Becikowe
-
WIADOMOŚĆ
-
czyli nawet jak nie jesteśmy zarejestrowane to i tak będzie się nam należał ten 1000 co miesiąc jeśli wejdzie w życie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 16:15
-
nick nieaktualny
-
Nataliano wiem że kasa z ubezpieczenia będzie i tak tylko właśnie chodzi mi o ten 1000 przez pierwszy rok dziecka bo różnie piszą, raz że jak wejdzie to w życie to każdej bezrobotnej będzie przysługiwać a raz że tylko tym które są zarejestrowane w UP i tu mam zagwózdkę bo u nas stoi się godzinami w kolejach pewnie jak w większości UP i gdyby szło to ominąć to bym po prostu się nie rejestrowała
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Becikow należy się tej zarejestwowanej i niezarejestrowanej, ubezpieczonej i nieubezppieczonej. Taki jest projekt o ile nie uległ on zmianie. I nie zależne od dochodu, ale nie należy się tym którzy mają prawo do zasiłku macierzyńskiego itp.
To jest zbyt piękne żeby w życie weszło. -
nick nieaktualnyJednorazowe becikowe, to które obowiązuje teraz należy się każdej kobiecie- 1000zł za urodzenie dziecka.
Natomiast becikowe 2016 miałoby obejmować studentki, osoby pracujące na umowy o dzieło, zlecenia, bezrobotne... Czyli te którym nie należy się zasiłek macierzyński.
Ale jak dla mnie również nie wejdzie to w życie, bo o ile na pewno pomogłoby to bezrobotnym i studentkom, tak patologia rodziłaby dzieci na potęgę tylko po to żeby dostać tysiaka miesięcznie i iść przepić.pakima, roletka lubią tę wiadomość
-
w chwili obecnej aby otrzymać jednorazowe becikowe (1000zł) należy:
- złożyć odpowiedni wniosek przed upływem 12 miesięcy od dnia urodzenia dziecka
- dochód na jednego członka rodziny nie może prekroczyć 1922zł netto
- matka musi pozostawać pod opieką lekarza conajmniej od 10 tygodnia ciąży do dnia porodu
z tym nowym becikowym od 2016r. to zabardzo się nie orientuje tylko tak hasłowo słyszy się że 1000zł co miesiąc przez 12 miesięcy dla: bezrobotnych, studentów, umowy o dzieło i zlecenie ale nie wiem jaki jest max. dochód na osobę w przypadku osób pracujących aby taką zapomogę otrzymaćjusta1234 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyjulita wrote:nie wiem jaki jest max. dochód na osobę w przypadku osób pracujących aby taką zapomogę otrzymać
-
pakima wrote:Becikow należy się tej zarejestwowanej i niezarejestrowanej, ubezpieczonej i nieubezppieczonej. Taki jest projekt o ile nie uległ on zmianie. I nie zależne od dochodu, ale nie należy się tym którzy mają prawo do zasiłku macierzyńskiego itp.
To jest zbyt piękne żeby w życie weszło.
Niestety minister finansów już kombinuje żeby wprowadzić próg przychodu od którego będzie należał się zasiłek. Mają podobno zrobić tak jak w przypadku zasiłku opiekuńczego próg ma wynieść 550 zł na głowę. -
ZieloneOliwki wrote:Osoby pracujące dostaną jednorazowe becikowe, tak jak do tej pory. To nowe będzie dotyczyć WYŁĄCZNIE tych, którym nie należy się zasiłek macierzyński, a takowy pobierają wszystkie kobiety pracujące na umowę o pracę.
Tu konkretnie chodzi o osoby nie objęte ubezpieczeniem chorobowym (z tego ubezpieczenia wypłacane są wszelkie wynagrodzenia/zasiłki chorobowe i macierzyńskie) tzn. studentki do 26 roku życia, osoby zatrudnione na podstawie umowy o dzieło, osoby bezrobotne zgłoszone do Powiatowego Urzędu Pracy.
Ale dziewczyny nie okłamujmy się i nie łudźmy, że to wejdzie...jesteśmy przed wyborami i każdy polityk obieca nam gruszki na wierzbie... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyjulita wrote:w chwili obecnej aby otrzymać jednorazowe becikowe (1000zł) należy:
- złożyć odpowiedni wniosek przed upływem 12 miesięcy od dnia urodzenia dziecka
- dochód na jednego członka rodziny nie może prekroczyć 1922zł netto
- matka musi pozostawać pod opieką lekarza conajmniej od 10 tygodnia ciąży do dnia porodu
z tym nowym becikowym od 2016r. to zabardzo się nie orientuje tylko tak hasłowo słyszy się że 1000zł co miesiąc przez 12 miesięcy dla: bezrobotnych, studentów, umowy o dzieło i zlecenie ale nie wiem jaki jest max. dochód na osobę w przypadku osób pracujących aby taką zapomogę otrzymać
Należy zsumować dochody netto swoje i partnera/męża pomnożyć razy 12(caly rok) i podzielić przez trzy(mama,tata,dziecko) jesli na osobę wyjdzie nie więcej,niż 1920zl,to należy sie starać o becikowe,bo się nalezy:-) wiem,ze trzeba zebrać pity chyba z całego roku i ogólnie duzo załatwiania,ale dla dodatkowego tysiaka mysle,ze warto:-) -
nick nieaktualnyWiecie co ...
Ja od 5 lat jestem po rozwodzie , mam zasądzone alimenty na 2wie córy i szczerze nie należy mi się rodzinne, nie zarabiam kokosów, a jak składałam o rodzinne 2lata temu to pracowałam na 1/2 etatu. - chory kraj, ale cóż.
W te 1000zl jakoś średnio wierze że każdy dostanie, jak wprowadzą próg, a coś mi się też na ten temat obiło to tylko patologia.
Na stronie mojego miasta jednorazowe BECIKOWE
Warunkiem uzyskania becikowego jest dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekraczający kwoty 1922 zł netto. W przypadku gdy dziecko urodziło się przed 1 stycznia 2013 r., jednorazową zapomogę przyznaje się bez kryterium dochodowego. Jeśli o becikowe staramy się w roku 2014, pod uwagę brane są obecnie dochody za 2012 rok.
Jakie dokumenty należy złożyć aby otrzymać becikowe?
1.Wypełniony wniosek o becikowe;
2.Zaświadczenie lekarskie wystawione przez lekarza lub położną potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu - wymóg dotyczy tylko biologicznych rodziców dziecka;
3.Akty urodzenia wszystkich dzieci będących w składzie rodziny (oryginał +kopia);
4.Dowód osobisty wnioskodawcy (oryginał + kopia);
5.Dokument potwierdzający datę przysposobienia dziecka, datę objęcia dziecka opieką prawną lub faktyczną (np. kopia postanowienia sądowego - oryginał do wglądu lub zaświadczenie) - dot. wyłącznie dziecka przysposobionego lub objętego opieką prawną;
6.Zaświadczenie urzędu skarbowego (oryginał) o dochodzie za rok.... każdego pełnoletniego członka rodziny. Można złożyć także swoje oświadczenie w tej sprawie - pilnujmy jednak by się nie pomylić, bo za błędy grozi nam odpowiedzialność karna;
6.Jeżeli członek rodziny prowadzi działalność gospodarczą i rozlicza się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym oświadczenie o dochodzie za .... rok;
7.Oświadczenie o dochodzie nieopodatkowanym wszystkich członków rodziny za ... rok;
8.Zaświadczenie (z ZUS, od pracodawcy) lub oświadczenie członków rodziny zawierające informacje o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne w roku .... (faktycznie odprowadzonych) - (oryginał);
9.Jeżeli wnioskodawca ma zasądzone alimenty na rzecz dziecka (dzieci), należy dostarczyć odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzinie lub odpis protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej, lub odpis zatwierdzonej przez sąd ugody zawartej przed mediatorem (oryginał + kopia);
10.Zaświadczenie od komornika o stanie egzekucji alimentów roku....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2015, 16:40