W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Misiaa wrote:Krysia w 27tc rodzilas sn czy cc ? Bo jak mialas cc to jest to wskazanie do kolejnego cc... u mnie nie ma opcji przez cc w 26tc na porod sn
Gdyby byla większa, to pewnie i jej bym nie urodzila naturalnie... ja nam wskazania ortopedyczne do cc... na obu odcinkach kręgosłupa mam implanty... kazda z dziewczyn która je ma (wiem, znam wąską grupę) z którą rozmawiałam miala cc i mi też tak zawszs mówili...
Karo, ja rozumiem, ze ten kto wykonuje operację odpowiada za pacjenta, ale jeżeli ortopeda daje mi taki papier, to jak ginekolog który nie ma pojęcia o tym co mi dolega moze podwazac .
Muszę rozeznać temat i zobaczymy co wymyśla 😱 najpierw jutro te prenatalne 😱27tc+3 - 😢 [*] 11.20
37tc+3 - 🌈
6tc+4 - 😭 [*] 07.24 - żegnaj okruszku...
3tc+4 💔
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
X.2021 - start IVF
23.12.21 - transfer blastki ❄️4AA
29.12 - 6dpt - beta 39.40 mlU/ml
18.01 - 26dpt - 6+1 CRL 0.55cm i bijące serduszko 😍
01.03 - 12+1 I prenatalne 7.5cm chłopca 💙
21.04 - 19+3 - II prenatalne - 330g 💙
06.07 - 30+2 - III 25.08 - 1810g 💙
25.08 - 37+3 - 3220g i 54cm cudu jest juz ze mną
...
_ _ _ _
03.24 - wracamy po rodzeństwo
04.06 FET ❄️3AA 🙏🙏
09.06 - 5dpt. - ⏸️
06.07 - 7+2 💔
_ _ _ _
04.09 prog 41.8; 2dpt 18.4
05.09 - FET ostatniej szansy ❄️4AB
4dpt - ⏸️; beta 59.8🤯; prog 28.5
11.09 - 6dpt 80.4 💔 7dpt 79.8; 9dpt 98 🤯
Krysia mam przyklad znajomej ktora byla w ciazy z blizniakami, miala operacje ttts w Gdansku, kateogryczne zalecenia od lekarza ktory przeprowadzal operacje do cc a i tak lekarz dyzurujacy kazal jej rodzic naturalnie i tak tez urodzila. Nie wiem jak kwalifikuja implanty w kregoslupie ale juz sam zabieg ttts pokazuje mi ze jednak zadne zaswiadczenie nie jest ze tak to ujme prawomocne a zdanie lekarza ze szpitala.24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
Ja się szykuję na SN bardziej psychicznie niż fizycznie😉
Jak będą wskazania lub okoliczności i będzie CC to nie będę robić z tego tragedii. Najważniejszy jest maluszek.
Obecnie próbuję zgłębić temat bankowania krwi, bo mi przesłali mnóstwo dokumentów + wzór umowy. Jakoś nie mogę przez to przebrnąć. Może, któraś z Was ma już ten temat za sobą i poradzi na co zwrócić szególną uwagę. A i natknęłam się na jakąś promkę, ale co i jak to mnie nie pytajcie:
https://lp.pbkm.pl/kwietniowa-promocja-ile-lat-tyle-znizki
20.11 - ⏸, 22. 11 - beta: 526, 24.11 - beta: 1128
13.12 - mamy ♥️ 7+2, CRL 0,94 cm
05.01 - 10+2, CRL 4,00 cm, FHR 174 ud/min
17.01 - nifty pro niskie ryzyka, ♂️
18.01 - (wg usg 12+5) CRL 7,00 cm, FHR 163 ud/min; NT 1,6 mm
15.03 - (wg usg 20+0) 330g zdrowego chłopaka
20.05 - (29+6) 1472 g🦁
19.07 - (38+3) 3265 g małego mężczyzny
29.07.2022 godz. 14.50 (39+6) DETONACJA💣💣💣 Julian Michał 3260g, 55cm 🦁 -
Krysia1411 wrote:Naturalnie, z racji tego, ze jak to lekarka powiedziała wprost "pani życiu nic nie zagraza, a życia dziecka juz nie da sie uratować ".
Gdyby byla większa, to pewnie i jej bym nie urodzila naturalnie... ja nam wskazania ortopedyczne do cc... na obu odcinkach kręgosłupa mam implanty... kazda z dziewczyn która je ma (wiem, znam wąską grupę) z którą rozmawiałam miala cc i mi też tak zawszs mówili...
Karo, ja rozumiem, ze ten kto wykonuje operację odpowiada za pacjenta, ale jeżeli ortopeda daje mi taki papier, to jak ginekolog który nie ma pojęcia o tym co mi dolega moze podwazac .
Muszę rozeznać temat i zobaczymy co wymyśla 😱 najpierw jutro te prenatalne 😱
Ja pierdole... Cóż za wyjątkowo empatyczny i miły personel 🤬
Współczuję że trafiłaś na takie bydło .... Tak to kraj z kartonu!!
Co do porodu, można se planować, pisać plany porodu, prowadzić rozmowy o ochronie krocza często jest tak że plany planami a życie życiem ..porod według mnie to coś czego nie da się zaplanować. Rodziłam SN trzy razy i za każdym razem było inaczej..za pierwszym razem trafiłam na równie " przemiła " położna co Krysia..ta kobieta mogłaby być kapo w obozie koncentracyjnym a nie położna i gdyby nie mój mąż który był przy porodzie i trochę ustawił personel medyczny to nie wiem jakby się to skończyło ( dlatego też chciałam żeby chłop był i przy następnych porodach) ostatni poród był najlepszy, bezbolesny, szybki jak z amerykańskiego filmu 🤪 -
Sway wrote:Ja się szykuję na SN bardziej psychicznie niż fizycznie😉
Jak będą wskazania lub okoliczności i będzie CC to nie będę robić z tego tragedii. Najważniejszy jest maluszek.
Obecnie próbuję zgłębić temat bankowania krwi, bo mi przesłali mnóstwo dokumentów + wzór umowy. Jakoś nie mogę przez to przebrnąć. Może, któraś z Was ma już ten temat za sobą i poradzi na co zwrócić szególną uwagę. A i natknęłam się na jakąś promkę, ale co i jak to mnie nie pytajcie:
https://lp.pbkm.pl/kwietniowa-promocja-ile-lat-tyle-znizki
Z tego, co ja zrozumiałam to ta krew pępowinowa może się przydać rodzeństwu, a nie samemu dziecku. Poza tym pomaga w iluś tam chorobach, ale żeby one były jakieś znane i powszechne to nie slyszalam (żadna z wymienionych przez Panią konsultantkę chorób, nie zdarzyła się w moim otoczeniu). Plus.. Nie wiem, mnie koszty nie przekonały. W skali roku był to ponad tysiąc na promocji, a potem? Przecież trzeba za to płacić dopóki chce się ją bankowac. 🤷♀️
Ale ostrzegam, moglam coś źle zrozumieć, bo ja nie byłam do tego przekonana od samego początku, więc moglam słuchać wybiórczo 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2022, 15:12
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Ja tez nie jestem przekonana do bankowania krwi ale to każdy musi zrobić wg swojego zdania. Słuchałam keidys wykładu o tym, faktycznie póki co mało jednostek chorobowych na które to może pomoc, medycyna idzie do przodu wiec nigdy nie wiaodmo jak się rozwinie stytuacja ale z drugiej strony badania nad tym trwają już tak długo ze i tak już wiele wiadomo i nie wiadomo czy odkryją coś więcej (zawsze jest taka szansa), często jest tez zbyt mala ilość tej krwi żeby to wykorzystać do jakiejkolwiek terapii (a mimo to jest bankowana). Podobno wiekszy sens miałoby wprowadzenie powszechnego bankowania tak jak bazy potencjalnych dawców szpiku. Wtedy te ilości w skali globalnej byłyby większe i możliwe do wykorzystania w terapiach. No ale za to marketing tego bankowania jest wysoko rozwinięty… 😉 W każdym razie to tzreba zdecydować zgodnie ze swoim sumieniem żeby nie żałować, także mimo ze ja sama się na to nje zdecyduje to nikogo zdecydowanego usilnie bym od tej decyzji nie odwodziła bo jednak to zbyt duży kaliber
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2022, 15:52
17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙
👱🏻♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️🩹, CB 💔, Mój Cud 💙 -
Ja też słyszałam, że jest dla rodzeństwa ponieważ jest jej tyle, że jak dziecko będzie starsze to nie wystarczy dla niego. W sensie że starczy tylko dla małego dziecka. I ogólnie że wcale nie jest to takie piękne jak opowiadają. Ja ostatecznie się nie zdecydowałam. Za to jeśli nie bankujecie to polecam czekanie aż pępowina przestanie pulsować, żeby dziecko dostało jak najwięcej dla siebie. Oczywiście nie we wszystkich szpitalach na to pozwalają, no bo po co mają czekać jak można przeciąć i mieć z głowy. Mnie moja super położna nie dała nawet odpowiedzieć czy chce tylko powiedziała "no oczywiście że chce" i czekaliśmy z młodym na klacie, nawet mi dała poczuć jak pulsuje, dziwne uczucie. Fajnie też się przez to czułam, że są tam dla mojego dziecka, a nie żeby odfajkować dyżur.
lawendowePole, Sway, Simons_cat lubią tę wiadomość
-
Znajomi zdecydowali się na bankowanie ze względu na to, że może kiedyś będzie pomagać w wielu chorobach. My się nie decydujemy, jednak za duży koszt, a musimy opłacać jeszcze nasze maluchy na zimowisku 🙂86' starania od 8.19, od 11.20 w Klinice. M:obniżona ilość i ruchliwość, DFI 28%
4.21 cb, 4.21 IUI, 6.21-2 IUI
7.21 IVF:11pęcherzyków❄️❄️❄️❄️❄️8.21 i 9.21-2 transfery
ANA1 ujemne, NK ok, biopsja endo, MTHFR A1298C homo, PAI-1 hetero. KIR AA, C1C1. AlloMLR 0%
Naturalny cud:
27.11 beta 36
18.06 33+0🐣Adaś
-
Właśnie nie wiem Miska czy dobrze zrozumiałam ale jak się pobiera do bankowania to oni chyba nie czekają aż pępowina przestanie tętnic. Właśnie z tego względu żeby jak największa ilość pobrać do bankowania. Wiec jeśli tak jest to faktycznie trochę szkoda dla tego malucha bo u noworodka każdy mililitr się liczy 🙂17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙
👱🏻♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️🩹, CB 💔, Mój Cud 💙 -
Karo123 wrote:Właśnie nie wiem Miska czy dobrze zrozumiałam ale jak się pobiera do bankowania to oni chyba nie czekają aż pępowina przestanie tętnic. Właśnie z tego względu żeby jak największa ilość pobrać do bankowania. Wiec jeśli tak jest to faktycznie trochę szkoda dla tego malucha bo u noworodka każdy mililitr się liczy 🙂
Karo123 lubi tę wiadomość
-
Aaa Miska Ty napisałaś „jak NIE bankujecie”. Widze ze mój baby brain już rozszerza się o kolejne ośrodki w mózgu i już nawet czytanie ze zrozumieniem powoli siada 😂
miska122, Sway lubią tę wiadomość
Nie chce zeby mnie ktos zle zrozumial. Mi całe życie ortopedzi powtwrzali ze się nie da, więc nigdy nie bralam pod uwagę innego rozwiązania... przy małej to byl dodatkowy szok, teraz uwazam ze to dobrze, bo mogłam wcześniej zajsc w ciąże niz po cc...
No nic, muszę siw zorientować u nas w szpitalu...27tc+3 - 😢 [*] 11.20
37tc+3 - 🌈
6tc+4 - 😭 [*] 07.24 - żegnaj okruszku...
3tc+4 💔
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
X.2021 - start IVF
23.12.21 - transfer blastki ❄️4AA
29.12 - 6dpt - beta 39.40 mlU/ml
18.01 - 26dpt - 6+1 CRL 0.55cm i bijące serduszko 😍
01.03 - 12+1 I prenatalne 7.5cm chłopca 💙
21.04 - 19+3 - II prenatalne - 330g 💙
06.07 - 30+2 - III 25.08 - 1810g 💙
25.08 - 37+3 - 3220g i 54cm cudu jest juz ze mną
...
_ _ _ _
03.24 - wracamy po rodzeństwo
04.06 FET ❄️3AA 🙏🙏
09.06 - 5dpt. - ⏸️
06.07 - 7+2 💔
_ _ _ _
04.09 prog 41.8; 2dpt 18.4
05.09 - FET ostatniej szansy ❄️4AB
4dpt - ⏸️; beta 59.8🤯; prog 28.5
11.09 - 6dpt 80.4 💔 7dpt 79.8; 9dpt 98 🤯
-
Miska przyznaje się bez bicia ze nie wierzyłam w babybrain dopóki nie doświadczyłam 😳 teraz zapominam słów albo jechałam wprawdzie bliżej bo tylko 30 km ale zawieźć znajomej rzeczy których nie wzięłam. A jechałam tylko po to żeby jej to zawieźć 😂 Nie będę wymieniać co jeszcze odwalam w życiu ale przysięgam ze przez całe życie nie byłam takim nieogarem jak ostatnie kilka miesięcy 😳🙈
Krysia, to tez nie jest tak ze ktoś na sile będzie podważał te wskazania od ortopedy. Bo jeśli są ewidentne, to ginekolodzy tez są zorientowani w przeciwskazaniach do porodu SN i będą wiedzieli ze to prawdziwe przeciwskazanie 😊 Myśle ze po prostu warto być świadomym ze ktoś może kręcić nosem i faktycznie np wcześniej się udać do szpitala i zapytać w danym oddziale jak to wyglada z takim konkretnym wskazaniem do cc. Przecież termin cc tez jest ustalany wcześniej, wiec jeśli to będzie planowy zabieg, a Ty wcześniej się zorientujesz jak to wyglada w danym szpitalu to pewnie nie będą robili problemów.
Myśle ze większe ryzyko jest jak np wpada babka na IP z akcją porodową, nie umówiona w tym szpitalu na cc i daje jakieś zaświadczenie które na dodatek łatwo podważy i gin wtedy stwierdza ze mniejszym ryzykiem jest próba SN które się rozpoczęło niż cc. Tak to sobie wyobrażam ale warto zorientowac się dokładnie w swoim szpitalu ☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2022, 16:41
miska122 lubi tę wiadomość
Dzięki dziewczyny. Moja koleżanka bankowala krew 6 lat temu, ale jak jej teraz spytałam na ile lat wykupiła to bankowanie to nie była w stanie mi powiedzieć-po prostu nie pamięta czy nadal płaci (może mąż płaci, albo płacili z góry).
Też właśnie czytałam, że ta krew to nie dla dziecka, tylko rodzeństwa ew. sznur pępowinowy dla mnie(krew łożyskowa odpada bo mam cmv). Są też terapie komórkami macierzystymi pobranymi ze szpiku. Ja jestem głucha na jedno ucho odkąd pamiętam, do końca nie jestem zdiagnozowana (czy to genetyka czy neurologia, lekarze nie znaleźli przyczyny), ale wiem że teraz przywracają słuch przynajmniej częściowo właśnie dzięki kom. macierzystym. Wizytę u prof laryngologa mam w 11.05, więc może powie mi w tym temacie coś więcej. Może mam jakąś szansę na częściowe odzyskanie słuchu, gorzej będzie jak to genetyka i malutki też będzie mieć tą wadę i wtedy tak krew jemu nic nie pomoże-trzeba będzie robić rodzeństwo😉.
20.11 - ⏸, 22. 11 - beta: 526, 24.11 - beta: 1128
13.12 - mamy ♥️ 7+2, CRL 0,94 cm
05.01 - 10+2, CRL 4,00 cm, FHR 174 ud/min
17.01 - nifty pro niskie ryzyka, ♂️
18.01 - (wg usg 12+5) CRL 7,00 cm, FHR 163 ud/min; NT 1,6 mm
15.03 - (wg usg 20+0) 330g zdrowego chłopaka
20.05 - (29+6) 1472 g🦁
19.07 - (38+3) 3265 g małego mężczyzny
29.07.2022 godz. 14.50 (39+6) DETONACJA💣💣💣 Julian Michał 3260g, 55cm 🦁 -
Sway, o to akurat masz konkretny powód, faktycznie podpytaj Twojego lekarza laryngologa bo możliwe ze w waszym przypadku warto ☺️17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙
Karo, to teraz UWAGA! Ja zawsze powtarzałam, że zdarza mi się mgła mózgowa przez Hashimoto.. Nikt mi nie wierzył, a ona niczym się nie różni od baby brain 😅😂
Noelle lubi tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Księgowa, już teraz wierze w takie dziwne objawy. Wierze ze mogło Cię to spotkać 😂 chyba nie uwierzy kto nie przeżył 😂
Księgowa lubi tę wiadomość
Misiaa, Jeżynka trzymam za Was kciuki i życzę znośnego pobytu w szpitalu. Jeżynko dawaj znać gdybyś czegoś potrzebowała. Mąż zapewne zbyt często nie da rady Cię odwiedzać.
Pozwolę sobie opowiedzieć historię planowego cc mojej siostry. Wskazanie ze względu na przebytą operację wszczepienia implantu do ucha, ponieważ straciła w nim słuch. Zabieg został zaplanowany na 40 tc! Oczywiście zaczęła rodzić kilka dni wcześniej. W szpitalu już miała parte i kazali jej się wstrzymać, bo musi być cięcie. W dodatku mała była ułożona pośladkowo. Dyżur miała młoda lekarka. Wpadła w panikę, że nigdy nie była przy takim porodzie. Zanim znaleźli innego lekarza siostra urodziła. Szczęście, że dziecko miało niewiele ponad 2 kg więc jakoś się wydostała zadkiem do przodu. Siostrze, zgodnie z przewidywaniami laryngologa, w trakcie porodu pękł implant i znów nie słyszy na to ucho. Mała kończy zaraz rok, a ona nadal czeka na termin ponownej operacji.Pierwsza procedura IVF Salve Medica
02.07.2021 - start stymulacji:
12.07.2021 - punkcja, hiperstymulacja
Uzyskaliśmy 4 ❄️ 2x4AA, 2x4BB
03.08, 24.08, 14.09.2021 - szczepienia limfocytami
06.10.2021 - allo mlr 58,9%
🍍 transfer 20.12 2021, blastka 4AA - ciąża poroniona 😢
17.01.2022 - doszczepienie w APC
07.04.2022 - histero- stan zapalny
🍍 transfer 16.05.2022, blastka 4AA - nieudany 😢
01.06.2022 - allo mlr 46,8%
🍍 transfer 18.06.2022, blastka 4BB - nieudany 😢
🍍 transfer 07.12.2022, blastka 4BB - nieudany 😢
Druga procedura IVF
01.2022 💔 8 tc 😢
04.2021 💔 💔 5 tc, 8 tc 😢
09.2020 💔 9 tc 😢
01.2018 rozpoczęcie starań
Mutacja genu anxa 5 haplotyp M2, Kir bx - brak 5 implantacyjnych, cytokiny: wysokie il2, niskie il10 (odrzucanie zarodka), komórki NK 22%, nk maciczne wielokrotnie przekroczone normy, mutacja PAI-1, mthfr a1298c, wysoka homocysteina, PCOS - brak owulacji, zespół LUF, zapalenie endometrium, problemy ze wzrostem endometrium. -
Atena37 wrote:Miska, Simons_cat pisze z zapytaniem jak wasze maluchy?
Moja od poniedziałku je mniej niż normalnie, ale jest pogodna. Może odreagowuje święta ( w niedzielę było dużo osób), albo się solidaryzuje z moim psem bo ta od soboty strzela fochy na jedzenie.
Dziś jak nigdy Lila była bardzo marudna na rehabilitacji. W ciągu dnia bez większych zmian, w nocy chyba też.Czarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
Rozalka już z nami 🥳 24.11.2023 3480/54
👩❤️💋👨Starania od września 2017r. z przerwą na cały 2019r.
💔Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
💔Ciąża biochemiczna - 05.2018, 06.2018, 12.2018, 07.2020, 11.2020, 12.2020, 02.2023
😷PCOS, IO, niedoczynność tarczycy, brak ochrony zarodka
💉Szczepienia limfocytami męża -> alloMLR 0% -> szczepienia pullowane -> alloMLR obcy 84,6%/ mąż 60,6%