beta hcg
-
WIADOMOŚĆ
-
Laura321 wrote:Cześć dziewczyny.
Proszę o poradę, dzisiaj test ciążowy wyszedł pozytywny, poszłam na Betę wynik z rana 374,71
Ostatnia miesiączka od 29.12, owulacja myślę 10-11.01. Mam PCOS, biorę Duphaston. I jestem pod kontrolą, ale wiem, że za wcześnie też nie ma co iść na usg..
Czy ten wynik Waszym zdaniem beta jest dobry? To moja pierwsza ciąża
W poniedziałek pewnie jeszcze raz pójdę sprawdzić przyrost.
Też miałam 29.12 pierwszy dzień ostatniej miesiączki i beta w poniedziałek 2839,00 mIU/ml (33 dc, owu też jakoś 11/12 stycznia)
To moja 7 ciąża a betę robiłam pierwszy raz na zlecenie lekarza bo musi wystawić receptę.
Wcześniej tylko test tydzień po terminie miesiączki I wizyta z usg ok.7tc).
3 dzieci w domu i 3 straty (2 w ubiegłym roku maj, wrzesień).
-
Betti37 wrote:Robiłaś przyrost?
Też miałam 29.12 pierwszy dzień ostatniej miesiączki i beta w poniedziałek 2839,00 mIU/ml (33 dc, owu też jakoś 11/12 stycznia)
To moja 7 ciąża a betę robiłam pierwszy raz na zlecenie lekarza bo musi wystawić receptę.
Wcześniej tylko test tydzień po terminie miesiączki I wizyta z usg ok.7tc).
3 dzieci w domu i 3 straty (2 w ubiegłym roku maj, wrzesień).
Robiłam przyrost w poniedziałek miałam już 1060,13
Mam też wynik TSH 1,197; progesteron 30,9 i glukoza 73
Wygląda na to, że wszystko jest ok. Wizyte mam za pare dni, konsultowalam z moim lekarzem i tak kazał przyjsc
Czy polecacie teraz jakies witaminy dodatkowe, zeby brac? Czy czekać lepiej na wizyte?
Biorę kwasy omega, kwas foliowy i witaminę DWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2023, 15:00
-
Laura321 wrote:Robiłam przyrost w poniedziałek miałam już 1060,13
Mam też wynik TSH 1,197; progesteron 30,9 i glukoza 73
Wygląda na to, że wszystko jest ok. Wizyte mam za pare dni, konsultowalam z moim lekarzem i tak kazał przyjsc
Czy polecacie teraz jakies witaminy dodatkowe, zeby brac? Czy czekać lepiej na wizyte?
Biorę kwasy omega, kwas foliowy i witaminę D
Ja zawsze te gotowce brałam.
Najczęściej prenatal duo bo ciągle karmię piersią.
Ja dziś nie robiłam przyrostu - nie chcę się denerwować czymś na co nie mam wpływu.
Gdby nie recepta to bym wcale nie robiła.
Zresztą powyżej 1000 już tak nie przyrasta więc nie będę się kłuć.
a -
Witajcie. Jestem mamą 6 letniej córki. W 2019r. poroniłam po raz pierwszy(zatrzymane), w maju 2022r.poronienie zatrzymane po raz drugi. W obu przypadkach beta zaczęła przyrastać za wolno, poniżej oczekiwanej wartości. Dziś mam 35dc. Beta w 32dc (20dpo) 1052, powtórzona w 34dc (22dpo) 2063. Kalkulator pokazuję przyrost 93%. I o to się martwię. Przy córce na tym etapie wzrosty miałam ok. 130%. A tu ledwie 90.niby norma, ale bardzo się martwię. Poradzicie coś?
-
Dzieczywny, czy warto sprawdzać przyrost beta-HCG w (skończonym) 6 tygodniu? Czy przyrost zawsze musi być 100%? Jestem zupełnie zielona, a mój ginekolog nie chce mi zlecić żadnych badań ani niczego wyjaśnić...twierdzi, że jest za wcześnie na jakiekolwiek badania, więc ich nie zleca. Na własną rękę zrobiłam betę i czekam na wyniki. Okropnie się martwię, że przyrost nie będzie właściwy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2023, 18:25
2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 04.2024 ✖ wada genetyczna ❄️
- 09.2024 ✖ mezoterapia
- 11.2024 ✖
- 12.2024❄️ zdrowy genetycznie
2025 ♡ - IVF ✰
- 02.2025
---
Każda kropla morzem dla mej łódki... -
Betti37 wrote:Teoretycznie jak nie masz niedoboru to nie ma potrzeby nic więcej
Ja zawsze te gotowce brałam.
Najczęściej prenatal duo bo ciągle karmię piersią.
Ja dziś nie robiłam przyrostu - nie chcę się denerwować czymś na co nie mam wpływu.
Gdby nie recepta to bym wcale nie robiła.
Zresztą powyżej 1000 już tak nie przyrasta więc nie będę się kłuć.
a
I jak u Ciebie? Byłaś już u lekarza?
Ja byłam wczoraj, mamy pęcherzyk ciążowy no i mam pokazać się za 2 tygodnie i zobaczyć czy się rozwija. -
Proszę, powiedzcie czy powinnam się martwić
6 tydz. 1dz.
Beta:
05.02 - 9903
07.02 - 11158
Czy któraś z Was z tak małymi przyrostami utrzymała ciążę i urodziła zdrowe dziecko?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2023, 20:01
2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 09.2024 ✖ mezoterapia
- 11.2024 ✖
2025 ♡ - IVF ✰
- 02.2025
---
Laura321 wrote:I jak u Ciebie? Byłaś już u lekarza?
Ja byłam wczoraj, mamy pęcherzyk ciążowy no i mam pokazać się za 2 tygodnie i zobaczyć czy się rozwija.
Zawsze chodzę w 7 tc. Właśnie dlatego że teraz byłby tylko pęcherzyk najprawdopodobniej. W 7 tc jak będzie ok to już zarodek i serce. -
Echo wrote:Proszę, powiedzcie czy powinnam się martwić
6 tydz. 1dz.
Beta:
05.02 - 9903
07.02 - 11158
Czy któraś z Was z tak małymi przyrostami utrzymała ciążę i urodziła zdrowe dziecko?
Tylko usg -
Betti37, dziękuję za odpowiedź!
Dlaczego nie bada się bety? Czy jej przyrost w 6 tygodniu jest inny i dlatego trzeba wykonać usg? Niestety nie mogę liczyć na pomoc ze strony lekarza (już szukam innego), dlatego przepraszam jeśli zadaję głupie pytania.
Póki co w usg jest widoczny tylko pęcherzyk, więc domyślam się, że powinnam poczekać ok tygodnia i powtórzyć bdanie. Mimo wszystko martwię się tym przyrostem, bo jest u mnie niewielki, a wszędzie znajduję imformacje, że to raczej kończy się w jeden sposób
Nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie, ale zrobiłam dodatkowo progesteron - 30,80 ng/ml.Karolinaklaudia lubi tę wiadomość
2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 09.2024 ✖ mezoterapia
- 11.2024 ✖
2025 ♡ - IVF ✰
- 02.2025
---
Echo wrote:Betti37, dziękuję za odpowiedź!
Dlaczego nie bada się bety? Czy jej przyrost w 6 tygodniu jest inny i dlatego trzeba wykonać usg? Niestety nie mogę liczyć na pomoc ze strony lekarza (już szukam innego), dlatego przepraszam jeśli zadaję głupie pytania.
Póki co w usg jest widoczny tylko pęcherzyk, więc domyślam się, że powinnam poczekać ok tygodnia i powtórzyć bdanie. Mimo wszystko martwię się tym przyrostem, bo jest u mnie niewielki, a wszędzie znajduję imformacje, że to raczej kończy się w jeden sposób
Nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie, ale zrobiłam dodatkowo progesteron - 30,80 ng/ml. -
Karolinaklaudia, dziękuję za odpowiedź! A jak to u Ciebie wygląda?2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 09.2024 ✖ mezoterapia
- 11.2024 ✖
2025 ♡ - IVF ✰
- 02.2025
---
Echo wrote:Karolinaklaudia, dziękuję za odpowiedź! A jak to u Ciebie wygląda?
-
Karolinaklaudia wrote:Ja byłam w poniedziałek i był widoczny pęcherzyk ☺️ lekarz stwierdził ze to 4-5 tydzień ☺️ kolejna wizytę mam w czwartek ,już nie mogę się doczekać ☺️ ja jestem obstawiona zastrzykami i lekami ponieważ jestem juz po jednej stracie w 11tc i mam trombofilie ..
Bardzo mi przykro z powodu Twojej stratyZ całego serca życzę powodzenia i trzymam bardzo mocno kciuki za natępną wizytę
Koniecznie daj znać czy wszystko w porządku!
U mnie nie wygląda to dobrze. Dzisiaj byłam na usg w prywatnym gabinecie, tym razem trafiłam na lekarza, który wszystko mi dokładnie wyjaśnił. Nie widać zarodkaZalecił powtórzenie beta-hCG i usg w przyszłym tygodniu, ale muszę się przygotować na najgorsze
2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 09.2024 ✖ mezoterapia
- 11.2024 ✖
2025 ♡ - IVF ✰
- 02.2025
---
Witam serdecznie. Moje wyniki pomiaru beta hcg to odpowiednio: 02.02-1023, 04.02-2042, 06.02.-4021 i 9.02 - 8900. Ostatni pomiar mnie zmartwił, gdyż w dwóch poprzednich ciążach takie wyhamowanie przyrostu bety oznaczało zatrzymanie rozwoju ciąży. Czy mogę mieć nadzieję?
-
Dziewczyny, pomocy bo już głupieję.
Mam 4tc 1d. Zrobiłam wczoraj betę i utknęłam na interpretacji wyników. Czy np. 4tc5d to nadal 4 tydzień czy już piąty? Jak są te normy pisane?
Rozpiska z lab mówi:
4tc: 9,5 -750
5tc: 217 - 7138
Czy powinnam czytać wynik z 4 zakończonego tygodnia czy z 5 rozpoczętego?
Wyszło mi wczoraj w 15dpo 362 więc raczej ok ale i tak nie mogę rozszyfrować który tydzień w tabeli norm mam odczytywać. Help!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2023, 15:45
-
Witam wszystkich😊
Chciałam Was prosić o radę... 26 stycznia miałam owulacje, na 5 lutego przypadał mi okres ale się spoźniał, zrobiłam test wyszedł negatywny. Dwa dni później rozbolał mnie brzuch i pojawiło się plamienie które trwało 3 dni. Test ciażowy wyszedł pozytywny 😊bardzo się ucieszyłam ale w tym samym dniu wieczorem zaczęłam krwawić ( kolejne 2 dni), nie było tragedi tylko towarzyszyły mi dość mocne skurcze w dole brzucha i byłam strasznie puchnieta. Testy nadal wychodzą pozytywne ale mam obawy że było to wczesne poronienie. Robiłam betę i jest w ciągu 48h wzrost w normie 11.90 na 27.90 i zankolejne 2 dni beta wyszła 41.00.Tylko najbardziej martwi mnie mój niski progesteron bo wynosił w dniu krwawienia 1.07 a to bardzo mało.... Bardzo proszę o rady czy ktoś z Was miał podobnie -
RosaW wrote:Witam wszystkich😊
Chciałam Was prosić o radę... 26 stycznia miałam owulacje, na 5 lutego przypadał mi okres ale się spoźniał, zrobiłam test wyszedł negatywny. Dwa dni później rozbolał mnie brzuch i pojawiło się plamienie które trwało 3 dni. Test ciażowy wyszedł pozytywny 😊bardzo się ucieszyłam ale w tym samym dniu wieczorem zaczęłam krwawić ( kolejne 2 dni), nie było tragedi tylko towarzyszyły mi dość mocne skurcze w dole brzucha i byłam strasznie puchnieta. Testy nadal wychodzą pozytywne ale mam obawy że było to wczesne poronienie. Robiłam betę i jest w ciągu 48h wzrost w normie 11.90 na 27.90 i zankolejne 2 dni beta wyszła 41.00.Tylko najbardziej martwi mnie mój niski progesteron bo wynosił w dniu krwawienia 1.07 a to bardzo mało.... Bardzo proszę o rady czy ktoś z Was miał podobnie