X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Walentynkowe Fasolki - lutowe testowanie 2018 :)
Odpowiedz

Walentynkowe Fasolki - lutowe testowanie 2018 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 lutego 2018, 16:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bocianiątko wrote:
    No to ew możesz dorobić... A to drogie nie jest ;) ANA9 w diagnostyce kostuje 55 zł ;) ASA pewnie też podobnie ale w Twoim przypadku to chyba mało ważne... A, i koniecznie Helicobacter pylori ale to chyba już robiłaś?
    Mam zrobiony zespół antyfosfolipidowy, podstawowe badania krwi, homocysteinę, subpopulacje i tyle. Hp nie mam, nie mam muchy, asa, ana. Jeszcze długa droga przede mną... Hp się bada z krwi igg?

  • Lucia88 Autorytet
    Postów: 792 794

    Wysłany: 8 lutego 2018, 16:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dostałam dzisiaj takie oto wyniki:

    Fbg- 331 mg/dl
    PT- 11.3 sek.
    Wskaźnik Quicka: 100
    INR: 1.00
    TT- 14.5 sek.
    APTT: 24.4 sek.
    Index aPTT: 0.84

    Czy któraś wie czy jest się do czego przyczepić?

    PRZERWA W STARANIACH

    29.05- neurolog
    31.05- psychiatra
  • Izape_91 Autorytet
    Postów: 5024 11636

    Wysłany: 8 lutego 2018, 16:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lamka wrote:
    Mam zrobiony zespół antyfosfolipidowy, podstawowe badania krwi, homocysteinę, subpopulacje i tyle. Hp nie mam, nie mam muchy, asa, ana. Jeszcze długa droga przede mną... Hp się bada z krwi igg?
    Tak z krwi Igg ja ostatnio robiłam i jeszcze toxoplazmoze i muche i zwykły wymaz :)

    lamka lubi tę wiadomość

    Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

    S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

    On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • Bocianiątko Autorytet
    Postów: 11030 13100

    Wysłany: 8 lutego 2018, 16:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lamka wrote:
    Mam zrobiony zespół antyfosfolipidowy, podstawowe badania krwi, homocysteinę, subpopulacje i tyle. Hp nie mam, nie mam muchy, asa, ana. Jeszcze długa droga przede mną... Hp się bada z krwi igg?
    To ja bym zrobiła MUChę, ANA, ASA i Hp (IgG z krwi) i z tym wszystkim pojechała do Paśnika (plus oczywiście to co masz już zrobione). Tylko trzeba się wcześniej zapisać bo na wizytę czeka się ok miesiąca... Muchę najtaniej zrobisz w Alabie, za 330, reszta w diagnostyce, powinnaś zmieścić się w 100 zł :) wizyta u Paśnika 140 bodajże...

    lamka lubi tę wiadomość

    event.png

    🍍FET 09.04.2022 ⛄4.1.1 💙
    6 dpt beta 35.4
    10 dpt beta 192
    12 dpt beta 412
    14 dpt beta 994
    18 dpt (5+1) GS 9x5mm; YS 2mm
    7+1 CRL 1 cm FHR 136
    8+3 CRL 1.99 cm FHR 166
    10+1 CRL 3.36 cm FHR 158
    15+4 130g
    17+3 200g
    20+2 337g 💕córeczka
    23+2 583g
    26+4 925g
    28+4 1125g
    31+4 1764g
    34+2 2200g
    35+4 2350g
    36+4 2475g
    37+4 2840g
    38+4 16.12.2022 Zosia 2815g, 51 cm miłości ❤️ 🥰👶🏻👨‍👩‍👧😍

    3️⃣ IMSI 11.2021: zostało ❄❄❄❄❄ na zimowisku 🥰
    2️⃣ ICSI 01.2021: ❄ 3.2.3 FET ❌
    1️⃣ IVF+ICSI 2019-2020: ET 8c ❌ ❄ bl2+M3 FET ❌
    🧪2x IUI 2018 ❌
    ⏰starania od 2016 ❌
    PAI-1 4G homo, ANA 1:1280, rozsiana zaawansowana adenomioza, mięśniaki, silne skurcze macicy, Hashimoto, niedoczynność tarczycy
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 lutego 2018, 16:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Bociuś jesteś nieoceniona :-) <3

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2018, 16:40

    Bocianiątko, Rucola lubią tę wiadomość

  • Bocianiątko Autorytet
    Postów: 11030 13100

    Wysłany: 8 lutego 2018, 16:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucia88 wrote:
    Dziewczyny, dostałam dzisiaj takie oto wyniki:

    Fbg- 331 mg/dl
    PT- 11.3 sek.
    Wskaźnik Quicka: 100
    INR: 1.00
    TT- 14.5 sek.
    APTT: 24.4 sek.
    Index aPTT: 0.84

    Czy któraś wie czy jest się do czego przyczepić?
    Aptt trochę niskie... Fibrynogen chyba przy górnej granicy... d-dimery robiłaś? Masz mutację PAi, Leiden, V5? ? tylko przy mutacjach z trombofilii czepiamy się nadkrzepliwości... ale acard warto brać :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2018, 16:45

    event.png

    🍍FET 09.04.2022 ⛄4.1.1 💙
    6 dpt beta 35.4
    10 dpt beta 192
    12 dpt beta 412
    14 dpt beta 994
    18 dpt (5+1) GS 9x5mm; YS 2mm
    7+1 CRL 1 cm FHR 136
    8+3 CRL 1.99 cm FHR 166
    10+1 CRL 3.36 cm FHR 158
    15+4 130g
    17+3 200g
    20+2 337g 💕córeczka
    23+2 583g
    26+4 925g
    28+4 1125g
    31+4 1764g
    34+2 2200g
    35+4 2350g
    36+4 2475g
    37+4 2840g
    38+4 16.12.2022 Zosia 2815g, 51 cm miłości ❤️ 🥰👶🏻👨‍👩‍👧😍

    3️⃣ IMSI 11.2021: zostało ❄❄❄❄❄ na zimowisku 🥰
    2️⃣ ICSI 01.2021: ❄ 3.2.3 FET ❌
    1️⃣ IVF+ICSI 2019-2020: ET 8c ❌ ❄ bl2+M3 FET ❌
    🧪2x IUI 2018 ❌
    ⏰starania od 2016 ❌
    PAI-1 4G homo, ANA 1:1280, rozsiana zaawansowana adenomioza, mięśniaki, silne skurcze macicy, Hashimoto, niedoczynność tarczycy
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7500 11428

    Wysłany: 8 lutego 2018, 16:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    StaraczkaNika wrote:
    O nie, Ty też? Tak mi przykro. Jakbyś chciała razem popłakać, to jestem

    Ano.. ale Ty Kochana błagam nie poddawaj się. Pogadałam przy okazji od serca z bratową. Ona nie zachodziła trzy lata, a potem poroniła siedem razy nim w końcu doczekała sie dziecka. Gdyby się poddała to ja bym nie miala dwojki wspanialych bratankow. Wiec jak chcesz to mozemy sie upic, popłakać ale nie rezygnuj póki tli się choć cień nadziei.


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • StaraczkaNika Autorytet
    Postów: 6968 12673

    Wysłany: 8 lutego 2018, 16:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucia88 wrote:
    Dziewczyny, dostałam dzisiaj takie oto wyniki:

    Fbg- 331 mg/dl
    PT- 11.3 sek.
    Wskaźnik Quicka: 100
    INR: 1.00
    TT- 14.5 sek.
    APTT: 24.4 sek.
    Index aPTT: 0.84

    Czy któraś wie czy jest się do czego przyczepić?
    INR masz za niski. Poniżej 2 to ryzyko zakrzepu. Idz do hematologa.
    EDIT: może moja pamięć szwankuje, ale teraz wyczytałam, żeby się martwić dopiero jak jest ponizej 0.8, czyli jesteś bezpieczna. Przepraszam za nastraszenie

    Sprawdziłam normy na moich wynikach.
    TT 15-20 sek
    PT 13-17 sek

    U Ciebie wyniki ponizej tych wartości, ale powinnaś odnosić wyniki do norm z labo, w którym się badałaś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2018, 17:11

    4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • reset Autorytet
    Postów: 7233 13043

    Wysłany: 8 lutego 2018, 17:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamka,tej MUCHy (tylko PCR!) poszukaj jeszcze może w jakiejś klinice... Ja w Krakowie płaciłam za komplet wymazów 200 zł, 330 to szokująca różnica!

    Wbiłam w googla i masz coś takiego we Wrocławiu za 155 zł!
    http://www.medfemina.pl/a1302092584pol-Cennik.html

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2018, 17:03

    lamka lubi tę wiadomość

    relgmg7ymfbmxgyl.png


    * 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Lucia88 Autorytet
    Postów: 792 794

    Wysłany: 8 lutego 2018, 17:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bocianiątko wrote:
    Aptt trochę niskie... Fibrynogen chyba przy górnej granicy... d-dimery robiłaś? Masz mutację PAi, Leiden, V5? ? tylko przy mutacjach z trombofilii czepiamy się nadkrzepliwości... ale acard warto brać :)

    Coś mi się zdaje, że jednak mam luki w badaniach, a większość jest już przestarzała(1-1,5 roku). Z mutacji to ja chyba robiłam tylko z krwi MTHFR C677T i A1298C.
    A ja głupia myślałam, że wszystkie te mutacje mam zbadane i wszystko jest OK!!!
    D-dimery robiłam rok temu prawie i było 714 µg/l. A jakie powinno być Aptt idealne?

    PRZERWA W STARANIACH

    29.05- neurolog
    31.05- psychiatra
  • StaraczkaNika Autorytet
    Postów: 6968 12673

    Wysłany: 8 lutego 2018, 17:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Ano.. ale Ty Kochana błagam nie poddawaj się. Pogadałam przy okazji od serca z bratową. Ona nie zachodziła trzy lata, a potem poroniła siedem razy nim w końcu doczekała sie dziecka. Gdyby się poddała to ja bym nie miala dwojki wspanialych bratankow. Wiec jak chcesz to mozemy sie upic, popłakać ale nie rezygnuj póki tli się choć cień nadziei.

    Ja mam teraz dużo więcej strachu, że cos takiego się powtórzy, niż nadziei. Poprostu wiem, że to mój organizm coś spieprzył i nawet nie wiem, jak można by zapobiec podobnej sytuacji

    4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • panan12 Autorytet
    Postów: 3023 548

    Wysłany: 8 lutego 2018, 17:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelcia wrote:
    Malgonia :( ❤ tak mi przykro...

    Izus może tak ma być. W piątek wraca mój lekarz to może przed punkcja on mnie będzie monitorowal a nie obcy chłop:)

    A robiłaś test ciążowy?

    f2w3k0s3plke7odf.png
  • Bocianiątko Autorytet
    Postów: 11030 13100

    Wysłany: 8 lutego 2018, 17:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucia88 wrote:
    Coś mi się zdaje, że jednak mam luki w badaniach, a większość jest już przestarzała(1-1,5 roku). Z mutacji to ja chyba robiłam tylko z krwi MTHFR C677T i A1298C.
    A ja głupia myślałam, że wszystkie te mutacje mam zbadane i wszystko jest OK!!!
    D-dimery robiłam rok temu prawie i było 714 µg/l. A jakie powinno być Aptt idealne?
    D dimery 714 to grubo za dużo... Ja miałam 650 biorąc acard. Po heparynie spadły i mam <150 :) Aptt hematolog kazał utrzymywać 30-40 przy mojej mutacji (PAI homo) a mam 21-24... fibrynogen z tego co pamietam, to jest norma do 330 (ale mogę się mylić) więc moim zdaniem to nadjkrzepliwość i hematolog jest do odwiedzenia... sprawdzenie pakietu mutacji na trombofilię jest tutaj niezbędne. powtórzysz niestety mthfr ale i tak wyjdzie Cię taniej niż robienie ich pojedynczo... Acard zacznij brać od razu (na noc) a clexane od pozytywa, ale to będzie zależało od mutacji i aktualnych wyników...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2018, 17:16

    event.png

    🍍FET 09.04.2022 ⛄4.1.1 💙
    6 dpt beta 35.4
    10 dpt beta 192
    12 dpt beta 412
    14 dpt beta 994
    18 dpt (5+1) GS 9x5mm; YS 2mm
    7+1 CRL 1 cm FHR 136
    8+3 CRL 1.99 cm FHR 166
    10+1 CRL 3.36 cm FHR 158
    15+4 130g
    17+3 200g
    20+2 337g 💕córeczka
    23+2 583g
    26+4 925g
    28+4 1125g
    31+4 1764g
    34+2 2200g
    35+4 2350g
    36+4 2475g
    37+4 2840g
    38+4 16.12.2022 Zosia 2815g, 51 cm miłości ❤️ 🥰👶🏻👨‍👩‍👧😍

    3️⃣ IMSI 11.2021: zostało ❄❄❄❄❄ na zimowisku 🥰
    2️⃣ ICSI 01.2021: ❄ 3.2.3 FET ❌
    1️⃣ IVF+ICSI 2019-2020: ET 8c ❌ ❄ bl2+M3 FET ❌
    🧪2x IUI 2018 ❌
    ⏰starania od 2016 ❌
    PAI-1 4G homo, ANA 1:1280, rozsiana zaawansowana adenomioza, mięśniaki, silne skurcze macicy, Hashimoto, niedoczynność tarczycy
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7500 11428

    Wysłany: 8 lutego 2018, 17:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    StaraczkaNika wrote:
    Ja mam teraz dużo więcej strachu, że cos takiego się powtórzy, niż nadziei. Poprostu wiem, że to mój organizm coś spieprzył i nawet nie wiem, jak można by zapobiec podobnej sytuacji

    Ale pamiętaj też, że każda owulacja jest niepowtarzalna.
    Kto nie walczy ten nie niańczy. Trzymam kciuki żebyś szybko się pozbierała. Oczywiście każdy organizm jest inny itd, ale w końcu zdarza się że bezpłodne pary nagle maja potomstwo i zycze Ci takiego szczescia. Wszystkim Wam zycze.


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 lutego 2018, 17:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    panan12 wrote:
    A robiłaś test ciążowy?

    Banan..rozpierdzielasz system.




    Dziewczyny mam temp 37,6 I zaczyna mnie trzepac zimno. Co to jest przed tym ivf? Konkurs w moim organizmie co mnie bardziej wkurzy? Ehhh.

    Bocius i Lamus cieszę się że macie jakiś plan i działacie. Smutno mi że z wynikami nie umiem doradzać:(

    Rucola, Meśka lubią tę wiadomość

  • Bocianiątko Autorytet
    Postów: 11030 13100

    Wysłany: 8 lutego 2018, 17:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelcia wrote:
    Banan..rozpierdzielasz system.




    Dziewczyny mam temp 37,6 I zaczyna mnie trzepac zimno. Co to jest przed tym ivf? Konkurs w moim organizmie co mnie bardziej wkurzy? Ehhh.

    Bocius i Lamus cieszę się że macie jakiś plan i działacie. Smutno mi że z wynikami nie umiem doradzać:(
    ale za to poprawiasz nam humorki genialnymi zdjęciami pysznego jedzonka :)

    Frelcia, Karma88, KateHawke, Rucola lubią tę wiadomość

    event.png

    🍍FET 09.04.2022 ⛄4.1.1 💙
    6 dpt beta 35.4
    10 dpt beta 192
    12 dpt beta 412
    14 dpt beta 994
    18 dpt (5+1) GS 9x5mm; YS 2mm
    7+1 CRL 1 cm FHR 136
    8+3 CRL 1.99 cm FHR 166
    10+1 CRL 3.36 cm FHR 158
    15+4 130g
    17+3 200g
    20+2 337g 💕córeczka
    23+2 583g
    26+4 925g
    28+4 1125g
    31+4 1764g
    34+2 2200g
    35+4 2350g
    36+4 2475g
    37+4 2840g
    38+4 16.12.2022 Zosia 2815g, 51 cm miłości ❤️ 🥰👶🏻👨‍👩‍👧😍

    3️⃣ IMSI 11.2021: zostało ❄❄❄❄❄ na zimowisku 🥰
    2️⃣ ICSI 01.2021: ❄ 3.2.3 FET ❌
    1️⃣ IVF+ICSI 2019-2020: ET 8c ❌ ❄ bl2+M3 FET ❌
    🧪2x IUI 2018 ❌
    ⏰starania od 2016 ❌
    PAI-1 4G homo, ANA 1:1280, rozsiana zaawansowana adenomioza, mięśniaki, silne skurcze macicy, Hashimoto, niedoczynność tarczycy
  • Kingulla Autorytet
    Postów: 2698 2639

    Wysłany: 8 lutego 2018, 17:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelcia może stres wychodzi ?

    Sebek - 2010 <3 <3
    Starania od I 2016

    18.08.2016 - zaśniad całkowity:(

    V 2019 IVF - 😭

    III 2020 😭

    Czekam na cud..

    HSG - oba jajowody drożne (lewy udrożniony po ponownym podaniu kontrastu)
  • Emiilka Autorytet
    Postów: 923 2321

    Wysłany: 8 lutego 2018, 17:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, chyba mogę zacząć panikować. Beta z poniedziałku - 1879, beta z dzisiaj 3553 - przyrost poniżej normy - 52,9%

    12 cs. - szczęśliwy! Cudzie trwaj! <3
    url=https://www.suwaczki.com/]mhsv20mmi0dw1s0w.png[/url]
    1 cs. - Aniołek - 6 tc.
  • Lucia88 Autorytet
    Postów: 792 794

    Wysłany: 8 lutego 2018, 17:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bocianiątko wrote:
    D dimery 714 to grubo za dużo... Ja miałam 650 biorąc acard. Po heparynie spadły i mam <150 :) Aptt hematolog kazał utrzymywać 30-40 przy mojej mutacji (PAI homo) a mam 21-24... fibrynogen z tego co pamietam, to jest norma do 330 (ale mogę się mylić) więc moim zdaniem to nadjkrzepliwość i hematolog jest do odwiedzenia... sprawdzenie pakietu mutacji na trombofilię jest tutaj niezbędne. powtórzysz niestety mthfr ale i tak wyjdzie Cię taniej niż robienie ich pojedynczo... Acard zacznij brać od razu (na noc) a clexane od pozytywa, ale to będzie zależało od mutacji i aktualnych wyników...

    To ja chyba zaraz oszaleję!

    Dlaczego żaden lekarz tego mi nie powiedział wprost?!
    Te dzisiejsze badania zrobiłam tylko dlatego, że na ostatnim wypisie ze szpitala miałam w zaleceniach, by je wykonać za 3 miesiące (licząc od listopada). Czyli jednak ktoś coś zauważył? Szkoda tylko, że nic mi nie powiedział...ech...
    Ale skierowania do hematologa to już nie dostałam...

    Myślicie, że to może być u mnie przyczyna biochemów?
    No nic, bardzo Wam dziękuję!

    PRZERWA W STARANIACH

    29.05- neurolog
    31.05- psychiatra
  • Kingulla Autorytet
    Postów: 2698 2639

    Wysłany: 8 lutego 2018, 17:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emiilka jeszcze nie panikuj, im większa beta tym wolniej przyrasta. Teraz ważne czy będzie <3

    Emiilka lubi tę wiadomość

    Sebek - 2010 <3 <3
    Starania od I 2016

    18.08.2016 - zaśniad całkowity:(

    V 2019 IVF - 😭

    III 2020 😭

    Czekam na cud..

    HSG - oba jajowody drożne (lewy udrożniony po ponownym podaniu kontrastu)
‹‹ 119 120 121 122 123 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ