W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Bebetka93 wrote:Atenko, też rozglądam się za preparatem z żelazem (właśnie chciałam się na grupie zapytać-generalnie ten temat był już kilka razy ale nie zrobiłam sobie żadnego screena) i sprawdziłam sobie od razu polecany przez Ciebie preparat. No i zastanawia mnie to, dlaczego w nim jest kwas foliowy i inne witaminy? Ja już mam odpowiednią dawkę kwasu foliowego w witaminach prenatalnych i nie chciałabym już go dokładać. No i nie jest to jedyny preparat, który ma taki skład.
B12 i kwas foliowy zmniejszają toksyczna homocysteine która jest szkodliwa dla płodu.
Witamina C zwiększa przyswajalność żelaza, nadmiar wysikasz.
Nie wiem jakie witaminy ciążowe bierzesz. Fajny skład ma mało znany a zarazem drogi Prenacaps 2+ DHA, u mnie jest teraz na tapecie. Od czasu do czasu biorę szelazo sr. Robiłam teraz morfologię i mam lekko obniżone erytrocyty, reszta czyli Hematokryt, MCV hemoglobina ok.
Zbadaj też ferytyne przy okazji. Jeśli masz poniżej 20 to Cie długa suplementacja czeka, bo w późniejszych etapach ciąży plod potrzebuje więcej żelaza i w dodatku dochodzi do tzw. rozcieńczenia krwi, czyli zwiększa się ilość - objętość - krwi ale organizm musi te krwinki naprodukowac.
Anemia jest bardzo niebezpieczna bo powoduje niedotlenienie komórek płodu, które obumierają.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2021, 13:33
24.03 (11dpo) ⏸️
15.04 - jest ❤️ CRL- 0.88 cm
29.04- CRL - 2,31 cm
20.05(prenatalne) - CRL-5,63 cm
8.06.- CRL- 9.73cm
16.06 - 160g ♀️
6.07- 246g
8.07-270g
15.07- II prenatalne- 300g Księżniczki ❤️
28.07 - 440g cudu ❤️
17.08(25+0)-721g
3.09 (27+3) - 960g
8.09 - III usg (28+2)- 1055g 🍀
30.09.2021 (31+3) - 1600g
17.11.2021 (38+2)- 2773g
5.12.2021 (40+6)- 2930g
53 cm piękna księżniczka 💕👶 -
Lisa, trzymam kciuki, aby tendencja do porodów +3 się utrzymała i jutro poród ruszył pełną parą 💓
Noelle, Lisa_ lubią tę wiadomość
-
Atena37 wrote:Do prawidłowego krwiotworzenia są niezbędne b12 i kwas foliowy. Generalnie te witaminy się słabo wchłaniają a gdy jest za dużo to wysikasz.
B12 i kwas foliowy zmniejszają toksyczna homocysteine która jest szkodliwa dla płodu.
Witamina C zwiększa przyswajalność żelaza, nadmiar wysikasz.
Myślę też, że homocysteina raczej powinna być ok, przed ciążą również badalam jej poziom tak samo jak B12.
W środę mam wizytę u lekarza, wiec jeszcze to z nim skonsultuję, choć wydaje mi się, że suplementacja jednak będzie konieczna pomimo moich prób zwiększenia podaży żelaza w diecie. -
W H&M jest promocja na bieliznę - 20%.
Z kolekcji mama majtki nie wchodzą ale niemowlęce skarpety już tak, nawet z Harry Potterszona lubi tę wiadomość
24.03 (11dpo) ⏸️
15.04 - jest ❤️ CRL- 0.88 cm
29.04- CRL - 2,31 cm
20.05(prenatalne) - CRL-5,63 cm
8.06.- CRL- 9.73cm
16.06 - 160g ♀️
6.07- 246g
8.07-270g
15.07- II prenatalne- 300g Księżniczki ❤️
28.07 - 440g cudu ❤️
17.08(25+0)-721g
3.09 (27+3) - 960g
8.09 - III usg (28+2)- 1055g 🍀
30.09.2021 (31+3) - 1600g
17.11.2021 (38+2)- 2773g
5.12.2021 (40+6)- 2930g
53 cm piękna księżniczka 💕👶 -
miska122 wrote:Dziewczyny, które będziecie korzystać z łóżeczka dostawnego - jaki model polecacie/bierzecie pod uwagę, a co szczególnie odradzacie?
I czym poprawiłyście hemoglobinę? Biorę buraka w tabsach i piję jakieś żelazo od lekarki, ale zaczyna coraz częściej lecieć mi krew z nosa, zaczyna mnie to już irytować...
Na hemoglobinę jeszcze natka pietruszki np. do soków i burak tak samo do soków. Najlepiej w połączeniu z jabłkiem, jakoś ginie ten ziemny smak.🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2021, 19:26
Czarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
Rozalka już z nami 🥳 24.11.2023 3480/54
👩❤️💋👨Starania od września 2017r. z przerwą na cały 2019r.
💔Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
💔Ciąża biochemiczna - 05.2018, 06.2018, 12.2018, 07.2020, 11.2020, 12.2020, 02.2023
😷PCOS, IO, niedoczynność tarczycy, brak ochrony zarodka
💉Szczepienia limfocytami męża -> alloMLR 0% -> szczepienia pullowane -> alloMLR obcy 84,6%/ mąż 60,6% -
miska122 wrote:Dziewczyny, które będziecie korzystać z łóżeczka dostawnego - jaki model polecacie/bierzecie pod uwagę, a co szczególnie odradzacie?
I czym poprawiłyście hemoglobinę? Biorę buraka w tabsach i piję jakieś żelazo od lekarki, ale zaczyna coraz częściej lecieć mi krew z nosa, zaczyna mnie to już irytować...
Kupiłam chicco next to me dream. Jest spore, nie różni się mocno od Magic (głównie sposobem „otwierania” a to dla mnie za mało, zeby zapłacić drugie tyle), ma kółka, ma funkcję kołyski i można znaleźć w necie nowe za lekko ponad 500 złWiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2021, 15:05
-
Cześć kochane po weekendzie! Lisa- myślę że to już bardzo blisko u Ciebie. Najmocniejsze kciuki 🤞
Co do wód płodowych to ciężka sprawa, ale lekarz mi mówił, że jeśli by się to zdarzyło to " będzie Pani wiedzieć bez wątpliwości , że to wody.." tak więc myślę że to po prostu zwiększona wydzielina u Ciebie, aczkolwiek dla spokoju lepiej to skonsultować z lekarzem.
Co do dostawki- mamy dużą sypialnię więc kupiłam łóżeczko turystyczne z opcją dostawki pełnowymiarowe 120x60, które najpierw posłuży jako dostawka, a później będziemy je zabierać na wyjazdy do rodziny /wakacje. Stwierdziłam, że kupowanie dostawki Chicco/ drewnianej, a potem jeszcze łóżeczka turystycznego to już za dużo.. zostawiam link allegro: https://allegro.pl/oferta/lozeczko-turystyczne-dostawne-skladane-moskitiera-10453706352szona, Lisa_ lubią tę wiadomość
-
Kokoszka mi się bardzo podoba Twoja opcja !
My mamy klasyczne łóżeczko. Najwyżej Młoda będzie spala z nami jak się zbuntuje 🤣
Odebrałam dziś cały worek ubranek i akcesoriów od pewnej pani z grupy na FB. Nawet czekolady za to nie chciała... Muszę przejrzeć.kokoszka31 lubi tę wiadomość
-
kokoszka31 wrote:Cześć kochane po weekendzie! Lisa- myślę że to już bardzo blisko u Ciebie. Najmocniejsze kciuki 🤞
Co do wód płodowych to ciężka sprawa, ale lekarz mi mówił, że jeśli by się to zdarzyło to " będzie Pani wiedzieć bez wątpliwości , że to wody.." tak więc myślę że to po prostu zwiększona wydzielina u Ciebie, aczkolwiek dla spokoju lepiej to skonsultować z lekarzem.
Co do dostawki- mamy dużą sypialnię więc kupiłam łóżeczko turystyczne z opcją dostawki pełnowymiarowe 120x60, które najpierw posłuży jako dostawka, a później będziemy je zabierać na wyjazdy do rodziny /wakacje. Stwierdziłam, że kupowanie dostawki Chicco/ drewnianej, a potem jeszcze łóżeczka turystycznego to już za dużo.. zostawiam link allegro: https://allegro.pl/oferta/lozeczko-turystyczne-dostawne-skladane-moskitiera-10453706352
Chicco też można ze sobą zabraćchoć pewnie nie składa się tak jak turystyczne 🧐
-
A powiedzcie mi, rozmontowujecie te dostawki i pierzecie w całości przed pierwszym kontaktem dziecka?
-
szona wrote:A powiedzcie mi, rozmontowujecie te dostawki i pierzecie w całości przed pierwszym kontaktem dziecka?
Te Chicco tak jak mówisz jakoś można zawsze złożyć, ale są mniejsze więc nie posłużą do 3 roku życia dziecka..
Ja kupiłam materacyk, wyprasowalam jego powierzchnię i prześcieradło które będzie w kontakcie z dzieckiem wypralam i wyprasowalamszona lubi tę wiadomość
-
My też mamy Chicco next 2 me dream, kupiliśmy używane za połowę ceny w idealnym stanie 😁 wydaje mi się, że będzie serio spoko
Dziewczyny macie może na oku wysoką karuzelę do łóżeczka drewnianego? Zamówiłam babyono ale po zamontowaniu okazało się że prawie dotyka materaca na najwyższym poziomie 🤦
Jeszcze pytanie mam, jak myślicie dobrze jest zainwestować w elektryczny aspirator do noska Braun? Czy lepiej ten do odkurzacza? Bo jak sobie pomyślę, że za każdym razem będę musiała wyjmować odkurzacz z szafy to coś mnie bierze 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2021, 15:37
-
asiek96 wrote:My też mamy Chicco next 2 me dream, kupiliśmy używane za połowę ceny w idealnym stanie 😁 wydaje mi się, że będzie serio spoko
Dziewczyny macie może na oku wysoką karuzelę do łóżeczka drewnianego? Zamówiłam babyono ale po zamontowaniu okazało się że prawie dotyka materaca na najwyższym poziomie 🤦
Jeszcze pytanie mam, jak myślicie dobrze jest zainwestować w elektryczny aspirator do noska Braun? Czy lepiej ten do odkurzacza? Bo jak sobie pomyślę, że za każdym razem będę musiała wyjmować odkurzacz z szafy to coś mnie bierze 😂
Karuzela tiny love boho jest super wg mnie!
A aspirator- mnie wszyscy znajomi polecają katarek travel 2w1 (można używać z odkurzaczem i bez)szona lubi tę wiadomość
-
Miśka no jak w potterowym raju ❤️
Dziewczyny, to co dostałam od dziewczyny z grupy przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Worek jakieś 60l wypełniony maleńkimi ciuszkami...
Oczywiście każdej rzeczy nie będę robiła zdjęć... Mąż stwierdził, ze chyba nie ma po co prać, będziemy tylko zmieniać, tyle tego jest 🤣
Annamaria, Atena37, Noelle, Simons_cat, Magdalena29 lubią tę wiadomość
-
Lisa juz ostatnia prosta! Skoro skurcze sie pisaly czesto to moze jednak cos ruszy 😉 kciuki ! ✊🏻❤️
Alutka z tymi wodami sama mam stresa czasem, bo przy luteinie do poludnia sporo wody ze mnie wyplywa. Ale nie znam zadnego sposobu zeby poznac czy to wody, poza paskami ph. Ja sobie zamowilam wlasnie zeby miec w domu w razie w.
Ja karuzele bede kupowac little dutch gaski - przepadlam 🙈 z tego co widzialam na filmikach jest dosc wysoko zawieszona - nad rama lozeczka na pewno.
Mielismy dzis jechac po lozeczko, ale maz zdecydowal, ze na razie bez sensu, bo nie ma gdzie trzymac, a skladac jeszcze nie bedziemy. Wiec czekamy do poczatku wrzesnia. Ale materac juz zamowiony i jedzie do nas 🤣
Justyna to niezla paczuszka 🙈 te zdj co wyslalas to sliczne sa te ciuszki 🥺
Mialam dzis spotkanie online - taka mini szkole rodzenia z moja polozna srodowiskowa. W wiekszym gronie - chyba wszystkich podopiecznych. Babeczka 50+ albo i wiecej, szkola sprzed 30 lat😅 moj ulubiony tekst to bylo „Chlopakowi mozemy przetrzec pieluszka delikatnie pod jajeczkami” 🤣🤣
Generalnie wytyczne i sposoby podnoszenia roznia sie od tego co uslyszelismy na szkole rodzenia, ale przynajmniej jest mila i sympatyczna. 😄 planuje i tak zadzwonic po polozna ze szkoly rodzenia po wyjsciu ze szpitala zeby raz do nas zajrzala i wszystko „na swiezo” przypomniala, a do tego od razu zerknela na laktacje.
Wiec nie zalezy mi na srodowiskowej az tak hiper mega, wazne zeby byla milaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2021, 16:36
13.10.2021 10:25 nasz cud pojawił się na świecie 💙
40+1, 56cm, 3300g, 10/10 🐻 I
14.08.2023 5:44 największa niespodzianka życia wkroczyła w nasze życie 🩵
40+5, 55 cm, 3500g, 10/10 🧸 F
6.12.2022 - najwieksza niespodzianka i kolejny cud 🤰🏻
Starania od 07.2019
11.2019 - cp, usunięty lewy jajowód 💔
07.2020 - sonoHSG - jajowód drożny; cb 💔
11.2020 - histeroskopia: liczne mikropolipy - leczenie
01.2021 - IVF start - IMSI
29.01.2021 - transfer 5BB ✊🏻💚
4.03 - 1,3 cm maluszka, FHR 159💚
8.04 - prenatalne; chłopczyk 💙
8 ❄️ oocytów
Brak ❄️ zarodków
MTHFR hetero i PAI homo ❌
Nasienie morfologia 2% ❌ fragmentacja 21% ❌ -
Co do aspiratora to moja siostra ma coś takiego i jest zadowolona.
https://naszsmyk.pl/pl/p/Haxe-Aspirator-do-nosa-skuteczny-odciagacz-kataru/3655?gclid=CjwKCAjwmeiIBhA6EiwA-uaeFcJieyegCkwKkAonyLnHVNLOqlgMagu-QmLxYWp2W-OI6zVeRvkrERoCGxsQAvD_BwE -
A jeżeli chodzi o "żelazne" soki to oczywiście, wjeżdża u mnie burak i pietruszka. Pietruszkę również jem do różnych potraw. Gdybym tego nie robiła, to moje wyniki byłyby jeszcze gorsze 🙈
-
Wlasnie apropos aspiratorow - czytalam na paru stronkach, ze jednak te elektryczne maja za mala moc, zeby poradzic sobie faktycznie z katarem. Do glutka wytarczy gruszka lub na wdech rodzica , ale na wieksze katarowe akcje trzeba jednak pod odkurzacz. Takze mimo, ze bardzo chcialam kupic elektryczny zrezygnowalam z tego i kupilam katarek travel - na wdech i do odkurzacza pasuje. I oprocz tego mam gruszke na pojedynczego smarka.
Z takich elektrycznych to chyba jedyny ktory faktycznie sie sprawdza i ma dobre opinie to nosiboo ale on kosztuje miliony monet 🙄13.10.2021 10:25 nasz cud pojawił się na świecie 💙
40+1, 56cm, 3300g, 10/10 🐻 I
14.08.2023 5:44 największa niespodzianka życia wkroczyła w nasze życie 🩵
40+5, 55 cm, 3500g, 10/10 🧸 F
6.12.2022 - najwieksza niespodzianka i kolejny cud 🤰🏻
Starania od 07.2019
11.2019 - cp, usunięty lewy jajowód 💔
07.2020 - sonoHSG - jajowód drożny; cb 💔
11.2020 - histeroskopia: liczne mikropolipy - leczenie
01.2021 - IVF start - IMSI
29.01.2021 - transfer 5BB ✊🏻💚
4.03 - 1,3 cm maluszka, FHR 159💚
8.04 - prenatalne; chłopczyk 💙