beta hcg
-
WIADOMOŚĆ
-
Ronja wrote:Dziewczyny, ja też nie wiem, co myśleć. Moje wyniki wyglądają nastepujaco:
13.04 100
17.04 509
19.04 1300
28.04 17753
Martwi mnie trochę ten ostatni wynik, jedne kalkulatory pokazują prawidlowy przyrost a inne poniżej normy... usg miałam w 5tc i był pecherzyk 3 mm następne mam dopiero 11.05. Co o tym myślicie ?Leira, Wiktoria2909 lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny. Pomożecie ?
Wynik Bety dwa dni temu (9dpo) - 22.93mlU/ml.
Dzisiejszy wynik (11dpo) - 74.11mlU/ml.
Kompletnie nie umiem tego liczyć.
Na stronie z kalkulatorem BHCG wyszło, że przyrosła o 223% w ciągy tych 2 dni.
Jeśli to prawda to czy nie za dużo ?
Jak się oblicza ten przyrost ? -
MalinkaNl wrote:Hej dziewczyny. Pomożecie ?
Wynik Bety dwa dni temu (9dpo) - 22.93mlU/ml.
Dzisiejszy wynik (11dpo) - 74.11mlU/ml.
Kompletnie nie umiem tego liczyć.
Na stronie z kalkulatorem BHCG wyszło, że przyrosła o 223% w ciągy tych 2 dni.
Jeśli to prawda to czy nie za dużo ?
Jak się oblicza ten przyrost ?
Wynik super, teraz zapisz się do ginekologa na USG - najlepiej za 2 tygodnie i będzie już coś widać
Betę oblicza się banalnie: robisz pomiar co 48h i patrzysz ile % się zwiększył przyrost w porównaniu do pierwszego wyniku, czyli w Twoim przypadku:
(74,11-22,93)/22,93*100%=2,23*100%=223%
tłumacząc z matematyki na nasze: najpierw obliczamy przyrost bety, czyli od nowego wyniku odejmujemy stary wynik i wychodzi ile nam przybyło bety HCG przez te 48h. Kiedy już mamy wynik to dzielimy go na wartość pierwszego wyniku, czyli sprawdzamy ile razy przyrost jest większy od wartości początkowej, a na koniec wynik mnożymy przez 100% i mamy przyrost wyrażony w procentach.
MalinkaNl lubi tę wiadomość
-
Jeszcze raz ja. Ponawiam. Pierwsza beta - 22.93
Druga beta - 74.11
Dziś (czyli po 3 dniach od drugiej bety) wynik - 429.60 (jakieś 240% więcej).
Czy beta nie za dużo przyrasta ?
Dwa razy straciłam ciążę a z tego co czytałam zbyt wysoki przyrost również nie jest dobry. -
nick nieaktualny
-
MalinkaNl wrote:Jeszcze raz ja. Ponawiam. Pierwsza beta - 22.93
Druga beta - 74.11
Dziś (czyli po 3 dniach od drugiej bety) wynik - 429.60 (jakieś 240% więcej).
Czy beta nie za dużo przyrasta ?
Dwa razy straciłam ciążę a z tego co czytałam zbyt wysoki przyrost również nie jest dobry.
Beta jest OK - może dużo przyrastać na samym początku, nie martw się
Poza tym mogą to też być bliźniaki -
Martoszka wrote:Witajcie
Czy beta 5562 w 37dc jest ok?
To moja druga ciąża, ale pierwsza naturalna dlatego nie wiem czy to ciąża czt coś innego.
Pojedynczy wynik bety nie jest miarodajny. Ważniejsze od "normy" na dany tydzień jest to w jakim tempie beta przyrasta. Najlepiej wykonaj badanie dokładnie po 48 h w tym samym laboratorium i sprawdź przyrost w kalkulatorze.
A przede wszystkim nie stresuj się! Na większość rzeczy nie masz wpływu a to co mozesz robić na pewno robisz na 1000%. -
Martoszka wrote:Wiem, że ważny jest przyrost. Tylko po ivf nie widziałam takiego wyniku nawet. Więc się zastanawiam. W poniedziałek powtarzam rano i lecę do kliniki.
W tym samym tygodniu ciąży i dniu dwie kobiety mogą mieć skrajnie różne wyniki bety. Spójrz sobie na normy laboratorium, np dla 5 tygodnia przedział jest 100-8.000 i oba wyniki w tym samym okresie ciąży są prawidłowe, więc tu nie ma się nad czym głowić. Plus jest taki, że przy becie powyżej 5000 powinien być widoczny pęcherz ciążowy w macicy, więc myślę, że śmiało możesz zrobić podejście do pierwszego USG -
Leira wrote:W tym samym tygodniu ciąży i dniu dwie kobiety mogą mieć skrajnie różne wyniki bety. Spójrz sobie na normy laboratorium, np dla 5 tygodnia przedział jest 100-8.000 i oba wyniki w tym samym okresie ciąży są prawidłowe, więc tu nie ma się nad czym głowić. Plus jest taki, że przy becie powyżej 5000 powinien być widoczny pęcherz ciążowy w macicy, więc myślę, że śmiało możesz zrobić podejście do pierwszego USGM&M
-
Martoszka wrote:Pecherzyk widoczny jest powyżej 1000
Gówno prawda. I to bez cenzury.
Powielasz mit, przez który wiele kobiet niemalże osiwiało.
Nie wiem skąd internety polskie i lekarze wzięli tą wartość, ale jest ona nieprawdziwa.
Wartość 5000 mlU/ml znalazłam w anglojęzycznym doktoracie, kiedy wertowałam wszystkie możliwe materiały na ten temat, bo sama dostałam diagnozę ciąży pozamacicznej gdyż nie było u mnie widać pęcherza w macicy, ani przy becie 1000, ani przy becie 2500.
Oczywiście pęcherz się w końcu w macicy pojawił, ale ile stresu przeszłam w tym czasie to nie da się opowiedzieć i nikt mi tego nie odda. -
Leira wrote:Gówno prawda. I to bez cenzury.
Powielasz mit, przez który wiele kobiet niemalże osiwiało.
Nie wiem skąd internety polskie i lekarze wzięli tą wartość, ale jest ona nieprawdziwa.
Wartość 5000 mlU/ml znalazłam w anglojęzycznym doktoracie, kiedy wertowałam wszystkie możliwe materiały na ten temat, bo sama dostałam diagnozę ciąży pozamacicznej gdyż nie było u mnie widać pęcherza w macicy, ani przy becie 1000, ani przy becie 2500.
Oczywiście pęcherz się w końcu w macicy pojawił, ale ile stresu przeszłam w tym czasie to nie da się opowiedzieć i nikt mi tego nie odda.M&M -
Martoszka wrote:W listopadzie byłam w ciąży z ivf. Wtedy byłam cały czas pod kontrolą. Na pewno moja beta była trochę powyżej 1000 i był pecherzyk ciążowy na usg.
To, że beta była pod kontrolą i u Ciebie pęcherz pojawił się powyżej bety 1000 to nie oznacza, że "pęcherz widać przy becie powyżej 1000".
Pęcherz pojawia się do bety 5000 (potwierdzone badaniami na x tysiącach kobiet) czyli może się pojawić przy becie 500 i być niewidoczny przy becie 4000 i obie opcje są w normie. Natomiast podawanie bety 1000 jako granicznej jest błędem. Nie można nic na tej podstawie zawyrokować, a jest to w powszechnej praktyce lekarskiej. Dziwię się, że lekarze, którzy mają po 20 lat doświadczenia i powinni mieć specjalistyczną wiedzę z tego zakresu, pieprzą takie bzdury, mi zajęło kilka dni ciężkiego wertowania tematu po kilka godzin dziennie, żeby pozyskać wiedzę z zakresu rozwoju ciąży na bardzo wczesnym etapie, a oni przez tyle lat w swojej specjalności nie zadadzą sobie trudu, żeby poczytać publikacje naukowe, tylko tak jak im kiedyś jakiś profesor na studiach coś powiedział, tak powielają to przez 20 lat jak kserokopiarki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2018, 12:44
-
Martoszka nie chodzi o kłótnie, trochę mnie poniosło, przepraszam, ale akurat na punkcie tej cholernej bety i pojawiania się pęcherza jestem niesamowicie wyczulona. Wiem, że nie chciałaś nic złego przekazać, wiem, że lekarze tak gadają, a my im po prostu ufamy.
Ja po prostu mam traumę - przez 2 tygodnie (w pierwszej ciąży) żyłam w tak wielkim stresie przez to, że lekarka "zdiagnozowała" mi ciążę pozamaciczną na podstawie właśnie bety powyżej 1000 i braku pęcherza w macicy, mimo że był to dopiero początek 5 tygodnia. Stres miałam taki, że nie wiedziałam już czy skurcze jelit i wymioty miałam od ciąży czy ze stresu. Tułałam się od IP do prywatnych gabinetów i wszędzie robili USG, kazali czekać, przyjść za kilka dni, powtórzyć badanie, etc. Odcisnęło to mocny ślad na mojej psychice, ale pęcherz się w końcu pojawił w macicy..
Dlatego teraz jak słyszę to magiczne zdanie "pęcherz jest widoczny w macicy przy becie powyżej 1000" to działa to na mnie jak płachta na byka, aczkolwiek nie chciałam Cię urazić, przepraszam. -
Czesc kobietki ja po raz kolejny mega stres. po poronieniu w lutym udało sie zaskoczyc w ciaze ale podejewam ze nic ztego nie bedzie. na usg wychodzi 5 tyg 5 dni jest pecherzyk ale nic nie widac ostatni okres 27 marzec. no i ta moja cholernie neiszczesna beta hcg. poczatek rosnie supet a kolejn przyrosty male. nie wiem czy mam czekac dalej czy mam odstawic luteine i czekac na poronie... zerknijcie na moje wyniki mnie to nie wyglada dobrze
2 maja 997 super przyrosy
5 maja 3509 super przyrost
7 maja 5431(no i tu juz malo
8 maja 6719(malo porownujac wynik z 5 maja powinna sie podwoic) a tak nie jest.
chyba odstawie leki bo na co mam czekac jest slaby przyrost co wedlug mnie swiadczy o zle rozijajcej sie ciazy .....