X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie 💕Nasz Vergeecik wciąż szaleje, niech się w grudniu bobas śmieje 🥹✨
Odpowiedz

💕Nasz Vergeecik wciąż szaleje, niech się w grudniu bobas śmieje 🥹✨

Oceń ten wątek:
  • Molahonkeey Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    Głównie chodzi chyba o to, ze inozytole wspierają gospodarkę cukrową. Jeśli się odstawia to warto poinformować o tym lekarza i zrobić badania, bo po odstawieniu może być zwiększone ryzyko cukrzycy ciążowej. Zwłaszcza jeśli ma się otyłość albo wcześniej miało problemy z cukrem.

No to ja nie skonsultowałam odstawienia, otyłość mam, a krzywa cukrzycowa piękna póki co, glukoza na czczo leci w dół - było 99 teraz jest już 80, na szczęście u mnie wszystko dobrze 😁 ale ja też brałam Inozytol przez jeden cykl (30 saszetek) tylko, więc może to też jakiś wpływ miało, nie wiem 🤷🏼‍♀️

Ja po prostu piszę, żeby suplementację przed/po zajściu w ciążę konsultować z lekarzem i tyle:)

💁🏼‍♀️94'🧔🏼‍♂️92' 🐕‍🦺21’

💊 •PregnaStart •Omega 3-6-9 •Magne B6 Forte •LaciBios

Pierwsze Bąbelki🤰🏼:
    ✨13.02 ~ 1DC
    🥚 28.02 ~ 16DC
    💌 07.03 ~ 7dpo: Estr 212.10, Prog 17.52
    ⏸️ 09.03 ~ 9dpo:❣️Cieś 🐻
    💌 10.03 ~ 10dpo: Beta 23.70, Prog 19.50
    💌 12.03 ~ 12dpo: Beta 92.90, Prog 29.49 (+279.70%)
    💌 14.03 ~ 14dpo: Beta 273.40, Prog 31.57 (+187.40%)
    ✨19.03 (4+6) ~ 37mm pęcherzyk Kropusia🥹
    ✨ 31.03 ~ dwa bijące serduszka💕(0.5cm🐻 + 0.3cm🐻)
    ✨ 16.04 ~ Misie mają po 2.11cm💕
    ⏳ 07.05 prenatalne
    ⏳ 14.05 wizyta kontrolna

preg.png
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Molahonkeey wrote:
    @Nitka mieliśmy z mężem lecieć do Londynu do Warner Bros Studio na HP, a potem stamtąd do Hiszpanii na tydzień, ale bobasy nam „pokrzyżowały” plany, mega zazdro i czekam na relację foto 🥹❤️
    Przytulam mocno 🫂 może się rozkręci jeszcze? Jest kreska jak się patrzy!

@a_aandzela śliczna dzidzia 🥹❤️

@Insane BARDZO polecam - odkąd używamy to mała łapie kleszcze ale od razu umierają - https://allegro.pl/oferta/frontpro-na-pchly-i-kleszcze-dla-psa-4-10kg-28-3mg-do-rozgryzania-3-tabl-15213923188

Dziewczyny, co do INOZYTOLU - ja brałam Ogestan Inozytol 4000, ale przestałam brać (skończył mi się) chwilę przed pierwszymi dwoma kreskami, nie zamawiałam więcej, bo wyczytałam, że NIE ZALECA SIĘ brania w ciąży i przy karmieniu piersią. Więc tutaj bym uważała i zawsze konsultowała z lekarzem co biorę, bo są różne składniki itp..
    Inozytol SAM można brać i jest bardzo wskazany, można ustrzec się przed cukrzyca ciążowa. Ogestan mógł mieć dodatki, podobnie jak fertistim, których w ciąży nie wolno.

Vergeet lubi tę wiadomość

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019

♀️29
    ◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, p. ciała APCA i Castle, łuszczyca
    ◾01.24 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
    ◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾9 stymulacji letrozolem ❌
    ◾07.24 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔

♂️ 34
    ◾HBA 70,5% ↗️🎉
    ◾łagodna oligospermia ↘️
    ◾MSOME: 0% - 1 st., 1% - 2 st. 😬

✨IVF
    1. IMSI:
    16.03 💉20🥚 - 12 zapłodnień - 1❄️
    15.04 FET 5BB beta 10dpt <0,1

2. 🔜 7.05
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loraa wrote:
    Nitka tulę, ale tak jak dziewczyny piszą, może beta jeszcze ruszy 🫂

Veerget dzięki za podzielenie się notatkami 😀 Widziałam, że Twój doktorek udostępnia treści premium, nawet miałam je wykupić, ale tak zeszło.

Slava przykro mi bardzo, mam nadzieję, że znajdzie się coś co choć trochę poprawi Ci nastrój.

Dziewczyny, dziękuję za ogrom wsparcia. Wiem, że jeśli moja klinika do czerwca nie pozyska dodatkowych środków muszę szukać gdzie indziej. Mój plan jest taki, że zaraz w następnym cyklu robię histeroskopie, już mam wymazy pobrane. A jednocześnie już szukam awaryjnie nowej kliniki, pewnie padnie na Katowice żeby skorzystać z refundacji. Choć mam nadzieję, że akurat do czerwca może klinika pozyska dodatkowe środki i będziemy mogli tam zostać.

Do tego powiedziałam dziś wszytko mamie i siostrze. Stwierdziłam, że i tak mnie to nie minie. Po drugie to może być problem genetyczny, więc chcę żeby siostra też się przebadała, ona też jeszcze nie ma dzieci. Najpierw musi uregulować swoje sprawy jelitowe, ale też żeby miała świadomość. Mama oczywiście, że mogłam się starać wcześniej, że może jeszcze się uda naturalnie, ale generalnie przyjęła to ok.

Doktorek argumentował za szybkim IVF poniewz nie wie ile czasu mi zostało, mówił, że mogę mieć jeszcze kilka lat, ale mogę mieć też kilka miesięcy. Więc on nie chce przeprowadzać stymulacji, na której są mniejsze szanse niż przy invitro. Nie spodziewałam się, że tak szybko padnie hasło in vitro, ale muszę to przetrawić. Chyba że drugi wynik AMH będzie znacznie wyższy, to pomyśli nad leczeniem. Ale ja w to wątpię. Nie wyjdzie nagle wynik ponad 2.

9 maja mam jeszcze wizytę u ginekologa na początku cyklu na NFZ, może też sprawdzi mi te pęcherzyki antralne.

Plus całej tej sytuacji jest taki, że intuicja mnie nie zawiodła i nie czekałam roku, tylko zaczęłam szukać wcześniej.
    Lora od siebie polecam pogadać z migotka z dunusiow, rozważyć mezo jajników, ministymulacje jedna po drugiej, to właśnie dzięki nim uzyskała 6 pięknych zarodków i w końcu zaszła w ciążę. 🍀

brilka, Loraa, Julia24, Vergeet lubią tę wiadomość

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019

♀️29
    ◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, p. ciała APCA i Castle, łuszczyca
    ◾01.24 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
    ◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾9 stymulacji letrozolem ❌
    ◾07.24 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔

♂️ 34
    ◾HBA 70,5% ↗️🎉
    ◾łagodna oligospermia ↘️
    ◾MSOME: 0% - 1 st., 1% - 2 st. 😬

✨IVF
    1. IMSI:
    16.03 💉20🥚 - 12 zapłodnień - 1❄️
    15.04 FET 5BB beta 10dpt <0,1

2. 🔜 7.05
  • Slava Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jeszcze w temacie koksowania jajeczek. Obserwuję taką lekarkę z nowego jorku, nazywa się Lucky Sekhon i pracuje w jednej z najlepszych klinik w NY i tłumaczyła w jednej z rolek, że dla niej im szybciej tym lepiej, a nie żeby odwlekać stymulację w czasie. Dużo mówi właśnie o suplementach, że tak sobie pomagają, wspominała też o PRP jajników, że tak naprawdę nie ma zbyt wielu badan, a te które są nie pokazują wcale wyższego wskaźnika żywych urodzeń. To jest co ja cały czas słyszę tutaj też od lekarzy, w co tak trochę mi ciężko uwierzyć, bo widzę sama po sobie jak bardzo zdrowa dieta i suple mają pozytywny wpływ już w szczególności na układ trawienny.
    Ale Lucky Wam polecam, ma super bloga The Lucky Egg.

Julia24 lubi tę wiadomość

Ona 35l: AMH 1,27, LUF, IO, PAI-1 4G/5G hetero, brak innych mutacji, halotyp Bx obecne kiry 2DS1 2DS5 3DS1, kariotyp prawidłowy, Obecna UreaParvum, białko S i C ok, brak ANA
    On 34l: morfo ok, słaba ruchliwość, kariotyp prawidłowy
    Starania od 04.2024, 2xCB
    27.02.25 ⏸️
    28.02 beta 9.8, prog 0.5, okres, start IVF(DE) stymulacja Menogon HP 225j.
    06.03 beta 212coś, prog 15.4, przerwanie stymulacji
    26.03 💔 poronienie samoistne
    Ferrtytyna 12, morfologia na granicy normy.
    Leczenie UreaParvum, Doksycyklina 10dni po 1x200
    ⏳zespół antyfosfolipidowy, mąż HLAC
    🔜 cross match, IVF
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Molahonkeey wrote:
    No to ja nie skonsultowałam odstawienia, otyłość mam, a krzywa cukrzycowa piękna póki co, glukoza na czczo leci w dół - było 99 teraz jest już 80, na szczęście u mnie wszystko dobrze 😁 ale ja też brałam Inozytol przez jeden cykl (30 saszetek) tylko, więc może to też jakiś wpływ miało, nie wiem 🤷🏼‍♀️

Ja po prostu piszę, żeby suplementację przed/po zajściu w ciążę konsultować z lekarzem i tyle:)

Pamiętałam właśnie dlatego ostrzegam, żebyś miała pod kontrolą 😊. Dobrze, że masz i że cukier tak ładnie spada! 😘

@Slava to prawda 🫣🫣, pewnie wiemy więcej, niż co 2 ginekolog o suplementacji w trakcie starań 😅🤣. Może drugi doktorat zrobię 🤣🤣.

Loraa, pelnawiary, Slava, Molahonkeey, Vergeet, Kaliope lubią tę wiadomość

💃'95🕴️'90
    ⌛10cs naturalnie ✖️
    ⌛2 IUI ✖️

Plan:
    06/05 Histeroskopia + biopsja
    + w międzyczasie KIR
    07/25 IVF: Stymulacja i punkcja

Diagnostyka:
    ❌ Endometrioza 3st, liczne zrosty
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy i za wysoko umiejscowiony
    ❓DHEA-S wynik 520ug/dl -> do powtórzenia
    ➖ IO, BMI 23,8 📉(Siofor 1000 XR + dieta przeciwzapalna)
    ➖ U partnera seminogram w dolnej granicy normy. HBA 77%. Fragmentacja DNA 82%
    ➖ Dominacja estrogenowa
    ✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
    ✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu, przeciwciał ANA nie wykryto

Just because it's taking time,
    doesn't mean it's not happening.
  • Insane Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka96 wrote:
    Beta poniżej 0,2. Testy nadal wychodzą z kreską nie wiem o co chodzi 🤯

Przytulam Cię 🫂

40 tc 💔
    ________
    AMH 6,05
    📅25.01 start stymulacji do in vitro
    💉Menopur 75 j.m., Rekovelle 6 j.m., Orgalutran
    📅 11.02 transfer 🥰 Zostań z nami Maluszku ❤️
    19.02 beta 77,400 mIU/ml, progesteron 152,00 ng/ml
    21.02 beta 169,000 mIU/ml (przyrost 119%)
    28.02 beta 3207,000 mIU/ml, progesteron 183 ng/ml
    11.03 mamy serduszko 🥹
  • Migotka96 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niteczko 😓
    Dajmy jeszcze kropkowi dwa dni na rozkręcenie się 🤞🏼🤞🏼

Vergeet dziekuje ze podzieliłaś się z nami ta cenna wiedza co do supli 😘
    W sumie je wszystkie biorę, jedynie ostatnimi czasy odpuściłam jod, bo zupełnie o nim zapomniałam 🙈 inozytol w dace 4000 jest właśnie w Ogestan, tylko tam nie ma D-chiro-inozytolu a w sumie a Julia cały czas trąbi ze najlepiej w stosunku 40:1 żeby to było brane. Mam pytanko do dziewczyn które Piły Ogestan, bralyście dodatkowo sam D-chiro-inozytol?
    Wyczytałam ze ten stosunek najlepiej właśnie utrzymywać a nie wiem jakie skutki mogą być picia samego mio inozytolu tyle czasu 🙈 cukier na czczo mam w normie

Starania od 04.2024 🌱
    👱🏼‍♀️ 29 lat
    Endometrioza 3st.🦠
    AMH 4,45 -> 4,63
    Czynnik V(R2) heterozygota
    MTHFR heterozygota
    PAI-1 homozygota
    Zaburzenia owulacji -> Zivafert+Gonapeptyl
    03/25 Laparoskopia: sklerotyzacja torbieli, usunięcie zrostów
    03/25 Jajowody drożne
    04/25 leczenie ⏳ Ureaplasma parvum, Gardnerella vaginalis, Prevotella bivia

👱🏼‍♂️32 lata
    Seminogram morfologia 1% ⛔️
    Koncentracja 34,54 mln
    Ruch postępowy 33%

12.05 pierwsza wizyta w Klinice Angelius - dr P.J.
  • Wojsia Debiutantka

Wysłany: 28 kwietnia, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vergeet wrote:
    PaulinKA też mnie bardzo zaskoczyła ta kwestia nie odstawiania, ja po dwóch kreskach od razu przerzucałam się na witaminy dla ciężarnych. Doktor bardzo się o tym nie rozwodził dlaczego tak jest, powiedział że odstawienie może zaburzać gospodarkę i zwiększać ryzyko poronienia, jeżeli brało się te składniki wcześniej przez wiele miesięcy.

Slava nie robiłam jeszcze żadnych badań, jadam wątróbkę, pije barszczyk i dochodzę do siebie. Naskrobałam maila do doktorka czy mam robić te metale ciężkie już, co on mi w ogóle zaleca teraz bo musimy zmienić plan działania, gdyż sytuacja się dość mocno zmieniła- już nie borykamy się z problemami z zajściem w ciążę tylko poronieniami nawracającymi. Także no czekam na kierunek działania ale na live było żeby zbadać po poronieniu wit D, kwas foliowy więc pewnie się niebawem przejdę i dorzucę żelazo.

Bardzo się cieszę, że moje wydane w tym miesiącu na treści premium 15zł już się zwracają dla nas wszystkich i skorzystacie z rad doktorka razem ze mną :D
    Hej, sorki, ze tak Wam wbijam na wątek, ale trochę „błądze” po forum, czytam rozne tematy no i do Was trafiłam. Jestem raczej z tych cichych, ale bardzo poruszyło mnie, że będąc pacjentką lekarza, dodatkowo płacisz za jakieś treści. Powiem Ci cos, co powiedział mi moj ginekolog, chociaż nie w kontekście tego lekarza, tylko róznych kosztownych procedur, które są oferowane w ramach leczenia niepłodności, a nie mają wystarczających dowodów i badań potwierdzających skuteczność, a mianowicie, określił to zerowaniem na nieszczesciu ludzi, którzy są gotowi zapłacić dużo, zeby miec upragnione dziecko i wykorzystywaniem ich trudnej sytuacji. Jeszcze raz przepraszam, ze tak weszlam z buta, życzę Ci (i reszcie kobiet z forum) jak najlepiej, ale na prawdę wydalo mi się działanie lek. Strusia obrzydliwym skokiem na kase i nie mogłam zostawić tego bez komentarza. Jak to mówią „muszę bo się uduszę”. Na koniec, nie leczyłam się u niego nigdy, nie wiem jakim jest specjalistą, ale chyba za dużo negatywnych opinii o insta-gwaiazo-lekarzach się naczytałam i mnie Twoja historia zatrigerowala. Powodzenia, mam nadzieję że za miesiąc się okaże, że moje wywody to krew w piach i mimo wszystko bedziesz jego szczęśliwą pacjentką „z brzuszkiem” :)

• Babsi Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka96 wrote:
    Beta poniżej 0,2. Testy nadal wychodzą z kreską nie wiem o co chodzi 🤯

Może jeszcze jest za wcześnie. Dopiero po implantacji rośnie Beta, a czasem potrzeba nawet do 10 dni na implantacja, a potem kilka na wzrost beta HCG

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia, 17:28

👨‍🦲49 👱‍♀️ 43

28.07.2024 ⏸️
    28.07.2024 jest serduszko
    26.09.2024 12+4 💔
    17.03.2025 CB
    09.04.2025 -⏸️
    16.04.2025 USG piersi 👍
    18.04.2025 - diagnoza Hashimoto - Euthyrox 75
    💊
  • Lisik Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, wracam żeby wam powiedzieć jakie mam badania zlecone (chyba Brilka pytała) i doradzić się kiedy je robić.
    Zacznę od tego że wizytę u doktora od niepłodności mam 13 czerwca.
    Dzisiaj jest 1 dc.
    Zlecone badania :
    2-5 dc LH, FSH, estradiol, prolaktyna
    5-7 dc ferrytyna, żelazo
    21 dc progesteron, estradiol (?), prolaktyna (?)
    Kiedykolwiek kwas foliowy, GOT, GTP, B12, kreatynina, testy alergiczne
    Wymaz z pochwy

Nie mam zlecone TSH które ostatnio wyszło 3,5 chyba. Gin powiedziała żebym skonsultowała tą prolaktyne z endokrynologiem bo przy takiej się w ciążę nie zachodzi. Niestety jak na złość nie mogę się do nikogo na luxmed umówić.
    Zastanawiam się czy robić teraz ten estradiol i prolaktyne teraz , skoro instruktor Creightona powiedział żeby je zrobić w 21 dc czy np najpierw skonsultować jednak z endo co i jak.
    Poza tym obawiam się że ta prolaktyna mi skacze przez stres i niewypoczęcie. Jak ją zrobię teraz w środę to znowu chyba za wysoka będzie bo jestem ostatnio zmęczona dość. Ale za miesiąc pewnie będzie to samo.
    Poza tym, co jeszcze dołożyć z własnej kieszeni przed wizytą? Cieszę się i boję jednocześnie. Chcę to 40 min z doktorem wykorzystać na 100%.

13cs
    👫27
    13.06 wizyta niepłodnościowa 🤞
    HSG ✅
    USG pod kątem endo ✅
    AMH 3,7
    Progesteron ✅
    TSH 0,916 --> 3,5
    Estradiol 40
    Prolaktyna 34,2 ---> 41,8
    Testosteron 46,9
    ALT 38❗
    AST 36 ❗
    Glukoza 77,50
    Żelazo 89,8
    Ferrytyna 21,73 ❓
    Homocysteina 6,81

On : Morfologia 10%, fajny gość ogólnie

Suplementy: kwas foliowy, Koenzym Q10(ubiqinon), Estrovita skin (omega 3,6), wit C, D, Intesta, NAC, L-arginina, magnez +cynk +B6,
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitko przytulam 🫂

Ja odstawiłam Inozytol, bo nie mogę znaleźć na rynku żadnego czystego. Fertistimu nie wolno, nie znalazłem na rynku żadnego czystego, który nie zawierałby kwasu foliowego, a ten w bardzo dużej dawce zawierają już moje suple ciążowe. Miałam obawy, czy brać go dalej ale ostatecznie biorę metforminę, więc to pewnie inaczej. Metforminę mam brać do końca 12 tygodnia i potem kontrola u diabetologa. Nie sądzę, żeby przy braniu metforminy inozytol jakoś mocno wpłynąć na moje wyniki, ale może się mylę i ktoś mnie poprawi.
    Jeśli macie do polecenia czysty inozytol- chętnie poproszę o link ❤️

Molahonkeey lubi tę wiadomość

Ja: 35, on: 34

✅IO w remisji- Metformina 2000 mg, usunięte niewielkie ognisko endometriozy oraz zrosty
    📍AMH 22 ng/ml
    📍PCOS, długie, bezowulacyjne cykle, hiperandrogenizm, hiperplazja endometrium, niedrożny lewy jajowód
    ❌przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycylina na 2 tygodnie)
    ❌02.04.2025- chlamydia w posiewie- Azytromycyna
    20.03.2025 ⏸️- beta 233
    02.04.2025 pęcherzyk cążowy + żółtkowy
    09.04.2025 jest serduszko <3 crl 0,46 cm
    24.04.2025- crl 2,34 cm
    📆07.05.2025- kontrola
    preg.png
  • brilka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisik, ja bym zrobiła te badania zgodnie z zaleceniami lekarza chociaż zawsze jak widzę, że lekarz zaleca badanie w 21 dc zamiast 7 dpo to zastanawiam się czy to jest jakaś tajemnicza wiedza, której nie uczą na medycynie że kobiety nie zawsze mają owulację 14 dc a nasze cykle nie trwają zawsze 28 dni? 😅😅😅

kałamarnica 11 lubi tę wiadomość

Starania od 04/24, od 11/24 z pomocą medyczną 💉
    03/25 cb? (13 cs)
    15 cs ✨

👩🏻 ✅ hormony, kariotyp, mucha (wyleczona ureaplasma), amh 3,74 (08/24) ➝ 1,75 (03/25), udrożniony kanał szyjki macicy (04/25), histeroskopia, p/c przeciwplemnikowe
    ❌ niedrożny prawy jajowód, kir AA
    ⌛️CD138

🧔🏻‍♂️✅ poprawa wyników nasienia (02/25), HBA 80%, SDF 7%, hormony, kariotyp, hla c1c1
    ❌ podwyższony stres oksydacyjny

30/04 - monitoring
    30/05 - konsultacja u dr Jarosz
    05/25 - IUI
  • Lisik Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brilka wrote:
    Lisik, ja bym zrobiła te badania zgodnie z zaleceniami lekarza chociaż zawsze jak widzę, że lekarz zaleca badanie w 21 dc zamiast 7 dpo to zastanawiam się czy to jest jakaś tajemnicza wiedza, której nie uczą na medycynie że kobiety nie zawsze mają owulację 14 dc a nasze cykle nie trwają zawsze 28 dni? 😅😅😅
    No właśnie te zalecenia są od gin z luxmedu, a co będzie chciał doktor w czerwcu to ja nie wiem.
    Oni po prostu zakładają że kobiety nie wiedzą kiedy mają owulkę 😄 ale u mnie akurat tak się składa że mam tego 14 dc zazwyczaj. Zresztą teraz tak tropię że wiem żeby zrobić 7 albo 8 dni po dniu peak (tak po Creightonowemu).

13cs
    👫27
    13.06 wizyta niepłodnościowa 🤞
    HSG ✅
    USG pod kątem endo ✅
    AMH 3,7
    Progesteron ✅
    TSH 0,916 --> 3,5
    Estradiol 40
    Prolaktyna 34,2 ---> 41,8
    Testosteron 46,9
    ALT 38❗
    AST 36 ❗
    Glukoza 77,50
    Żelazo 89,8
    Ferrytyna 21,73 ❓
    Homocysteina 6,81

On : Morfologia 10%, fajny gość ogólnie

Suplementy: kwas foliowy, Koenzym Q10(ubiqinon), Estrovita skin (omega 3,6), wit C, D, Intesta, NAC, L-arginina, magnez +cynk +B6,
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaliope wrote:
    Nitko przytulam 🫂

Ja odstawiłam Inozytol, bo nie mogę znaleźć na rynku żadnego czystego. Fertistimu nie wolno, nie znalazłem na rynku żadnego czystego, który nie zawierałby kwasu foliowego, a ten w bardzo dużej dawce zawierają już moje suple ciążowe. Miałam obawy, czy brać go dalej ale ostatecznie biorę metforminę, więc to pewnie inaczej. Metforminę mam brać do końca 12 tygodnia i potem kontrola u diabetologa. Nie sądzę, żeby przy braniu metforminy inozytol jakoś mocno wpłynąć na moje wyniki, ale może się mylę i ktoś mnie poprawi.
    Jeśli macie do polecenia czysty inozytol- chętnie poproszę o link ❤️

Tu są różne szkoły. Wiem, że w Niemczech zalecają dalej brać metformine w ciąży, a w Polsce to bardzo zależy od lekarza. Większość każę odstawiać, ale mój kazał mi brać i przyjść na kontrolę po prostu w ciąży.
    Metformina będzie dobrze wspierała gospodarkę cukrową, więc skoro już odstawiłam inozytol, to po prostu skonsultuj to na następnej wizycie, ale prawdopodobnie każe Ci lekarz odpuścić już.

Jak się czujesz? 🤗

💃'95🕴️'90
    ⌛10cs naturalnie ✖️
    ⌛2 IUI ✖️

Plan:
    06/05 Histeroskopia + biopsja
    + w międzyczasie KIR
    07/25 IVF: Stymulacja i punkcja

Diagnostyka:
    ❌ Endometrioza 3st, liczne zrosty
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy i za wysoko umiejscowiony
    ❓DHEA-S wynik 520ug/dl -> do powtórzenia
    ➖ IO, BMI 23,8 📉(Siofor 1000 XR + dieta przeciwzapalna)
    ➖ U partnera seminogram w dolnej granicy normy. HBA 77%. Fragmentacja DNA 82%
    ➖ Dominacja estrogenowa
    ✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
    ✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu, przeciwciał ANA nie wykryto

Just because it's taking time,
    doesn't mean it's not happening.
  • Vergeet Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojsia wrote:
    Hej, sorki, ze tak Wam wbijam na wątek, ale trochę „błądze” po forum, czytam rozne tematy no i do Was trafiłam. Jestem raczej z tych cichych, ale bardzo poruszyło mnie, że będąc pacjentką lekarza, dodatkowo płacisz za jakieś treści. Powiem Ci cos, co powiedział mi moj ginekolog, chociaż nie w kontekście tego lekarza, tylko róznych kosztownych procedur, które są oferowane w ramach leczenia niepłodności, a nie mają wystarczających dowodów i badań potwierdzających skuteczność, a mianowicie, określił to zerowaniem na nieszczesciu ludzi, którzy są gotowi zapłacić dużo, zeby miec upragnione dziecko i wykorzystywaniem ich trudnej sytuacji. Jeszcze raz przepraszam, ze tak weszlam z buta, życzę Ci (i reszcie kobiet z forum) jak najlepiej, ale na prawdę wydalo mi się działanie lek. Strusia obrzydliwym skokiem na kase i nie mogłam zostawić tego bez komentarza. Jak to mówią „muszę bo się uduszę”. Na koniec, nie leczyłam się u niego nigdy, nie wiem jakim jest specjalistą, ale chyba za dużo negatywnych opinii o insta-gwaiazo-lekarzach się naczytałam i mnie Twoja historia zatrigerowala. Powodzenia, mam nadzieję że za miesiąc się okaże, że moje wywody to krew w piach i mimo wszystko bedziesz jego szczęśliwą pacjentką „z brzuszkiem” :)
    Hej, ja stanę trochę w obronie doktora, ponieważ te treści są skierowane pewnie do osób, które nie są jego pacjentkami. Ma obserwatorów z całej polski, a wiele kobiet obserwuje go pod kątem treści okołoporodowych, ta grupa osób po poronieniach jest jednak nie tak liczna jak osoby w ciąży. Ja byłam u niego na jednej wizycie, nie wiem czy mogę się nazywać jego pacjentką, jeszcze nie zdążyłam dowiedzieć się od niego jak pracuje z pacjentkami po poronieniach bo jestem świeżo po moim. Wykupiłam tą subskrybcję bo te szalone 15zł mnie nie zbawi, a chciałam wiedzieć już co mogę zrobić, zanim będę miała kolejną wizytę u niego. Nie uważam, że to jest żerowanie bo nikt z nożem nade mną nie stał, że mam wykupić subskrypcję. Po prostu wolę dostać dużo szczegółowej wiedzy, na którą może nie ma przestrzeni w standardowych rolkach bo wielu osób to nie dotyczy i nie interesuje. Może niekoniecznie za jakiś czas będę grupą docelową bo będę jego pacjentką na stałe i o wszystko będę mogła zapytać w gabinecie, ale póki co cieszę się z tej wiedzy jaką mogę złapać i wprowadzić na już, a niektórzy nie mają możliwości być jego pacjentem w ogóle więc tym bardziej mogą skorzystać.

PaulinKA, kałamarnica 11, pelnawiary, Nowa2024, Migotka96 lubią tę wiadomość

🙎🏼‍♀️28🙎🏼‍♂️28
    👰🏼🤵🏼2023

Starania o 1 bobasa 🍼 od 08/23
    3 stymulacje letrozolem w 2024r.

22.01.25 ⏸️ -💔 ciąża biochemiczna
    4.03.25 ⏸️ - 💔 (11tc poronienie samoistne)

Badania💉
    👩🏼‍🦱AMH 2.78, TSH:LH✅ naturalne owulacje ✅
    Letrox 50
    🧔🏽‍♂️ ilość 418mln, 4% prawidłowe (kiepska budowa i ruch), TenFertilON

📆 oczekuje na 🩸po poronieniu.
    📆 diagnostyka genetyczna i immunologiczna
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Vergeet zgadzam się z Twoim punktem widzenia co do Strusa- nie wiemy jak działa z pacjentkami, podejrzewam ze na wizycie może paść wiele z tych zaleceń o których mówi w subskrybcji... Ja tam cieszę się że taka wiedza jest dostępna, bo to wiedza ogólna, na wizytach nie zawsze jest czas rozwodzić się nad każdym suplementem :)
    Aczkolwiek faktycznie różnie bywa z tymi influ-lekarzami, na pewno trzeba uważać by się nie naciąć...

@Lisiku a po co prolaktyna 7dpo? Bo serio nie wiem, nigdy nie badałam. Wręcz mój dr wspominał że niska prolaktyna jest szczególnie wazna przed owulacją, a po owulacji nie ma takiego znaczenia, stąd moje zdziwienie. (Może mial na myśli jedynie niewielki jej wzrost względem pierwszej fazy, nie dopytywałam...)
    Ale tak gdzieś kiedyś czytałam że są dwie szkoły, jedna, która mówi że prolaktyna na początku ciąży może powodować wręcz poronienia, i druga, która głosi że nie szkodzi ona w zagnieżdżaniu.
    Wiem że Ana bierze chyba lek na prolaktynę w 1 trymestrze, a ja jak pytałam lekarza co w przypadku dwóch kreseczek, to kazał mi odstawić Dostinex.

@Nitko ja tam trzymam kciuki żeby testy jednak ściemniały! Wierzę że beta dopiero startuje.. choć te kreski kurde wydają mi się jakieś szarawe, jakby fabryczne...

@Brilko, mogę sobie tylko wyobrazić co przeżywaliście w trakcie nowotworu męża... cieszę się że jest on teraz Twoim oparciem i możecie się starać o dziecko naturalnie🥰 myślę że każdy człowiek przeżywa te same sytuację inaczej, i nie uda nam się stwierdzić zero-jedynkowo czy nasze przeżycia są podobne do tych które przechodzą pacjenci onkologiczne, czy jednak nie. Wiem jednak, że czasem jedna kreska na tescie powodowała u mnie emocje, jakby mój świat się kończył. Nie interesowało mnie wtedy że Wow, nie mam strasznej choroby więc w sumie nie powinnam aż tak reagować... to była moja emocja na tamtą chwilę, bezdenna rozpacz i poczucie niesprawiedliwości, i tyle... może ktoś uznałby że przesadzone ale co zrobić... :/ jesteśmy rożni...

@Loraa , pewnie zabolał cię tekst mamy, że powinniście się postarać wcześniej o bobasa... ehhh starsze pokolenie czasem nie rozumie że młodzi chcą mieć dziecko, nie kiedy ktoś oczekuje, ale kiedy czują się gotowi i dojrzali do rodzicielstwa... mam nadzieję że mama się ogarnie i za jakiś czas utuli Cię do piersi.... dobrze że zrzuciłaś z siebie ciężar tego 'sekretu"... a na reakcje innych nie masz wpływu. Pamiętaj jednak, że masz wpływ jak odbierasz to, jak zareagują inni ludzie. Nie win się, nie bierz sobie tych słów do serca. Po prostu przejdź z nimi do normalności ❤️

Uff kobietki ja dziś od 15.30 akcja balkon- posadziłam prawie 20 roślinek w donice 🤣 co rok to samo, najpierw kupuje a potem przeklinam ze trzeba codziennie podlewać 😆 niezły to był trening, zmęczyłam się strasznie
    Potem wysprzątałam jeszcze chatę, zmieniłam pościel, zdezynfekowalam główne powierzchnie, tym samym zakończyłam misję odrobaczanie 😍😍😍 yea!
    Jak się zbadam za 3 msce I dalej będą te robaki we mnie to chyba oszaleje, zatem trzymajcie kciuki 😆
    Teraz juz tylko chillowanko przy Czarnym Lustrze i czytanie forum :))

Vergeet, kałamarnica 11, Julia24, Loraa, Kaliope lubią tę wiadomość

♀️&♂️ '95: 18 cykl od początku starań -zawieszony
    📌kariotypy OK
    👱‍♀️: LUF, zaburzenia owulacji, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, endometrioza i adenomioza, AMH 10.24- 1,28
    ✅MUCH, HSG- udrożniono lewy jajowód
    ✅ brak p.cial przeciwplemnikowych
    ❌️6 cykli stymulowanych, 3 potwierdzone owulacje
    ❌️Polip w macicy
    ‼️ wykryto pasożyta, przeleczone, badania do powtórzenia

🧑: morfo 4%; ruch a+b- 40%, 30 mln plemników w nasieniu, SDF-15%, upłynnienie 25min ⚠️
    ✅USG ok, brak żpn

🔜
    Przerwa w staraniach
    5.05- Histeroskopia
    05.2025- biopsja endometrium
    06/07. 2025?- Drożność z lipiodolem -
    Czerwiec- powrót do starań?
    ⏰️ 09/10.2025 - klinika
  • Vergeet Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinKA zgadzam się z Tobą, tym bardziej że już raz się nacięłam na insta-lekarkę więc wiem o czym mówię, tutaj czuję że naprawdę mogę dużo wyciągnąć i że będę w dobrych rękach. Już po pierwszej wizycie miałam dobre odczucia, a u poprzedniej nie wystarczyły 4 wizyty, na żadnej nie czułam się "zaopoekowana".
    Co do odrobaczania to masz kobieto siłę i motywację, to brzmi jak kupa roboty i wyrzeczeń, a Ty dałaś radę! Gratuluję!

PaulinKA, kałamarnica 11 lubią tę wiadomość

🙎🏼‍♀️28🙎🏼‍♂️28
    👰🏼🤵🏼2023

Starania o 1 bobasa 🍼 od 08/23
    3 stymulacje letrozolem w 2024r.

22.01.25 ⏸️ -💔 ciąża biochemiczna
    4.03.25 ⏸️ - 💔 (11tc poronienie samoistne)

Badania💉
    👩🏼‍🦱AMH 2.78, TSH:LH✅ naturalne owulacje ✅
    Letrox 50
    🧔🏽‍♂️ ilość 418mln, 4% prawidłowe (kiepska budowa i ruch), TenFertilON

📆 oczekuje na 🩸po poronieniu.
    📆 diagnostyka genetyczna i immunologiczna
  • kałamarnica 11 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinko kochana, Ty jesteś moją bratnią duszą z tym ogrodnictwem :D ja właśnie kupiłam od gościa na OLXie dwa dwumetrowe oleandry na balkon. Przyjechaliśmy je właśnie odebrać i oczywiście dwa nie weszły do auta naraz, więc wozimy na raty 🤦‍♀️ ale na szczęście niedaleko.

Co do dr Strusia - ja na to patrzę trochę tak, że jednak to jest jego praca. Przecież te materiały na media społecznościowe musi przygotować poświęcając swój czas. Wobec tego - ciężko oczekiwać żeby to robił charytatywnie. Poza tym widać, że gość jest totalnie ginekologicznym freakiem i że ta praca to jego pasja. Tym bardziej, że jeszcze Vergeet to potwierdza po swojej wizycie. 🥰 ja tam do tego nic nie mam.

PaulinKA, Vergeet lubią tę wiadomość

👱‍♀️'91: PCOS, cykle bezowulacyjne, niedoczynność tarczycy, pokrzywka nawrotowa
    • AMH 5.04 ng/mL (01.25r.)✅
    • prog 7dpo 17.53 ng/mL ✅
    • Euthyrox, Pregna start, Inozytol, Omega 3-6, Koenzym Q10, cynk, olej z wiesiołka, NAC

• HSG (01.25r.) - niedrożność kanału szyjki - udrożniony ✅ jajowody drożne ✅
    • ANA 1:100 ❌
    • MTHFR heterozygota
    • KIR Bx: 3/5 KIRów implantacyjnych✅
    • crossmatch 37.8% ❌

👨'87
    - liczba 🪱 w ejakulacie: 490mln ✅
    - koncentracja 40mln/ml✅
    - ruch postępowy 62% ✅
    - liczba bezwzględna plemników prawidłowych: 6.09mln ✅
    • Profertil Man
    • HLAC 06, 15 - C2 ✅

🐱 '18 Kitku

• starania od: 08.2023r.
    • monitorowane od: 02.2024r. - brak owulacji

15 cs o pierwsze 👶

Lametta 3x owulacja ✅ ciąża ❌

PLAN:
    - 05-06.25r. - stymulacje Lamettą 💊
    - 27.05 pierwsza wizyta w klinice 👨‍⚕
    - 29.05 rekonsultacja u dr Jarosz 👩‍⚕
    - 07.25r. - IUI?

✨I know it's worth it. ✨
  • kałamarnica 11 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie Nitka - jesteś zagadką.
    Przecież beta jest najpierw we krwi, później jest filtracja w kłębuszkach nerkowych a dopiero potem beta jest w moczu. W drugą stronę to nie działa. A jednak te cienie na testach są, i to na różnych testach, różnych marek.

A ja pamiętam, że już kiedyś tak u Ciebie było? Ta sama sytuacja. Ciekawe bardzo.

Mam jednak nadzieję, że ta zagadka rozwiąże się w najlepszy możliwy sposób, który będziesz tulić w ramionach za 9 m-cy. 🥰😘

Vergeet lubi tę wiadomość

👱‍♀️'91: PCOS, cykle bezowulacyjne, niedoczynność tarczycy, pokrzywka nawrotowa
    • AMH 5.04 ng/mL (01.25r.)✅
    • prog 7dpo 17.53 ng/mL ✅
    • Euthyrox, Pregna start, Inozytol, Omega 3-6, Koenzym Q10, cynk, olej z wiesiołka, NAC

• HSG (01.25r.) - niedrożność kanału szyjki - udrożniony ✅ jajowody drożne ✅
    • ANA 1:100 ❌
    • MTHFR heterozygota
    • KIR Bx: 3/5 KIRów implantacyjnych✅
    • crossmatch 37.8% ❌

👨'87
    - liczba 🪱 w ejakulacie: 490mln ✅
    - koncentracja 40mln/ml✅
    - ruch postępowy 62% ✅
    - liczba bezwzględna plemników prawidłowych: 6.09mln ✅
    • Profertil Man
    • HLAC 06, 15 - C2 ✅

🐱 '18 Kitku

• starania od: 08.2023r.
    • monitorowane od: 02.2024r. - brak owulacji

15 cs o pierwsze 👶

Lametta 3x owulacja ✅ ciąża ❌

PLAN:
    - 05-06.25r. - stymulacje Lamettą 💊
    - 27.05 pierwsza wizyta w klinice 👨‍⚕
    - 29.05 rekonsultacja u dr Jarosz 👩‍⚕
    - 07.25r. - IUI?

✨I know it's worth it. ✨
  • Wojsia Debiutantka

Wysłany: 28 kwietnia, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Wam nie będę dłużej truć moimi mądrościami, najważniejsze zeby ufać lekarzowi i dobrze sie czuc pod jego opieką, wtedy duzo latwiej o szczerą rozmowę i przyjmowanie zaleceń bez dyskusji ;) moje negatywne nastawienie pewnie wynika z dużego zmęczenia insta-lekarzamii innymi specjalistami, ktorzy w 90% swoj autorytet budują na zasadzie kontry „ja madry w przeciwieństwie do reszty co sie nie zna, prawde objawiona Wam przekaze” :P a ze względu na miejsce w zyciu, w którym sie znalazlam czesto na takie konta trafiam. Dodam tylko, na swoja obrone, ze temat menopauzy czy infekcji dróg rodnych tez nie jest super hot, a jednak te tresci nie sa ekskluzywne. Sorki za moj cynizm, po prostu trudno mi uwierzyć w dobre serce za 15 zl, ale prawda, nie wiemy jak to wyglada w przypadku regularnych pacjentek. Zaczelam ze nie bede truc, a koncze z 5 zdaniami za dużo, jeszcze raz powodzenia, obiecuje wiecej sie nie wtrącać:)

Edit oczywiscie kazdy robi ze swoim kontem na social co che, ma prawo do platych tresci itp, po prostu lubie jak takie rzeczy sa przedstawione jasno, a nie krecenie ze troska, ale nie wszystkich interesuje itp. A na zakończenie moje oburzenie bylo wywolane tym, ze myslalam ze Vergeet jest stala pacjetka, a dodatkowo oplaca jakies tresci, co okazalo sie moim blednym zalozeniem. Reszta to ogólne pretensje boomerki na dzisiejszy swiat ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia, 20:16

PaulinKA lubi tę wiadomość

‹‹ 183 184 185 186 187
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ