Becikowe
-
WIADOMOŚĆ
-
a ja czytałam że ten becikowy wypłacany jest bez względu na osiągane dochody i nawet wówczas gdy partner/współmałzonek ma stałą prace.
Jeśli któraś kobieta ma umowe o prace i jej zasiłek macierzynski jest niższy niz proponowany przez rząd tysiak miesięcznie, to mops wyrównuje tą róznice, tak aby niepracująca nie miała więcej niż ta kobieta która ma umowe o prace.
A poza tym to tylko projekt, aczkolwiek mówi sie o tym tak, jakby miał faktycznie juz wejść w zycie także myśle, że to wypali.
pasia27, Klaudia2016, Bodzia lubią tę wiadomość
-
green wrote:Caramel - wydaje mi się, że liczą się pracownicy zatrudnieni - czyli z każdą umową. Ale ręki nie dam uciąć
Ja z tym nie mam problemu - jestem studentką, więc nic mi nie przysługuje.
Green jeśli wejdzie ustawa to Cie obejmie te 12 tys rocznie, bo to jest dla bezrobotnych, studentów i pracujących na umowach cywilnoprawnych -
nick nieaktualnyrybkunia wrote:Green jeśli wejdzie ustawa to Cie obejmie te 12 tys rocznie, bo to jest dla bezrobotnych, studentów i pracujących na umowach cywilnoprawnych
A wlasnie, jesli tylko maz pracuje, to czy ma prawo do tacierzynskiego? Jak to jest?
-
nick nieaktualnyGreen znalazłam coś takiego:
Czy w przypadku, gdy mama dziecka nie jest nigdzie zatrudniona, tacie tego dziecka przysługuje urlop ojcowski? A rodzicielski?
Urlop ojcowski jest uprawnieniem przysługującym wyłącznie ojcu dziecka. Nie można go zatem dzielić, ani przekazać mamie dziecka. Jeżeli ojciec dziecka jest pracownikiem, urlop przysługuje mu także, jeżeli mama nie pracuje. Natomiast urlop rodzicielski, który może być wykorzystany przez oboje rodziców, wpisuje się w dotychczasową strukturę urlopów: podstawowego i dodatkowego macierzyńskiego, które związane są ze stosunkiem pracy matki dziecka. Warunkiem jego udzielenia jest bowiem wcześniejsze korzystanie z podstawowego urlopu macierzyńskiego przysługującego mamie dziecka będącej pracownicą, a bezpośrednio po nim z dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze. Urlop rodzicielski stanowi więc kontynuację tych urlopów.
-
becikowe na 2016 rok to przede wszystkimm projekt, jeżeli wejdzie w zycie to dotyczy dzieci urodzonych w 2016 roku i gdy jedno z rodziców nie pracuje i nie przysługuje np matce macierzynskiego i nie istotne co wazne czy jest ubezpieczona czy nie.
Radze nie napalać sie na to, bo patrzac realnie to państwa nie stac na wypłate co miesiac 1000 zł przez rok na dziecko kazdej rodzinie której bedzie to becikowe przysługiwało.
Wg mnie to kolejne obietnice przed wyborami, które składaja politycy jak narzeczony przed ślubem.
Dziwne ze teraz o tym nawet nie słychac aby cokolwiek z tym projektem robili.polkosia, Martika87, Liskova, Martita88 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZ tego co czytałam to musieliby ten projekt przepchnąć do jesiennych wyborów a co raczej nie jest możliwe z uwagi na fakt iż zaraz maja 2 miesiące wakacji a po wakacjach ruszy kampania więc tak jak zwykle gadanie jakieś jak i te 500 zł miesięcznie na dziecko...
-
Nawet jeśli wejdzie ten 1000 zł przez 12 miesięcy, to tak naprawdę ma do niego prawo każda kobieta. Nie tylko studentki i bezrobotne. To działa tak, że w przypadku kobiet, które mają prawo do zasiłku (bo prowadzą DG czy pracują na umowę o pracę), ale będzie on niższy niż 1000 - dostaną wyrównanie do tej kwoty. To fajna opcja w sumie. Ciekawe tylko czy przejdzie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 17:43
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Dlatego to tylko obietnice pani Premier która była pewna że nasz poprzedni prezydent nadal nim będzie i chciała aby ta jej patria wygrała kolejne wybory. A że prezydentem jest były już członek ich konkurencji to i ten projekt nie przejdzie bo wygra inna partia cała polityka
Jednym słowem politycy próbują zwnou mącić nam w głowie i obiecywać jak zawsze. Myślą że my takie barany, że uwierzymy znów w ich kolejne obietnice. -
Info z wczoraj,ciekawe czy matki ostatniego kwartału też coś wywalczą
http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/3816759,becikowe-2015-zasady-1000-zl-na-dziecko-przez-12-miesiecy-swiadczenie-rodzicielskie-zasady,1,id,t,sa.html2015🤰Syn👦
Oboje po 40, ja Hashimoto, AMH ok 1, on zdrowy, nasienie ok.
1 IVF 08/24 3pęcherzyki ale brak komórek jajowych
2 IVF 10/24 4pęcherzyki-->4 komórki jajowe--> tylko 1zarodek,który przestał się rozwiać w 3 dobie😢
3 IVF 11/24 Menopur 450,Aromek, Orgalutran, Decapeptyl, Ovitrelle
Punkcja->3komórki jajowe->2zarodki->1zamrożona blastocysta😍💪🍀
Walczymy dalej! 💚✊️🍀💪 -
Coś mi to śmierdzi kiełbasą wyborczą Trochę nie wierzę,że to wejdzie w życie i że państwo polskie jest takie szczodre dla nas ciężarówek Ale czas pokaże obym się myliła i mile zaskoczyła2015🤰Syn👦
Oboje po 40, ja Hashimoto, AMH ok 1, on zdrowy, nasienie ok.
1 IVF 08/24 3pęcherzyki ale brak komórek jajowych
2 IVF 10/24 4pęcherzyki-->4 komórki jajowe--> tylko 1zarodek,który przestał się rozwiać w 3 dobie😢
3 IVF 11/24 Menopur 450,Aromek, Orgalutran, Decapeptyl, Ovitrelle
Punkcja->3komórki jajowe->2zarodki->1zamrożona blastocysta😍💪🍀
Walczymy dalej! 💚✊️🍀💪 -
też mi się wydaje że to nie wejdzie, no ale gdyby miało się udać to super
dziewczyny a jak to jest ja jestem bezrobotna, mój m ma umowę o prace, niby się to powinno należeć ale czy ja muszę być zarejestrowana w UP? a jak tak to jak teraz się zgłoszę i powiem że jestem w ciąży to nie będzie problemów? orientuje się któraś -
roletka wrote:też mi się wydaje że to nie wejdzie, no ale gdyby miało się udać to super
dziewczyny a jak to jest ja jestem bezrobotna, mój m ma umowę o prace, niby się to powinno należeć ale czy ja muszę być zarejestrowana w UP? a jak tak to jak teraz się zgłoszę i powiem że jestem w ciąży to nie będzie problemów? orientuje się któraś
kochana jak możesz nie byś zarejestrowana,skoro jesteś bezrobotna? więc kto cie ubezpiecza? jak chodzisz do lakarza? jak będziesz chodzić na co 2 tygodniowe wizyty do gin?nie rozumiem.. -
alinalii no jest proste rozwiązanie ubezpiecza mnie mój mąż w grupowym ubezpieczeniu z pracy
-
roletka wrote:alinalii no jest proste rozwiązanie ubezpiecza mnie mój mąż w grupowym ubezpieczeniu z pracy
chyba że tak -
jakby nie to ubezpieczenie dawno siedziałabym już w UP dlatego mnie ciekawi jak to może być w mojej sytuacji