❄️W styczniu marzenia się spełniają i wszystkie ⏸️ wysikają!😁
-
WIADOMOŚĆ
-
siesiepy wrote:Ja korzystam z oxy bo mam dostęp dożywotni, tam wylicza moje zapotrzebowanie całodniowe. Aktualnie mam 1600 na podstawie mojej wagi aktualnej i aktywności w tygodniu. Finalnie jest trochę więcej tych kcal bo kawę wolę z mlekiem. Ale słusznie zakładam że to po prostu "wychodzę", bo jako że biegać wolę nie przed konsultacja z kardiologiem (z wynikami) to robię kroki. 😅 Dzisiaj będę chciała spróbować jakiejś jogi czy czegoś innego z sekcji treningi w tej apce z dietą, ale ja zawsze boje się że robię to nieprawidłowo i tyle.
Ooo, oxy nie znałamMi liczy apka Lewej ok 1750-1800kcal teraz. Są też treningi, ale kiedyś się podjęłam i zwyzywałam Ankę, że chyba oszalała
niestety nie wróciłam, aktywność u mnie też tragiczna + praca siedząca i ogólnie siedzący tryb życia. Brakuje mi motywacji, najwięcej mam ok 23-24 przed snem i sobie mówię "ok czuję to, od jutra działam" i tak już od pół roku conajmniej
... Joga do mnie przemówiła, bo po jodze miałam ochotę zrobić sobie wycisk, ale no nie kontynuowałam, muszę wrócić! Największą motywację miałam jak chodziłam do gabinetu brata fizjo i tam ćwiczyłam z fizjoterapeutką - umawiałam się to musiałam być i tak mi waga poleciała 18 kg, niestety wszystko z zapasem wróciło jak zerwałam więzadło w kolanie.
Ja kawa też niestety tylko z mlekiem, jeszcze próbowałam się przekonać kiedyś do zdrowszej wersji z napojem kokosowym, ale nie mogłam tego pićStarania o pierwszego bobusia👶🏼
💁🏼♀️30l.🧔🏼♂️32l.
•VIII 2024 Diagnoza: Polip trzonu macicy
•X 2024 💒👰🏼♀️🤵🏼♂️
•XII 2024 Histeroskopia
•I 2025 Wyniki histeroskopii:
~liczne mini-torbieliki na jajnikach
~jajniki obustronnie powiększone
~ogniskowa metaplazja płaskonabłonkowa
~endometrium polipowate z cechami wydzielania
•Wizyta kontrolna 21.01 KCP✅👌🏻
•II 2025
~ Cytologia płynna LBC + HPV✅
~ Badania podstawowe:🔺TSH 3.027, 🔺Glukoza 99.20
•III 2025
📊 TSH, FT3 , FT4 , Krzywa cukrzycowa, Insulina, P/ciała a-mikrosomalne / Anty TPO, P/ciała a-tyreoglobulinowe / Anty TG
⏳11.03 USG 🍒 + badania krwi
⏳14.03 badanie nasienia (pierwszy spermiogram)
⏳19.03 wizyta
💊 •Wit D •Omega 3-6-9 •Ogestan Inozytol 4000 •Oxigravide •Zioła Ojca Sroki
Drugi cykl po histeroskopii:
✨1DC ~ 12.02
🥚 16DC ~ 28.02 -
Matko, dziewczyny, poszłam tylko na te wymazy i na zakupy do Lidla i już tyle do nadrobienia 😂
Misiula, super, że wizyta przebiegła pomyślnie 🤩
W ogóle to tak sobie myślę, że niedługo nasza drużyna IVF będzie zarażać wiruskami 🤞🤞🤞🦠🦠🦠
No chyba ze zagnieżdża się tam wcześniej kropki 😉 ❤️
Nigdy nie wiadomo 🤞
Czy Aksandra się odzywała? Bo nie widziałam i nie wiem czy przeleciało mi coś?
Misiula, Molahonkeey, Nowa2024, Vergeet lubią tę wiadomość
👩🏻35 lat
👧🏻2021 (16 cs)
starania o rodzeństwo od 02.2024
12.2024 - ciąża biochemiczna
30.01.2025 13 dpo⏸️🥹
01.02. beta HCG 383 ❤️
03.02. beta HCG 775 ❤️
05.02. beta HCG 1751 ❤️
28.02. wizyta serduszkowa 🥰 -
Misiula - super wieści! Cieszę się dla Ciebie, że tak dobrze poszła kwalifikacja i zaciskam kciuki (również za tę ostatnią owulkę przed procedurą)! Niech się dzieje 🤗❤
PaulinKA - no to do dzieła! Niech pęcherzyk pęka a Wy działajcie 🔥
Wiecie co, pomyślałam sobie, że powinnyśmy mieć dodatkowe 12 dni wolnych od pracy z powodu miesiączki. Totalnie.
Aksandra - a jak u Ciebie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 16:21
PaulinKA, Misiula, Nowa2024, Vergeet lubią tę wiadomość
👱♀️'91: PCOS, cykle nieregularne, cykle bezowulacyjne, niedoczynność tarczycy
• AMH 5.04 ng/mL ✅
• Euthyrox, Duphaston, Pregna start, Inofem, Omega 3-6, Koenzym Q10, resweratrol, cynk, olej z wiesiołka, NAC
👨'87
• 11.23 morfologia 4.5%✅
• 11.24 morfologia 2%, pozostałe parametry prawidłowe (po antybiotykoterapii)❌
• 03.25... 🙏
• Profertil Man
🐱 '18 Kitku
• starania na spokojnie od: 08.2023r.
• starania monitorowane od: 02.2024r. - brak samoistnej owulacji
Łącznie 13 cs o pierwsze 👶
Cykle stymulowane Lamettą - owulacja ✅
06.24 borelioza - leczenie ✅
10.24 MUCHa - Ureaplasma species⚡❌
11 -12.24 leczenie + kontrolne wymazy ✅
01.25 - 🏥 hormony ✅ HSG -niedrożność kanału szyjki, udrożniony ✅ jajowody drożne ✅
02.25 Lametta + Ovitrelle 💉🙏
- 16d.c. pęcherzyk 23mm, endometrium 11mm
3 dpo progesteron 13.60 ng/mL
6 dpo progesteron 17.53 ng/mL -
siesiepy wrote:Zdrowy deficyt nie wpływa, a wręcz służy bo wtedy ta dieta właśnie najczęściej jest po prostu zdrowsza niż bez niego. 😁
Ja raz zrzuciłam 10kg na tej diecie, czułam się i wyglądałam super. Ale niezdrowe nawyki i święta Bożego Narodzenia skutecznie mnie przywiodły w rejony aktualnej wagi i tak się z nią bujam. Ale basta!
Oj tak samopoczucie raz dwa się zmienia jak się zdrowo je. Ma się więcej siły, energii i lepiej się śpi. Więc i na robienie dzidzi więcej ochoty i siły 😄 A też zdrowa mama to zdrowa ciąża i dziecko. Wiadomo z wyjątkami oczywiście, ale trzeba pamiętać że prowadzenie się przed ciążą i w ciąży ma duży wpływ.Molahonkeey, siesiepy lubią tę wiadomość
-
Molahonkeey wrote:Dzięki, teraz mam jeszcze większą motywację jak już to napisałam na forum - nie ma wyjscia!
mój Mąż został już poinformowany o dietce w zeszłym tygodniu, więc pomału się oboje wdrażamy, ale jeszcze się nie rozpędziliśmy i było kilka wtop
Mi się wydaje, że ten zdrowy deficyt jest wskazany jak się chce zrzucić dodatkowe kg, natomiast właśnie często ludzie zapominają o tym, że trzeba podejść do tego z głową - przeliczyć swoje obecne zapotrzebowanie kaloryczne itp i się głodzą lub trzymają restrykcyjnych diet, po których niestety często jest efekt jojoAle wydaje mi się, że jeśli ten deficyt jest przy zachowaniu dostarczania wszystkich potrzebnych zasobów dla organizmu i skupia się właśnie bardziej wokół zdrowia niż "ograniczania" bez pomyślunku to jest ok. Jak wpływa na płodność? Niestety nie mam pojęcia, ale chyba dopóki hormony i inne parametry są ok to nie powinno martwić?
Ja myślałam całe życie, że skoro mam masę kg do zrzucenia to powinnam się głodzić i taka dietka 1500kcal to jak złoto idealna dla mnie, przy czym jak zaczęłam czytać i "z głową" się tym interesować to się okazało, że moje zapotrzebowanie na tamten moment wynosiło 1950-2000 kcal
Trzeba pamiętać że głodówki robią więcej szkód niż pożytku. Lepiej wolniej schudnąć, a zdrowo niż szybko i bujać się później np z zanikiem miesiączki, czy innymi zaburzeniami hormonalnymi. Zwłaszcza my kobiety jesteśmy na to narażone. Formę powinno się robić na lata a nie lato i jeść aby żyć, a nie żyć aby jeść. Z czym u mnie ciężko, dlatego pomału trzeba w to wchodzić, bo inaczej zapał szybko się skończy.Molahonkeey, siesiepy lubią tę wiadomość
-
Alicjasss wrote:Trzeba pamiętać że głodówki robią więcej szkód niż pożytku. Lepiej wolniej schudnąć, a zdrowo niż szybko i bujać się później np z zanikiem miesiączki, czy innymi zaburzeniami hormonalnymi. Zwłaszcza my kobiety jesteśmy na to narażone. Formę powinno się robić na lata a nie lato i jeść aby żyć, a nie żyć aby jeść. Z czym u mnie ciężko, dlatego pomału trzeba w to wchodzić, bo inaczej zapał szybko się skończy.
Dokładnie tak 👏🏻❤️Starania o pierwszego bobusia👶🏼
💁🏼♀️30l.🧔🏼♂️32l.
•VIII 2024 Diagnoza: Polip trzonu macicy
•X 2024 💒👰🏼♀️🤵🏼♂️
•XII 2024 Histeroskopia
•I 2025 Wyniki histeroskopii:
~liczne mini-torbieliki na jajnikach
~jajniki obustronnie powiększone
~ogniskowa metaplazja płaskonabłonkowa
~endometrium polipowate z cechami wydzielania
•Wizyta kontrolna 21.01 KCP✅👌🏻
•II 2025
~ Cytologia płynna LBC + HPV✅
~ Badania podstawowe:🔺TSH 3.027, 🔺Glukoza 99.20
•III 2025
📊 TSH, FT3 , FT4 , Krzywa cukrzycowa, Insulina, P/ciała a-mikrosomalne / Anty TPO, P/ciała a-tyreoglobulinowe / Anty TG
⏳11.03 USG 🍒 + badania krwi
⏳14.03 badanie nasienia (pierwszy spermiogram)
⏳19.03 wizyta
💊 •Wit D •Omega 3-6-9 •Ogestan Inozytol 4000 •Oxigravide •Zioła Ojca Sroki
Drugi cykl po histeroskopii:
✨1DC ~ 12.02
🥚 16DC ~ 28.02 -
Hm 1600 kcal to chyba mało. Ja kiedyś przy wzroście 167 i wadze 75 miałam 2000 kcal. I na prawdę szybko schudłam. Bo w 1,5 miesiąca 6 kg i trzymalam się kaloryki. A też mam pracę siedząca i mało ruchu poza pracą. Trzeba po prostu obserwować jak szybko się chudnie. I też na początku szybko to idzie, bo pierwsze co to woda leci.
Ja polecam Michała Wrzosek. Aplikacja. Niestety trochę to kosztuje i jak się nie przedłuży to się traci dostęp do aplikacji. Tylko ma się przepisy na pdf o ile się nie mylę. Ale oxy działa na podobnej zasadzie lub i lepiej. Fajnie, że sobie można podmieniać składniki czy posiłki.
Też byłam przerażona jak mi wyliczylo aż 2000 kcal. Myślałam że trzeba jakieś 1500. Ale chudłam 😄 I porcje były malutkie. Jednak chyba dzięki temu że dobrze zbilansowane, to najadalam się.Molahonkeey lubi tę wiadomość
-
Alicjasss wrote:Hm 1600 kcal to chyba mało. Ja kiedyś przy wzroście 167 i wadze 75 miałam 2000 kcal. I na prawdę szybko schudłam. Bo w 1,5 miesiąca 6 kg i trzymalam się kaloryki. A też mam pracę siedząca i mało ruchu poza pracą. Trzeba po prostu obserwować jak szybko się chudnie. I też na początku szybko to idzie, bo pierwsze co to woda leci.
Ja polecam Michała Wrzosek. Aplikacja. Niestety trochę to kosztuje i jak się nie przedłuży to się traci dostęp do aplikacji. Tylko ma się przepisy na pdf o ile się nie mylę. Ale oxy działa na podobnej zasadzie lub i lepiej. Fajnie, że sobie można podmieniać składniki czy posiłki.
Też byłam przerażona jak mi wyliczylo aż 2000 kcal. Myślałam że trzeba jakieś 1500. Ale chudłam 😄 I porcje były malutkie. Jednak chyba dzięki temu że dobrze zbilansowane, to najadalam się.Nineq lubi tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾arytmia
◾9 stymulacji letrozolem ❌
◾07.2024 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔
◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)
♂️ 33
◾HBA 70,5% ↗️🎉
◾łagodna oligospermia ↘️
◾MSOME: 0% - 1 stopień, 1% - 2 stopień 😬
✨IVF💉
⛔torbiel krwotoczna: antykoncepcja przez 21 dni
Stymulacja start 🍀27.02.2025 ➡️ IMSI
"I used to float, now I just fall down
I used to know, but I'm not sure now
What I was made for
What was I made for?" -
Ja się o diecie nie wypowiem, bo mnie to przydałoby się przytyć 🫣
Ale pomarudzę, bo jestem ubrana w sweter, kaloryfery grzeją, siedzę pod kocem i nadal marznę 🙈Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Księgowa wrote:Ja się o diecie nie wypowiem, bo mnie to przydałoby się przytyć 🫣
Ale pomarudzę, bo jestem ubrana w sweter, kaloryfery grzeją, siedzę pod kocem i nadal marznę 🙈
Mi też dzisiaj zimno, co chwilę kicham. W dodatku czuję się okresowo już bardzo a biorę proga i mam nadzieję jednak, że wcześniej niż w pon się 🐒 nie pojawi…mam też nadzieję że przeziębienie nie bedzie miało wpływu na stymulację…🙎♀️30: wszystko ok, naturalne owulacje
01.2024 AMH 2,7
11.2024 AMH 1,87 (Diagnostyka)
12.2024 AMH 1,66 (Synevo)
Hormony ✅
Jajowody drożne ✅
👨29: 09.2023 morfologia 2%, 04.2024 morfologia 5%
🍼Starania od 06.2023
👨⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
💔05.2024 ⏸️ (12 cs), CP, jajowód zachowany, laparoskopia
06.2024 1 IUI ❌ (aromek+ovitrelle)
10.2024 2 IUI ❌ (naturalny cykl)
—————————
🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
📆 14.12.2024 wizyta kwalifikacyjna ✅
📆 15.01.2025 start stymulacji 💉💉💉 (Menopur, Puregon+Orgalutran, Ovitrelle)
📆 27.01.2025 punkcja, pobrano 9 🥚, mamy ❄️❄️❄️❄️ blastocysty -
Misiula bardzo się cieszę, że pierwszy krok do ivf już poczyniłas, witaj w drużynie 🩷
Dziękuję za Wasze wsparcie, jesteście nieocenione. Za wiele Wam nie powiem o histero, bo żaden lekarz do mnie nie przyszedł. Wiem tylko, że jutro wypis.kałamarnica 11, Podrożniczka, Alicjasss, Julia24, Misiula, Nowa2024, Jeżowa, Molahonkeey, Vergeet lubią tę wiadomość
♀️91'♂️ 89' 👩❤️👨 16cs naturalnych
KIR Bx (+2DS2,+2DS3,-2DS1,-2DS5,-3DS1), HLA-C: ona C1, on C2, cytokiny, kom.NK 20%, mutacje hetero: czynnik V R2, MTHFR, PAI-1, ANA1,2 dodatnie, cross match=22%, histero: cd138=2 kom./hpf cd56=70kom.‼️
Kariotypy, hormony, drożność, wymazy✅, nasienie - morfologia z 2% na 4%
IVF - 17🥚(❄️ 6🥚,❄️ 5 zarodkow -1 zdegenerował przy rozmrożeniu)
10.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
11.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔 -
Ana, jak tam sie dziś czujesz?Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Aksandra wrote:Misiula bardzo się cieszę, że pierwszy krok do ivf już poczyniłas, witaj w drużynie 🩷
Dziękuję za Wasze wsparcie, jesteście nieocenione. Za wiele Wam nie powiem o histero, bo żaden lekarz do mnie nie przyszedł. Wiem tylko, że jutro wypis.
Ooo, no to przewaga takiej na żywca taka, że sama mogłam patrzeć w ekran. Ale na wypisie powinnaś mieć wszystko opisane 🤞40 tc 💔
________
AMH 6,05
📅25.01 start stymulacji do in vitro
💉Menopur 75 j.m., Rekovelle 6 j.m., Orgalutran
📅 11.02 transfer 🥰 Zostań z nami Maluszku ❤️
19.02 beta 77,400 mIU/ml, progesteron 152,00 ng/ml
21.02 beta 169,000 mIU/ml (przyrost 119%)
28.02 beta 3207,000 mIU/ml, progesteron 183 ng/ml
11.03 serduszko moje, bij 🥹 -
Cześć dziewczyny,
jestem 8dpo i bolą mnie jajniki. Od owulacji czułam ukłucia na zmianę raz w prawym, raz w lewym. Dziwnie co?
Tak myślę,że to jajniki, ogólnie dolna część podbrzusza.
Zastanawiam sie czy testować jutro. Teoretycznie mialam testować za tydzień. W Niemczech nigdzie nie zrobię bety.. niestety.
Dziwnie mnie boli. Tak myślę że jak dostanę okres to pójdę do ginekologa.
Nie wiem, nie chce się nakręcać, ale chcę myśleć, że to może implantacja.
Co myślicie moje drogie ekspertki ?👨🦲48 👱♀️ 43
08.2024 ❤️
26.09.2024 12+4 💔 -
Babsi wrote:Cześć dziewczyny,
jestem 8dpo i bolą mnie jajniki. Od owulacji czułam ukłucia na zmianę raz w prawym, raz w lewym. Dziwnie co?
Zastanawiam sie czy testować jutro. Teoretycznie mialam testować za tydzień. W Niemczech nigdzie nie zrobię bety.. niestety.
Co myślicie moje drogie ekspertki ?
Może to być objaw ciąży, ale nie musi
8dpo to wczesnie. Raczej nic nie pokaże jeszcze, ale kto wie kto wie 😄 -
siesiepy wrote:Na 2000 nie chudłam w ogóle, wiem bo chwilkę byłam. Ja mam takie kaloryczne 0 z tego co pamiętam 😁 na braku ruchu to chyba nawet 1870 jest tym kalorycznym 0. Na tym 1600 właśnie chudłam tak 2,5-4kg tygodniowo, co było bardzo fajnym tempem i nie chodziłam głodna.
To bardzo szybkie tempo. Za szybkie. Jeszcze na początku ok, ale tak po jakimś czasie lepiej aby chudnąć tak 1 kg tygodniowo, co i tak jest mega ładnym tempem.
Na dłuższą metę można sobie zaszkodzić niestety tak szybko zrzucać wagę.Molahonkeey, siesiepy lubią tę wiadomość
-
Alicjasss wrote:To bardzo szybkie tempo. Za szybkie. Jeszcze na początku ok, ale tak po jakimś czasie lepiej aby chudnąć tak 1 kg tygodniowo, co i tak jest mega ładnym tempem.
Na dłuższą metę można sobie zaszkodzić niestety tak szybko zrzucać wagę.
Zgadzam się. @Siesiepy miałaś na myśli tyle kg na tydzień na pewno? Nie ma miesiąc?
Przy zdrowym odżywianiu, żeby nie zaburzyć gospodarki hormonalnej to max 1,5kg/ tygodniowo, a najlepiej do 1kg.Molahonkeey, siesiepy, Vergeet lubią tę wiadomość
💃'95🕴️'90
⌛10cs naturalnie ✖️
⏳🔜 1st IUI na cyklu stymulowanym 🍀
Diagnostyka:
❌ Endometrioza otrzewnowa
❌ Adenomioza rozproszona
❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy (prawdopodobnie zrost) i za wysoko umiejscowiony
❓DHEA-S wynik 520ug/dl -> do powtórzenia badanie
➖ IO, BMI 24.6 📉(-> Siofor 500 XR + dieta przeciwzapalna)
➖ U partnera: morfologia 8%, ale ruch postępowy szybki "a" 0% (ale już a+b 29%). HBA 77%. Fragmentacja DNA 82%
➖ Dominacja estrogenowa
✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu
✨ Just because it's taking time,
doesn't mean it's not happening. ✨ -
Babsi wrote:Cześć dziewczyny,
Co myślicie moje drogie ekspertki ?
Oby tak było! ✊ Nic Ci nie wywróżę niestety, ale trzymam kciuki za powodzenie! ✊🍀💃'95🕴️'90
⌛10cs naturalnie ✖️
⏳🔜 1st IUI na cyklu stymulowanym 🍀
Diagnostyka:
❌ Endometrioza otrzewnowa
❌ Adenomioza rozproszona
❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy (prawdopodobnie zrost) i za wysoko umiejscowiony
❓DHEA-S wynik 520ug/dl -> do powtórzenia badanie
➖ IO, BMI 24.6 📉(-> Siofor 500 XR + dieta przeciwzapalna)
➖ U partnera: morfologia 8%, ale ruch postępowy szybki "a" 0% (ale już a+b 29%). HBA 77%. Fragmentacja DNA 82%
➖ Dominacja estrogenowa
✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu
✨ Just because it's taking time,
doesn't mean it's not happening. ✨