W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Szewcowa wrote:A te zastrzyki i badania robi się już w pierwsze ciąży? Bo slyszalam, że dopiero w drugiej lub po poronieniu kiedy nastąpiło zetknięcie krwi.
-
Ja mam rh-, wczoraj lekarka mi powiedziała, że dostanę zastrzyk bez względu na krew męża(ale mam przynieść jego wynik) . Ale nie wiem kiedy bo się tym nie zainteresowałam 🙈
Ale sama wyczytałam że to albo przed albo po porodzie więc jeszcze nie zapytałam o to, to jeszcze daleko 🙈
Pierwsza ciąża, lekarz NFZ 😛Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2021, 10:14
-
Ej,jestem tak miło zaskoczona wizyta, że nawet sobie nie wyobrazacie.
Pani położna nadawała mi próbek witamin, pani doktor sympatyczna, kompetentna, opisująca wszystko, ale USG ma jakości "do badania maszyn rolniczych a nie ludzi" - tu jej cytat 🤣
Nie ma jakiś odchyleń w wieku dziecka co do wieku z OM, więc cukry pod kontrolą.
Mamy 225g maluchaSimons_cat, Natka95, kokoszka31, Litta, malwaxxx28, lawendowePole, Noelle, Suszarka, *Agape*, Mlodamezatka, Annamaria lubią tę wiadomość
-
Justyna, super! 😍 A powiedz mi, bo mi koleżanka zmierzyła glukometrem godzinę po jedzeniu i wyszło mi 98. No i teraz pytanie czy to jest ok czy nie za nisko? Ja się czuję dobrze i nie wiem czy mam panikować już czy nie. Ja cały czas biorę glucophage i teraz się zastanawiam czy w ogóle coś lekarzom mówić czy nie... Może dawkę by musieli zmniejszyć poranną? Zastanawiam się też czy kupować profilaktycznie glukometr i sobie sprawdzać faktycznie regularnie.🤔Czarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
Rozalka już z nami 🥳 24.11.2023 3480/54
👩❤️💋👨Starania od września 2017r. z przerwą na cały 2019r.
💔Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
💔Ciąża biochemiczna - 05.2018, 06.2018, 12.2018, 07.2020, 11.2020, 12.2020, 02.2023
😷PCOS, IO, niedoczynność tarczycy, brak ochrony zarodka
💉Szczepienia limfocytami męża -> alloMLR 0% -> szczepienia pullowane -> alloMLR obcy 84,6%/ mąż 60,6% -
Justyna, super 🥰
Młoda, bardzo dobre wieści o serduszku! ❤️
Simons, tez mam zapisana tą grafikę z temp i ubrankiem 🙈 Ja to w ogóle jestem na etapie zdawania sobie sprawy, że ja nic nie wiem 😂 jak dziecko ubrać w rozne temperatury to tylko kropla w morzu tej niewiedzy 😆Simons_cat lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMi ta co najbardziej pomogła przy karmieniu to widzę że chyba nie ma polskiego tłumaczenia🥺 Dostałam od koleżanki po angielsku:
https://www.empik.com/breastfeeding-made-easy-gonzalez-carlos,p1067217231,ksiazka-p
Tego autora po polsku są trzy inne książki, polecam z całego serca Mocno mnie przytul. To ogólnie o noworodkach, mi pomogła baaardzo przy wszystkich komentarzach typu "nie noś bo się przyzwyczai", albo "jak się wypłacze to zaśnie". Szczególnie dla mam pierwszego dziecka.Mlodamezatka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJeszcze tylko chciałam coś dodać, nie jestem z tych terrorystek laktacyjnych, daję rady o karmieniu, bo to jest to czego mi zabrakło😉 Nastawiałam się na trudności z porodem, w zasadzie wszyscy się na tym skupiali i na wyprawce, a okazało się że najtrudniejsze było karmienie i największą pomoc potrzebna.
Pamiętajcie, że nic na siłę, najważniejsza jest szczęśliwa mama, wtedy dziecko jest szczęśliwe obojętnie jakie mleko pije,ale warto się przygotować wcześniej jeśli myślicie poważnie o kp.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2021, 11:58
Simons_cat lubi tę wiadomość
-
Tutaj więcej o konflikcie serologicznym i profilaktyce: https://mamaginekolog.pl/konflikt-serologiczny/
Jeszcze w temacie kp, to ja byłam mega nastawiona, że będę karmić do pół roku wyłącznie piersią i będzie zajebiście, a przez moje problemy zdrowotne pokarm się prawie nie pojawił i Mała od początku jest dokarmiana. Prawie wylądowałam w wariatkowie przez to. Jeśli miałabym dać jakąś radę sobie sprzed roku to byłoby "nastaw się na wszystko, bo może być różnie". Mnie spotkało wszystko czego się bałam i co wypieralam - poród po terminie, indukcja, próba sn zakończona CC a na koniec problemy z karmieniem. Warto dopuszczać do siebie różne opcje, bo po porodzie jak hormony wjadą to jest strasznie ciężko się pozbierać jak coś idzie nie po naszej myśli...szona, Simons_cat, golonat lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Simons, ja glucophage zdjęłam w 12 tyg ciąży - takie było łączne zalecenie gin,diabetologa i endo. Nie dyskutowałam z 3 dyplomami
Brałam 1000 XR na noc.
98 cukier po godzinie może oznaczać 2 rzeczy - albo posiłek zawierał sporo cukrów prostych i wybicie było wcześniej. Albo posiłek był dobrze zbilansowany ale skromny i wybicie cukrów nie było duże.
Pamiętaj jednak, że nie powinnaś szukać dziury w całym. Na Twoim miejscu, jeśli się martwisz o cukry, mierzylabym poranne, bo to o nie najtrudniej w ciąży (ja miałam na glucophage cukry 95-105). Co do kupowania glukometru... Nie wiem jak jest w różnych przychodniach ale wiem, że niektóre mają takie paczki startowe dla ciężarnych. Pamiętam, że po którejś wizycie chcąc zapisać się na kolejną zapisywała się przede mną dziewczyna na pierwszą i od razu dostała zestaw - glukometr, paczkę pasków,zeszycik do notowania. Może warto zapytać czy mają takie zestawy w przychodniach, nawet gdzie przyjmują prywatnie ?
Mam jeden glukometr zbędny i paski, ale on mi wskazywał tak wysokie cukry, że za Chiny Ci go nie dam, bo załamiesz się i zakopiesz z żalu.Simons_cat lubi tę wiadomość
-
Dzięki, Justynka 🙂 może faktycznie popytam. Na śniadanie jadłam kanapki z chleba żytniego na zakwasie, który piecze mój mąż, z pomidorem i serkiem czosnkowym i żółtym 🤷 i rzodkiewkę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2021, 14:04
Czarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
💔Ciąża biochemiczna - 05.2018, 06.2018, 12.2018, 07.2020, 11.2020, 12.2020, 02.2023
💉Szczepienia limfocytami męża -> alloMLR 0% -> szczepienia pullowane -> alloMLR obcy 84,6%/ mąż 60,6% -
Simons_cat wrote:Dzięki, Justynka 🙂 może faktycznie popytam. Na śniadanie jadłam kanapki z chleba żytniego na zakwasie, który piecze mój mąż, z pomidorem i serkiem czosnkowym i żółtym 🤷 i rzodkiewkę
Mogę prosić o przepis na zakwas i chleb ? Mam przepis na zwykły pszenny chleb a mi go nie można -
Jasne, gdzieś mąż chyba ma spisany, bo tez tworzony metodą prób i błędów 😁 już mieliśmy taki piękny półroczny zakwas to raz się zapomniał i zużył cały do chleba zamiast odłożyć 🤣 ale płakał, trzeba było na nowo robić😁😁
Justyna.Optyk lubi tę wiadomość
Czarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
Hej dziewczyny, napisalam na grupie"2 kreski" i chcę napisać tez do Was.
Jutro mam robione testy na covid. Oprócz tego ze mam katar i zero węchu to jest okej;)
25.👩
29.👱♂️
Tadzio/SN/3960 Grudniowy chłopiec 👨🦰
Starania o drugie marzenie/ lipiec 2023 🙏
Styczeń 2024 - pozytywny test ciążowy ⏸️
6.02 - mamy pęcherzyk 🙊
14.02- jest serduszko ❤️
21.02- 1 cm małego człowieka ❤️
3.04- 13+4/ 7,21 cm 👶🏻 -
Karloina wrote:Hej dziewczyny, napisalam na grupie"2 kreski" i chcę napisać tez do Was.
Jutro mam robione testy na covid. Oprócz tego ze mam katar i zero węchu to jest okej;) -
Justyna a ja z ciekawości chciałabym poznać Twoją opinie na temat takich książeczek:
https://allegro.pl/oferta/ksiazeczka-kontrastowa-sensoryczna-parenti-kww1-0-9484919941?fromVariant=7356260028
Jest ich tam kilka opcji do wyboru.
Nawet ja mam uczucie popieprzenia mózgowego jak na to patrze a co dopiero taki maluch. 🤔Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Noelle, przez pierwsze 4 miesiące dziecko przysłowiowego uja widzi. Potem wzrok zaczyna się wyostrzać. Na etapie wzrostu ostrości widzenia lepsze są zwykle karty kontrastowe. Tego bym dziecku nie zaaplikowała. Balabym się o jego późniejszy rozwój widzenia przestrzennego.
-
Dodam też, że ja w ogóle nie specjalizuje się w dzieciach... Więc mogę nie wiedzieć po prostu... Jednak takie optyczne iluzje są ciężkie dla dorosłego, a wzrok malucha dopiero kształtuje widzenie przestrzenne....