beta hcg
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej toyotarav4!
Pamiętam Cię, na początek gratulacje - jest ciąża, jest pęcherzyk
Na Twoim miejscu sama nic bym nie odstawiała jeszcze, w tak młodej ciąży. U każdej kobiety wszystko odbywa się inaczej, u Ciebie są przyrosty, może nie jakoś imponujące, ale są. Nie zawsze beta przyrasta książkowo. Teraz jesteś w 5t5d, jest pęcherz w macicy, jaki ma wymiar? Średnicę?
Zanim się poddasz to daj sobie jeszcze tydzień i powtórz USG w 6t5d. Jeśli pęcherz nie urośnie i będzie pusty to cóż.. Aczkolwiek ja myślę, że pojawi się zarodek i w końcu będzie dobrze -
toyotarav4 wrote:pecherzyk 5,7mm
Oj, to w takim maleństwie nie będzie widać zarodka - nie ma szans
U mnie 2 mm zarodek był widoczny w 11 mm pęcherzyku i to tak, ledwo, ledwo. U dziewczyn zwykle zarodki pojawiają się w pęcherzykach min. 13 mm Tak więc broń Boże nic nie odstawiaj - ciąża ma jeszcze czas! -
Leira wrote:Martoszka nie chodzi o kłótnie, trochę mnie poniosło, przepraszam, ale akurat na punkcie tej cholernej bety i pojawiania się pęcherza jestem niesamowicie wyczulona. Wiem, że nie chciałaś nic złego przekazać, wiem, że lekarze tak gadają, a my im po prostu ufamy.
Ja po prostu mam traumę - przez 2 tygodnie (w pierwszej ciąży) żyłam w tak wielkim stresie przez to, że lekarka "zdiagnozowała" mi ciążę pozamaciczną na podstawie właśnie bety powyżej 1000 i braku pęcherza w macicy, mimo że był to dopiero początek 5 tygodnia. Stres miałam taki, że nie wiedziałam już czy skurcze jelit i wymioty miałam od ciąży czy ze stresu. Tułałam się od IP do prywatnych gabinetów i wszędzie robili USG, kazali czekać, przyjść za kilka dni, powtórzyć badanie, etc. Odcisnęło to mocny ślad na mojej psychice, ale pęcherz się w końcu pojawił w macicy..
Dlatego teraz jak słyszę to magiczne zdanie "pęcherz jest widoczny w macicy przy becie powyżej 1000" to działa to na mnie jak płachta na byka, aczkolwiek nie chciałam Cię urazić, przepraszam.Leira lubi tę wiadomość
M&M -
toyotarav4 wrote:dzieki za rade ale pecherzyk nie powinien byc juz wikeszy tylko dziewczyny jak beta bedzie s;abo rosla to na co cekac
Pęcherz może być mniejszy lub większy w zależności kiedy doszło do zapłodnienia i w zależności od indywidualnej pracy każdego organizmu. Po prostu nie skreślaj jeszcze tej ciąży. Jak zrobisz USG za tydzień to już się wyklaruje czy pęcherz rośnie i czy jest pełny/pusty. Beta często daje mylne informacje. -
toyotarav4 wrote:Dziekuje Leira za doradzenie. jutro poje na bete bedzie to 48 h od wyniku z 8 maja czyli beta 6715. wiec powinna sie podwoic conajmniej. jutro sie wszytsko wyjasni . jezli nie rosnie to bedzie niedobrze.
Beta na tym etapie beta nie musi się już podwajać, mówi się o przyroście ok. 66%/48h, ale z tym też bywa różnie. Nie poddawaj się tak czy inaczej! -
Agulaa30 wrote:Jeszcze prawie tydzien.do usg moze cos bedzie widac ?
O, za tydzień to w najlepszym wypadku będzie już i serduszko, a w najgorszym sam pęcherzyk ciążowy, natomiast pewnie będzie po środku: czyli pęcherz + zarodek
Zresztą - dowiemy się za tydzień -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Evell wrote:Witam .Chciałam się was poradzić. Wczoraj zrobiłam betę 14 do, mój wynik to 40,13 czy ten wynik jest dobry ?
Jeśli chciałaś być w ciąży to wynik dobry - jesteś w ciąży GRATULACJE !!!
Za dwa tygodnie zapisz się na USG - będzie już coś widać, a do tego czasu dbaj o siebie, bierz kwas foliowy i oczywiście staraj się nie stresować i być cierpliwaEvell lubi tę wiadomość
-
Witam się na wątku, w 11 dpo moją beta wynosiła 44,8 dzisiaj robiłam kolejną mamy 13dpo i dzisiaj wypada mi termin miesiączki, której nie ma, zrobiłam też progesteron ... czekam na wyniki, poprzednią ciążę niestety poroniłam, przestało bić serduszko.