🌫️ W listopadzie szare mgły😶🌫️🍂🍁, w lipcu dzidzię rodzisz Ty!👶🏼
-
WIADOMOŚĆ
-
PaulinKA wrote:@Sylaada, wiesz co, chyba moze byc różnie. Z tego co pamiętam Aksandra przeszła Diphereline dosc ciezko, @Kingusia1 chyba tez...?
Ja gdzieś czytalam ze gorzej jest po poprzednich niz po 1 dawce, ale ja wciąż jestem na 1 zatem ciezko mi powiedzieć.
Tez sie zastanawiam czy dobrze zniosę święta...
my mamy 600km 😃
Zawsze mozesz powiedzieć ze jestes na jakims antybiotyku czy cos i Ci nie służy...
Ale moze nie zakładaj najgorszego na zapas, moze nie bedzie wcale potrzeby tłumaczenia co ci dolega... 😘
PaulinKA chętnie przyjmę paczkę, okresu przyzywaczkę! Już niech się ten okres zacznie tak mnie boli kręgosłup w odcinku lędźwiowym. 🙏🙏
Co do diphereline to przyjęłam 5 zastrzyków to była tragedia ból stawów, ból głowy, nadgarstki i kolana mnie bolały, do tego zimno lub ciepło, nocne poty, wybudzanie się w nocy i strasznie wypadały mi włosy.
Na visanne to też jest na wyciszenie endometriozy to było lajtowo tylko wypadanie włosów, innych skutków ubocznych nie było. Brałam tylko jedno opakowanie to naprawdę odpoczęłam, jedna tabletka dziennie.Starania od 01/23
AP-K- 03/2024
09/23 -IUI -❌
01/24 - FET (AZ)-❌
09/24 - FET (AZ)- ❌
10/24 - FET (AZ) - ❌
03/25 - FET (AZ) - ❌
Ona: IO, endo, KIR Bx, amh - 0,52
cross match - 22,4%
allo mlr - 26,7%
Mikrobiom macicy - ✅
On: nasienie ✅ -
Vergeet, chętnie przekaże kod -20% do diagnostyki, bo ja raczej nie planuję z niego skorzystać 🙈 a ewentualnie na jakieś pojedyncze badania to szkoda go 🙂
Co do kwalifikacji to ja też czuje, że wyluzowałam. Wcześniej każde dni płodne to było podenerwowanie i nawet irytacja, jak nie udało się z nich skorzystać. A teraz luz blues 😁
clara, Sylaada, Piret, Vergeet, Kingus 1, Bajka92 lubią tę wiadomość
Starania od 2023r.
03.24r. 💔💔
♀ Hashimoto, trombofilia wrodzona (AMH 5,1ng/ml)
♂ Oligoteratozoospermia
IVF:
• 11.25r. → kwalifikacja
• 01.26r. → start stymulacji -
Cześć słoneczka ☀️
Kinguś co za uparciuch z tej Twojej 🐵 no kurde ileż można! Czekamy wciąż, oby już niedługo. 😖
Ja po podjęciu decyzji o IUI i IVF również jestem w o wiele lepszej kondycji psychicznej. Inna sprawa, że seksu u nas po prostu nie ma (bo ja się leczę i nie chcę tam teraz nic dopuszczać 😁). Nie chcę prowokować mojego organizmu do podbijania crossmatch no i boję się żeby się czymś nie nadkazić. Więc trochę sobie zafundowałam takie "wyciszenie". 😉
Clara wiem dokładnie co masz na myśli. My w okresie intensywnych starań naturalnych już mieliśmy tak dość tego seksu na zawołanie, dramat. Ale spoko, że teraz głowa Ci wyluzowała. 😉 To bardzo zdrowe.
Ależ dzisiaj u nas deszczowo. Nic mi się nie chce. Mój trener jest na Sri Lance a sama nie umiem kompletnie się zmotywować do ruchu. Prowadzę osiadły tryb życia w tym tygodniu 😁
Sylaada, clara, Piret, Vergeet, Kingus 1, Bajka92 lubią tę wiadomość
👱♀️34l.❤️👨38l.
🐱 6l.
starania od 08.23r.
PCOS, cykle bezowulacyjne, pokrzywka, KIR Bx, crossmatch 37.8% ❌ -> 31.9% ❌, AMH 5.04 ✅
• parametry nasienia: prawidłowe ✅
• HSG (01.25r.) - jajowody drożne ✅
• immunosupresja: Encorton, Hydroxychloroquine, Accofil - 3 x cykle ❌brak ciąży
10.25 histeroskopia: skąpe zapalenie endometrium, CD 138 <2/10 mm'2
PLAN:
- 10-11.25 leczenie 💊
- 12.25 IUI 🔜
- 2026 IVF 🔜
✨I (don't) know (if) it's worth it.✨ -
PaulinKA wrote:
@Lisiku, a jak ty sie masz? Kiedy idziesz do lekarza z tym tsh?
Ogolem ja nie rekomenduje takiego postępowania ale powiem ci ze jak mi wychodziło za wysokie tsh to do czasu wizyty sama sobie delikatnie podnosiłam dawke letroxu😆 zeby byc powiedzmy ten tydzien "do przodu" z ogarnianiem tarczycy. Potem juz wchodziłam na taka jak mówił lekarz. Powiedzmy albo co 2 dzień sobie dorzuciłam 50% wiecej, albo 2x w tygodniu dodatkowa tabletka, różnie. Bardzo często potem to samo zlecal mi lekarz 🤭
Konsultowałam wczoraj smsowo w doktorkiem i najpierw napisałam że tsh po euthyroxie 50 zeszło z 9,6 do 6,4 to zapytał o wynik ft4 no więc podałam i on jest prawidłowy więc powiedział żeby nie zmieniać dawki, ono powinno spaść i zbadać ponownie za 6 tyg.
Trochę się zdziwiłam ale skoro po przeanalizowaniu tych wyników nie rzucił na ślepo że trzeba zwiększać to ewidentnie wie coś więcej niż ja.
Jeszcze oczywiście przedstawię ten wynik za 1,5 tyg na wizycie z programu.
A ja się mam a tak se. Dzisiaj jakiś zjazd emocjonalny więc chyba to pms. I trochę podbrzusze czuję no i piersi bardzo. Chyba ciało już wie że się nie udało. No ale dużo dobrych rzeczy mnie czeka w najbliższym czasie więc będę miała coś na pocieszenie.
Myślę intensywnie nad tą naszą przyczyną niepowodzeń.
I takie mam typy aktualnie :
1. Zawsze miałam bardzo wysoki estradiol w wynikach i ostatnio też zaczęłam pić zioła Sroki (na śluz, który się nie pojawił większy) i moje owulacje się przesunęły z 13-15 dc na 11-13 dc. Może być tak że komórka jeszcze nie jest dojrzała a pęcherzyk już pęka? Ale z drugiej strony pęcherzyki pękają od lh.. Na razie to teoria nie czytałam nic jeszcze. W każdym razie w kolejnym cyklu próbuję bez ziół.
2. Nadkrzepliwość krwi - trombofilia. Nigdy nie miałam badań w tym kierunku bo nie miałam żadnych poronień ale kiedy przez 1 rok swojego życia byłam na AH to miałam bardzo bolesne i w sumie częste bóle kończyn. Do tego stopnia że tylko spanie z rękami i nogami na poduszkach mi dawało ulgę. Totalnie tego nie połączyłam z ah wtedy tylko sporo później. Ostatnio też mi się zdarzyło tak z nogą 2 razy więc wdrożyłam acard w 2 połowie cyklu. Ale to z tą trombofilią mi dopiero przyszło bardzo nie dawno do głowy. Także będę to konsultować na wizycie też.
3. Endometrioza - zmartwiły mnie te bóle ostre w tym cyklu ale jestem 2 miesiące po lipiodolu więc tutaj akurat teraz powinien być zmniejszony wpływ.
4. TSH- no jest na prawdę zbyt wysokie ale jak dotąd wszyscy lekarze nie bardzo zwracali na to uwagę no i wszystkie inne tarczycowe parametry są ok więc jest możliwe że ono rośnie od czegoś innego niż niedoczynności tarczycy.
5. Immunologia? Tu na razie bardzo mało wiem, będę prosić o skierowania.20 cs
👫27
- Histeroskopia --> stan zapalny --> antybiotyk przez 3 cykle ✅
- Leczenie u Naprotechnologa
- Kwalifikacja do Rządowego Programu ochrony zdrowia prokreacyjnego
- HSG ✅
Endometrioza mała, głęboka
ANA1 dodatnie ❌ (Sulfazalazyna)
AMH 3,7
TSH 0,916 --> 3,5 ❌---> 3,5 (nadal)----> 9,6 (po lipiodolu)❌
FT4 1,27
Prolaktyna 23 ❌ (Dostinex)--> 22,8(wiecej Dostinexu)---> 12,6 ✅
Żelazo 89,8 --> 68
Ferrytyna 21,73 --> 40 (Feroplex, teraz Bioradix)---> 103
19.09.25--> Lipiodol prywatnie
Grudzień? '25--> MRI oznaczenie ognisk endometriozy
On : Morfologia 10% -->6%, Prena Care dla mężczyzn, Olej z czarnuszki
kwas foliowy, Koenzym Q10(ubiqinon), wit. D, wit C, melatonina, NAC, magnez +B6,Dostinex, Cyklogest, Sulfazalazyna, olej z wiesiołka, cholina, encorton, euthyrox -
Lisik, a co się zmieniło, że Ci skoczyło TSH z 0,9 na 3,5? Przy 3,5 też brałaś Euthyrox na zbicie?
Ja zaczęłam starania z TSH 2,5, reszta w normie. I się wahałam w międzyczasie 0,2 do 5 przy różnych dawkach Euthyroxu, ciągle jest niestabilnie. Ale myślę, że po prostu jakieś suple i dodatkowe leki wchodzą w interakcje, więc teraz wszystko odsuwam kilka godzin po Euthyroxie w miarę możliwości. Duphaston ponoć zaburza wchłanianie lewotyroksyny, więc też staram się robić odstęp. No chyba że lekarz przepisuje 3x dziennie, to wtedy się nie da
No i Euthyrox godzinę przed jedzeniem, a nie pół, bo inaczej na mnie nie działa.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada, 18:45
♀️32 ♂️42
starania od 2023
cykli starań: 24
w klinice od: 03.2025
📌podejrzenie adenomiozy, nawracające polipy i mięśniaki, przyrośnięty prawy jajnik, oboje niedoczynność tarczycy
💊Euthyrox, Endoover Biotic, Pregna Start, resweratrol, kurkumina, piperyna, magnez, selen, witaminy E, D, K, omega 3, cholina, koenzym Q10, NAC, wiesiołek, niepokalanek; mąż: TenFertil ON, omega 3, EGCG, koenzym Q10, wit D, NAC, magnez
2022-2025: 4 x histeroskopia, brak zapalenia✅
2024-2025: oboje zęby ✅, MUCHA ✅, drożność ✅
2024-2025: 3 x podstawowe badanie nasienia ✅
2025 brak helicobacter ✅
19: 03.2025 monitoring
20: 04.2025 monitoring
00: 05.2025 histeroskopia
21: 06.2025 monitoring
00: 07.2025 IUI odwołane
22: 08.2025 IUI ❌
00: 09.2025 torbiel
23: 10.2025 starania naturalne
24: 11.2025 starania naturalne ⏳
🔜IVF -
Aszin, Lisiku dziękuję ❤️ oj czekam na tą gwiazdkę i wyczekuje też Twojego testowania ✨
Krysiu… przykro mi, bo dokładnie byłam w takiej samej sytuacji i domyślam się co czułaś…. 😢 czytając Twój wpisy powróciły do mnie wspomnienia, bardzo przykre wspomnienia. Kiedy wróciłam do pracy po miesięcznym l4 i byłam traktowana jak g***o. Tylko zaufana koleżanka wiedziała dlaczego wylądowałam w szpitalu. Reszta wymyśliła historyjkę że szukam nowej pracy, albo z dnia na dzień poszłam i nie wrócę bo jestem w ciąży. A jak wróciłam zmiażdżona psychicznie to czekała mnie nieprzyjemna rozmowa i reprymendy co do mojej pracy, bo musieli robić za mnie, really?! Serio wolałabym robić swoją pracę i nawet więcej cały miesiąc niż przeżyć to co mnie spotkało. Brak słów.
Czytając Wasze wpisy tylko widać jak w wielu miejscach pracy szybko zapominają jakim byłaś pracownikiem gdy coś się stanie,a za zwolnienie lekarskie trzeba swoje odpokutować.
Vergeet ja robiłam większość w diagnostyce. A te badania które wymieniłaś miałam zawarte w dwóch pakietach.
Jeden był chyba droższy ale za to czas oczekiwania na wynik krótszy.
A pakiet trombofilii miałam ten rozszerzony i w nim miałam też V Leiden. Mój hematolog chciał komplet badań, nic nie decydował dopóki nie dorobiłam białka c, s i antytrombiny.
A czym różni się protrombina od antytrombiny? Bo ja tej pierwszej nie mam chyba 🤔
Clara przytulam za biel, zauważyłam po wpisach na forum, że jak pary podejma decyzję o ivf czekają na procedurę to ta głowa odpoczywa, seks przestaje być zadaniowy, wraca ochota i bywało że chwilę przed procedurą pyk naturalna niespodzianka 😊😊😊 myślę, że ma to związek choć my stareczki nienawidzimy sformułowania „wyluzuj odblokuj głowę” to w tej sytuacji kiedy są plany i nastawienie inne- potrafi się udać ehh ❤️
Kałamarniczko podoba mi się osiadły tryby życia hahaha 😃😃😃 ja taki prowadzę od jesieni niestety… brak motywacji i może troszkę czasu 🙈
Paulinko mam nadzieję, że te nie fajne skutki uboczne szybko przeminą i nic bardziej nie będzie Ci doskwierać 🤗💪💪💪Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada, 18:53
clara, kałamarnica 11, Vergeet, Lisik lubią tę wiadomość
👩🏼 35 🧔🏻♂️ 37
cp 💔
2x cb 💔
💊 wit. B12, B6, C, wit. D3, kwas foliowy, P5P, magnez
✅ MUCHa, zespół antyfosfolipidowy, białko C i S, ANA1, ANA2 < 1:100; ASA, test CBA, immunofenotyp, homocysteina 7 📉 drożność
❌ Kir AA, mutacja MTHFR A1298C, antytrombina III;
Fragmentacja DNA 6% ✔️
❌ 06-09.25 r. walka z e.coli
11.25 r.
~ monitorowany cykl
Only good mood & thoughts 🍀 -
Piret, oj tak, choć ja przez takie historie, ilekroć wyluzowuję albo odpuszczam, bo mam już dość, to potem mam z tyłu głowy, że właśnie niektóre zachodzą wtedy, i koło się zamyka, bo mi nagle wzrasta nadzieja i już nie jestem wyluzowana aż do okresu, tylko się nakręcam, że to tym razem się uda. Tak jak teraz na przykład. 😏
Ja chyba jestem zbyt kontrolująca, nie było dnia, żebym zapomniała o staraniach. Zwłaszcza że mnie w drugiej połowie cyklu zawsze coś pobolewa.
Sylaada, Vergeet lubią tę wiadomość
♀️32 ♂️42
starania od 2023
cykli starań: 24
w klinice od: 03.2025
📌podejrzenie adenomiozy, nawracające polipy i mięśniaki, przyrośnięty prawy jajnik, oboje niedoczynność tarczycy
💊Euthyrox, Endoover Biotic, Pregna Start, resweratrol, kurkumina, piperyna, magnez, selen, witaminy E, D, K, omega 3, cholina, koenzym Q10, NAC, wiesiołek, niepokalanek; mąż: TenFertil ON, omega 3, EGCG, koenzym Q10, wit D, NAC, magnez
2022-2025: 4 x histeroskopia, brak zapalenia✅
2024-2025: oboje zęby ✅, MUCHA ✅, drożność ✅
2024-2025: 3 x podstawowe badanie nasienia ✅
2025 brak helicobacter ✅
19: 03.2025 monitoring
20: 04.2025 monitoring
00: 05.2025 histeroskopia
21: 06.2025 monitoring
00: 07.2025 IUI odwołane
22: 08.2025 IUI ❌
00: 09.2025 torbiel
23: 10.2025 starania naturalne
24: 11.2025 starania naturalne ⏳
🔜IVF -
Ja mam podobnie, już jestem w IVF. Ale jak zobaczyłam, że zdarzają się ciąże naturalne między procedurami to mnie to zaczyna znów nakręcać. I tak po cichu człowiek liczy, że taki cud wydarzy się też u niego 😞clara wrote:Piret, oj tak, choć ja przez takie historie, ilekroć wyluzowuję albo odpuszczam, bo mam już dość, to potem mam z tyłu głowy, że właśnie niektóre zachodzą wtedy, i koło się zamyka, bo mi nagle wzrasta nadzieja i już nie jestem wyluzowana aż do okresu, tylko się nakręcam, że to tym razem się uda. Tak jak teraz na przykład. 😏
Ja chyba jestem zbyt kontrolująca, nie było dnia, żebym zapomniała o staraniach. Zwłaszcza że mnie w drugiej połowie cyklu zawsze coś pobolewa.
clara, Sylaada, Vergeet lubią tę wiadomość
👱♀️❤️👨29&38
Starania o pierwsze 👶🩷🩵
👱♀️
❌Endometrioza 1 stopnia z adenomiozą, Hashimoto, BX - jeden KIR implantacyjny FSH 01.2025 (8,72) 03.2025 (15,70)
AMH (0,26)-->(0,14) ❌❌❌❌❌
Stan zapalany endometrium
✅MUCHa,ANA,ANA1,AMA,ASMA,Kariotyp
🧒
❌ Morfologia (2%)
✅ Kariotyp, Koncentracja
💉IVF
I procedura ❌
📆05.2025 - Bemfola 225, Menopur 100 -pobrano 4🥚komórki, 2 MII + biopsja endometrium, 0 ❄️
II procedura 🙏
📆01.08.2025
- Elonva 150, Gonal 150, Menopur 150
- ❄️ 4AA -> PGT-A ❄️ zdrowy mrozaczek
A ch*j z tym wszystkim! -
clara wrote:Piret, oj tak, choć ja przez takie historie, ilekroć wyluzowuję albo odpuszczam, bo mam już dość, to potem mam z tyłu głowy, że właśnie niektóre zachodzą wtedy, i koło się zamyka, bo mi nagle wzrasta nadzieja i już nie jestem wyluzowana aż do okresu, tylko się nakręcam, że to tym razem się uda. Tak jak teraz na przykład. 😏
@Clara mam tak samo. Bardzo duża potrzeba kontroli, ale pod tą potrzebą kryje się lęk (u mnie).
clara lubi tę wiadomość
♀️ 90' ♂️ 90'
Starania od 10.2023 Klinika od 09.2024
1 IUI 30.06.25 ❌ 2IUI 26.08.25 ❌
Kwalifikacja IVF 16.10 ✅
IVF, stymulacja start 10.11.25 💉Gonal, Mensinorm i Letrozole, Cetroide, Fostimon.
19.11.25 Punkcja 12 🫧 - 10🥚- 4 MII - 3 ❄️❄️❄️
Badania 09.25
B12 721,0
Kwas foliowy 10,6
Prolaktyna 21,70
D3 32,9
Ferrytyna 55,3/ Żelazo 144,0
Cukrzyca typu mody 2
USG Endometriozy 🗓️ 09.25 - diagnoza łagodny stan endometriozy
USG piersi 🆗 🗓️07.25
TSH 0,6 🗓️07.25 - ➡️ 0,3070 🗓️ 09.25
AMH 2,190 🗓️05.25 ➡️ 2,040 🗓️09.25 ➡️ 1,720 🗓️10.25
Drożność jajowodów 🆗 04.25
Cykle naturalne 26-33 dni
💊Suplementy:
Ovarin + Kwas foliowy 400, Endomesin, Endoover, Ubichinol,
💊 Leki:
Euthyrox N50
🎩 badania nasienia 🆗 -
@Dziewczyny podpytam o badanie Kariotypów 😘
Na Alab jest promocja i chcemy zrobić. Co sądzicie o robieniu tego badania w Alab? https://www.alab.pl/badanie/badanie-cytogenetyczne-kariotyp-klasyczny-limfocytow-krwi-obwodowej♀️ 90' ♂️ 90'
Starania od 10.2023 Klinika od 09.2024
1 IUI 30.06.25 ❌ 2IUI 26.08.25 ❌
Kwalifikacja IVF 16.10 ✅
IVF, stymulacja start 10.11.25 💉Gonal, Mensinorm i Letrozole, Cetroide, Fostimon.
19.11.25 Punkcja 12 🫧 - 10🥚- 4 MII - 3 ❄️❄️❄️
Badania 09.25
B12 721,0
Kwas foliowy 10,6
Prolaktyna 21,70
D3 32,9
Ferrytyna 55,3/ Żelazo 144,0
Cukrzyca typu mody 2
USG Endometriozy 🗓️ 09.25 - diagnoza łagodny stan endometriozy
USG piersi 🆗 🗓️07.25
TSH 0,6 🗓️07.25 - ➡️ 0,3070 🗓️ 09.25
AMH 2,190 🗓️05.25 ➡️ 2,040 🗓️09.25 ➡️ 1,720 🗓️10.25
Drożność jajowodów 🆗 04.25
Cykle naturalne 26-33 dni
💊Suplementy:
Ovarin + Kwas foliowy 400, Endomesin, Endoover, Ubichinol,
💊 Leki:
Euthyrox N50
🎩 badania nasienia 🆗 -
@Kingus skutki uboczne ktore opisujesz brzmią okropnie... tyle przeszłaś dla tego Okruszka... bardzo wierzę ze to Ci sie opłaci w postaci udanego transferu.. a jak to jest w ogole z KD? Dostajecie wszystkie komórki danej dawczyni i tyle zarodkow ile sie zaplodni to bedzie, czy jakas wybrana ilość? Czy maz oddaje nasienie w momencie jak ty włączasz proga czy jednak wcześniej i zarodki sa mrożone?
@Liora, koniecznie sprobuj brac metę do posiłku, jesli masz raz dziennie to wieczornego, mam nadzieje ze bedziw to u Ciebie Game changer😘
@Biochemiczka halo gdzie ta ankieta? <przebiera nozkami> 😄
@Aszin, @clara, @Sylaada, moja głowa tez ma sie lepiej bez konieczności kalkulować każdego seksu 😄
Ale zgadzam sie z @Loraa ze bedac w procesie IVF pojawia sie parcie na mitycznego naturalsa 😃 w sumie to dobrze ze jestem na tym diphereline to przynajmniej sie nie łudzę ze cos z tego bedzie...
@Piret, okropne to co opisujesz o pracy. Przecież to podpada pod mobbing albo dyskryminację! Choroby sie nie wybiera... a brakiem taktu jest rozkminianie co komu dolega.. eh. Czy ty dalej pracujesz w tym okropnym miejscu? Ps. Jak sie mieszka na nowym mieszkanku? Kartony juz ogarnięte?
@kalamarniczko, ojej ja widzialam alert powodziowy dla Sri Lanki! Mam nadzieje ze twoj trener bezpiecznie wroci do kraju i nie przemienisz sie w zawniętego w koc kartofelka lezakujacego na kanapie 😄😄
Ja wlasnie po treningu, wcinam kolację. Oj dobrze mi dzis weszlo 😃 troszke progresuje z ciężarem póki moge, no sportowym świrem nie zostanę ale miło sie tak zmęczyć 💪
@Lisik, no rozsądnie doktor podchodzi, ja bym pewnie liczyłaś w głowie ze w tym tempie do normalnego tsh dojdę za rok, aczkolwiek to bardzo mądre co on proponuje 😅
Co do Twoich rozkminek- mysle ze kazda z nich ma sens i jesli środki wam pozwalaja realizowałabym w międzyczasie badania krok po kroku. Tym bardziej ze obecność w programie pewnie wiele z nich Ci umożliwi! ☺️ na sluz zamiast ziol pomaga tez NAC, syropy na kaszel!, wiesiolek, to pewnie juz wiesz. A te ziolka i tak wymagały przerwy co jakis czas z tego co pamiętam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada, 20:53
clara, aszin, Lisik, kałamarnica 11, Sylaada lubią tę wiadomość
⏳️01.2024
🚺LUF, niedoczynność tarczycy, Hashi, endometrioza, adenomioza, NK, hipoglikemia reaktywna, IO, KIR
🚹: morfo 4%; ruch a+b- 40%, koncentracja 17mln/ml, , SDF-15%, IO, Hashi, niedoczynność tarczycy
IVF 🙏
💉10.2025: 7❄️
💊Diphereline...🤞⌛️
"Zes*am się, a nie dam się." -
My badaliśmy w Alab. To jest badanie genetyczne, więc nie ma ryzyka, że próbka będzie za długo przewożona itp.Sylaada wrote:@Dziewczyny podpytam o badanie Kariotypów 😘
Na Alab jest promocja i chcemy zrobić. Co sądzicie o robieniu tego badania w Alab? https://www.alab.pl/badanie/badanie-cytogenetyczne-kariotyp-klasyczny-limfocytow-krwi-obwodowej
Jednak w Alab często się zdarza, że źle pobiorą próbkę i nie informują, że coś jest nie tak. Dopiero jak wynik się nie pojawia i dzwonisz sama to otrzymujesz informacje, że trzeba podejść ponownie.
Ale w Alab chyba najkorzystniej wychodzi cenowo
Sylaada lubi tę wiadomość
👱♀️❤️👨29&38
Starania o pierwsze 👶🩷🩵
👱♀️
❌Endometrioza 1 stopnia z adenomiozą, Hashimoto, BX - jeden KIR implantacyjny FSH 01.2025 (8,72) 03.2025 (15,70)
🧒
❌ Morfologia (2%)
✅ Kariotyp, Koncentracja
💉IVF
I procedura ❌
📆05.2025 - Bemfola 225, Menopur 100 -pobrano 4🥚komórki, 2 MII + biopsja endometrium, 0 ❄️
II procedura 🙏
📆01.08.2025
My też robiliśmy kariotypy w Alabie i o ile to wyszło całkiem ok, tak inne genetyczne badania męża to totalna klapa. Za pierwszym razem nie dostał świadomej zgody na badanie i okazało się, że trzeba pobrać próbkę ponownie. Okej, przełknęliśmy to, mimo że pani początkowo poinformowała nas telefonicznie, że nie musimy przyjeżdżać, żeby to wypełnić, bo ona załatwi to zdalnie - po 2 tygodniach okazało się, że jednak nie. No ale dobra, pojechaliśmy pobrać jeszcze raz. Po 29 dniach roboczych jak wyniku nadal nie było, zadzwoniłam do nich i okazało się, że wyników jednak nie będzie, bo próbka została oznaczona błędem! Nikt nas nie poinformowal, mimo że czas oczekiwania minął. Oczywiście każdy umywał ręce, bo to wina kogoś innego. Mogą nam zaproponować kolejne bezpłatne pobranie 😅 Zrezygnowaliśmy już wtedy i zażądaliśmy zwrotu kosztów, ale straciliśmy łącznie dwa miesiące w oczekiwaniu na wyniki, które ostatecznie się nie pojawiły.Starania od 2023r.
03.24r. 💔💔
♀ Hashimoto, trombofilia wrodzona (AMH 5,1ng/ml)
♂ Oligoteratozoospermia
IVF:
• 11.25r. → kwalifikacja
• 01.26r. → start stymulacji -
Czekałam na ostatnie propozycje do końca wtorku 😅 ale jeżeli nie ma więcej chętnych to zapraszam do głosowania !
https://forms.gle/ZfumFNN1zxLh2apj8
Dajcie znać czy wszystko działa i nikogo nie pominęłam ☺️
clara, Vergeet, PaulinKA lubią tę wiadomość
34👩🏽35👨🏼
12/2022 42tc (cc) 🩵
02/2025 6tc 💔
08/2025 8tc 💔
Ona
❗️ cross-match 36,6%
⚠️trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero
✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność, zespół antyfosfolipidowy, cd56, cd138
✅ B12, D3, TSH, ft4, żelazo, ferrytyna, homocysteina, kwas foliowy
💊euthyrox 50/25, modulator homocysteiny, 400ug folian, sorbifer, wit C, wit D, probiotyki, jod, desloratadyna
On
✅ HLA-C1, kariotyp, anxa5
❔Morfologia nasienia, fDNA, HBA -
PaulinKA wrote:@Kingus skutki uboczne ktore opisujesz brzmią okropnie... tyle przeszłaś dla tego Okruszka... bardzo wierzę ze to Ci sie opłaci w postaci udanego transferu.. a jak to jest w ogole z KD? Dostajecie wszystkie komórki danej dawczyni i tyle zarodkow ile sie zaplodni to bedzie, czy jakas wybrana ilość? Czy maz oddaje nasienie w momencie jak ty włączasz proga czy jednak wcześniej i zarodki sa mrożone?
@Liora, koniecznie sprobuj brac metę do posiłku, jesli masz raz dziennie to wieczornego, mam nadzieje ze bedziw to u Ciebie Game changer😘
@Biochemiczka halo gdzie ta ankieta? <przebiera nozkami> 😄
@Aszin, @clara, @Sylaada, moja głowa tez ma sie lepiej bez konieczności kalkulować każdego seksu 😄
Ale zgadzam sie z @Loraa ze bedac w procesie IVF pojawia sie parcie na mitycznego naturalsa 😃 w sumie to dobrze ze jestem na tym diphereline to przynajmniej sie nie łudzę ze cos z tego bedzie...
@Piret, okropne to co opisujesz o pracy. Przecież to podpada pod mobbing albo dyskryminację! Choroby sie nie wybiera... a brakiem taktu jest rozkminianie co komu dolega.. eh. Czy ty dalej pracujesz w tym okropnym miejscu? Ps. Jak sie mieszka na nowym mieszkanku? Kartony juz ogarnięte?
@kalamarniczko, ojej ja widzialam alert powodziowy dla Sri Lanki! Mam nadzieje ze twoj trener bezpiecznie wroci do kraju i nie przemienisz sie w zawniętego w koc kartofelka lezakujacego na kanapie 😄😄
Ja wlasnie po treningu, wcinam kolację. Oj dobrze mi dzis weszlo 😃 troszke progresuje z ciężarem póki moge, no sportowym świrem nie zostanę ale miło sie tak zmęczyć 💪
@Lisik, no rozsądnie doktor podchodzi, ja bym pewnie liczyłaś w głowie ze w tym tempie do normalnego tsh dojdę za rok, aczkolwiek to bardzo mądre co on proponuje 😅
Co do Twoich rozkminek- mysle ze kazda z nich ma sens i jesli środki wam pozwalaja realizowałabym w międzyczasie badania krok po kroku. Tym bardziej ze obecność w programie pewnie wiele z nich Ci umożliwi! ☺️ na sluz zamiast ziol pomaga tez NAC, syropy na kaszel!, wiesiolek, to pewnie juz wiesz. A te ziolka i tak wymagały przerwy co jakis czas z tego co pamiętam.
Co do KD to dostajemy 6 komórek mrożonych, maz oddaje nasienie i tworzą zarodki, będziemy mieli tyle zarodkow ile da się zapłodnić, najwięcej 6. Marzę żeby było 2 lub 3.
Co do tego drugiego kiedy mąż oddaje nasienie to jeszcze nic nie wiem. Właśnie będę o to wszystko pytała panią doktor jak tylko uda się dotrzeć do kliniki.Starania od 01/23
AP-K- 03/2024
09/23 -IUI -❌
01/24 - FET (AZ)-❌
09/24 - FET (AZ)- ❌
10/24 - FET (AZ) - ❌
03/25 - FET (AZ) - ❌
Ona: IO, endo, KIR Bx, amh - 0,52
cross match - 22,4%
allo mlr - 26,7%
Mikrobiom macicy - ✅
On: nasienie ✅ -
Co do kariotypów to wydaje mi się że Alab ma baaardzo długi czas oczekiwania na wyniki (6-8 tyg)? Ja wszystkie badania robiłam w diagnostyce bo akurat mam pod domem i nie narzekam - no chyba że na cenę 😅34👩🏽35👨🏼
12/2022 42tc (cc) 🩵
02/2025 6tc 💔
08/2025 8tc 💔
Ona
❗️ cross-match 36,6%
⚠️trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero
✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność, zespół antyfosfolipidowy, cd56, cd138
✅ B12, D3, TSH, ft4, żelazo, ferrytyna, homocysteina, kwas foliowy
💊euthyrox 50/25, modulator homocysteiny, 400ug folian, sorbifer, wit C, wit D, probiotyki, jod, desloratadyna
On
✅ HLA-C1, kariotyp, anxa5
❔Morfologia nasienia, fDNA, HBA -
Biochemiczko, działa wszystko! 😀
Biochemiczka lubi tę wiadomość
👱♀️❤️👨29&38
Starania o pierwsze 👶🩷🩵
👱♀️
🧒
❌ Morfologia (2%)
✅ Kariotyp, Koncentracja
💉IVF
I procedura ❌
II procedura 🙏
📆01.08.2025
Paulinka pewnie by się dało na NFZ ale terminy na 2026r więc dziękuję 🙈
I mam tak samo jak Ty z odpuszczeniem przed IVF, ja już też nie traktuje nic jak cykle ostatniej szansy bo już po prostu mi się nie chce, przez tyle miesięcy przeżyłam koszmar związany ze staraniami i jest nam cudownie gdy odpuściliśmy sobie wyliczanie i te sprawy 😀
I współczuję objawów dipheryne, mam nadzieję że odpuszcza trochę 🙈
Aszin chętnie przygarnę ten kod, jutro będę miała pewnie dużo czasu w szpitalu na buszowanie i porównywanie cen więc może akurat skorzystam 🥹
Kałamarnica czasem trzeba sobie zafundować taki kanapowy czas, choć aktywność oczywiście zawsze na plus ale nie ucieknie, a co odpoczniesz to Twoje 😀
Piret ja miałam zrobione już wcześniej V Leiden i mutacje 20210 G-A genu protrombiny oraz białko c i s.
Clara, Loraa ja mam w sumie podobnie, też mam dużą potrzebę kontroli 🙈 natomiast u mnie odpuszczenie w staraniach, jak teraz, oznacza po prostu nie pilnowanie owulacji i kalendarza więc szanse są tak minimalne (z naszymi parametrami), że pomaga mi to się tak nie nakręcać. Oczywiście głupia staraczkowa głowa wierzy w cud no ale nie do przesady 😀
Sylaada ja właśnie mam wykupione kariotypy w alabie, będziemy robić niebawem. Myślę że to badanie można zrobić gdziekolwiek bo to genetyka więc wszędzie wyjdzie tak samo
kałamarnica 11, clara, Sylaada lubią tę wiadomość
🙎🏼♀️29🙎🏼♂️29 🐶
👰🏼🤵🏼2023
Starania o 1 bobasa 🍼 od 08/23 - teraz już 🌈
22.01.25 ⏸️ -💔 ciąża biochemiczna
4.03.25 ⏸️ - 💔 6tc poronienie samoistne
3.08.25 ⏸️- 💔 ciąża biochemiczna
👩🏼🦱
✅ AMH
❌lekka IO- glucophage 1500
❌hashimoto- Letrox 25/50
❌ PAI-1 - 4G/5G heterozygota
❌ KIR AA- accofil
✅ trombofilia brak ✅onkopakiet
✅własne owulacje ✅homocysteina ✅białko C,S
🧔🏽♂️
❌ morfologia 4% ➡️ 0% ➡️2%
❌ chromatyna DNA 30,85
✅ ruchliwość a+b
✅ duża ilość ✅test MAR ✅onkopakiet
Styczeń ➡️ IVF -
Chwalę czujność tych z Was, które zauważyły mój nowy awatar 😁⭐️🧑🎄
Jak piszecie o tym, Clara i Kałamarnica i na pewno ktoś jeszcze, że kwalifikacja dała Wam ulgę to czekam na ten moment bardzo.
Bo teraz to ciągle ta walka, ona jest tak trudna kiedy wiadomo, że ciągle się przegrywa…
Plus w jakimś stopniu nastawiam się na to, że jak już wyjdzie ta biel przed Świętami, to jak będę miała plan, to będzie mi łatwiej. Chociaż wiem, no kurka rurka wiem, że będzie dużo płaczków. Ja jeszcze 22.12 mam urodziny więc kumulacja podsumowań…
clara, Sylaada lubią tę wiadomość
👩🏻🦱33&27👱🏻♂️
🌟starania od 12.23
💉z pomocą medyczną od 02.25
👩🏻🦱 PCOS, insulinooporność, niedoczynność, długie bezowulacyjne cykle (65>), prawy jajowód niedrożny ❌
wymazy MUCH- ✅
tsh- 1,7 ✅
💊 miovela pro, glucophage 850, formetic 750, letrox 100, acard 150, claxene
👱🏻♂️ cukrzyca typu I
🪱 wyniki nasienia ✅ (do rozszerzenia)
💊 fertistim man
01.25⏸️ biochem
03.25 letrozolum ❌
05.25 letrozolum ❌
06.25 letrozolum + clo ❌
07.25 letrozolum + clo ❌ dostymulowanie- letrozol ❌
09.25 letrozolum, drożność ❌
11.25 letrozolum ❌
12.25 letrozolum ⏳️
📌 IVF- ⏳️
🎶 you can’t play on broken strings… 💔 -
Zagłosowane!Biochemiczka wrote:Czekałam na ostatnie propozycje do końca wtorku 😅 ale jeżeli nie ma więcej chętnych to zapraszam do głosowania !
https://forms.gle/ZfumFNN1zxLh2apj8
Dajcie znać czy wszystko działa i nikogo nie pominęłam ☺️
🙎🏼♀️29🙎🏼♂️29 🐶
👰🏼🤵🏼2023
Starania o 1 bobasa 🍼 od 08/23 - teraz już 🌈
22.01.25 ⏸️ -💔 ciąża biochemiczna
4.03.25 ⏸️ - 💔 6tc poronienie samoistne
3.08.25 ⏸️- 💔 ciąża biochemiczna
👩🏼🦱
✅ AMH
❌lekka IO- glucophage 1500
❌hashimoto- Letrox 25/50