chiro): co najmniej 4g (4000mg) +po zajściu w ciąże nie powinno się odstawiać co najmniej do 12tyg.
    -Wit B12: 50-100mg +przez całą ciążę
    -Wit B6: 10-50mg najlepiej w formie fosforan pirydoksal ale jest ciężko dostępny więc chlorowodorek pirydoksal też jest ok, doktorek sam przyjmuje w tej właśnie formie +cała ciąża
    -Wit B3: 10-25mg
    -Cholina i tutaj doktor mówił jak BARDZO WAŻNA jest, z resztą nasza Julia jak mantrę też tutaj kilka razy wspominała :) : 200-500mg
    -DHA, bardzo istotne: on rozłożył je dość mocno na części, np ALA jest bardzo ważne po poronieniu, przy ciążach biochemicznych i poronieniach, również mega ważne dla mężczyzn jeśli mają kiepskie wyniki nasienia (400-600mg), natomiast jeśli chodzi o ogólne DHA to zaleca 600mg, a po poronieniu 1000. On najbardziej poleca kwasy omega 3 ale w suplach często mają tylko DHA i EPA, a nie ma ALA więc warto dołożyć, trzeba zwrócić uwagę co ma wasz suplement.
    -wit D, mega ważna i powinno się ją oznaczyć zaraz po pozytywnym teście razem z bhcg i progesteronem: najlepiej zbadać i dostosować dawkę do swojego poziomu ale minimum to te 1500-2000jd. + cała ciąża
    -jod: on bardzo zaleca żeby brać, nawet jak ktoś ma problemy z tarczycą to dawka 150-200 nie zaszkodzi, a może bardzo pomóc. + przez całą ciążę.

Napisałam tam wyżej + związane z ciążą i on bardzo dużo razy to powtarzał, że jak się zaczyna suplementować np inozytol, cholinę itp przed ciążą to koniecznie trzeba w trakcie ciąży dalej suplementować.

No i to jest taka absolutna podstawa, natomiast po poronieniach albo biochemach on bardzo poleca i często o tym wspomina, aby rozważyć zrobienie badań na metale ciężkie i mikroelementy. On bardzo dużo o tym mówi, jak duże znaczenie teraz ma na nasze organizmy i większość par, która się do niego zgłasza po poronieniach ma właśnie braki w tych parametrach i to może być przyczyną. W tych czasach gdzie jest dużo przetworzonego jedzenia, nie dba się o higienę snu, czynniki środowiskowe. Więc on zaleca aby zbadać:
    -magnez
    -wapń całkowity
    -mangan we krwi
    -onkopakiet 6 pierwiastków: selen, arsen, cynk, kadm, ołów, miedź)
    -chrom

No i jeśli chodzi o suplementację to poleca po poronieniach:
    -cynk (50mg)
    -miedź (0,5-2mg)
    -selen (50-100mikrogramów) B. WAŻNE U MĘŻCZYZN!
    -magnez w formie cytrynianiu magnezu (600mg)
    - nie zaleca suplementacji żelaza w leku, tylko dietą!

To tak w dużym skrócie z konkretami bo oczywiście on rozwijał każdy ten składnik jakie ma znaczenie, w jakiej sytuacji, jak działa na organizm, na implantację, na płód itp. No ogólnie bardzo wartościowa wiedza. Tak samo jak tutaj wspominane było wiele razy on zaleca żeby sobie samemu te składniki podobierać w odpowiednich dawkach, zamiast kupować mieszanek, ale to już tutaj wiele z was mówiło.
    Także no, chciałam ograniczyć suplementację żeby możliwie jak najwięcej funduszy włożyć w diagnostykę ale po tym Live widzę jak suplementacja jest ważna, więc no cóż... czekają mnie duże zakupy :D

O super cenna wiedza a ja właśnie muszę kupić nowe suple bo mi się kończą to od razu dorzucę kilka których nie mam

👩🏻96 🧔🏽‍♂️92
    F 2014👦🏼
    J 2016 👦🏽

Lipiec24 odstawienie krążka 👶🏼

👩🏻•PCOS•Niedoczynność tarczycy
    AMH 16,90❌
    Tsh 3,94 ❌➡️ Tsh 1,240 ✅
    Brak owulacji od 08.24❌

02.2025 pod opieka kliniki leczenie niepłodności
    03.25 Lametta+Ovitrelle•ciąża biochemiczna 💔
    04.25 Lametta ⏯️pauza za dużo pęcherzyków ☹️

06.05 kontrolny monitoring

•Hipoglikemia reaktywna•Dieta 🥗 niski IG

💊Letrox 50, Miovelia PRO, selen, zincas, omega 3, NAC, cytrynian magnezu, B-complex, olej z wiesiołka, koenzym Q10

🧔🏽‍♂️ morfologia 1% zbyt duża lepkość ❌
    Posiew z cewki ✅
    Posiew z nasienia ✅
    💊AC Folicum, Spermidyna, Likopen, ubichinon, L-karnityna, wit b12, wit d3 4000j, olej z czarnuszki, omega 3+DHA, NAC, selen, cynk, magnez, zioła 🌿 ojca Sroki
  • Kociara20996 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie się zastanawiam nad zmianą mioveli na jakiś inny inozytol co polecacie ?

👩🏻96 🧔🏽‍♂️92
    F 2014👦🏼
    J 2016 👦🏽

Lipiec24 odstawienie krążka 👶🏼

👩🏻•PCOS•Niedoczynność tarczycy
    AMH 16,90❌
    Tsh 3,94 ❌➡️ Tsh 1,240 ✅
    Brak owulacji od 08.24❌

02.2025 pod opieka kliniki leczenie niepłodności
    03.25 Lametta+Ovitrelle•ciąża biochemiczna 💔
    04.25 Lametta ⏯️pauza za dużo pęcherzyków ☹️

06.05 kontrolny monitoring

•Hipoglikemia reaktywna•Dieta 🥗 niski IG

💊Letrox 50, Miovelia PRO, selen, zincas, omega 3, NAC, cytrynian magnezu, B-complex, olej z wiesiołka, koenzym Q10

🧔🏽‍♂️ morfologia 1% zbyt duża lepkość ❌
    Posiew z cewki ✅
    Posiew z nasienia ✅
    💊AC Folicum, Spermidyna, Likopen, ubichinon, L-karnityna, wit b12, wit d3 4000j, olej z czarnuszki, omega 3+DHA, NAC, selen, cynk, magnez, zioła 🌿 ojca Sroki
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie chodziło przypadkiem o to że psychicznie jest to tak samo obciążający proces jak leczenie onkologiczne?? Tak coś mnie się majaczy w tej mojej głowie ale mogę się mylić:))
    @Vergeet, dziękuję Ci za super wpis, poleciał screen ❤️ onkopakiet mam zlecony, także fajnie że nasi lekarze się zgadzają , to sprawią że sama czuje się bezpieczniej 😄
    Zaciekawiło mnie że jak ktoś suplementuje mioinozytol to musi też w ciąży, myślałam że np fertisim odstawia się w momencie dwóch kresek! Pamiętasz może jaka geneza tego? Bo że cholina potrzebna bobasowi to czaje, ale mioinozytol?

@Vergeet, @Slava ale my nie jesteśmy tu tylko po to by słuchać o tym jak u nas zajebiscie się powodzi. To forum jest też, a może przede wszystkim, do wylewania żalów, by nie kisic tego w sobie!

Totalnie rozumiem że dobija was widok rodzinek z dziećmi, wczoraj tak samo złapała mnie melancholia jak patrzyłam na psiapsi która z taką miłością opiekowała się córeczką....
    Niby wiemy że to normalne że ludzie mają dzieci, ale jednak ten widok za każdym razem boli tak samo, szczególnie w gorszych momentach...
    @Slava mi Ciebie bardzo brakowało, więc nawet jeśli chcesz pisać jak jest chuj**o, to zapraszamy. Posiedzimy w tym gó*nie razem 😍😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:40

Slava, Vergeet lubią tę wiadomość

♀️&♂️ '95: 18 cykl od początku starań -zawieszony
    📌kariotypy OK
    👱‍♀️: LUF, zaburzenia owulacji, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, endometrioza i adenomioza, AMH 10.24- 1,28
    ✅MUCH, HSG- udrożniono lewy jajowód
    ✅ brak p.cial przeciwplemnikowych
    ❌️6 cykli stymulowanych, 3 potwierdzone owulacje
    ❌️Polip w macicy
    ‼️ wykryto pasożyta, przeleczone, badania do powtórzenia

🧑: morfo 4%; ruch a+b- 40%, 30 mln plemników w nasieniu, SDF-15%, upłynnienie 25min ⚠️
    ✅USG ok, brak żpn

🔜
    Przerwa w staraniach
    5.05- Histeroskopia
    05.2025- biopsja endometrium
    06/07. 2025?- Drożność z lipiodolem -
    Czerwiec- powrót do starań?
    ⏰️ 09/10.2025 - klinika
  • Slava Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na instagramie na kontach TTC hula to stwierdzenie i jakoś tak mi się zgadza, że niekiedy ten ciężar leczenia można przyrównać do siebie. Wiadomo są przypadki nowotworowe, które są i lżejsze jak niepłodność i o wiele cięższe ale ja to osobiście rozumiem, że poddajemy się jak wypadku in vitro, kilkukrotnie czasem, ciężkim procedurom, które są obciążające psychicznie, mogą niszczyć rodziny i relacje, wpędzają w stany depresyjne, są fizycznym obciążeniem i finansowym no i przede wszystkim nie ma pewności wyniku. Przynajmniej ja to tak osobiście odbieram. Chodzi się do tej kliniki często, ciągle jakieś leki, badania, coś wychodzi coś nie, jest bardzo dużo niepewności, ogromna rozpiętość parametrów jakie na raz muszą się zgadzać, żeby się udało. Nie ma tu ryzyka utraty życia jak w przypadku choroby nowotworowej, chociaż biorąc pod uwagę liczne poronienia, te wszystkie leki to my sobie te życie tym na pewno skracamy, a nie wydłużamy.

Ona 35l: AMH 1,27, LUF, IO, PAI-1 4G/5G hetero, brak innych mutacji, halotyp Bx obecne kiry 2DS1 2DS5 3DS1, kariotyp prawidłowy, Obecna UreaParvum, białko S i C ok, brak ANA
    On 34l: morfo ok, słaba ruchliwość, kariotyp prawidłowy
    Starania od 04.2024, 2xCB
    27.02.25 ⏸️
    28.02 beta 9.8, prog 0.5, okres, start IVF(DE) stymulacja Menogon HP 225j.
    06.03 beta 212coś, prog 15.4, przerwanie stymulacji
    26.03 💔 poronienie samoistne
    Ferrtytyna 12, morfologia na granicy normy.
    Leczenie UreaParvum, Doksycyklina 10dni po 1x200
    ⏳zespół antyfosfolipidowy, mąż HLAC
    🔜 cross match, IVF
  • brilka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    Moja psycholog specjalizująca się w właśnie w terapii par zmagających się z niepłodnością mówiła mi o tym, że poziom stresu jaki odczuwa się podczas leczenia niepłodności jest porównywalny do tego w trakcie leczenia onkologicznego. Były jakieś badania na ten temat, ale nie potrafię ich przytoczyć.

@Slava kochana rozumiem Cię w 100% 🫂🫂🫂. Ja dopiero od wczoraj się podniosłam. Nie wyobrażam sobie, co z @Vergreet teraz przeżywacie.
    Czy są jakieś nowe informacje ws. dokumentacji przesyłanej do Bociana albo terminy rozpoczęcia procedury w DE?
    Kurczę, no ja się z tym nie potrafię zgodzić, bo jednak nigdy nie czułam takiego stresu, bólu i strachu jak wtedy kiedy mój mąż dostał diagnozę nowotworu i strach przed tym czy będę mieć genetycznie pochodzące od nas dzieci czy stres związany ze staraniami w ogóle nie zbliża się do tego co wtedy czułam i co czuję, gdy chodzi na wizyty kontrolne albo ma jakikolwiek objaw podobny do objawów które świadczyły o chorobie. 🙈

PaulinKA lubi tę wiadomość

Starania od 04/24, od 11/24 z pomocą medyczną 💉
    03/25 cb? (13 cs)
    15 cs ✨

👩🏻 ✅ hormony, kariotyp, mucha (wyleczona ureaplasma), amh 3,74 (08/24) ➝ 1,75 (03/25), udrożniony kanał szyjki macicy (04/25), histeroskopia, p/c przeciwplemnikowe
    ❌ niedrożny prawy jajowód, kir AA
    ⌛️CD138

🧔🏻‍♂️✅ poprawa wyników nasienia (02/25), HBA 80%, SDF 7%, hormony, kariotyp, hla-c c1c1
    ❌ podwyższony stres oksydacyjny

30/04 - monitoring
    30/05 - konsultacja u dr Jarosz
    05/25 - IUI
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brilka wrote:
    Kurczę, no ja się z tym nie potrafię zgodzić, bo jednak nigdy nie czułam takiego stresu, bólu i strachu jak wtedy kiedy mój mąż dostał diagnozę nowotworu i strach przed tym czy będę mieć genetycznie pochodzące od nas dzieci czy stres związany ze staraniami w ogóle nie zbliża się do tego co wtedy czułam i co czuję, gdy chodzi na wizyty kontrolne albo ma jakikolwiek objaw podobny do objawów które świadczyły o chorobie. 🙈

To z pewnością kwestia indywidualna. Trzeba jednak pamiętać, że Tobie podobnie jak mi dopiero pyknął rok. My dopiero wchodzimy w tą chorobę 😢. Myślę, że gdy ktoś stara się latami albo podchodzi już do X procedury IVF te stwierdzenie może być jednak prawdziwe 😢😢.

💃'95🕴️'90
    ⌛10cs naturalnie ✖️
    ⌛2 IUI ✖️

Plan:
    + w międzyczasie KIR

Diagnostyka:
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ➖ Dominacja estrogenowa
    ✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
    ✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu, przeciwciał ANA nie wykryto

• pelnawiary Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vergeet wrote:
    Okej, zacznę od tego, że doktorek podzielił live na suplementację MUST HAVE przy staraniach, które powinien każdy suplementować. Później była część o dodatkowych rzeczach po poronieniach. W związku z tym według doktorka MUST HAVE to:

-Inozytole (myo i d-chiro): co najmniej 4g (4000mg) +po zajściu w ciąże nie powinno się odstawiać co najmniej do 12tyg.
    -Wit B12: 50-100mg +przez całą ciążę
    -Wit B6: 10-50mg najlepiej w formie fosforan pirydoksal ale jest ciężko dostępny więc chlorowodorek pirydoksal też jest ok, doktorek sam przyjmuje w tej właśnie formie +cała ciąża
    -Wit B3: 10-25mg
    -Cholina i tutaj doktor mówił jak BARDZO WAŻNA jest, z resztą nasza Julia jak mantrę też tutaj kilka razy wspominała :) : 200-500mg
    -DHA, bardzo istotne: on rozłożył je dość mocno na części, np ALA jest bardzo ważne po poronieniu, przy ciążach biochemicznych i poronieniach, również mega ważne dla mężczyzn jeśli mają kiepskie wyniki nasienia (400-600mg), natomiast jeśli chodzi o ogólne DHA to zaleca 600mg, a po poronieniu 1000. On najbardziej poleca kwasy omega 3 ale w suplach często mają tylko DHA i EPA, a nie ma ALA więc warto dołożyć, trzeba zwrócić uwagę co ma wasz suplement.
    -wit D, mega ważna i powinno się ją oznaczyć zaraz po pozytywnym teście razem z bhcg i progesteronem: najlepiej zbadać i dostosować dawkę do swojego poziomu ale minimum to te 1500-2000jd. + cała ciąża
    -jod: on bardzo zaleca żeby brać, nawet jak ktoś ma problemy z tarczycą to dawka 150-200 nie zaszkodzi, a może bardzo pomóc. + przez całą ciążę.

Napisałam tam wyżej + związane z ciążą i on bardzo dużo razy to powtarzał, że jak się zaczyna suplementować np inozytol, cholinę itp przed ciążą to koniecznie trzeba w trakcie ciąży dalej suplementować.

No i to jest taka absolutna podstawa, natomiast po poronieniach albo biochemach on bardzo poleca i często o tym wspomina, aby rozważyć zrobienie badań na metale ciężkie i mikroelementy. On bardzo dużo o tym mówi, jak duże znaczenie teraz ma na nasze organizmy i większość par, która się do niego zgłasza po poronieniach ma właśnie braki w tych parametrach i to może być przyczyną. W tych czasach gdzie jest dużo przetworzonego jedzenia, nie dba się o higienę snu, czynniki środowiskowe. Więc on zaleca aby zbadać:
    -magnez
    -wapń całkowity
    -mangan we krwi
    -onkopakiet 6 pierwiastków: selen, arsen, cynk, kadm, ołów, miedź)
    -chrom

No i jeśli chodzi o suplementację to poleca po poronieniach:
    -cynk (50mg)
    -miedź (0,5-2mg)
    -selen (50-100mikrogramów) B. WAŻNE U MĘŻCZYZN!
    -magnez w formie cytrynianiu magnezu (600mg)
    - nie zaleca suplementacji żelaza w leku, tylko dietą!

To tak w dużym skrócie z konkretami bo oczywiście on rozwijał każdy ten składnik jakie ma znaczenie, w jakiej sytuacji, jak działa na organizm, na implantację, na płód itp. No ogólnie bardzo wartościowa wiedza. Tak samo jak tutaj wspominane było wiele razy on zaleca żeby sobie samemu te składniki podobierać w odpowiednich dawkach, zamiast kupować mieszanek, ale to już tutaj wiele z was mówiło.
    Także no, chciałam ograniczyć suplementację żeby możliwie jak najwięcej funduszy włożyć w diagnostykę ale po tym Live widzę jak suplementacja jest ważna, więc no cóż... czekają mnie duże zakupy :D

Dziekujemy kochana za podzielenie się wiedzą ❤️❤️❤️
    Ja właśnie dorzuciłam cholinę,której wcześniej nie suplementowalam.Dobrze, że nie wywaliłam kasy w błoto☺️i masz rację Vergeetku,na swoim przykładzie mam przekonana,że tylko dzięki suplom mam wyniki w normie.Mimo tego,że w domu trzymamy się zdrowej diety jestem przekonana,że jakościowo mamy coraz gorszą żywność i w większości nie jesteśmy wstanie pokryć zapotrzebowania,poza tym zjadamy różne ilości i mamy różną przyswajalność skl odżywczych z pokarmu.

starania naturalne od 09.2024,
    po pół roku ze wzg.na wiek decyzja o inf
    👩
    bad.ogolne,gin,wit,hormony 👌
    AMH - 1,39 ✅
    LH - 4,8 ✅
    FSH - 5,2 ✅
    👱‍♂️
    ogólnie żadnych problemów zdrowotnych👌
    nasienie - morfologia 9%,ilość, ruchliwość ponad normę,DFI,ROS✅

*KIR,HLA-C,crossmatch,kariotypy✅

start ICSI:
    -22.03.2025 -p.krotki🍀
    niestety bez powodzenia
    - 10.04.2025 zmiana kliniki
    - 22.04.2025 p. długi🍀
    *oboje l.40➡️PGT-A
  • kałamarnica 11 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vergeet dziękuję! Ja też muszę zrobić zamówienie na suple, bo już na oparach jadę. 🥰

Niestety nie udało się tej mojej wizyty u dr Jarosz przełożyć na jutro. No trudno. Będę próbować dalej. :)

👱‍♀️'91: PCOS, cykle bezowulacyjne, niedoczynność tarczycy, pokrzywka nawrotowa
    • AMH 5.04 ng/mL (01.25r.)✅
    • prog 7dpo 17.53 ng/mL ✅
    • Euthyrox, Pregna start, Inozytol, Omega 3-6, Koenzym Q10, resweratrol, cynk, olej z wiesiołka, NAC
    • HSG (01.25r.) - niedrożność kanału szyjki - udrożniony ✅ jajowody drożne ✅
    • ANA 1:100 ❌
    • MTHFR heterozygota C>T
    • KIR Bx: 3/5 KIRów implantacyjnych✅
    • crossmatch 37.8% ❌

👨'87
    - liczba 🪱 w ejakulacie: 490mln ✅
    - koncentracja 40mln/ml✅
    - ruch postępowy 62% ✅
    - liczba bezwzględna plemników prawidłowych: 6.09mln ✅
    • Profertil Man
    • HLAC 06, 15 - C2 ✅

🐱 '18 Kitku

• starania od: 08.2023r.
    • starania monitorowane od: 02.2024r. - brak owulacji

15 cs o pierwsze 👶

Lametta 3x owulacja ✅ ciąża ❌

PLAN:
    - 05.25 4 stymulacja Lamettą 💊
    - 27.05 pierwsza wizyta w klinice 👨‍⚕
    - 29.05 rekonsultacja u dr Jarosz 👩‍⚕

✨I know it's worth it. ✨
  • Slava Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do tych metali to już widziałam to zalecenie, żeby zbadać ale jakoś tak mało o tym było więc olałam temat ale widzę, że muszę się wybrać w sobotę do Szczecina 😄

Vergeet dziękuję pięknie za taką dawkę wiedzy! I ogólnie przytulam za to co przechodzisz... Jesteś tak silną i rezolutną kobietą... Oby Ci się jak najszybciej wszystko wygoiło. Robiłaś już morfo i żelazo?

Kurde chciałabym Was dziewczyny wszystkie przytulić i powiedzieć, że nie zasłużyłyśmy sobie na to. Ja te teksty usłyszałam właśnie od koleżanki która też się długo starała i wie jaka jest u nas sytuacja i ogólnie jest bardzo empatyczną i ciepłą osobą i tak po prostu mnie to trochę zmiotło z planszy, że ona do mnie, żeby wyluzować. Tego się nie spodziewałam. Ale cóż, dupę mam dużą i miękką więc lądowanie nie było takie dramatyczne 😄

Paulinka jesteś C-U-D-O-W-N-A, nie muszę iść do psychologa i płacić 250zł żeby mi powiedziała, że tak nie warto się kisić ze swoimi emocjami 😄 No i wspaniała wiadomość, że jets szansa na jednorazowy zabieg a nie biopsja i histeroskopia osobno! To już te 700zł dzięki rozpisce Vergeet wiadomo gdzie przepuścisz 😄

Julia z dokumentami nic nie wiadomo, Pani z Bociana milczy, do środy jest termin. Jak nie doślą robię w DE nie mam siły się prosić. A potem nie wiem co robię, chyba ryczę. Na szczęście można tu robić EMBRACE więc testowanie zarodków się odbędzie. Jak Twoje nastawienie, jak po terapii?

Vergeet, Julia24 lubią tę wiadomość

Ona 35l: AMH 1,27, LUF, IO, PAI-1 4G/5G hetero, brak innych mutacji, halotyp Bx obecne kiry 2DS1 2DS5 3DS1, kariotyp prawidłowy, Obecna UreaParvum, białko S i C ok, brak ANA
    On 34l: morfo ok, słaba ruchliwość, kariotyp prawidłowy
    Starania od 04.2024, 2xCB
    27.02.25 ⏸️
    28.02 beta 9.8, prog 0.5, okres, start IVF(DE) stymulacja Menogon HP 225j.
    06.03 beta 212coś, prog 15.4, przerwanie stymulacji
    26.03 💔 poronienie samoistne
    Ferrtytyna 12, morfologia na granicy normy.
    Leczenie UreaParvum, Doksycyklina 10dni po 1x200
    ⏳zespół antyfosfolipidowy, mąż HLAC
    🔜 cross match, IVF
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kałamarnica 11 wrote:
    Vergeet dziękuję! Ja też muszę zrobić zamówienie na suple, bo już na oparach jadę. 🥰

Niestety nie udało się tej mojej wizyty u dr Jarosz przełożyć na jutro. No trudno. Będę próbować dalej. :)

Kochana trzeba być systematycznym w dzwonieniu, nie raz było widać na tym forum że to przynosi skutek 😆

A wizytę w klinice w razie czego będziesz mogła przełożyć bez problemów?

♀️&♂️ '95: 18 cykl od początku starań -zawieszony
    📌kariotypy OK
    👱‍♀️: LUF, zaburzenia owulacji, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, endometrioza i adenomioza, AMH 10.24- 1,28
    ✅MUCH, HSG- udrożniono lewy jajowód
    ✅ brak p.cial przeciwplemnikowych
    ❌️6 cykli stymulowanych, 3 potwierdzone owulacje
    ❌️Polip w macicy
    ‼️ wykryto pasożyta, przeleczone, badania do powtórzenia

🧑: morfo 4%; ruch a+b- 40%, 30 mln plemników w nasieniu, SDF-15%, upłynnienie 25min ⚠️
    ✅USG ok, brak żpn

🔜
    Przerwa w staraniach
    5.05- Histeroskopia
    05.2025- biopsja endometrium
    06/07. 2025?- Drożność z lipiodolem -
    Czerwiec- powrót do starań?
    ⏰️ 09/10.2025 - klinika
  • Nitka96 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beta poniżej 0,2. Testy nadal wychodzą z kreską nie wiem o co chodzi 🤯

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:07

👩🏻 '96 - celiakia, niedoczynność tarczycy, IO, PCOS, mutacja PAI-1 homozygota, AMH (X.24) 14.1
    👦🏻 '97 - badania nasienia ✅

01.01.24 początek starań o pierwszego 👶🏻
    19.01-28.02.24 ciąża biochemiczna🩸(2cs)
    03-09.24 6 cykli stymulowanych - brak ciąży ✖️
    02.10.24 pierwsza wizyta w klinice
    23.11.24-06.01.25 ciąża biochemiczna 🩸(11cs)
    13.02.25 histeroskopia - stan zapalny wyleczony ✔️
    05.03.25 start IVF
    22/23.03.25 mamy 4 ❄️❄️❄️❄️ 2x5AA, 3AB, 4BC
    23.04.25 transfer 5AA

Wysłany: Dzisiaj, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka 💔🫂
    Bardzo mi przykro ☹️

• Euthyrox, Pregna start, Inozytol, Omega 3-6, Koenzym Q10, resweratrol, cynk, olej z wiesiołka, NAC
    • MTHFR heterozygota C>T
    • crossmatch 37.8% ❌

👨'87
    - koncentracja 40mln/ml✅
    - ruch postępowy 62% ✅
    • Profertil Man
    • HLAC 06, 15 - C2 ✅

🐱 '18 Kitku

15 cs o pierwsze 👶

PLAN:

✨I know it's worth it. ✨

Wysłany: Dzisiaj, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinKA wrote:
    Kochana trzeba być systematycznym w dzwonieniu, nie raz było widać na tym forum że to przynosi skutek 😆

A wizytę w klinice w razie czego będziesz mogła przełożyć bez problemów?

Właśnie dzwoniłam jeszcze do Invimedu - na ten moment nic. :P ale nie poddam się.

Generalnie nie wiem jak w klinice będzie z przekładaniem wizyty, ale jak sobie to przemyślałam to w sumie w czerwcu i tak wyjeżdżamy na urlop na 2 tygodnie i nic poza stymulacją Lamettą i staraniem naturalnym w tym czerwcowym cyklu nie zrobię. Zależy mi na przyśpieszeniu tej wizyty u dr Jarosz głównie dlatego, żebym wiedziała jakie dodatkowo ew. leki wdrożyć przy tych wynikach do starań naturalnych, żeby zwiększyć szanse. 🤷‍♀️
    No ale będę próbować codziennie. :)

PaulinKA lubi tę wiadomość

• MTHFR heterozygota C>T
    • crossmatch 37.8% ❌

👨'87
    - koncentracja 40mln/ml✅
    - ruch postępowy 62% ✅
    • Profertil Man
    • HLAC 06, 15 - C2 ✅

🐱 '18 Kitku

15 cs o pierwsze 👶

PLAN:

✨I know it's worth it. ✨
  • Motylek93 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @nitka przytulam bardzo mi przykro🫂🫂🫂 trafiłas na wadliwe testy 😢
    @vergeet dzięki za wpis ❤️ z tej listy tylko nie biorę miedzi więc nie jest najgorzej 😛

Jesli chodzi o ten pakiet onkopierwiastków to bardziej znana immunolog/ginekolog dr. Jerzak każe do siebie robić to badanie. I coś mi się kojarzy, że zielona herbata dobrze wypłukuje metale ciężkie z krwi, ale ręki nie dam sobie uciąć.

Vergeet, Julia24 lubią tę wiadomość

32 & 33
    ⛪2020r.

starania na luzie od 2020r.
    starania na poważnie od 2024r.
    04/24 - 💔 9 tydz Madzia
    12/24 - 💔 7 tydz Józio

03/25 - II stymulacja letrozolem ❌
    05/25 - III stymulacja letrozolem 🔜
    14.05 wizyta + plan diagnostyki ⏳

Ona: PCOS, IO, MTHFR hetero, PAI homo
    On: IO, morfologia 1%, FDNA 16%, Msome I+II 23%, stres oxy 1.82 mv/mln/ml, wiązanie z hialuronianem 62%
  • Minia000 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka 💔 czy 5dpt to już pewny wynik?

🙎‍♀️🙎‍♂️'95 rok
    Starania na poważnie od 01.2023 r.

06.24 start stymulacji lamettą
    08.24 💔 8tc poronienie samoistne

11.24 pierwsza wizyta w klinice

AMH - 2,0💪
    Mycoplasma/ ureaplasma - ujemne 💪
    Kariotypy prawidłowe 💪
    Jajowody drożne 💪
    On: morfologia 0% -> 6% -> 9%💪

03.25 kwalifikacja in vitro 💪
    04.25- stymulacja
    16.04.25 - punkcja, pobrano 6🥚 Mamy jednego ❄️ 6BB
  • Ana29 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka96 wrote:
    Beta poniżej 0,2. Testy nadal wychodzą z kreską nie wiem o co chodzi 🤯
    Nitka może beta dopiero ruszy? Jest szansa że jest jeszcze za wcześnie? 🥹

Luźne starania 02.2024
    Starania na poważnie 04.2024
    Niedoczynność tarczycy - euthyrox25
    Prolaktyna z lekami w normie

2/02/2025:
    Prolaktyna 7
    Tsh 1.39
    Kortyzol 13.30

13dc - monitoring po letrozolu
    2x pecherzyk na prawym jajniku 18 i 19 mm.
    Endometrium 9mm
    15/02 3dpo progesteron 17.10 ng/lm
    20/02 8 dpo progesteron 11.50 ng/lm
    23/02 11 dpo ⏸️ 🩷
    24/02 beta 50.7, progesteron 20.70
    26/02 beta 150, progesteron 22.60
    01/03 beta 686 progesteron 25.70
    04/03 beta 3404 progesteron 25.40

Zostań ze mną kropeczko 🍀

preg.png
  • Vergeet Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinKA też mnie bardzo zaskoczyła ta kwestia nie odstawiania, ja po dwóch kreskach od razu przerzucałam się na witaminy dla ciężarnych. Doktor bardzo się o tym nie rozwodził dlaczego tak jest, powiedział że odstawienie może zaburzać gospodarkę i zwiększać ryzyko poronienia, jeżeli brało się te składniki wcześniej przez wiele miesięcy.

Slava nie robiłam jeszcze żadnych badań, jadam wątróbkę, pije barszczyk i dochodzę do siebie. Naskrobałam maila do doktorka czy mam robić te metale ciężkie już, co on mi w ogóle zaleca teraz bo musimy zmienić plan działania, gdyż sytuacja się dość mocno zmieniła- już nie borykamy się z problemami z zajściem w ciążę tylko poronieniami nawracającymi. Także no czekam na kierunek działania ale na live było żeby zbadać po poronieniu wit D, kwas foliowy więc pewnie się niebawem przejdę i dorzucę żelazo.

Bardzo się cieszę, że moje wydane w tym miesiącu na treści premium 15zł już się zwracają dla nas wszystkich i skorzystacie z rad doktorka razem ze mną :D

🙎🏼‍♀️28🙎🏼‍♂️28
    👰🏼🤵🏼2023

Starania o 1 bobasa 🍼 od 08/23
    3 stymulacje letrozolem w 2024r.

22.01.25 ⏸️ -💔 ciąża biochemiczna
    4.03.25 ⏸️ - 💔 (11tc poronienie samoistne)

Badania💉
    👩🏼‍🦱AMH 2.78, TSH:LH✅ naturalne owulacje ✅
    Letrox 50
    🧔🏽‍♂️ ilość 418mln, 4% prawidłowe (kiepska budowa i ruch), TenFertilON

📆 oczekuje na 🩸po poronieniu.
    📆 diagnostyka genetyczna i immunologiczna
  • Marysia996 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Vergeet też od pewnego czasu "śledzę" tego doktorka ☺️ można się sporo dowiedzieć. Ostatnio mężowi zamówiłam nawet Fertilman Plus. Zapewne nie zaszkodzi, a może tylko pomóc

39tc.💔👼
    wrzesień '24 cb💔👼
    kwiecień '25 cb💔👼

10.2024 nowy Naprotechnolog🧑‍⚕️🩺

🔸PCOS
    🔸trombofilia wrodzona
    🔸depresja
    🔸immunologia?⏳

Metformina+Euthyrox+Acard+Utrogestan💊
    Fertistim+Probiotyki+B12+D3+Omega 3💊
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    To z pewnością kwestia indywidualna. Trzeba jednak pamiętać, że Tobie podobnie jak mi dopiero pyknął rok. My dopiero wchodzimy w tą chorobę 😢. Myślę, że gdy ktoś stara się latami albo podchodzi już do X procedury IVF te stwierdzenie może być jednak prawdziwe 😢😢.

Napisałam to w pośpiechu, więc pozwolę sobie jeszcze dodać...
    W żaden sposób (broń Boże!) nie chciałam umniejszyć stresowi odczuwalnemu w trakcie leczenia onkologicznego, czy to własnego, czy partnera. Okropnie mi przykro @Brilka, że to przechodzicie 🫂🫂.
    Moim celem było podkreślenie tego, że w pewnym momencie to nie jest tak, że po prostu staramy się o dziecko, a jesteśmy w chorobie - niepłodności. Tak jak napisała @Slava wiąże się to z chodzeniem kilka razy w miesiącu do kliniki, poddajemy się różnym zabiegom, codziennie monitorujemy swoje zdrowie (i często skrupulatnie to odnotowujemy), bierzemy miliony leków i suplementów, douczamy się przez czytanie, słuchanie, oglądanie treści z tym związanych...
    Nawet jeśli pauzujemy to nie możemy sobie "wyluzować", bo musimy zrobić badania, zabiegi, czy pamiętać, żeby kilka razy dziennie brać leki i suplementy.
    Także moją intencją było zaznaczenie, że jeśli ktoś czuję się bardzo źle psychicznie, to nie znaczy, że jest "słaby", a to, że przechodzi przez ciężką chorobę. A to porównanie do choroby onkologicznej przetacza się w różnych źródłach.

Vergeet, Slava lubią tę wiadomość

💃'95🕴️'90
    ⌛10cs naturalnie ✖️
    ⌛2 IUI ✖️

Plan:
    + w międzyczasie KIR

Diagnostyka:
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ➖ Dominacja estrogenowa

‹‹ 181 182 183 184 185 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ