W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Czytam wpisy Jo_an i dociera do mnie, że z dnia na dzień można urodzić dziecko tak przed terminem 🙈
Księgowa, Jo_an i inne dziewczyny od wczesniaczków podziwiam was każdego dnia siłę jaką macie wy i wasze maleństwa 🥰
Dziś zamawiam walizkę żeby chociaż mieć w co się spakować bo moja po ostatnich wakacjach nie nadaje się do użytku 🤣 myślicie że robić zakupy w aptece czy czekać na start szkoły rodzenia? W przyszłym tygodniu rusza -
Hejo, przepraszam że tak wbijam tu z dupy.... Ale czy któraś z mamuś miała może cholestaze na końcówce? 😩 Nie wydaje mi się ale może nie pamiętam....
Czy po rozwiazaniu długo utrzymywały się podwyższone proby wątrobowe ? -
Aya, Jeżynka miała te wszystkie parametry wątrobowe złe na koniec i z tego powodu rozwiązywali ciąże (nie wiem czy to już się nazywa cholestaza bo się nie znam), ale myśle ze jak tu wpadnie to coś podpowie bo orientuje się mocno w temacie 🙂
Ja wczoraj zorbilam apteczne zakupy na Gemini… Noo trochę tego wyszło 😳Ayayanee lubi tę wiadomość
17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙
👱🏻♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️🩹, CB 💔, Mój Cud 💙 -
Karo123 wrote:
Ja wczoraj zorbilam apteczne zakupy na Gemini… Noo trochę tego wyszło 😳
Ja w gemini przy takich zakupach zostawiłam 500zl a rzeczy były w sumie połowe tańsze niż jakbym kupowała stacjonarnie (np. podpaski poporodowe z canpol w gemini 8zl a w rosmanie 15zl) 🤯
Karo123 lubi tę wiadomość
-
Aya właśnie z tego co kojarzę to chyba tylko Jeżynka męczyła się z chlestazą.
Co do zakupów aptecznych to ja kupowałam na raty część w sklepie stacjonarnym a część w internetowym. Za bardzo na ceny nie patrzyłam i nie mam pojęcia ile mogło to wszystko kosztować. Zostało mi jeszcze z listy BioGaia ale to jest drogie i kupię dopiero jakby mały miał problemy brzuszkowe. -
Olcykowa wrote:Ja w gemini przy takich zakupach zostawiłam 500zl a rzeczy były w sumie połowe tańsze niż jakbym kupowała stacjonarnie (np. podpaski poporodowe z canpol w gemini 8zl a w rosmanie 15zl) 🤯
Ja 450 zł mimo ze kupiłam tylko na prawdę podstawowe rzeczy (dałam koszyk przyjaciółce do zweryfikowała, wywaliła mi wszystko co może się nie przydać a można z łatwością kupić po porodzie jeśli będzie potrzebne) i jeszcze termometr zamówiłam osobno w DOZ bo wychodził taniej 😬🙈 pocieszam się jedynie ze wiele z tych rzeczy to jednorazowy wydatek17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙
👱🏻♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️🩹, CB 💔, Mój Cud 💙 -
Wiecie, że jeszcze nie mamy wózka ani fotelika 🙄
Dzwoniłam w zeszłym tygodniu do sklepu (bobowózki) bo już było opóźnienie i pani obiecała, że będzie na wczoraj. A tu nawet ani telefonu ani maila od firmy kurierskiej, że w drodze... Dam im jeszcze ten tydzień i będę dzwonić znów. -
Ja się właśnie zabieram za zakupy apteczne...
Któraś z Was zdecydowała sie na bankowanie krwi pepowinowej?27tc+3 - 😢 [*] 11.20
37tc+3 - 🌈
6tc+4 - 😭 [*] 07.24 - żegnaj okruszku...
3tc+4 💔
[/url]
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
X.21 - I IVF
23.12.21 - FET ❄️4AA
25.08.22 - 37+3 - 3220g i 54cm cudu jest juz ze mną
...
_ _ _ _
04.06.24 FET ❄️3AA
06.07.24- 7+2 💔
_ _ _ _
05.09.24 - FET ❄️4AB
11.10.24 cp; Metotreksat 7+5 💔
❓️❔️❓️❔️❓️❔️
"Ojcze, jeśli możliwe, oddal ode mnie ten kielich
Ojcze, jeżeli trzeba, chcę Twoją wolę wypełnić" -
Wiolala, mi w bobowozki mówili ze gdybym urodziła a wózka by jeszcze nie było to dadzą mi zastępczy ☺️ Tak w ramach pocieszenia, może zagadaj do nich o to to będziesz spokojniejsza ☺️
Krysia my z mężem zdecydowaliśmy ze nie 🙂 i warto sobie poczytać o tym zanim np będzie się miało spotkanie na szkole rodzenia z przedstawicielką bankowania (dużo szkół rodzenia takie spotkania organizuje) żeby już być merytorycznie przygotowanym i wiedzieć co się chce dowiedziec dodatkowo - bo przedstawicielka jak to przedstawicielka, wiaodmo ze przedstawi tylko plusy i ze to jest konieczne 😉
No ale najważniejsze to zrobić w zgodzie z sobą 😌
Chyba szkoda tu miejsca na moje wywody za i przeciw, ale dodam tylko zdanie mojej znajomej która mi kiedyś powiedziała „Jak masz wątpliwości to lepiej cała ta kasę zainwestuj we wszelkie dodatkowe szczepienia - to jest cos co ma już potwierdzoną wartość medyczną a przez sam pierwszy rok życia dziecka pochłania na prawdę duuuuuzo kasy”Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2022, 13:53
Wiolala lubi tę wiadomość
U nas wczoraj o tym mówili, ale bez żadnego spotkania, dali tylko ulotki, wiec myślę
27tc+3 - 😢 [*] 11.20
37tc+3 - 🌈
6tc+4 - 😭 [*] 07.24 - żegnaj okruszku...
3tc+4 💔
[/url]
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
X.21 - I IVF
23.12.21 - FET ❄️4AA
25.08.22 - 37+3 - 3220g i 54cm cudu jest juz ze mną
...
_ _ _ _
04.06.24 FET ❄️3AA
06.07.24- 7+2 💔
_ _ _ _
05.09.24 - FET ❄️4AB
11.10.24 cp; Metotreksat 7+5 💔
❓️❔️❓️❔️❓️❔️
"Ojcze, jeśli możliwe, oddal ode mnie ten kielich
Ojcze, jeżeli trzeba, chcę Twoją wolę wypełnić" -
My też nie decydujemy się na bakowanie, wiecej minusów
Wiola my też wózka jeszcze nie mamy, zamówiliśmy w marcu, miał być ostatecznie do 18 maja a okazało się że nie ma nigdzie dostępnej gondoli, i może będzie w lipcu, ale też nie wiadomo. Teraz cieszę się że zamowiliśmy tak wcześnie bo pewnie musielibyśmy kupić to co jest na stanie 🙈 -
A ja do słów Karo dodam listę chorób, na które potencjalnie może pomóc krew pępowinowa, o ile jest jej wystarczająca ilość i jest to starsze rodzenstwo:
https://www.pbkm.pl/komorki-macierzyste/gdzie-wykorzystuje-sie-komorki-macierzysteWiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2022, 14:01
Karo123, Ayayanee lubią tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Księgowa tylko chyba wszystko właśnie się rozbija o tą ilość. Ze w teorii tak - te wszystkie choroby moznaby leczyc z tej bankowanej krwi ale w praktyce jest jej jednak za mało. Z tego co ja czytałam to ile by się tej krwi nie wycisnęło to i tak zakładając ze na te różne białaczki chorują kilkuletnie dzieci to jest to za mała ilość żeby wykorzystać do leczenia 😔
Ogólnie jeśli istnialoby tzn powszechne bankowanie to miałoby to większy sens, wtedy trochę na zasadzie dawców szpiku - krew trafia do banku i wydawana jest osobom chorym ale wtedy można skompletować kilka małych porcji w jedną dużą
Tak czy inaczej tu faktycznie każdy musi podjąć decyzje jak czuje. Bo nigdy nie wiemy co będzie za 5/10/20 lat i może coś wymyślą żeby i coś z tej małej ilości zrobić 🤷🏼♀️ Choć ja mam pewne wątpliwości bo jednak już wiele lat to bankowanie jest znane, medycyna potrafi hodować tkanki, prowadzić hodowle komórkowe w innych dziedzinach a jednak tej krwi pepowinowej wciąż jakby za małoAyayanee lubi tę wiadomość
Karo, jasne, że tak. Mnie bardziej chodzilo o pokazanie tego w sposób, który mnie sprawił wiele pytań, bo.. Ja wśród bliskich mi znajomych oraz rodziny nie spotkałam się z absolutnie żadna z tych chorób. Wiem, że istnieją (choć większość nazw była dla mnie nieznana totalnie),! ale jeśli nie ma jej w bliskim dla mnie otoczeniu, to ryzyko, że moje dziecko ja będzie miało też jest niższe.
Gdyby takie komórki pomagały - strzelam na popularne choroby tarczycy czy coś, to może inaczej bym na to spojrzała.
Malo tego, moja choroba dyskwalifikuje wykorzystanie komórek macierzystych, bo mam chorobę autoimmunologiczna (mam tu na myśli GB) 🤷♀️ ale o tym nie mówią, tylko ładnie reklamują.
Trooooche stron wcześniej się rozpisywalysmy na ten temat szerzej 🙈Karo123 lubi tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Aya, Jeżynka borykała się z tym dziadostwem...
Wiola, mu też kupowaliśmy w bobowozki i wózek miał być do tygodnia i mieli nam dać znać jak się pojawi. Mija prawie miesiąc, a tu cisza. W lipcu mamy podjechać po fotelik, więc dowiemy się stacjonarnie co z naszą limuzyną.
Co do bankowości krwi to mnie non stop molestuje przedstawicielka , bo położna podała jej namiary do mnie. Pewnie z nią pogadam, ale nie jestem pozytywnie nastawiona na to. Tak jak Karo piszę, wolę zainwestować te pieniądze na różne szczepienia czy na jakieś potrzeby związane z małą.
Tak widzę , że zachwalacie tą aptekę Gemini...i wszystko tam do szpitala kupujecie? Muszę się za to zabrać.
Madzia, a jaką walizkę zamawiasz?
Lawendowe, jak się czujesz?Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2022, 14:16
-
Ja wałkowalam temat bankowania od lutego. Dostałam nawet wzór umowy. Kilka razy rozmawiałam z doradcą i analizowałam poszczególne paragrafy umowy, skonsultowałam z 2 lekarzami i zdecydowałam się nie bankować. Na szkole rodzenia też była babeczka od banokwania (chyba jest obowiązek poinformować ciężarne o czymś takim). Komórki macierzyste można pobrać ze szpiku i ta metoda leczenia jest bardziej rozwinięta niż izolowanie komórek z krwi pepowinowej. Dużo terapii w Polsce jest na etapie eksperymentów i nie jest tak, że możesz wyleczyc wszystkie choroby które oni tam wskazują (przy niektorych łagodzi się objawy i podnosi komfort życia pacjenta). Może to na razie bardziej sf i będzie kiedyś bardziej przydatne. Każdy niech decyduje za siebie.
Tutaj jeszcze link (jeden z wielu co dostałam na maila) można zobaczyć jaka jest skala leczenia z krwi pępowinowej w poszczególnych krajach i rodzaj chorób:
https://www.pbkm.pl/o-nas/zestawienie-leczonych-pacjentow
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2022, 14:37
20.11 - ⏸, 22. 11 - beta: 526, 24.11 - beta: 1128
13.12 - mamy ♥️ 7+2, CRL 0,94 cm
05.01 - 10+2, CRL 4,00 cm, FHR 174 ud/min
17.01 - nifty pro niskie ryzyka, ♂️
18.01 - (wg usg 12+5) CRL 7,00 cm, FHR 163 ud/min; NT 1,6 mm
15.03 - (wg usg 20+0) 330g zdrowego chłopaka
20.05 - (29+6) 1472 g🦁
19.07 - (38+3) 3265 g małego mężczyzny
29.07.2022 godz. 14.50 (39+6) DETONACJA💣💣💣 Julian Michał 3260g, 55cm 🦁 -
Skorek wrote:Tak widzę , że zachwalacie tą aptekę Gemini...i wszystko tam do szpitala kupujecie? Muszę się za to zabrać.
Ja osobiście zamawiałam wszystko w aptece melissa, porównałam koszyk tu i w gemini i sporo taniej wychodziłozazwyczaj zamawiałam rano w 1 dzien a na drugi już paczka byla u mnie
Skorek lubi tę wiadomość