W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAnnamaria, piękne rzeczy tworzysz. Ale ja na to patrzę i tylko jedno mam w głowie jak, kiedy, przy 4 dzieci???? (Bo pracować to chyba teraz chyba już nie pracujesz?😬) Ja mam jedno i może to brzydko zabrzmi ale jest to najprawdziwsza prawda, wysrać się nie mam kiedy, mycie zębów, prysznic to u mnie luksus! A takie rozstawienie maszyny, wyjęcie materiałów, szycie to jakaś abstrakcja dla mnie! Zdradź mi twój sekret😂😂😂
Annamaria, szona lubią tę wiadomość
-
Cześć kochane. Strasznie się cieszę jak zaglądam i Was nadrabiam a tu same dobre wiadomości 😁 piękne brzuszki 😍 ja ostatnio miałam problem z snem w nocy i pochwalę się Wam wczoraj przyszła moja poduszka w kształcie C z vinted i pierwsza noc przespana a ja czuję się rewelacyjnie 😊 w ogóle nie wiem czy się cieszyć czy martwić ale ostatnio przestały mi dokuczać skurcze i bóle po bokach brzucha. Co do mojego lokatora w brzuszku to podejrzewam że to będzie chłopiec. Czuje się zupełnie inaczej niż z córką objawy i zachcianki też mam inne. Zobaczymy czy na prenatalnych się potwierdzi 😉2015 córcia
Obecnie 3 lata starań
Wyniki nasienia w normie.
01.03.2021 sono hsg ( jajowody drożne, nie uwidoczniono żadnych cech zmiennych)
Progesteron:
7 dpo 5,91
9 dpo 8,49
13 dpo 12,7 duphaston 3x1, luteina 100 dopochwowa 2x1
Beta HCG
22.03.2021 - 53,6 🥰
24.03.2021 - 97,0
26.03.2021 - 270,0 🙀( już mam nie sprawdzać)
06.04.2021 - 17920 😍
13.04.2021 mamy ♥️
20.05.2021 🎂 prenatalne
15.07.2021 II prenatalne mamy 350g
18.08.2021 960g
30.09.2021 III badanie prenatalne 1860g
02.11.2021 2800g
08.11.2021 3400g
16.11.2021 przyjęcie na odział CC.
17.11.2021 Anielka ♥️
3100g, 55cm szczęścia 😍 -
MłodaMężatka, chyba żaden suplement z apteki nie pomoże tak szybko jak dietą jednak... kefir, woda z ogórków kiszonych, Ajvar (taki słony rzadki niby jogurt do picia, pyszny jest!), i błonnik pod każdą postacią, jadasz płatki owsiane? Wszystko to, czego nie do końca zdążymy strawić, i wydalamy np z resztkami skórki, co działa jak taka "miotełka" dla naszych jelit. Np owoce, jabłka ze skórką, winogrona.. poczytaj - i ja bym uderzyła w dietę.
A co do parcia na stolec, nigdy w życiu nic nie zrobisz złego dziecku, to nie ten etap, nie to ułożenie dziecka - ono jest nadal w macicy, nie schodzi do kanału rodnego, więc możesz być na 300% spokojna
co do krwi, wiele kobiet, chyba jakieś 70% nawet, ma w ciąży pojawiające się hemoroidy, nawet jak nigdy wcześniej nie miało - także ta krew to zwykła niewydolność malutkich mięśni i tkanki wokół odbytu, nic złego.
Cecylia, teraz kiedy szyłam miałam raz najmłodszego w żłobku, a przy drugim materacyku byli akurat wszyscy, ale powiem ci, że plusem posiadania wielu dzieci jest również to, że oni się razem bawią nie zawsze i nie każdego dnia jakoś jest ten "flow" u nich na pomysły i zabawę, ale jednak
Z maluchami, mają swój kolorowy pokoik i szczerze, sama bym tam non stop siedziała i się bawiła, jakbym była na ich miejscu
Czasem starszy bierze najmłodszego i czyta mu Encyklopedię Star Warsów i też jest chwila spokoju. No łapię co się da, ale nawet i z nimi wszystkimi też można, trzeba wyczuć chwilę i nie za wiele planować
EDIT
a, i sprostowanie, na rozstawienie maszyny - zapomnij, nie dałbym rady i nie chciałoby mi się!!! Ja szyję ręcznieWiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2021, 09:40
Cecylia lubi tę wiadomość
-
Młoda, nie wiem co na zaparcia, ale jeśli krew poszła z odbytu to skonsultowałabym się z lekarzem prowadzącym. Niby w internetach piszą, że się zdarza i nie groźne, ale krew i bakterie nie brzmią dobrze 🤐.
Mamaginekolog coś pisała o zaparciach i polecała jakiś syrop i czopki.
02.12.2022 17:32, 40+2, 3540 g., 55 cm
Tadziu z Nami ❤
01.20 - start starań
05.20, 09.20 - cb
01.21 - poronienie 7tc
06.21 - poronienie ~9tc - T22
pauza do 01.2022
03.22 - (25.03. - II kreski -> 14.04. - CRL 0,8 cm ❤, YS 0,4 cm -> 28.04. - CRL 2,22 cm -> 06.05. - CRL 4,1 cm -> 16.05. - CRL 5,73, FHR 156 -> 15.06. - 147 g. -> 24.06. - 235 g. -> 13.07. - 344 g. -> 1.08. - 522 g. chłopca -> 14.09. - 1278 g. -> 05.10. - 1761 g. -> 30.11. - 3550 g.)
PAI-1 4G homo i MTHFR 1298A>C hetero
Kariotypy ok
Siła🔹️Spokój🔹️Miłość
Bądź dumny z tego co robisz, zwłaszcza, jeśli nikt inny tego nie docenia. -
Mlodamezatka wrote:Dziewczyny mam do Was pytanie, moze temat nieprzyjemny, ale jestescie skarbnica wiedzy.
Wczoraj jednak dopadly mnie zaparcia i podczas posiedzenia na kibelku musialam mocniej poprzec bo nie bylo rady juz. Zaklinowalo sie i koniec. Potem zobaczylam krew na papierze ale na szczescie nie z pochwy. No przestraszylam sie tym nie na zarty, ale od tego momentu poczulam pare niesmialych ruchow Ignasia wiec chyba z nim wszystko w porzadku.
Pytanie 1 czy takie mocne parcie na stolec moze spowodowac jakies problemy u maluszka (nie wiem czemu ale lozysko mi chodzi po glowie)?
I pytanie 2 co na zaparcia? Staram sie wiecej blonnika jesc. Suszone sliwki nie ma szans, nie przelkne i sie zbeltam. Czytalam cos o syropie lactulosum, ktoras uzywa? Jak czesto? Dzis chyba zakupie
teraz zaczęłam kawę pić to mniej go używam, ale i tak czasem muszę bo inaczej nie dam rady nic zrobić z bólu, a dieta nijak mi nie pomaga. Może kefir by mi pomógł ale nie przełknę, a tylko on został do wypróbowania 🙈🤷🏻♀️
Czopki też mam eva/qu ale jeszcze nie wypróbowane bo zaczęłam od syropu i pomógł więc stwierdziłam że nie będę na razie próbować 😛
Edit: a nie przepraszam, zjadłam parę dni temu trochę zupy szczawiowej - pomogło ale niezbyt przyjemne było 🙈 więc już nie będę jeść hahaWiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2021, 09:50
-
Młoda, podpisuję się pod wszystkim co napisała Annamaria. Dodam od siebie tylko jedno, jeśli zaczyna pojawiać się taki problem, musisz podciągnąc nogi jak najwyżej. Podłoż sobie pod stopy miednicę, wiadro, cokolwiek, byś mogła mieć nogi w górze. "Prostujesz" wtedy drogę stolca na zewnątrz, jest łatwiej się wypróżnić.
Jaa jestem na etapie wyboru materacyka do gondoli. Także tak... 🤣 Do łóżeczka już kupiłam, zastanawiam się jednak co kupić do wózka. One mają "uniwersalny" kształt ?lawendowePole lubi tę wiadomość
-
Justyna.Optyk wrote:Młoda, podpisuję się pod wszystkim co napisała Annamaria. Dodam od siebie tylko jedno, jeśli zaczyna pojawiać się taki problem, musisz podciągnąc nogi jak najwyżej. Podłoż sobie pod stopy miednicę, wiadro, cokolwiek, byś mogła mieć nogi w górze. "Prostujesz" wtedy drogę stolca na zewnątrz, jest łatwiej się wypróżnić.
Jaa jestem na etapie wyboru materacyka do gondoli. Także tak... 🤣 Do łóżeczka już kupiłam, zastanawiam się jednak co kupić do wózka. One mają "uniwersalny" kształt ?
choć taki materacyk to jest miękki więc większy chyba się zmieści do mniejszej gondoli ale jak będziesz mieć dużą gondole a mały materacyk to będzie dziura 😛 nie wiem jak bardzo różnią się wielkością, może nie jakoś znacznie 🤷🏻♀️
A na gondolach nie jest napisane żeby nie używać z innym matercem niż ten w zestawie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2021, 09:56
-
Justyna.Optyk wrote:
Jaa jestem na etapie wyboru materacyka do gondoli. Także tak... 🤣 Do łóżeczka już kupiłam, zastanawiam się jednak co kupić do wózka. One mają "uniwersalny" kształt ?
Zdecydowanie nie wszystkie są takie same, gondole mają różne długości i szerokości, musisz dokładnie mierzyć i porównać wymiary swojej w środku (zmierz sama w cm, nie polegaj na opisie wózka z netu).
asiek, ojć, nie widać foty! -
Młoda ja również podpisuję się pod tym co napisały dziewczyny. U mnie pomaga oparcie nóg jak najwyżej na pralce i pogibanie się we wszystkie strony świata. 😅
Brzmi głupio i tak też wygląda ale w tej pozycji jakoś wszystko mi puszcza.Beza27, Annamaria lubią tę wiadomość
Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Noelle wrote:Młoda ja również podpisuję się pod tym co napisały dziewczyny. U mnie pomaga oparcie nóg jak najwyżej na pralce i pogibanie się we wszystkie strony świata. 😅
Brzmi głupio i tak też wygląda ale w tej pozycji jakoś wszystko mi puszcza.Noelle lubi tę wiadomość
-
Młoda jak już naprawdę nie dasz rady z tym wszystkim co napisały dziewczyny to poratuj się czopkami... albo zapytaj na staraniowym Magdę bo ona miala niezłe zaparcia i tylko czopki jej pomogły..24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
Dziewczyny głupie pytanie, jak wstawić zdjęcie, żeby wyświetlało się w poście? 🤦
Edit: dobra jakoś się udało 😂 poniżej zdjęcia moich wczorajszych zdobyczy:
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2021, 10:26
Simons_cat, Noelle, Justyna.Optyk, miska122, Natka95, Beza27, Cecylia, malwaxxx28 lubią tę wiadomość
-
Justyna.Optyk wrote:Młoda, podpisuję się pod wszystkim co napisała Annamaria. Dodam od siebie tylko jedno, jeśli zaczyna pojawiać się taki problem, musisz podciągnąc nogi jak najwyżej. Podłoż sobie pod stopy miednicę, wiadro, cokolwiek, byś mogła mieć nogi w górze. "Prostujesz" wtedy drogę stolca na zewnątrz, jest łatwiej się wypróżnić.
02.12.2022 17:32, 40+2, 3540 g., 55 cm
Tadziu z Nami ❤
01.20 - start starań
05.20, 09.20 - cb
01.21 - poronienie 7tc
06.21 - poronienie ~9tc - T22
pauza do 01.2022
03.22 - (25.03. - II kreski -> 14.04. - CRL 0,8 cm ❤, YS 0,4 cm -> 28.04. - CRL 2,22 cm -> 06.05. - CRL 4,1 cm -> 16.05. - CRL 5,73, FHR 156 -> 15.06. - 147 g. -> 24.06. - 235 g. -> 13.07. - 344 g. -> 1.08. - 522 g. chłopca -> 14.09. - 1278 g. -> 05.10. - 1761 g. -> 30.11. - 3550 g.)
PAI-1 4G homo i MTHFR 1298A>C hetero
Kariotypy ok
Siła🔹️Spokój🔹️Miłość
Bądź dumny z tego co robisz, zwłaszcza, jeśli nikt inny tego nie docenia. -
Młoda, ja polecam gibanie jak Noelle🤣 i kolanka wyżej. Nie mam stołka żadnego, ale staram się je na palcach jak najwyżej podnieść. Do tego zauważyłam, że pomagają mi soki wyciskane. My robimy w wyciskarce wolnoobrotowej z lidla-niedroga, więc polecam. 🙂 Robimy jabłko, pomarańcza, burak albo zamiast buraka seler naciowy może być też natka pietruszki. 🤤 Jabłko wyciskamy ze skórką. Trochę farfocli się dostanę, ale to dobrze. 🙂 Ja zauważyłam, że po takim soku pomaga. A, i dodajemy później przed piciem trochę oleju lnianego. 🙂
Do tego warto zmienić pieczywo, jeśli się je samo pszenne bez nasion to sięgnąć po takie żytnie z dużą ilością nasionek i pestek.
A propos przypomniało mi się, że miałam wrzucić przepis chleba dla Justynko... Należy mi się opr za to, że zapomniałam. Zaraz wrzucę. 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2021, 10:52
Czarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
Rozalka już z nami 🥳 24.11.2023 3480/54
👩❤️💋👨Starania od września 2017r. z przerwą na cały 2019r.
💔Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
💔Ciąża biochemiczna - 05.2018, 06.2018, 12.2018, 07.2020, 11.2020, 12.2020, 02.2023
😷PCOS, IO, niedoczynność tarczycy, brak ochrony zarodka
💉Szczepienia limfocytami męża -> alloMLR 0% -> szczepienia pullowane -> alloMLR obcy 84,6%/ mąż 60,6% -
Robienie zakwasu - wg przepisu na filmie
https://skutecznie.tv/2011/09/jak-zrobic-zakwas-do-pieczenia-chleba/
tylko:
- zakwas lepiej mieszać czymś drewnianym lub plastikowym - ponoć metal może zaszkodzić.
- lepiej użyć mniejszych porcji, np. 1/4 szklanki zamiast 1/2 szklanki - bo potem wyjdzie zakwasu o wiele za dużo.
Prosty chleb pszenny - wg przepisu na filmie https://skutecznie.tv/2011/10/fenomenalnie-prosty-chleb-na-zakwasie/
Chleb żytni mojego męża:
Dokarmianie zakwasu - 9-12 godzin przed robieniem chleba:
Składniki:
- zakwas z lodówki
- mąka żytnia 2000
- woda (przegotowana, ciepła - nie gorąca)
1. Zakwas wyjmuję z lodówki, czekam aż osiągnie temperaturę pokojową (godzinka na blacie lub chwila na grzejniku).
2. Dokarmiam wodą i mąką w takiej ilości, żeby wyszło go więcej, niż potrzeba na chleb (zależy ile było go na początku, jeżeli mało to np. po pół szklanki mąki i pół szklanki wody, jeżeli było go dużo to np. po 1-2 łyżki mąki i wody).
3. Przykrywam (nie całkiem szczelnie) i zostawiam w ciepłym miejscu (25-30 stopni, np. obok/nad grzejnikiem) na 8 - 12 godzin.
Przygotowanie ciasta: - 3-6 godzin przed pieczeniem:
Składniki:
- mąka żytnia typ 720 - 300g
- mąka żytnia typ 2000 - 90g
- aktywny zakwas (patrz niżej) - 240g
- woda (przegotowana, ciepła - nie gorąca) - 315ml
- sól - pół łyżki
- czarnuszka - łyżeczka
- nasiona - np. po 2 łyżki słonecznika/dyni, siemienia lnianego, maku, sezamu
1. Sól rozpuszczam w wodzie.
2. Łączę wszystkie składniki.
3. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Polecam używać mokrej łyżki, jest prościej.
4. Przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce (j.w.) do czasu aż wyrośnie do krawędzi foremki (3-6 godzin, zależy od mocy zakwasu i temperatury).
Pieczenie:
1. Nagrzewam piekarnik do 220 stopni, grzanie góra + dół, bez termoobiegu.
2. Wkładam chleb na dolną, ale nie najniższą półkę. Spryskuję chleb i ścianki piekarnika wodą (nie jestem pewien czy to coś daje, można spróbować pominąć spryskiwanie).
3. Po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 210 stopni i zasłaniam chleb od góry przed nadmiernym spieczeniem - np blaszką, włożoną poziom wyżej. Piekę jeszcze 25 minut.
4. Wyjmuję chleb z piekarnika i z foremki na kratkę, czekam aż ostygnie.
Mąka 2000 - Biedronka, Stokrotka, Tesco
Maka 720 - Stokrotka, Tesco
Pewnie duże markety oraz lokalne delikatesyWiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2021, 11:06
Czarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
Rozalka już z nami 🥳 24.11.2023 3480/54
👩❤️💋👨Starania od września 2017r. z przerwą na cały 2019r.
💔Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
💔Ciąża biochemiczna - 05.2018, 06.2018, 12.2018, 07.2020, 11.2020, 12.2020, 02.2023
😷PCOS, IO, niedoczynność tarczycy, brak ochrony zarodka
💉Szczepienia limfocytami męża -> alloMLR 0% -> szczepienia pullowane -> alloMLR obcy 84,6%/ mąż 60,6% -
Beza, kupiłam używany wózek, więc nawet jeśli jest, to chyba powinnam materacyk wymienić, nawet na oryginalny ?
Annamaria dzięki ! Gdy znów będę u mamy to sprawdzę (wózek stoi u mamy, póki nie przeprowadzimy się do nowego domu to nie mamy go gdzie trzymać).
Asiek piękne ciuszki ! Wiesz, ja ostatnio robię szaber po ciuchlandach, większość ciuszków jest marki H&M, które tam kupuje. Nie robię tego z oszczędności a z rozsądku - dzieciątko rośnie, te ciuszki zaraz będą za małe, a trzeba ich sporo, dzieciątku się ujele, pampersik przemoknie bokiem, i już trzeba przebierać. Chcę mieć jednak "zapas", a nie wydać na to majątku. Kupuję głównie rozmiary 62, 68, 74, mam też pare sztuk 56. Naprawdę polecam !
Edit. Dziękuję Simons, z pewnością wypróbuje !Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2021, 11:00
-
Stary się zawsze na mnie drze, że uwieszam się na drzwiczkach z pralki i przez to opadną ale chyba lepiej żeby opadły niż żebym wybuchła. 😂🙈
Swoją drogą to widzę, że tańce na kibelku są nieodłączną częścią ciąży. 🤪
Justyna do mnie ostatnio przyszła paczka od kuzynki z Niemiec - 20 kilo. 🙈
Ciuszki, śpiworki, laktator, kosmetyki dla małej, rogal do karmienia i pełno innych dupereli. 😅
Musiałam wszystkie ciuchy małej przenieść do szafy bo w szufladach mam za mało miejsca.
#rosądektomojedrugieimięWiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2021, 11:06
Justyna.Optyk lubi tę wiadomość
Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Justyna w takim przypadku też bym raczej wymieniła materacyk 😉
Ja też nie chce wydawać za dużo na ciuchy, bo te początkowe to miesiąc i za małe. Potem może poszaleje, jak już będzie chodził w nich conajmniej kilka miesięcy 😂
ale z drugiej strony na vinted są jak nowe(po jednym dziecku,duża część nie używana bo wiadomo, każdy nakupi a potem za małe 🙈w ciucholandach też takie są ale nie mam w pobliżu i nie mam kiedy jeździć póki pracuje) wiec nie widzę potrzeby kupować nowych nowych 🤷🏻♀️ Jedyne czego bym nie kupiła używanego to buty, ale do tego jeszcze sporo czasu, i może rzeczy których się nie da wyprać ale żadne mi teraz do głowy nie przychodzą 😂 mój mózg się bardzo skurczył, nic nie potrafię zrobic i nie myślę 😂
Zresztą moje ciążowe ubrania też kupiłam używane bo szkoda mi kasy na te kilka miesięcy, a jak coś jest ciążowe to automatycznie 2xdrozsze 🤦🏻♀️
Choć nie ukrywam że ubranka sklepowe kuszą 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2021, 11:16
-
nick nieaktualnyPotwierdzam na zaparcia najlepsza jest dieta i to zapobiegawczo czyli po prostu codziennie odpowiednie śniadanko. Ja zawsze wszystkim polecam koktajl: sok z 1-2 pomarańczy, pół cytryny, zblendowane z kiwi!! Jak cię to nie przeczysci to już nic nie pomoże 😂 a dodatkowo jest pyszny i zdrowy! mi też pomagała kawa z mlekiem, owsianka. W ciągu dnia dużo świeżych warzyw, sałata.
-
Beza, ja mam jednak dobrze, że zawsze miałam nadprogramowe kg Spodni miałam tylko kilka par jeansów, reszta spodnie materiałowe na gumce, które noszę nawet w 5 miesiacu ciązy i jeszcze na spokojnie jest wygodnie (kupuje je na giełdzie za jakieś 20zł za sztukę). Koszulki bluzki bardzo często mam luźniejsze na brzuchu, ponieważ przy IO mój brzuch naturalnie był nieco większy, nie chciałam tego uwydatniać. Dzięki temu w 100% radzę sobie bez jakichkolwiek ciuchów ciążowych.
Co do spodni, jeśli macie ryneczki, bazarki, giełdy, naprawdę polecam takich poszukać. Są mega wygodne, materiał jest elastyczny jak getry a spodnie wyglądają elegancko.
Co do rzeczy używanych, ja dla siebie bardzo często kupuję tam ciuchy. I tak jak mówisz, nie kupuję butów, bielizny (pranie mnie jednak nie przekona ) i kosmetyków (a też się zdarzają). Wiadomo, dziecku też tego nie kupię. Jednak body, śpiochy, kaftaniki, spodenki - kupuję, bo wiem, że wydając 100zł mam zapas na cały cykl noszenia pewnie 2 rozmiarów. Jeśli tylko będziesz miała siły i dużo czasu to polecam.
Noelle ! Jak znajdziesz chwile to zrób zdjęcia kosmetykom Wyślę listę ciekawych produktów mamuśce
Wczoraj odwiozłam ją na dworzec, już dotarła na miejsce. Wiecie, jak mama wyjeżdża na te dwa miesiące, to choćbym miała już męża, dziecko w drodze, to się wtedy czuję jak sierota. Czuję, że nie mogę do niej w każdej chwili pojechać, poradzić się, być z nią. Moja relacja z mamą jest bardzo bliska, dlatego autentycznie czuję się jak sierota. Dlatego kobietki, każdej z Was, która oczekuję teraz maleństwa i tym, które są mamami - życzę każdej z Was, byście były takimi mamami jak moja.