W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Simons przecudny jest maluch 😍
Nie będę miała możliwości zrobić jednego dnia bo na USG prenatalne muszę dojechać do innego miasta ok 100 km... ale postaram się zrobić krew jak najbliżej terminuSimons_cat, miska122 lubią tę wiadomość
-
Cecylia wrote:Mój lekarz chciał USG i badanie krwi tego samego dnia, jak możesz zrobić wcześniej to sobie duuuużo stresu oszczędzisz, ja się strasznie denerwowałam przez ostatnie dni czekając na wyniki.
Ja tez miałam tego samego dnia usg i krew, wyszło tez małe ryzyko wiec dodatkowych już nie robiłamStarania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
( operacja jajowód zachowany )
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Zrost lewego jajnika z macicą
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
19.08 punkcja 10:15 🧫🔬💉
Pobrano 9 komórek, zapłodniło się 6
24.08 Transfer 🐣 14:05 🍀
Mamy jeszcze ❄️❄️ blastki
Beta 6 dpt 31,6 Prog 11,6
Beta 9 dpt 128,0 Prog 29,40
Beta 14 dpt 800,0 Prog 51,5
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
12.10 Wizyta 👩🏼⚕️ CRL 3cm 😍
03.11 Prenatalne 12+6 CRL 6,49 cm chłopczyka 💙
04.01.22 połówkowe 21+5 457 g 💙
17.02 badanie III trymestru 28+0 1260g i 37 cm milosci 💙
Marcel 23.04.2022 16:51
Nagłe cc z powodu gestozy 37tc+2d
2930g szczęścia i 50cm miłości 🥰
-
Simons czy on się już uśmiecha? 😍
Słodziak
No Alutka coś zamilkła, też mam nadzieję że to dobry znak i Luka już po tej stronie
Simons_cat lubi tę wiadomość
-
Mam strasznie głupie pytanie 🙈 czy testy ciążowe wychodzą pozytywne do końca ciąży? Zaraz po porodzie wyjdzie negatyw? Czy dopiero po jakimś czasie jest negatyw? Wiecie takie rozkminy przy wiecznym karmieniu 😂
-
nick nieaktualny
-
Cecylia wrote:Już cię ciągnie do testowania?😂
O w życiu! Pierwsze co powiedziałam do męża jak mi młodego położyli na klacie to "będzie bardzo rozpieszczonym jedynakiem" 😂 drugiego takiego bąka chętnie, ale ciąża i poród? Brak znieczulenia zostawił póki co za duży uraz w mojej głowie. -
Beza27 wrote:Simons czy on się już uśmiecha? 😍
Słodziak
No Alutka coś zamilkła, też mam nadzieję że to dobry znak i Luka już po tej stronieCzarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
Rozalka już z nami 🥳 24.11.2023 3480/54
👩❤️💋👨Starania od września 2017r. z przerwą na cały 2019r.
💔Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
💔Ciąża biochemiczna - 05.2018, 06.2018, 12.2018, 07.2020, 11.2020, 12.2020, 02.2023
😷PCOS, IO, niedoczynność tarczycy, brak ochrony zarodka
💉Szczepienia limfocytami męża -> alloMLR 0% -> szczepienia pullowane -> alloMLR obcy 84,6%/ mąż 60,6% -
Monia1987 wrote:Dziewczyny które karmią mm ile razy wasze maluszki robią kupki. Może macie jakiś sposób na pomoc maluszkowi bo zdarza się że cały dzień nie może zrobić kupki
Marienn lubi tę wiadomość
Czarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
Rozalka już z nami 🥳 24.11.2023 3480/54
👩❤️💋👨Starania od września 2017r. z przerwą na cały 2019r.
💔Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
💔Ciąża biochemiczna - 05.2018, 06.2018, 12.2018, 07.2020, 11.2020, 12.2020, 02.2023
😷PCOS, IO, niedoczynność tarczycy, brak ochrony zarodka
💉Szczepienia limfocytami męża -> alloMLR 0% -> szczepienia pullowane -> alloMLR obcy 84,6%/ mąż 60,6% -
Monia1987 wrote:Dziewczyny które karmią mm ile razy wasze maluszki robią kupki. Może macie jakiś sposób na pomoc maluszkowi bo zdarza się że cały dzień nie może zrobić kupkiIga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Monia to zależy czy dziecko się męczy czy nie. 🤷🏻♀️
Nie mam doświadczenia z dziećmi na mm ale wiem, że z czasem kupy dziecka się normują i to jest niezależne od sposobu karmienia. Jeżeli nie widzisz żeby dziecko się męczyło to cierpliwie poczekaj, a jeżeli coś się dzieje to wystarczy zwykły czopek. 😉kokoszka31, Księgowa lubią tę wiadomość
Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Monia- tak jak Noell pisz. Przychodzi taki moment że kupy się normują.. u jednych dzieci to będzie 1 kupa dziennie, u innych 1 na 3 dni.. dopóki brzuch miękki, dziecko się nie pręży etc. zero zmartwień.. na MM może być nawet 1 kupa na 7dni. U nas akurat jest 1 na 1.5dnia lub 1 na dzień.
-
Dżizas, czytam Wasze posty o tych przeprawach autem tyle km i się za głowę łapie. Mój 5 km w aucie nie ujedzie bez wrzasków... 🙉 Jak już musimy jechać gdzieś dalej to tylko i wyłącznie muszę go włożyć do fotelika na śpiocha i wtedy ok.
Jak mi ktoś mówi, że dzieci zawsze w autach śpią to mam ochotę zabić tępym nożem. 😵 -
Monia też polecam wlewki mellilax, mój dotychczas się baaardzo męczył calymi dniami i nocami codziennie 🤦🏻♀️ więc mu pomagałam codziennie jak już nie mogłam znieść i płakałam razem z nim z bezsilności, ale on z bólu wchodził na takie wysokie tony, tak piszczał i zanosił się płaczem że nie dało się przetrzymać tego🥺 na samo wspomnienie mi się płakać chce...
Więc była albo wlewka albo windi i po gazach szła kupka
Do tego masaże które przesuwają kupkę i gazy w jelitach kilka razy dziennie,
Teraz po zmianie mleka widzę że przestał się męczyc, stęka tylko i podnosi nogi, głównie nocami, i gównie od razu po jedzeniu 🤦🏻♀️ najwyraźniej lubi ulewac....
ale to nie jest to co było wcześniej - nie płacze, nie krzyczy, nie piszczy przy tym i ma miękki brzuch więc mu nie pomagam i cierpliwie czekam trzeci dzień na kupkę, wierzę że w końcu ją wypchnie 😛
Simons zazdroo 🤪 u nas na razie intensywnie ćwiczy buzię w podkówkę, a ja mu za każdym razem tłumaczę, że uśmiech to w drugą stronę 🤪 ale jeszcze nie załapał 😛
W sumie jak zaczął robić niezadowolona minę to może w końcu zaraz zacznie się uśmiechać. Tłumacze sobie to tym, że naprawdę do zeszłego tygodnia to on płakał non stop, cierpiał i nie miał za dużo czasu na obserwację i naukę,. A teraz nadrabia, z dnia na dzień się zmienia 😊 zaczął wydawać dźwięki - głuży, narazie nieśmiało ale jednak,
zaczął leżeć na macie i patrzeć na zabawki, interesuje go karuzela, intensywnie obserwuje twarze i śledzi wzrokiem. Ktoś mi podmienił dziecko 🤪 płacze teraz może dwie - trzy godziny dziennie 😳 (chyba że to ja tak optymistycznie to odbieram 🤪) głównie jak się znudzi, czasem bo go boli ale pozostale godziny w dobie zostają na aktywności i spanie 😊 i nie ma tego przeraźliwego pisku, który jest naprawdę ciężko znieśc, da się go uspokoić (przeważnie), no zupełnie inaczej jest
U nas nutramigen zadziałał, mam nadzieję że na dłużej 🤞
Jedynie problem mamy z nerwowym jedzeniem ale to jeszcze nie odkryłam o co tu chodzi .. byliśmy dzisiaj u laryngologa bo padiatra zwrocila uwagę że ma trochę krótkie wędzidełko. Ale laryngolog powiedział że nie powinno mu sprawiać problemów przy jedzeniu, nie jest aż tak krótkie, szczególnie że je z butelki... Do tego powiedział że on nie ma przyrosnietej błony co robią przeważnie ciach i obcięta tylko jakaś grubsza część tam przyrosła więc to bardziej inwazyjna sprawa jeśli byśmy chcieli podciąć. Mamy robić masaże
Mnie się wydaje że jak on je, to mu się gazy przesuwają a jego to boli, jak się przesuwają i podczas bąka często zaczyna płakać i krzyczeć ( tylko teraz to można go dość szybko po tym uspokoić ale no ewidentnie go to boli), więc może to o to chodzi z tym jedzeniem. Bo często dzieci robią kupię, prykają podczas jedzenia czyli jedzenie przesuwa treść jelit, a on tego nie toleruje 🤪 może mu przejdzie jak jelita mu dojrzeją tylko ja zwariuje do tego czasu jak on będzie tak jadł...
Je sekundę, krzyk, nie chce jeść, uspokajanie, głodny jak nie wiem, kolejna próba ale nie chce teraz jednak chwycić i krzyczy jak tylko poczuje że ma jeść, daje mu smoczek zwykły, bujanie i przytulanie, uspokaja się, przysypia, daje butle, o chwycił! i kolejny bąk... Wszystko od nowa 🙄Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2021, 00:52
-
Dziewczyny błagam Was uważajcie z tymi wlewkami i rurkami windi… Ja nie chce nikogo pouczać bo sama nie jestem lekarzem ale organizm dziecka musi się samodzielnie nauczyć wydalać to co mu zalega. Takie maluszki męczą się robiąc nawet wodnitą kupkę bo mają niedojrzałe jelita a każda ingerencja je dodatkowo rozleniwia. Wiadomo raz na jakiś czas można ale do tego trzeba podejść z rozwagą…
Tak niestety wygląda życie z takim noworodziem ale z dnia na dzień będzie coraz lepiej… Każde dziecko męczy się przy robieniu kupy i puszczaniu bąków i ciężko się na to patrzy ale trzeba rozróżnić jak dziecko się męczy bo się męczy od męczenia wynikającego z zaparcia. Czasami taka kupa bez męczarni może iść sama nawet po dwóch tygodniach.
Trzeba po prostu uważać bo jeżeli dziecko nie nauczy się samodzielnie wypróżniać to będzie problem i bez wspomagania nie da rady.
Życzę Wam siły i rozwagi w podejmowaniu decyzji. 😉K&K lubi tę wiadomość
Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Hej, nie urodziłam jeszcze..... dzisiaj rano miałam brązowy sluz i trochę krwi więc mam nadzieję że coś ruszy, a no i bol okresowy i plecow..... od rana rozwolnienie 🤣🤣🤣🤣 mlody chyba chce mi zrobic prezent na gwiazdkę 🤣🤣🤣 nie odzywam się bo w sumie dalej w szpitalu jestem i całe dnie praktycznie spie żeby czas zleciał
Simons_cat, Karo123 lubią tę wiadomość
-
Cecylia, wspaniale! Wiolala i Twoje prenatalne już tak blisko 😍
Alutka chyba walczy 💪
Simons, te wywracanie oczami najpierw mnie przeraziło po powrocie do domu z kliniki, ale to co oba wyrabia teraz np. podczas snu to o paaaaanie. Azjatycki horror w najlepszym wydaniu :p
U nas kupy się też unormowały, są zazwyczaj max 2 na dobę. Dodatkowo od 4 dni młoda zasypia o 23:30 i budzi się o 5:30-6 🤔 Dużo gada, pokrzykuje, rechocze, podciąga nogi prawie do uszu i zawsze przytrzymuje ręką body, gdy ją przewijamstrasznie śmieszny typek z niej. Wkurza ją jedynie wolnoplynace mleko, więc jeśli jej nie przystawię idealnie i mleko od razu nie ruszy, to przez te 30 sek wpada w szał. Przynajmniej raz dziennie mamy taką część artystyczną… spacery bardzo lubi, w foteliku raczej nie śpi, obserwuje-głównie siebie w lusterku 😅 Zauważyłam, że już zarzuca te swoje małe giry na bok, chyba kolejny etap to przewrotka na brzuch 🤔 kiedy to się dzieje?
Alisek93, Simons_cat, Cecylia lubią tę wiadomość
-
Zgadzam się z Noellka znajoma stosowała debridat ( czy jak to się tam pisze) nie wiem czy tak hej lekarz zalecił czy sama tak z siebie... Co problem z brzuchem i kupa - pyk debridat. Co kółka lub podejrzenie kołki - pyk debridat. W pewnym momencie miałam wrażenie że cokolwiek jej małemu było ta mu serwowała debridat. W ogóle cały czas gadała że ten środek jest super exta zajebisty. Koniec końców młody ma teraz 7 lat i on nie robi kupy ...on ja rodzi 😳 na WC lub do miski z ciepłą wodą. Także uważajcie że specyfikami bo później może być odwrotny skutek