X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
Odpowiedz

W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚

Oceń ten wątek:
  • Ivanka93 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2022, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou udanego wyjazdu 😁☀️

Siri może kwestia znalezienia pozycji też się często budzę połamana ale u mnie to wynika z tego że śpię tylko ma jednym albo drugim boku a kiedyś spałam dużo na pleckach...

🙋‍♀️93' & 🙋‍♂️91'

07.2020💔
    07.2021💔
    11.2021💔

🩷 01.01.2023 🌈

age.png
  • Siri Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2022, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou wrote:
    Dziękuję dziewczyny. Na szczęście dziś wyjeżdżamy, wracamy w niedzielę, w poniedziałek święto więc oboje z mężem będziemy w domu. Więc zostaje do przeżycia tylko wtorek.

Liczyłam z usg, że jeśli wg książek bobek powinien rosnąć 1 mm na dobę to wczoraj powinien mieć ok 1,5-6 cm, miał ok 1,1... więc nie wiem czy te 5 mm to jakaś ogromna różnica biorąc pod uwagę inny sprzęt. Czy te dzieci zawsze tak powinny rosnąć?
    No ale tak jak mówicie zweryfikuje sie to wszystko za tydzień. Chociaż nadal myślę że przy tych wartościach jednak to spora rozbieżność...

No ale mimo wszystko, chwilowo nie ma radości i mimo że się staram nie martwić to jednak ciągle chce mi się płakać.

Ale nie będę Wam tu wprowadzać smętnej atmosfery.

Trzymam kciuki za szybkie porody!
    Kochana wylacz internety, bo tylko Ci w glowie namieszaja i wprowadza wiekszy zamet. Myslenia nie da sie wylaczyc, ale chociaz sprobuj sie odprezyc i fajnie spedzic czas z mezem. Do wizyty niecaly tydzien, szybko zleci. A ja jestem pewna, ze uslyszysz same dobre wiadamosci 🍀❤️

age.png
  • Olcykowa Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2022, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivanka ja też miałam krzywą na tym etapie ciąży co ty, ze względu na wcześniejsze branie mety. Współczuje, bo wiem jakie to okropne uczucie 🤢 Następne badanie miałam jakiś Ok 24 tygodnia ciąży.

Karo, ja miałam i mam takie bóle kłujące w szyjce. To jest masakra. Młody uciska głową na krocze i gdzieś musi uciskać nerw bo ból jest taki jakby mi ktoś sztylet w pochwę wkładał 😵 Teraz dodatkowo jeszcze doszły mi skurcze/przeszywające prądy wewnętrznych stron ud (szczególnie jak siedzę na toalecie. Ostatnio myślałam, że już na niej zostanę i nigdy nie zejdę 🙈😂). Także tak to już jest na tym etapie. Niestety masa dziecka i grawitacja nie pomaga 🤷🏻‍♀️ Nie wiem czy to wpływa na szyjkę w jakiś sposób. W 36tc na wizycie się dowiedziałam, że mam 0,5 cm rozwarcia a w 38tc 1,5cm, ale czy na to miały wpływ te kłucia, nie wiem 🤷🏻‍♀️

👩🏻 93 👦🏻 92
    Mięśniak macicy/PCOS/zaburzenia hormonalne - wszystko wróciło do normy po ciąży ♥️

2021r. 2x cb 💔 5tc

30.11.2021r. ⏸ 💚
    10dpo - beta 82,7 🙏🏻
    12dpo - beta 247,6 🥰
    15dpo - beta 1163,5 😌

41+2 Franciszek jest z nami ❤️ 23.08.2022 3690g, 54cm

age.png
  • Siri Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2022, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivanka93 wrote:
    Lilou udanego wyjazdu 😁☀️

Siri może kwestia znalezienia pozycji też się często budzę połamana ale u mnie to wynika z tego że śpię tylko ma jednym albo drugim boku a kiedyś spałam dużo na pleckach...
    Moze masz racje, moze jakis jasiek pod plecami by pomogl, zeby odciazyc troche plecy, bo z nimi mam najwiekszy problem 🤔
    To taka mala przygotowka do tego, ze niedlugo i tak nie bedziemy sie wysypiac przez najblizsze miesiace 😅

age.png
  • Olcykowa Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2022, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felinka co to znaczy, że nie da się zrobić badania ktg? Ja mam ktg na siedząco, inaczej młody chce od środka rozwalić te peloty 😂🤷🏻‍♀️ On generalnie bardzo reaguje jak coś mam przyciśnięte do brzucha. Może spróbuj na siedząco?

Siri ja od 20tc w sumie mało co śpię w nocy, także doskonale Cię rozumiem. Rzucam sie z boku na bok jak ryba na piochu 😂🙈 Mam okropne bóle całych nóg, które mijają dopiero jak wstanę, także nie zliczę ile razy w nocy mam spacery po mieszkaniu bo nie da się wytrzymać. Spanie z poduszką ciążową było jeszcze gorsze także zrezygnowałam. Wkładam kołdrę między kolana, ale to nie pomaga. Jakoś trzeba przetrwać 🫤 A mówili „wyśpij sie w ciąży” taaa jakby się jeszcze dało 😂😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2022, 10:25

👩🏻 93 👦🏻 92
    Mięśniak macicy/PCOS/zaburzenia hormonalne - wszystko wróciło do normy po ciąży ♥️

2021r. 2x cb 💔 5tc

30.11.2021r. ⏸ 💚
    10dpo - beta 82,7 🙏🏻
    12dpo - beta 247,6 🥰
    15dpo - beta 1163,5 😌

41+2 Franciszek jest z nami ❤️ 23.08.2022 3690g, 54cm

age.png
  • Ivanka93 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2022, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlanie myślałam o rogalu do spania tylko nie wiem czy on pomaga ogólnie lepsza pozycje do spania osiągnąć czy tylko odciąża jak jest duży brzuszek? 🤔 na razie śpię z jaskiem między nogami

Olcykowa ryba na piochu 😂😂

🙋‍♀️93' & 🙋‍♂️91'

07.2020💔
    07.2021💔
    11.2021💔

🩷 01.01.2023 🌈

age.png
  • karola Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2022, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Dziewczyny! Nadrabialam Was chyba dwa dni ;) Byliśmy tydzień w Gdańsku i starałam się zrobic sobie mały detoks od telefonu i tematów okolociazowych i korzystać z wyjazdu. W ogóle przywieźliśmy sobie z Gdańska wózek 🤣 Akurat był wystawiony na OLX model na który polowaliśmy (Bugaboo Fox 2) w super stanie. Także pierwsza duża rzecz do wyprawki z głowy :)

Przepraszam ze nie odniosę się do wszystkich, ale sporo tego było.

Ivanka, kciuki za krzywą✊✊
    Felinka, za wizytę ✊✊

Lilou, wiem ze musi Ci być ciężko teraz i na pewna każda z nas podobnie by przeżywała. Łatwo mówić i pisać, ale rzeczywiście najlepsze wyjscie to chyba postarać się w miarę nie myśleć i czekać na wizytę, jako ze na nic (poza swoim samopoczuciem) nie masz w tym momencie realnego wpływu. My tu wszystkie kibicujemy maluszkowi i wierzymy ze będzie dobrze ;***

Wiola, Gosia - jesteście bardzo dzielne. Wiola mam nadzieję, ze jakoś się ułożą laktacyjne tematy. Gosiu, dobrze ze malutka już lepiej. Nie zamartwiaj się ilością jedzenia, będziesz miała wizytę położnej to wszystko skontrolujecie.

Karo, niestety nie doradzę z bólami nic, ale trzymaj się dzielnie:* Jako ze miałaś już je wcześniej i ginekolog nie była zaalarmowana, to na pewno nic złego. Byle tylko jakoś przetrwać te „napady”…

Karo123, Wiolala, Felinka94 lubią tę wiadomość

Starania o pierwsze dziecko od lutego 2021
    Listopad '21 ciąża biochemiczna 💔

Listopad 2022- nasza córeczka już z nami ❤️

age.png
  • karola Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2022, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem po badaniach OTGG i wczorajszej rutynowej wizycie. Cukier ok, chociaż wartość 2 h po spadła mi poniżej tej na czczo (na czczo 4,33/ po 1h 6,00/po 2h 3,43). Z tego co kojarzę cześć z Was tez tak miała, lekarz w sumie zalecil regularne posiłki i jedzenie o niskim IG.

Bardziej martwi mnie moja szyjka, która podobno skróciła się w ciągu 3 tyg od ostaniej wizyty prawie o 1 cm :(( Z 4 na 3 cm. Powiem Wam, ze się załamałam wczoraj i chciało mi się płakać, bo już widzę się niedługo na łóżku do końca ciąży i nie wiem jak to przeżyję, bo nie wyobrażam sobie chociaż 1 spaceru dziennie. Mam przyjść na kontrole za 2 tyg, a tymczasem brać luteinę, magnez, provag. Mam tez wstrzymać się z ćwiczeniami nawet pilates itp przynajmniej na te 2 tyg. Dodam, ze nie miałam żadnych odczuć związanych z tą szyjką. Zero skurczy, boli itp.

age.png
  • Krysia1411 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2022, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcykowa wrote:
    Felinka co to znaczy, że nie da się zrobić badania ktg? Ja mam ktg na siedząco, inaczej młody chce od środka rozwalić te peloty 😂🤷🏻‍♀️ On generalnie bardzo reaguje jak coś mam przyciśnięte do brzucha. Może spróbuj na siedząco?

Siri ja od 20tc w sumie mało co śpię w nocy, także doskonale Cię rozumiem. Rzucam sie z boku na bok jak ryba na piochu 😂🙈 Mam okropne bóle całych nóg, które mijają dopiero jak wstanę, także nie zliczę ile razy w nocy mam spacery po mieszkaniu bo nie sie wytrzymać. Spanie z poduszką ciążową było jeszcze gorsze także zrezygnowałam. Wkładam kołdrę między kolana, ale to pomaga. Jakoś trzeba przetrwać 🫤 A mówili „wyśpij sie w ciąży” taaa jakby się jeszcze dało 😂😂

Mi tez to ciągle powtarzają "śpij poki możesz " :D zebym tak mogla :D.
    Na plecach lezec nie moge, na bokach bola wszystkie kosci :D

Lilou, odpocznij i mimo ze to trudne staraj się myśleć pozytywnie... nie analizuj zbytnio, mam nadzieję ze w weekend dasz radę odetchnąć chociaż trochę... niezmiennie trzymam kciuki za Ciebie i Twoje maleństwo 😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2022, 10:05

27tc+3 - 😢 [*] 11.20
    37tc+3 - 🌈
    6tc+4 - 😭 [*] 07.24 - żegnaj okruszku...
    3tc+4 💔

age.png
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

X.2021 - start IVF

23.12.21 - transfer blastki ❄️4AA
    29.12 - 6dpt - beta 39.40 mlU/ml
    18.01 - 26dpt - 6+1 CRL 0.55cm i bijące serduszko 😍
    01.03 - 12+1 I prenatalne 7.5cm chłopca 💙
    21.04 - 19+3 - II prenatalne - 330g 💙
    06.07 - 30+2 - III 25.08 - 1810g 💙
    25.08 - 37+3 - 3220g i 54cm cudu jest juz ze mną
    ...
    _ _ _ _

03.24 - wracamy po rodzeństwo
    04.06 FET ❄️3AA 🙏🙏
    09.06 - 5dpt. - ⏸️
    06.07 - 7+2 💔

_ _ _ _

04.09 prog 41.8; 2dpt 18.4
    05.09 - FET ostatniej szansy ❄️4AB
    4dpt - ⏸️; beta 59.8🤯; prog 28.5
    11.09 - 6dpt 80.4 💔 7dpt 79.8; 9dpt 98 🤯
    11.10 - Metotreksat

Ostatnia szansa - II IVF - ❄️ 🙏
  • Siri Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2022, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    “Spij poki mozesz”, taaa… zeby to sie mozna bylo wyspac na zapas 😅

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2022, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo nie wiem czy ci pomogę, ale ja miałam i bóle spojenia i takie właśnie kłucia jak opisujesz. U mnie to nic nie znaczyło..
    Szyjka mi się skracała przy lekkich bólach jak na okres.

Karo123 lubi tę wiadomość

• Karo123 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2022, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola właśnie jakby nie martwią mnie te bole tylko bardziej chce wiedzieć czy to cierpienie ma sens haha 😅
    Odnośnie Twojej szyjki - moja tez się tak skróciła na podobnym etapie i na wszelki wypadek miałam wszelkie wymazy z szyjki (była infekcja bezobjawowa - wyleczylismy) i oszczędny tryb życia, ale to nie było leżenie plackiem. 3 cm to nadal długa szyjka, trzeba obserwowac, trzeba być czujnym ale krótki spacer nadal nie będzie przeciwskazany (o ile oczywiście nic dalej się nie będzie działo). Po przeleczeniu infekcji i wyłączeniu zbędnej aktywności chodze z szyjką 3 cm do dziś (albo do poprzedniego badania bo nie wiem jak teraz 🙈 i na ten etap ciąży co jestem to dr powiedziała ze to jest mega długa szyjka). Także spokojnie może nie będzie tak źle 😘❤️✊

Olcykowa ok czyli nie jestem sama. I będę sobie wmawiać ze chociaż szyjka się skraca skoro Tobie (może) wpłynęło to na szyjkę i rozwarcie. Bo jeśli to jest ból na marne to ja się wypisuje z tej zabawy 🙈😂 ( chyba już się nie da nie? 😆). I dokładnie czuje Twój opis - sztylet w pochwie🗡. Do tej pory mówiłam mężowi ze jakby mi ktoś wenflon w srodek szyjki wbijał znienacka ale jednak byłam zbyt delikatna w swoim opisie, wenflon chyba by tak mną nie miotał 😜

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2022, 10:19

17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙

👱🏻‍♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️‍🩹, CB 💔, Mój Cud 💙
  • Karo123 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2022, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cecylia wrote:
    Karo nie wiem czy ci pomogę, ale ja miałam i bóle spojenia i takie właśnie kłucia jak opisujesz. U mnie to nic nie znaczyło..
    Szyjka mi się skracała przy lekkich bólach jak na okres.

To te na okres tez mam już od dawna i mi szyjki akurat nie skracają. Dobra - przyjmuje do wiadomości ta wersje ale trzymam się opcji od Olcykowej (tak na potrzeby własnego pocieszenia haha 😅🙈)

Cecylia lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️‍🩹, CB 💔, Mój Cud 💙
  • Karo123 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2022, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou maluchy rosną na początku w stałym tempie ale… nie masz potwierdzonego dnia owulacji, nie wiesz kiedy była implantacja, masz dwa pomiary z dwóch różnych usg u dwóch różnych lekarzy. To jest baaaardzo dużo zmiennych, także na prawdę może być wszystko pięknie ✊ popieram dziewczyny - wyłączyć internet choć wiem ze ciężko ❤️ Przytulam mocno ❤️

• karola Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2022, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo, dzięki za pocieszenie❤️ Staram się nie panikować, za dwa tyg się okaże jak stan szyjki. Dużo tez czytałam w internatach, ze w sumie odchodzi się od takiego leżenia plackiem i ze to wcale nie jest lepsze od jakiegoś oszczędnego ruchu, chodzenia po domu itp. Mam nadzieje ze u mnie jeśli już to będzie ten przypadek.

Myślę, ze u Ciebie jak najbardziej ten ból jest po coś. Także głowa do góry! W sumie to już chyba czas kiedy ta szyjka może się skracać wiec miejmy nadzieje ze to to. Kiedy wizytujesz?

Karo123 lubi tę wiadomość

age.png
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2022, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jak będziecie miały chwilkę to podeślijcie co trzeba zaktualizować na pierwszej stronie. ☺️

Olcykowa, miska122, Karo123, Ivanka93, lawendowePole, Felinka94, Wjedzma, Mersalla, Sway, Jo_an lubią tę wiadomość

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png
  • Karo123 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2022, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola wrote:
    Karo, dzięki za pocieszenie❤️ Staram się nie panikować, za dwa tyg się okaże jak stan szyjki. Dużo tez czytałam w internatach, ze w sumie odchodzi się od takiego leżenia plackiem i ze to wcale nie jest lepsze od jakiegoś oszczędnego ruchu, chodzenia po domu itp. Mam nadzieje ze u mnie jeśli już to będzie ten przypadek.

Myślę, ze u Ciebie jak najbardziej ten ból jest po coś. Także głowa do góry! W sumie to już chyba czas kiedy ta szyjka może się skracać wiec miejmy nadzieje ze to to. Kiedy wizytujesz?

W przyszłym tygodniu w środę wizyta, także mam nadzieje ze coś tam się choć trochę skróciło. Nadal jestem nastawiona na poród w terminie albo po ale fajnie by było wiedzieć ze cokolwiek tam się zbiera chociaż w stronę porodu 😊

Dokładnie tak jak mówisz, odchodzi się od leżenia, czytałam kiedyś badania ze to wcale nie pomaga i skracająca sie szyjka jest często nadrozpoznawana (oczywiście nie mówię juz o skrajnie krótkiej szyjce gdzie grawitacja jednak działa swoje i trzeba tego unikać ruchu i istnieją realne wskazania do tego by leżeć plackiem bo tak trzeba i juz). Przede wszystkim trzeba wykluczyć czy nie ma infekcji, czy nic się nie dzieje i obserwowac. A ruch jest bardzo ważny w ciąży i moja gin była na szczęście tego samego zdania. Nie działo się nic na tyle złego zeby mi kazała leżeć a wiem ze niektórzy lekarze nadużywają tego zalecenia 😉 z reszta nie oszukujmy się - szalona nie jestem, jak miałam bole miesiaczkowe i twardy brzuch to siłą rzeczy nie chodziłam na długie spacery bo żadna to przyjemność. A w dni w które czułam się dobrze to korzystałam, najważniejsze to wsłuchać się (z rozsądkiem) w nasz organizm 😌

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2022, 10:47

• lawendowePole Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2022, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noelle wrote:
    Hej dziewczyny, jak będziecie miały chwilkę to podeślijcie co trzeba zaktualizować na pierwszej stronie. ☺️
    https://ovufriend.pl/forum/w-oczekiwaniu-na-testowanie/w-oczekiwaniu-na-rozwiazanie-klub-aa,21370,1754.html
    Tutaj jest mój wpis zbiorczy ❤

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2022, 10:52

Noelle lubi tę wiadomość

age.png
    02.12.2022 17:32, 40+2, 3540 g., 55 cm
    Tadziu z Nami ❤

01.20 - start starań
    05.20, 09.20 - cb
    01.21 - poronienie 7tc
    06.21 - poronienie ~9tc - T22
    pauza do 01.2022
    03.22 - (25.03. - II kreski -> 14.04. - CRL 0,8 cm ❤, YS 0,4 cm -> 28.04. - CRL 2,22 cm -> 06.05. - CRL 4,1 cm -> 16.05. - CRL 5,73, FHR 156 -> 15.06. - 147 g. -> 24.06. - 235 g. -> 13.07. - 344 g. -> 1.08. - 522 g. chłopca -> 14.09. - 1278 g. -> 05.10. - 1761 g. -> 30.11. - 3550 g.)

PAI-1 4G homo i MTHFR 1298A>C hetero
    Kariotypy ok

Siła🔹️Spokój🔹️Miłość

Bądź dumny z tego co robisz, zwłaszcza, jeśli nikt inny tego nie docenia.
  • Kociara_ Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2022, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoś pytał gdzie jestem - pod Warszawa, ale ogólnie u rodziców tez spędziłam trochę czasu :)

Pozdrowienia dla was, mentalnie odpoczywam mocno 😇 fizycznie za to kroków robię dużo, ale jestem zdania, że póki nie czuje bóli, czy czegoś, to mogę spacerować i się dotleniać.

Czytam na bieżąco, włączę się na początku przyszłego tygodnia 😋 trzymam kciuki za najbliższe porody - Krysia i Karo 🙏🏻

Noelle, u mnie tp 26.01.2023 - Staś :) w ogóle nie wierzę, że zaczęłam już 17 tydzień 😱

Karo123, Ivanka93, Noelle, Mersalla, Wiolala, Jeżynka, Asia2309, Sway, karola, Jo_an lubią tę wiadomość

36 cykli starań
    2 x IUI ❌
    Nieudana procedura IVF - imsi - 3 x FET - ❌
    💔 ciąża biochemiczna - naturals - 03.2022

kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno
    Naturalny cud ❤️ mamy syna!

27.01.23 - 3390 g i 55 cm
    age.png

22.05.2024 - puste jajo, poronienie 7+2 💔
    08.2024 - powrót do starań o rodzeństwo
    09.2024 - ⏸️
    preg.png
  • Karo123 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2022, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kociara odpoczywaj i spaceruj ile się da 😍 jacieeee już 17 tydz, a pamietam jak Ci wpisywałam kreseczki 🥹 do dziś mnie wzrusza Twoja ciąża 😍

No ale jeśli chodzi o porody to przede mnie jeszcze wpada Felinka. No i Lemonka i Olcykowa czekają na swoją kolej, nie śmiem się wcinać haha 😆

‹‹ 1784 1785 1786 1787 1788 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ