krótka faza lutealna
-
WIADOMOŚĆ
-
Podbijam, może któraś z Was obecnych coś powie więcej o wydłużeniu Fazy Lutealnej?
Czytałam że CLO powinien wydłużyć, ja właśnie jestem po 1 cyklu z CLO i u mnie fl trwała 9-10 dni... -
Ja czytałam, że magnez wydłuża fazę lutealną. Biorę regularnie od 3 miesięcy i zauważyłam, że mi się faza lutealna wydłużyła z 14 do 15 dni. Oczywiście może to zbieg okoliczności, ale może coś w tym jest No, a poza tym to "tradycyjnie" Duphaston i Luteina.
Frufru lubi tę wiadomość
Starania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -
m_d_f wrote:Ja czytałam, że magnez wydłuża fazę lutealną. Biorę regularnie od 3 miesięcy i zauważyłam, że mi się faza lutealna wydłużyła z 14 do 15 dni. Oczywiście może to zbieg okoliczności, ale może coś w tym jest No, a poza tym to "tradycyjnie" Duphaston i Luteina.
Hera39, maj2018 lubią tę wiadomość
Syn 21 lat.
Aniołek 25.11.2017 (5tc) 05.03.2018 (10tc)
Wyniki męża-OK.
Niskie AMH
wrzesień-wspomagacze. -
Miałam 25 dni, a teraz mam 26. Przy czym wydaje mi się, że owu mam 11. dc, ale jak jest na pewno, no to tego to nie wiem. Dzisiaj byłam u gina (mam 10 dc) i był pęcherzyk 20 mm, więc owulacja jest tuż za progiem. Mam nadzieję, że właśnie jutro już do niej dojdzie. Chociaż wyjątkowo test owu w tym cyklu wyszedł mi już wczoraj - czyli 9 dc (zazwyczaj wychodzi 10 dc) i miałam też wczoraj badanie LH, które też wskazywało na pik (było coś ponad 50). Byłam przekonana, że w związku z tym owu będzie już dzisiaj, no ale USG pokazało dwa duże pęcherzyki.
maj2018 lubi tę wiadomość
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Zamrożony 3AB -
Pęcherzyki pięknych rozmiarów Owu może jeszcze będzie dziś w nocy,tak więc ja na Twoim miejscu już bym skakała po chłopie,a z rana bym powtórzyła!!!
Hera39, maj2018, Ewa1984 lubią tę wiadomość
Syn 21 lat.
Wyniki męża-OK.
Niskie AMH
wrzesień-wspomagacze. -
Taki jest plan
Jola79 lubi tę wiadomość
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Zamrożony 3AB -
Więc działaj i powodzenia, będę trzymać kciuki. Ja ten cykl już odpuszczam bo przegapiłam owu,ale na następny już jestem umówiona na monitoring.Syn 21 lat.
Wyniki męża-OK.
Niskie AMH
wrzesień-wspomagacze. -
nick nieaktualnym_d_f wrote:Miałam 25 dni, a teraz mam 26. Przy czym wydaje mi się, że owu mam 11. dc, ale jak jest na pewno, no to tego to nie wiem. Dzisiaj byłam u gina (mam 10 dc) i był pęcherzyk 20 mm, więc owulacja jest tuż za progiem. Mam nadzieję, że właśnie jutro już do niej dojdzie. Chociaż wyjątkowo test owu w tym cyklu wyszedł mi już wczoraj - czyli 9 dc (zazwyczaj wychodzi 10 dc) i miałam też wczoraj badanie LH, które też wskazywało na pik (było coś ponad 50). Byłam przekonana, że w związku z tym owu będzie już dzisiaj, no ale USG pokazało dwa duże pęcherzyki.
m_d_f takie lh to marzenie
Jak teraz po kolejnym cyklu przy tak dobrych wynikach nic nie wyjdzie, to bym szukała gdzie indziej przyczyny niż w hormonach. -
nick nieaktualny
-
a czy prog 10,1 w 23 dc i prolaktyna 15,5 w 4 dc może być powodem skrócenia fl?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2018, 13:44
-
nick nieaktualnyFrufru wrote:a czy prog 10,1 w 23 dc i prolaktyna 15,5 w 4 dc może być powodem skrócenia fl?
Progesteron nie jest szałowy. Zależy też kiedy był robiony i czy było to dokładnie 7dpo. Jeśli przypuszczać że tak, to zbliżając się do @ szybciej spadnie z takiego wyniku 10 niż z 20. Stąc @ przychodzi szybko, bo PRG odpowiada za jej występowanie.
Prolaktyna jest niby ok. Pytanie tylko na ile masz potwierdzane owulacje, czy cykl jest prawidłowy i wtedy ona nie ma na nic wpływu.
Bo jeżeli wynik na pierwszy rzut jest w normie a są zaburzenia cyklu, to warto może brać tabletkę na PRL czynnościową.
W sensie ten jeden wynik był ok ale na kolejny dzień może być już wyższy i tego nie wiesz. Prolaktyna nie jest stałym hormonem. Wpływa na nią dużo czynników- sex, stymulacja sutków, stres, wysiłek. I jeśli po tych czynnościach ona sobie wędruje w górę, to wtedy tabletki nie pozwalają na jej wahania i utrzymują w ryzach.
Widzę że się już trochę starasz. Tym bardziej teraz jak masz wpisane CLO- jakaś potrzeba stymulacji się wydarzyła.
Z moich obserwacji to przy stymulkach, Ovitrelle, jeśli wychodzi tak niski PRG to coś nie gra- o ile te wyniki są z cyklu z CLO.
FL powinna mieć 14 dni. Bez względu na długość cyklu.
Przy 28dc, owu powinna wystąpić 14 dni przed @- czyli 14dc.
Przy 36dc, owu powinna wystąpić 22dc, co jest również 14 dniami przed @.
Stąd pytam o wygląd cykli. Bo nie zawsze 7dpo to 21dc tak samo jak nie wszystkie dziewczyny umieją rozróżnić czy ich faza lutealna ma prawidłową długość. Bo owu wystąpiła 10dc a cykl się zakończył w 24dc. Nie znaczy to że cykl był' popsuty'.
Najważniejsza jest właśnie prawidłowa ocena długości fazy- nie długości cyklu.Frufru lubi tę wiadomość
-
No właśnie wyniki są sprzed CLO.Będę musiała je powtórzyć.
Dziękuję za tak wyczerpującą odp! -
Ani1003 widzę że masz bardzo dużą wiedzę,mam prośbę mogłabyś zerknąć na mój wykres? Jestem teraz w 21 dc a 9dpo.dziś zaczęłam plamić na brązowo więc jutro lub najpózniej w sobotę dostanę @. Zawsze cykle miałam 26-27dni,po poronieniu 25dni,ostatni 24dni a teraz pewnie będzie jeszcze krótszy.W tym miesiącu byłam na monitoringu,umówiłam termin na 13dzień cyklu i niestety już było po owu (gin prywatnie przyjmuje tylko w środy) W zeszłym miesiącu owu miałam w 13dniu. Moja faza lutealna to chyba tylko 11dni. 2m-ce temu lekarz mnie skierował na badania w 3dc FSH,LH,ESTRADIOL,AMH i PROLAKTYNA wszystkie badania w normie tylko Prolaktyna troszkę podwyższona brałam po 1tabl.Bromka. Wyników nie mam bo one były na NFZ i lekarz je zostawił w kartotece.Teraz jak dostanę @ to prywatnie zrobie sobie te badania. Robiłam proga 2m-ce temu w 7dpo(21dc)-18,99, miesiąc temu w 8dpo(21dc)-9,87 i wczoraj 8dpo(20dc)-9,12. Co może być powodem tak krótkiej fazy lutealnej i tych plamień 2dni przed @?
maj2018 lubi tę wiadomość
listopad 2017 (*)cb marzec 2018(*) puste jajo
pierwszy cykl z CLO 1x1 06.18r. zrobiła się torbiel
Mąż wyniki dobre. Moje AMH-0.26 TRAGEDIA!
Kariotypy ok. Histeroskopia i LAPAROSKOPIA 16.08.18r.
3.08.początek cyklu z antykami. -
U mnie Clo nie pomógł, wszystkie cykle 24 dniowe, fl 9-10 dni...
-
Dziewczyny moja faza lutealna trwa 12dni.Niby w normie a jednak się zastanawiam,czy nie za krótka Co Wy na to ?
-
niestety wróciłam do starań, fl znów krótka 9-11 dni.
muszę porobić badania.
Jakieś "domowe" sposoby na wysłużenie? -
Frufru wrote:niestety wróciłam do starań, fl znów krótka 9-11 dni.
muszę porobić badania.
Jakieś "domowe" sposoby na wysłużenie?
Arcydzięgiel chiński, niepokalanek mnisi, lucerna, wit. B6 (dawka około 450 mg dziennie) i D3 (dawka około 6000 jednostek dziennie), które w literaturze branżowej coraz częściej występują nie jako wotaminy, a jako hormony i świetnie regulują proga i PRL.Frufru lubi tę wiadomość
ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;
on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
leniwiec, przyparty do muru - walczy;
1. ICSI - nieudane;
2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka -
nick nieaktualny