W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Młoda, ja bym zasięgnęła języka w szpitalu gdzie zamierzasz rodzić. U nas np. mówiła oddziałowa z bloku porodowego że można mieć pomalowane paznokcie, wręcz ona to zaleca, bo każda mama powinna być zadbana 😁 i wspomniała że ten brak lakieru na paznokciach to mit z czasów, gdzie sprzęt w szpitalach sobie nie radził z lakierami. Na ciemny kolor bym się nie odważyła, ale jakiś jasny bądź sam żel - czemu nie. Sama miałam nałożoną hybrydę w cielistym kolorze. Zakładali mi pulosoksymetr na CC i odczyt był ok.
Edit: jak chodzi o golenie, to pole operacyjne do CC na pewno musi być ogolone. Ja mam bliznę tak nisko że już zaczynają się tam włoski. Jak jest w przypadku sn nie wiem, ale powiem szczerze że nie wyobrażam sobie połogu i silnego krwawienia z bogatym owłosieniem. Ale wiadomo, ile kobiet tyle zdań na ten temat.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2021, 10:58
Mlodamezatka lubi tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Dziewczyny, z najnowszej pogadanki położnych online..
Do mojej sekretnej listy wywoływaczy i usprawniaczy porodu mogę dodać jedzenie świeżego ananasa oraz suszonych daktyli 😳 w życiu o tym nie słyszałam jeszcze! Czyli od niedzieli, kiedy mój M kończy maraton zleceń, zaczynam i dołączam do tego co robię teraz
Tak podrzucam, może Lisa ci się przydaWiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2021, 10:57
Lisa_ lubi tę wiadomość
-
Annamaria wrote:Dziewczyny, z najnowszej pogadanki położnych online..
Do mojej sekretnej listy wywoływaczy i usprawniaczy porodu mogę dodać jedzenie świeżego ananasa oraz suszonych daktyli 😳 w życiu o tym nie słyszałam jeszcze! Czyli od niedzieli, kiedy mój M kończy maraton zleceń, zaczynam i dołączam do tego co robię teraz
Tak podrzucam, może Lisa ci się przydaNoelle lubi tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Noelle wrote:Annamaria myślałam, że trzeba być ogolonym do nacięcia krocza?! 😳
Nie trzebai w sumie wszędzie o tym dość szeroko się mówi, szczególnie na szkołach rodzenia online prowadzonych przez położne.
szona lubi tę wiadomość
-
miska122 wrote:Chyba się poratuję plastrami na wyjeździe jeśli nie przejdzie mi. Dzięki 😘
Przez ból w lędźwiach nie dałam rady się przewrócić, bolało mnie nawet leżenie. Mam teraz oklejone plecy i jest raj.Annamaria lubi tę wiadomość
-
Annamaria wrote:Nie trzeba
i w sumie wszędzie o tym dość szeroko się mówi, szczególnie na szkołach rodzenia online prowadzonych przez położne.
Zgadza się, położna mówiła o tym na 1 zajęciach u nas - w ramach szkoły rodzenia. -
Szonka, mam pytanie, kiedy w ciąży poszłaś na pierwsze oklejanie i co Cię do tego skłoniło? Ból czy oklejasz się bardziej profilaktycznie?🧐25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
Simons, wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy ślubu! Dużo miłości, zrozumienia, wsparcia, seksow, radości, żartów i spełnienia wszystkich marzeń! I tak aż do starości ❤️
Justynka, wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Pomyslnosci, usmiechu na twarzy, milosci, radości, zdrówka i spełnienia wszytskiego, o czym marzysz ❤️Simons_cat lubi tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
szona wrote:Przez ból w lędźwiach nie dałam rady się przewrócić, bolało mnie nawet leżenie. Mam teraz oklejone plecy i jest raj.
Dokładnie tak mam. Jak tylko wrócę z wyjazdu to umawiam się do fizjoterapeuty, bo dłużej nie wytrzymam. Leżenie źle, siedzenie źle, chodzenie też źle. Tragedia. -
szona, super, że plastry aż tak pomogły!
w końcu lżej
Jeszcze co do golenia, na mamie ginekolog jest to też dobrze opisane, i nawet wkleiła oficjalne zalecenia szpitala, na ulotce, że to nie tylko jej widzimisię, ale i zalecenie szpitala.
i pierwsze z brzegu wypowiedzi położnych z Żelaznej w Wawie np:
"Proszę, nie przejmujcie się owłosieniem łonowym. Nie zauważamy tego, pod warunkiem że umyłaś się przynajmniej raz w ostatnim tygodniu. Skupiamy się na tym, aby dziecko przyszło na świat. Nie interesuje nas, czy masz między nogami busz, jesteś gładka jak noworodek albo ozdobiłaś łono błyszczącymi kamyczkami"
Wniosek z tego jest prosty: kwestia estetyczna nie ma dla personelu większego znaczenia. Internautki szybko zwróciły jednak uwagę na sytuację, kiedy dochodzi do komplikacji natury medycznej i niezbędna okazuje się dodatkowa interwencja personelu, np. założenie szwów. W tym przypadku położna również nie pozostawiła zaciekawionych matek bez odpowiedzi.
"Owłosienie łonowe nie ma żadnego wpływu na zakładane później szwy i to, jak wykonujemy swoje obowiązki. Chyba, że masz cesarkę, wtedy podgolimy cię trochę w odpowiednim miejscu" - wyjaśniła.
----
Czy do porodu trzeba się golić w okolicach kanału rodnego?
- Nie ma takiej potrzeby
----
Golenie okolic intymnych – do porodu naturalnego włosy najlepiej, aby nie były ogolone (golenie powoduje uszkodzenie warstwy ochronnej naskórka i może przyczyniać się do gorszego gojenia się ewentualnego nacięcia lub pęknięcia krocza).
itd... to wszystko pierwsze z brzegu z fachowych stron medycznych.
Jednak rozumiem mętlik, bo jak przejrzałam net pobieżnie, to jest mnóstwo for, wątków, stron kosmetyków i producentów różnych firm, które wręcz zachęcają do golenia, no ale ja jednak zostanę przy babeczkach od porodów..
A, i przypomniało mi się, bo o tym nie gadałyśmy. Golenie to jedno, a przystrzyżenie to coś zupełnie innegoja np zawsze ciacham i skracam, i faktycznie, higiena jest o wiele prostsza
a przynajmniej zero podrażnień, swędzenia od odrastania i stanów zapalnych od wrastających włosków
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2021, 12:00
Martyna33, szona lubią tę wiadomość
-
Annamaria wrote:Simons, no coś ty! To zupełnie sprzeczne info niż od naszych położnych. U nas się nie goli na ostatnią chwilę, żeby uniknąć wrastania włosków w świeżą ranę po nacięciu i związanych z tym możliwych punktów zapalnych. W ogóle od golenia okolic krocza się już od dawna odchodzi, bo żadne, ale to żadne badania nie wykazały ich pozytywnego wpływu przy porodzie czy nacięciu.
Co do brania maszynki, u nas mówili o braniu jej ze sobą jeśli wyjdzie nagła potrzeba zmiany planu i pojawi się np CC , jeśli pacjentka ma sporo owłosienia powyżej linii trójkąta łonowego, to moze ogolić / oczyścić ten pas by było równe miejsce wokół cięcia. Tylko w tym wypadku kazali brać, choć wiadomo, sami w razie czego też ogolą sterylnie.Czarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
Rozalka już z nami 🥳 24.11.2023 3480/54
👩❤️💋👨Starania od września 2017r. z przerwą na cały 2019r.
💔Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
💔Ciąża biochemiczna - 05.2018, 06.2018, 12.2018, 07.2020, 11.2020, 12.2020, 02.2023
😷PCOS, IO, niedoczynność tarczycy, brak ochrony zarodka
💉Szczepienia limfocytami męża -> alloMLR 0% -> szczepienia pullowane -> alloMLR obcy 84,6%/ mąż 60,6% -
Annamaria wrote:Dziewczyny, z najnowszej pogadanki położnych online..
Tak podrzucam, może Lisa ci się przydaCzarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
💔Ciąża biochemiczna - 05.2018, 06.2018, 12.2018, 07.2020, 11.2020, 12.2020, 02.2023
💉Szczepienia limfocytami męża -> alloMLR 0% -> szczepienia pullowane -> alloMLR obcy 84,6%/ mąż 60,6% -
Dzięki, Księgowa😍
Justyna, wszystkiego dobrego 🥳Księgowa lubi tę wiadomość
Czarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
Z tym goleniem krocza, absolutnie popieram Annamaria.. ale jednak sama mam trochę głupie opory psychiczne.. generalnie, zawsze byłam tam na dole ogolona i mam jakąś barierę psychiczną, żeby np pójść do lekarza z lekkim owłosieniem nawet.. prawda taka, że ostatnimi czasy golę się w kratkę bo po prostu stało się to już totalnie niewygodne.. ale czy do porodu pojadę zarośnięta.. hmmm.. myślałam jeszcze żeby pójść na wosk do time for wax bo po nim odrastają takie mięciutkie włoski i wtedy jak się trafi poród na daną fazę odrostu to będzie do zaakceptowania.
Mlodamezatka lubi tę wiadomość
-
Simons, samych szczęśliwych lat już niedługo w trójkę, potem w czwórkę i tak daaaalej 🧡 Duuużo miłości dla Was!
Justynka, wszystkiego najlepszego!! Przede wszystkim niech chociaż ta końcówka ciąży będzie dla Ciebie lżejsza 🧡 I porodu bez komplikacji życzę ☺️Simons_cat lubi tę wiadomość
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
To została ostatni szansa na 39+3, bo 40+3 napewno nie będzie.. Sporo spaceruje co by młody był ku dołowi.. Od dziś zacznę jeszcze z piłką w domu.. A tak to wysprzątałam całe mieszkanie.. Ogólnie ginekolog mówi że skurcze same w sobie się piszą więc jakas tam akcja się zaczyna, ale to jeszcze nie jest to.. Co do porodu naturalnego nie ma przeciwskazań, mogę próbować, ale skierowanie na CC dał ze względu że ten pierwszy był taki a nie inny, że było brak postepu i że te wody były mętne.. W szpitalu mam uzgodnione, że w każdej chwili mogę zmienić decyzję na CC, więc jak coś to się zdecyduję.. Ale jeszcze daje sobie parę dni..
Krzyż to mnie tak boli, że nie wiem jak w łóżku leżeć..
Annamaria annasas spoko, ale daktyli nie ruszę.. Naparu z suszonych malin nie piłam, ale może zacznę.. Jakies konkretne mam kupić, i jak to stosować..Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2021, 13:33
-
Dziewczyny, nie pamiętam która jest fanką Harrwgo Pottera, ale wyskoczyła mi reklama H&M i wypuścili jakąś serię ubrań dla dzieci właśnie z motywami Pottera 🙂
Mlodamezatka, Simons_cat, szona lubią tę wiadomość