badanie genetyczne
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyjusta1234 wrote:Hej kobietki powiedzcie mi ile tych badań prenatalnych jest, jakie są to badania bo ja wogóle nic nie ogarniam i w którym tyg ciąży trzeba je zrobić? Wiem że jest test pappa, że chyba usg 3d,ale dalej niwiem nic pomożecie?
-
ailatan wrote:Hej między 11-14 tygodniem masz badanie genetyczne i w tym samym dniu co to badanie robi sie test pappa ale zaleca sie wtedy gdy samo usg wyjdzie zle i bedzie podejrzenia wad płodu. To badanie jest bezplatne dla kobiet po 35 roku zycia. Inaczej trzeba zaplacic. Potem masz badanie połokowe 20-24 tydzień. a jezeli chodzi o badnie 3d/4d najlepiej je robic pomiedzy 26-30 tygodniem ciazy. take Ty powinas zapisac się na usg genetyczne
-
MadaLena30 wrote:A może któraś z Was jest z Wawy i może polecić miejsce bądź lekarza na usg genetyczne?Czarna
-
hej dziewczyny
dziś byłam w poradni genetycznej, umawiałam się na usg i pappa, a okazało się, że mam dopiero spotkanie z profesorem, który mnie skierował na badanie za tydzień. jestem w 12 tygodniu, opitolił mnie, że tak późno przychodze a jak zapytałam czy mam iść prywatnie szybciej to odradzał.
To jak to jest, do kiedy najpóźniej można zrobić to badanie? Mi wyjdzie 13 tydzień, czyli ok 12 tydz 5 dzień.marzec 2015 - okropna angina w początku ciąży - oby było dobrze
grudzień 2014 - laparoskopia kamicy żółciowej
czerwiec 2014 - laparoskopia torbieli jajnika
grudzień 2013 - (*) Kazik 12 tc
-
Między 11t0d a 13t6d, ale bardziej istotna jest wielkość dziecka, bo musi być między 45mm a 84mm. Ja w poprzedniej ciąży robiłam w 14t1d, ale dzidziuś miał wtedy 83mm.
23.03. - 13 dpo - 108 (3 tc 5 dzień), 25.03. - 15 dpo - 316 (4 tc), 01.04. - 22 dpo - 3541 (5tc)
14.04. - - 6t6d -
Dziewczyny mam pytanie,
są różne typy badań prenatalnych:
Standardowe badanie USG
USG genetyczne
USG 4D
Test NIFTY
Test PAPP-A
Test potrójny i podwójny
Test zintegrowany
Badanie przepływu w przewodzie żylnym
Przepływ przez zastawkę trójdzielną
czy one dają tę samą wiedzę czy się różnią między sobą? Które wybrać? Bo ja na pewno się na genetyczne zdecyduję
-
MadaLena30 wrote:A może któraś z Was jest z Wawy i może polecić miejsce bądź lekarza na usg genetyczne?
Dr Pietrasik Dariusz z Medicover bardzo dokładnie i długo nas badał, byłam zachwycona Dobrze też określił płeć już na genetycznym. Polecam też z Babka Medica dr Chmielewskiego (bardzo konkretny i rzeczowy, wszystko dokładnie bada).
MadaLena30 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
aneczka1983 wrote:Dziewczyny mam pytanie,
Które wybrać? Bo ja na pewno się na genetyczne zdecyduję
Na pewno usg genetyczne i przepływy warto, ewentualnie pappa jeśli jest jakieś ryzyko (wiek, obciążenia)marzec 2015 - okropna angina w początku ciąży - oby było dobrze
grudzień 2014 - laparoskopia kamicy żółciowej
czerwiec 2014 - laparoskopia torbieli jajnika
grudzień 2013 - (*) Kazik 12 tc
-
nick nieaktualnyaneczka1983 wrote:Dziewczyny mam pytanie,
Standardowe badanie USG
USG genetyczne
USG 4D
Test NIFTY
Test PAPP-A
Test potrójny i podwójny
Test zintegrowany
Badanie przepływu w przewodzie żylnym
Przepływ przez zastawkę trójdzielną
czy one dają tę samą wiedzę czy się różnią między sobą? Które wybrać? Bo ja na pewno się na genetyczne zdecydujęaneczka1983, orchideaa lubią tę wiadomość
-