cykl bez owulacji?
-
WIADOMOŚĆ
-
Daisy podstawą do oceny temperatury jest linia podstawowa. Żeby ją wyznaczyć potrzebny jest dzień szczytu śluzu. W mega uproszczeniu - od dnia szczytu odliczamy wstecz 6 temperatur (dzień szczytu jest pierwszą liczoną temperaturą). Najwyższa temperatura wśród tych temperatur wyznacza linię podstawową.
O spadku mowa gdy temperatura spada na linię podstawową lub poniżej. Dwa pojedyńcze spadki w fazie wyższej nie są niepokojące.
Kluczowa jest tu odpowiedź na pytanie - kiedy był dzień szczytu śluzu u Ciebie. -
Asta wrote:Nie wiem na jakiej podstawie lekarz u Ciebie określił cykl jako bezowulacyjny - można o nim mówić dopiero po zakończonym cyklu, a nie w trakcie. Najprawdopodobniej podróż wpłynęła mocno na przesunięcie owulacji, ale na tą chwilę wygląda to na wykres dwufazowy ze spokojnym pięciem się temperatury w górę. Fajnie by było, gdybyś była w stanie określić kiedy wystąpił u Ciebie szczyt śluzu, wówczas więcej można by spróbować wyczytać w wykresu.
Jak dla mnie szansa, że jednak do owulacji doszło jest.
-
Bea Trice wrote:Czy może się zdarzyć ,że temperatura po owulacji podnosi się o zaledwie ( z 36,2 na 36,4 max ) ? mam tak kolejny raz.
Śluz kilka dni bardzo obfity, bolące jajniki a temperatura ponownie stoi.
Mam tak samo. Mi podnosi się nawet o 0,1 stopnia, czasem o 0,15. Nie wiem czy w ogóle można zaliczać to do podnoszenia... No i zamiast miesiączki mam w zasadzie plamienia (jasnoczerwone) tak mało obfite, że 2 wkładki w ciągu dnia by wystarczyły. Idę z tym do ginekologa za ok 2 tygodnie, bo chba od jakiegoś czasu w ogóle nie miewam owulacji. -
nick nieaktualnyWitajcie, proszę was o pomoc Czy ktoś z was, mógłby zerknąć na mój wykres ?..Jest to mój pierwszy cykl tutaj i niezabardzo jeszcze wszystko łapie. Wyswietla mi się cały czas że owulacja nie została jeszcze wykryta a dziś mija 28 dzien cyklu. Wiecie w czym bląd? Czyżby był to by cykl bezowulacyjny ? z góry dziękuję wam za odpowiedź
-
Aga , zerknęłam no i widzę , że dziś masz wyższą temperaturę ( najwyższą chyba od poczatku cyklu ) .
Może własnie teraz jesteś w okolicach dni płodnych - obserwuj dalej
Trzymam kciuki . Widziałam wykresy ciążowe z owulacją w tych dniach , więc głowa do góry
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2014, 17:43
-
nick nieaktualny
-
Yasmin wrote:Dziewczyny, czy temperatura podskoczy w przypadku, gdy pęcherzyk nie pęknie? Pewnie to jest głupie pytanie ale naprawdę mnie to męczy
Pozdrawiam -
vanessa wrote:Tak, ale w późniejszym terminie, bo niepęknięty pęcherzyk przekształci się w ciałko żółte które też wytwarza progesteron ale w mniejszych ilościach niż ciałko żółte poowulacyjne. Wiem że tak może być ale nie wiem czy w każdym przypadku.
Ohhhh a jednak... Ja zauważyłam u siebie, że często moja temp. po skoku spada i później powolutku wzrasta znowu... To możliwe, że ja mam ten problem...
Dziękuję za odpJennifer lubi tę wiadomość