Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Nierówna faza lutealna!
Odpowiedz

Nierówna faza lutealna!

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Nishi Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2014, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy ktoras z Was ma nierowne fazy lutealne? Moje, w przeciagu prawie roku, wahaly sie miedzy 12 a 20 dni. Czy to normalne? Czytam wszystko co sie napatoczy i wszedzie piszą, że faza lutealna powinna miec stala długość. Moje cykle sa około 30 dniowe +/- 2 dni, ostatnie 2 monitoringi wykazaly wczesna owulacje okolo 10dc, a miesiaczka i tak przychodzi jak powinna, czyli w okolicach 30dc.
    Jakie moga byc powody takich wahan w długości fazy lutealnej?

Zielono mi:-))))) lubi tę wiadomość

20121213640117.png
    07953602cc36db5aaaab36f9b2feeed9.png

• zielarka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2014, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak szczerze, to cos jest nie tak, nie ma możliwości by faza lutealna trwała 20-30 dni i nie była to ciąża. To podważa wszelkie zasady, we wszelkich książkach odnośnie metod naturalnych. Rotzer mówi, ze norma co do długości fl to 11-16 dni, powyżej 18 to gwarantowana ciąża, nawet bez testów.
    I tu zachodzi pytanie skąd u ciebie takie wyniki? Podejrzewam, że źle wyznaczasz fl lub mają miejsce jakieś zaburzenia hormonalne. Radziłabym zgłosić się do gina, może zrobi monitoring cyklu i będziesz mogła zobaczyć czy owu na usg wgrywa się ze skokiem i obserwacjami na wykresie.

aga.just lubi tę wiadomość

FITop1.png
  • Nishi Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2014, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielarka, mam robiony monitoring. Ten cykl, to moj 3 cykl z monitoringiem.
    Faza lutealna nie trwa 30 dni, napisalam, ze cykle mam okolo 30 dniowe. Najdluzsza faza lutealna trwala dni 20 i to bylo po CLO i owulacji potwierdzonej monitoringiem. Martwie sie nie tyle tym, że fazy lutealne sa dlugie, tylko tym, ze nie sa rowne. Tak jak pisalam, na przestrzeni roku wahaly sie miedzy 12 a 20 dniami, a chyba nie powinno byc az takiego rozstrzalu. Jeden dzień roznicy to jeszcze ok, ale 8 jak w moim przypadku?

20121213640117.png

• Marronek Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No zdecydowanie nie powinno być aż takiego rozstrzału. A co na to ginekolog?

Myu-chan lubi tę wiadomość

Hashimoto, endometrioza; problemy z drożnością jajowodów; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).

Naturalny cud w czerwcu 2020 roku :) Spodzewamy się synka :)
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana jeśli masz potwierdzone przez gina, że twoja faza od owulacji do miesiączki trwa 20 dni to proszę napisz do instytutu Rotzera i opisz swój przypadek podając wyniki badań, bo jesteś jakimś ewenementem i stawiasz na głowie tysiące wyników badań nad naturalnym metodami. Serio mówię!

Bo wg mojej wiedzy, a obserwuję się od 8 lat i wiele czytałam, byłam tez na kursie npr, wynika, ze w takim razie albo za każdym razem jesteś w ciąży albo owu jest źle wyznaczana.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2014, 15:45

vanessa, aga.just, m_d_f lubią tę wiadomość

FITop1.png
  • Unlike Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nishi wrote:
    Zielarka, mam robiony monitoring. Ten cykl, to moj 3 cykl z monitoringiem.
    Faza lutealna nie trwa 30 dni, napisalam, ze cykle mam okolo 30 dniowe. Najdluzsza faza lutealna trwala dni 20 i to bylo po CLO i owulacji potwierdzonej monitoringiem. Martwie sie nie tyle tym, że fazy lutealne sa dlugie, tylko tym, ze nie sa rowne. Tak jak pisalam, na przestrzeni roku wahaly sie miedzy 12 a 20 dniami, a chyba nie powinno byc az takiego rozstrzalu. Jeden dzień roznicy to jeszcze ok, ale 8 jak w moim przypadku?

Widzę tu dwie opcje:

- gin. jest niekompetentny, co zdarza się niestety bardzo często
    - gin. sam nie jest pewny własnych diagnoz

KAŻDY ginekolog gdyby podejrzewał takie odstępstwa od normy, dawno przerobiłby wszystkie możliwe badani i non stop monitorował i dochodził sytuacji. Ani 20 dni nie jest absolutnie normalne, ani zmiany długości. I te zmiany długości jak dla mnie przemawiają, za niekompetencją lekarza, który źle wyznacza owu.

vanessa lubi tę wiadomość

48f411ed51.png
  • Zielono mi:-))))) Ekspertka

Wysłany: 5 lutego 2014, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nishi wrote:
    Dziewczyny, czy ktoras z Was ma nierowne fazy lutealne? Moje, w przeciagu prawie roku, wahaly sie miedzy 12 a 20 dni. Czy to normalne? Czytam wszystko co sie napatoczy i wszedzie piszą, że faza lutealna powinna miec stala długość. Moje cykle sa około 30 dniowe +/- 2 dni, ostatnie 2 monitoringi wykazaly wczesna owulacje okolo 10dc, a miesiaczka i tak przychodzi jak powinna, czyli w okolicach 30dc.
    Jakie moga byc powody takich wahan w długości fazy lutealnej?

Nishi...Ja mam taki sam problem z fazami lut. od dwóch cykli. Wcześniej moje cykle były 28-32 dniowe,a teraz drugi taki długi i z długimi fazami lut. Po weekendzie jeżeli nie dostanę @ i test będzie negatywny wybieram się do ginekologa z tym problemem to poinformuję Cię co powie mi mój lekarz.

so22pqr.png
  • Nishi Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2014, 05:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, jeszcze raz napiszę, bo chyba źle zrozumialyscie. Moje fazy lutealne nie trwają ciagle 20 dni, tylko wahają się miedzy 11 a 20 dniami. Wczesniej owulacje wyznaczalam tylko na podstawie temperatury i obserwacji śluzu. Dopiero w listopadowo-grudniowym cyklu miałam robiony pierwszy monitoring. Kompetencji lekarza, przynajmniej obecnego, nie moge podważyć, bo sa wysokie.
    Prowadze obserwacje cykli od marca zeszlego roku i fazy lutealne wygladaja tak:
    #marzec-kwiecien 17 dni
    #kwiecień-maj 13 dni
    #maj-czerwiec 11 dni
    #czerwiec-lipiec 15 dni
    #lipiec-sierpien 19 dni
    #sierpien-wrzesień 14 dni
    #wrzesień-październik bezowulacyjny
    #październik-listopad 14 dni
    #listopad-grudzień 20 dni
    #grudzień-styczeń 18 dni

Obecnej ginekolog jeszcze nie mówiłam o tym, ale mam zamiar z nia o tym porozmawiać.

20121213640117.png

• Nishi Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2014, 05:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielono mi:-))))) wrote:
    Nishi...Ja mam taki sam problem z fazami lut. od dwóch cykli. Wcześniej moje cykle były 28-32 dniowe,a teraz drugi taki długi i z długimi fazami lut. Po weekendzie jeżeli nie dostanę @ i test będzie negatywny wybieram się do ginekologa z tym problemem to poinformuję Cię co powie mi mój lekarz.

Poinformuj mnie koniecznie!

20121213640117.png

• Marronek Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nishi wrote:
    Obecnej ginekolog jeszcze nie mówiłam o tym, ale mam zamiar z nia o tym porozmawiać.

I czemu jeszcze nie mówiłaś? My Ci przez internet nie poradzimy, za to ona na pewno może Cię skierować na dodatkowe badania, czy zalecić jakieś leczenie.
    Powinnaś już dawno jej o tym powiedzieć, przecież 18 dniowa faza lutealna oznacza ciążę. Więc albo masz źle owulke wyznaczaną, albo miałaś kilka samoistnych poronień...

Myu-chan, Unlike, iwcia77 lubią tę wiadomość

6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).

• Nishi Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2014, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marronek wrote:
    I czemu jeszcze nie mówiłaś? My Ci przez internet nie poradzimy, za to ona na pewno może Cię skierować na dodatkowe badania, czy zalecić jakieś leczenie.
    Powinnaś już dawno jej o tym powiedzieć, przecież 18 dniowa faza lutealna oznacza ciążę. Więc albo masz źle owulke wyznaczaną, albo miałaś kilka samoistnych poronień...
    Wiem, ze mi nie pomozecie i nie prosilam, stricte,o pomoc. Wiem, ze to nie jest normalne miec takie roznice w dlugosciach fl i zapytalam czy któraś z Was tez miala podobna sytuacje.
    Zapytam sie przy nastepnej wizycie. Ta lekarka zajmuje sie mną dopiero 4 cykl. Widziala moje wykresy, ale wczesniej nie mialam monitoringu, wiec nie mam pewnosci kiedy dokladnie byla owulacja. Mialam robione wszystkie testy hormonalne, mam stymulowana owulacje i biore duphaston po potwierdzeniu owulacji. Jesli w tym cyklu znowu sie nie uda mam miec sprawdzana droznosc jajowodow.
    Co do samoistnych poronien, to moglo nastapic jedno. Wlasnie w tym cyklu z 20 dniowa fl test wyszedl pozytywny w 15 i 16 dpo, ale w 18 byl juz negatywny. Wczesniej, kiedy fl przekraczala mi 16 dzien i robilam test, wyniki zawsze byly negatywne.

20121213640117.png

• Marronek Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak czy siak wizyta u gina jest zalecana. Bo takie cykle zdecydowanie normalnie nie są.

Mam nadzieję, że Ci gin powie o co chodzi i pomoże to wszystko uregulować :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2014, 09:51

• Neyla Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2014, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mnie zaintrygował ten wątek, że aż sięgnęłam po moje papierowe wykresy (jeszcze zanim ovufriend znalazłam to prowadziłam "papierzaki"). I ja też mam "dziwną" fazę lutealną. Ale może od początku...Prowadzę kalendarzyk od stycznia 2013, więc pole do obserwacji jest i zauważyłam, że jak miałam cykle bez starań o ciąże (bo leki itd.) to lutealna była 16 dni (w każdym przypadku). A jak cykl był suto zakrapiany miłosnymi igraszkami cykl był dłuższy (ponad 40 dni) i lutealna automatycznie się wydłużała. Raz nawet była 26dni (wtedy na pewno nie byłam w ciąży, bo robiłam beta hcg i lekarz też ciążę wykluczył). Od tamtego cyklu (koniec września) moje cykle się bardzo wydłużyły (ponad 40 dni trwają). A jak chodzę do lekarzy z tymi moimi złotymi myślami, to nic sobie z tego nie robią...ot opieka zdrowotna. Bo na USG wszystko wygląda cacy.

62b3591443.png
    8p3oyx8df4ipmqn6.png
  • weronika86 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2014, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nishi mnie tez zaintrygowal ten watek i jak sie zapytasz swojego gina jaka moze byc przyczyna to daj znac dobrze...ja mam czeste cykle bezowulacyjne...najkrotsza fl u mnie to 12 dni, najdluzsza 16 dni...zazwyczaj jest albo 12 albo 14 albo 16...najczesciej 12 i 14...tak co dwa dni hahah i tez nie wiem dlaczego gdzie czytalam ze fl powinna byc stala u danej kobiety.

5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • sponge Znajoma

Wysłany: 14 lutego 2014, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faza lutealna może trwać więcej niż 20 dni i kobieta wcale nie musi być w ciąży, ale nie jest to normalne i przeważnie odpowiada za to przetrwałe ciałko zółte. Przetrwałe ciałko żółte produkuje progesteron i okres nie występuje a ciąży nie ma.

• agattee Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2014, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam nierowna faze lutealna. W poprzednim cyklu 12dni a w obecnym (dzis) juz 14. Testy negatywne a @ dalej nie ma...

wff22n0ab6iac00e.png
  • Unlike Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2014, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiem Wam, że mój gin mnie zdziwił jak się go o to spytałam ostatnio. Powiedział, że powszechnie przyjmuje się, że faza lutealna powinna być stała, ale praktyka po latach wykazuje, że tak naprawdę u 90% kobiet ta faza się waha do 1-2 dni, nawet co cykl. I dopóki mieści się w normie 12-16 to nie ma z tym problemu.

48f411ed51.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2014, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stara szkoła mówiła, że fl jest stała, teraz wiadomo, że mogą by wahania 1-2 dni i to też jest norma.

FITop1.png
  • Bikini31 Ekspertka

Wysłany: 24 marca 2014, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawy wątek...
    u mnie też występują bardzo różne fl. Kalendarzyk prowadzę od 2012 roku i śmiało mogę stwierdzić, że raz mam fl trwającą 12 dni, raz 18 a raz 20 dni. Powiem szczerze, że nigdy mój gin nie zwrócił na to uwagi.
    Obecnie jestem w 15 dpo i ciązy brak, okresu brak i zobaczymy co jutrzejszy dzień pokaże...
    kiedyś fl były równe na ogól trwające 13 dni,
    ale odkąd poroniłam to wyglądają dziwnie, bo w następnych cyklach były takie;
    20 dpo
    27 dpo
    19 dp
    13 dpo
    i obecny 15 dpo i trwa dalej...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2014, 12:26

05.2013 rok pierwsze poronienie :(
    10.2015 HSG, jajniki drożne
    02.2016 rok ciąża biochemiczna
    I IUI 28.09.2016 :(
    II IUI 31.10.2016 :(
    starania od 2012 roku, PCOS, Hashimoto
    dalej czekamy...
  • fermonka Debiutantka

Wysłany: 8 lipca 2014, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na razie mam przeszłam z OVU dwa cykle i co się okazuje
    1 cykl 14 dni
    2 cykl 11 dni i co teraz ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Patrycja
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ