badanie genetyczne
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyHej między 11-14 tygodniem masz badanie genetyczne i w tym samym dniu co to badanie robi sie test pappa ale zaleca sie wtedy gdy samo usg wyjdzie zle i bedzie podejrzenia wad płodu. To badanie jest bezplatne dla kobiet po 35 roku zycia. Inaczej trzeba zaplacic. Potem masz badanie połokowe 20-24 tydzień. a jezeli chodzi o badnie 3d/4d najlepiej je robic pomiedzy 26-30 tygodniem ciazy. take Ty powinas zapisac się na usg genetycznejusta1234 wrote:Hej kobietki
powiedzcie mi ile tych badań prenatalnych jest, jakie są to badania bo ja wogóle nic nie ogarniam
i w którym tyg ciąży trzeba je zrobić? Wiem że jest test pappa, że chyba usg 3d,ale dalej niwiem nic
pomożecie?
-
Serdecznie dziękujęailatan wrote:Hej między 11-14 tygodniem masz badanie genetyczne i w tym samym dniu co to badanie robi sie test pappa ale zaleca sie wtedy gdy samo usg wyjdzie zle i bedzie podejrzenia wad płodu. To badanie jest bezplatne dla kobiet po 35 roku zycia. Inaczej trzeba zaplacic. Potem masz badanie połokowe 20-24 tydzień. a jezeli chodzi o badnie 3d/4d najlepiej je robic pomiedzy 26-30 tygodniem ciazy. take Ty powinas zapisac się na usg genetyczne

-
Niestety nie jestem w stanie doradzić 22 mam badania w Wawie na ul. Czerniakowskiej w Szpitalu im. Orłowskiego . Po badaniach mogę dać znać co i jak .MadaLena30 wrote:A może któraś z Was jest z Wawy i może polecić miejsce bądź lekarza na usg genetyczne?Czarna
-
hej dziewczyny
dziś byłam w poradni genetycznej, umawiałam się na usg i pappa, a okazało się, że mam dopiero spotkanie z profesorem, który mnie skierował na badanie za tydzień. jestem w 12 tygodniu, opitolił mnie, że tak późno przychodze
a jak zapytałam czy mam iść prywatnie szybciej to odradzał.
To jak to jest, do kiedy najpóźniej można zrobić to badanie? Mi wyjdzie 13 tydzień, czyli ok 12 tydz 5 dzień.marzec 2015 - okropna angina w początku ciąży - oby było dobrze
grudzień 2014 - laparoskopia kamicy żółciowej
czerwiec 2014 - laparoskopia torbieli jajnika
grudzień 2013 - (*) Kazik 12 tc
-
Między 11t0d a 13t6d, ale bardziej istotna jest wielkość dziecka, bo musi być między 45mm a 84mm. Ja w poprzedniej ciąży robiłam w 14t1d, ale dzidziuś miał wtedy 83mm.

23.03. - 13 dpo - 108 (3 tc 5 dzień), 25.03. - 15 dpo - 316 (4 tc), 01.04. - 22 dpo - 3541 (5tc)
14.04. -
- 6t6d -
Dziewczyny mam pytanie,
są różne typy badań prenatalnych:
Standardowe badanie USG
USG genetyczne
USG 4D
Test NIFTY
Test PAPP-A
Test potrójny i podwójny
Test zintegrowany
Badanie przepływu w przewodzie żylnym
Przepływ przez zastawkę trójdzielną
czy one dają tę samą wiedzę czy się różnią między sobą? Które wybrać? Bo ja na pewno się na genetyczne zdecyduję

-
MadaLena30 wrote:A może któraś z Was jest z Wawy i może polecić miejsce bądź lekarza na usg genetyczne?
Dr Pietrasik Dariusz z Medicover bardzo dokładnie i długo nas badał, byłam zachwycona
Dobrze też określił płeć już na genetycznym. Polecam też z Babka Medica dr Chmielewskiego (bardzo konkretny i rzeczowy, wszystko dokładnie bada).
MadaLena30 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
aneczka1983 wrote:Dziewczyny mam pytanie,
Które wybrać? Bo ja na pewno się na genetyczne zdecyduję
Na pewno usg genetyczne i przepływy warto, ewentualnie pappa jeśli jest jakieś ryzyko (wiek, obciążenia)marzec 2015 - okropna angina w początku ciąży - oby było dobrze
grudzień 2014 - laparoskopia kamicy żółciowej
czerwiec 2014 - laparoskopia torbieli jajnika
grudzień 2013 - (*) Kazik 12 tc
-
nick nieaktualnyUsg genetyczne to podstawa, u mnie w standardzie do tego byly wszytskie przeplywy, ocena zastawek serca, pien mozku, wszytskie konczyny i narzady podejrzaneaneczka1983 wrote:Dziewczyny mam pytanie,
Standardowe badanie USG
USG genetyczne
USG 4D
Test NIFTY
Test PAPP-A
Test potrójny i podwójny
Test zintegrowany
Badanie przepływu w przewodzie żylnym
Przepływ przez zastawkę trójdzielną
czy one dają tę samą wiedzę czy się różnią między sobą? Które wybrać? Bo ja na pewno się na genetyczne zdecyduję
oczy i uszy, ilosc plynu owodniowego, dlugosc pepowiny, przeziernosc karkowa. Po 35 roku zycia jest to badanie darmowe i do tego jest test podwojny czyli tzn Pappa. Ale jak zdecydujesz sie na prywatne usg genetyczne i wyjdzie wszytsko ok to to jest 90% pewnosci ze jest ok
natomiast pappa daje dodatkowe 5% . Wg mnie bezsenu. Test nifty i tak samo harmony daja 99,9% odpowiedzi czy dziecko choruje na jakies wady genetyczne... ale koszt okolo 3000zl .. a usg 4d lepiej wykonywac na pozniejszym etapie
aneczka1983, orchideaa lubią tę wiadomość
-