Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Niski progesteron mimo duphastonu?
Odpowiedz

Niski progesteron mimo duphastonu?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • awoz Debiutantka

Wysłany: 16 stycznia 2023, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, może wy mi wytłumaczycie… kończę 4 miesiąc przyjmowania duphastonu (brak cyklu po anty, duphaston 16-25dc) lekarz zalecił kontrolę progesteronu 20-22dc. Dziś zrobiłam (22dc) wynik 0,15… masakra :/

Czy po kilku miesiącach regulowania cyklu nie powinno być lepiej? Czy duphaston nie miał stymulować naturalnego progesteronu do działania?

Jestem załamana i nic już nie rozumiem :(

• Karola :) Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2023, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    awoz wrote:
    Dziewczyny, może wy mi wytłumaczycie… kończę 4 miesiąc przyjmowania duphastonu (brak cyklu po anty, duphaston 16-25dc) lekarz zalecił kontrolę progesteronu 20-22dc. Dziś zrobiłam (22dc) wynik 0,15… masakra :/

Czy po kilku miesiącach regulowania cyklu nie powinno być lepiej? Czy duphaston nie miał stymulować naturalnego progesteronu do działania?

Jestem załamana i nic już nie rozumiem :(
    Wyglada mi na to że zaczynasz brać duphaston kiedy jeszcze do owulacji nie doszło i automatycznie ją blokujesz tabletkami.
    Duphaston powinno się brać po owulacji, nigdy przed 😉
    Miałaś monitoring? Występują owulacje? Tutaj ewidentnie wskazuje że owulacji nie miałaś w tym cyklu.

age.png

10.2020r - początek starań o rodzeństwo 🤞

02.08.16 r 💓Wiktoria👧🏼👨‍👩‍👦
    10.06.17 r 💏👰🏼‍♂️👨‍💼

09.11.22 r --- ⏸️
    10.11.22 r --- beta 343,40
    28.11.22 r --- mamy serduszko 🩷
    04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
    01.03.23 r --- II prenatalne, 330g dziewczynki 🩷
    26.04.23 r --- ✅️ 1 100g dziewczynki
    12.05.23 r --- ✅️ III prenatalne, 1 600g Oliwii 🩷
    24.05.23 r --- ✅️ 1 900 g niuńki 🩷
    14.06.23 r --- ✅️ 2 400 g 🩷
    05.07.23 r --- ✅️ niecałe 3 000 g 🩷
    19.07.23 r --- ostatnia wizyta ✊️ - nie dotrwaliśmy

09.07.23 r --- Oliwia, 50 cm, 3120 g 🫶🩷 SN (z OM 39+0, z USG 38+3)
  • awoz Debiutantka

Wysłany: 16 stycznia 2023, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mierzę temperaturę trzeci cykl i w żadnym nie było owulacji (patrząc po stałej temperaturze), wiec możliwe ze w tym również nie…

Dostałam duphaston 16-25dc bez monitoringu :( czytałam na forum ze nie powinno się tak brać bez kontroli, będę o to pytać lekarza na następnej wizycie

Dziękuję za odp :)

Karola :) lubi tę wiadomość

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2023, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plus, duphaston nie wychodzi we krwi.

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • awoz Debiutantka

Wysłany: 16 stycznia 2023, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem wiem ze nie wychodzi ;) tylko z tego co zrozumiałam syntetyczny zamiennik progesteronu (duphaston) ma nakręcić cykl, co spowoduje owulację i w następstwie wzrost progesteronu. Wg lekarza progesteron powinien być ok 15, a jest 100x niższy :(

Czyli możliwe ze przepisany lek nie zadziałał tak jak trzeba?

• Karola :) Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2023, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    awoz wrote:
    Wiem wiem ze nie wychodzi ;) tylko z tego co zrozumiałam syntetyczny zamiennik progesteronu (duphaston) ma nakręcić cykl, co spowoduje owulację i w następstwie wzrost progesteronu. Wg lekarza progesteron powinien być ok 15, a jest 100x niższy :(

Czyli możliwe ze przepisany lek nie zadziałał tak jak trzeba?
    Progesteron wzrasta po owulacji, u Ciebie jej ewidentnie nie było. Duphaston ma wspomóc proga i ciałko żółte po owulacji, on jej nie wywoła, wręcz ją zablokuje jak weźmiesz przed. Absolutnie nie można stwierdzić że duphaston nie zadziałał, poprostu źle go przyjmujesz.
    Spróbuj sobie jeden cykl poobserwować czy jest owulacja np testami owu, i jakos 2 dni po niej zabrać dupka i brać go 10 dni, w między czasie 7-8 dpo zrób progesteron dla potwierdzenia owu.
    To bzdura że owulacja ma być 14 dnia, twoj lekarz książkowo kazał Ci brać dupka od 16dc. Owulacje równie dobrze możesz mieć w 20 dc. Ale biorąc dupka w 16 blokujesz ją.
    Miałam kiedyś takiego gina i zmieniłam go szybko, marnuje Twój czas jeśli starasz się o dzidziusia.

Księgowa lubi tę wiadomość

age.png

10.2020r - początek starań o rodzeństwo 🤞

02.08.16 r 💓Wiktoria👧🏼👨‍👩‍👦
    10.06.17 r 💏👰🏼‍♂️👨‍💼

09.11.22 r --- ⏸️
    10.11.22 r --- beta 343,40
    28.11.22 r --- mamy serduszko 🩷
    04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
    01.03.23 r --- II prenatalne, 330g dziewczynki 🩷
    26.04.23 r --- ✅️ 1 100g dziewczynki
    12.05.23 r --- ✅️ III prenatalne, 1 600g Oliwii 🩷
    24.05.23 r --- ✅️ 1 900 g niuńki 🩷
    14.06.23 r --- ✅️ 2 400 g 🩷
    05.07.23 r --- ✅️ niecałe 3 000 g 🩷
    19.07.23 r --- ostatnia wizyta ✊️ - nie dotrwaliśmy

09.07.23 r --- Oliwia, 50 cm, 3120 g 🫶🩷 SN (z OM 39+0, z USG 38+3)
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2023, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola :) wrote:
    Progesteron wzrasta po owulacji, u Ciebie jej ewidentnie nie było. Duphaston ma wspomóc proga i ciałko żółte po owulacji, on jej nie wywoła, wręcz ją zablokuje jak weźmiesz przed. Absolutnie nie można stwierdzić że duphaston nie zadziałał, poprostu źle go przyjmujesz.
    Spróbuj sobie jeden cykl poobserwować czy jest owulacja np testami owu, i jakos 2 dni po niej zabrać dupka i brać go 10 dni, w między czasie 7-8 dpo zrób progesteron dla potwierdzenia owu.
    To bzdura że owulacja ma być 14 dnia, twoj lekarz książkowo kazał Ci brać dupka od 16dc. Owulacje równie dobrze możesz mieć w 20 dc. Ale biorąc dupka w 16 blokujesz ją.
    Miałam kiedyś takiego gina i zmieniłam go szybko, marnuje Twój czas jeśli starasz się o dzidziusia.

Potwierdzam!

Karola :) lubi tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ