Choroby tarczycy
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć,
ja mam guza na lewym płacie tarczycy, praktycznie całą swoja powierzchnią pokrywa lewy płat ale "dziad" jest na tyle sprytny,że doskonale współpracuje z tarczycą dlatego wyniki do tej pory w żaden sposób nie wskazywały jakiegoś problemu jest tylko widoczny wizualnie no i na usg oczywiście. Guz wraz z płatem nadają się do całkowitego wycięcia i Endo polecił mi albo zajść w kolejna ciążę i obserwować guza albo usunąć przed i nie wiadomo czy na lekach tak łatwo udałoby nam się "zaskoczyć". Czy któraś z Was miała podobny problem z guzem w ciąży, jak sytuacja się rozwinęła. Każda opinia na wagę złota
-
Cześć dziewczyny
Jestem po usunięciu tarczycy prawie w całości - zostały tylko niewielkie kikutki i jestem w 7 tygodniu ciąży. TSH ostatnie 2,18 i gin na stwierdził ,że to jest ok- dopiero jak przekroczy 2,3 to będziemy się martwić.... Moim zdaniem to wtedy będzie za późno na reakcję. Przed ciążą brałam letrox 100, od 3 tygodni biorę 150, obawiam się że ta dawka jest jeszcze za mała, tym bardziej, że endokrynolog zapowiedział że jak uda mi się zajść w ciąże to natychmiast zwiększyć dawkę letroxu do 200... Co myślicie ? Może zrobię tsh za 2 tygodnie i przejdę się do endo? -
Mariola40! wrote:Cześć dziewczyny
Jestem po usunięciu tarczycy prawie w całości - zostały tylko niewielkie kikutki i jestem w 7 tygodniu ciąży. TSH ostatnie 2,18 i gin na stwierdził ,że to jest ok- dopiero jak przekroczy 2,3 to będziemy się martwić.... Moim zdaniem to wtedy będzie za późno na reakcję. Przed ciążą brałam letrox 100, od 3 tygodni biorę 150, obawiam się że ta dawka jest jeszcze za mała, tym bardziej, że endokrynolog zapowiedział że jak uda mi się zajść w ciąże to natychmiast zwiększyć dawkę letroxu do 200... Co myślicie ? Może zrobię tsh za 2 tygodnie i przejdę się do endo?
Mi przy 2,174 powiedział ze za wysokie i kazał brać euthyrox, a tarczyce mam całą. Może skonsultuj to z innym lekarzem jeśli czujesz że coś jest nie tak. Mój lekarz to ginekolog endokrynologWiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2017, 07:34
-
Hej, mi po pierwszym poronieniu przepisali eutyrox 25, miałam tsh 2,5 wtedy.
Potem przy kolejnych niepowodzeniach okazało się że mam zamiast spadku wzrost tsh do 3,9 i od ponad pół roku jestem na letroxie 50, wyniki mam po nim super, miesiąc temu 0,9, a tydzień temu nawet 0,6. Od dwóch tygodni wiem o ciąży, a zawsze wdawało mi się że w ciąży tsh rośnie, dlatego trochę się zmartwiłam tym spadkiem. Miała któraś z Was podobnie?Autoimmunologiczna choroba tarczycy, mutacja genu PAI-1 4G - ciąża na encortonie
Mama dwóch aniołków: 5tc - luty 2016, 7tc - grudzień 2016
-
U mnie wzrosło tsh po 25tce, po 50 lekko spadło i dopiero po 75 unormowanie. Mam dalej brać 75, i kolejne badanie 31 marca, do tego czasu jeśli okaże się, że to normalna zdrowa ciąża to będę też wiedzieć, jak na tsh podziałała
Poprzednio wywaliło mi 4,4, ale nie brałam nic i ft4 było super.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Tak czytam co piszecie, że wynik TSH ledwo powyżej normy jest problemem i jestem przerażona. W grudniu miałam TSH 8,6 (zmagam się od 6 lat z niedoczynnością i cały czas mam zwiększane dawki) i lekarz zmienił mi dawkę z 100 na 112. W styczniu zaszłam od razu potem w ciąże i znowu mam zmienioną dawkę na 125. NA badanie idę w przyszłym tygodniu i mam nadzieję, że w końcu się ustabilizuję, bo nie chcę żeby coś poszło nie tak i oczywiście bardzo chcę dotrzymać ciążę...
-
Melodia22 wrote:Tak czytam co piszecie, że wynik TSH ledwo powyżej normy jest problemem i jestem przerażona. W grudniu miałam TSH 8,6 (zmagam się od 6 lat z niedoczynnością i cały czas mam zwiększane dawki) i lekarz zmienił mi dawkę z 100 na 112. W styczniu zaszłam od razu potem w ciąże i znowu mam zmienioną dawkę na 125. NA badanie idę w przyszłym tygodniu i mam nadzieję, że w końcu się ustabilizuję, bo nie chcę żeby coś poszło nie tak i oczywiście bardzo chcę dotrzymać ciążę...
-
Cześć dziewczyny.
Lekarz na 1 wizycie kazał mi zrobić badania w tym TSH ( mam pcos, hiperinsulinemie, endometrioze) . Dziś przyszedł wyniki 3.660 µIU/ml przy normie do 2,32µIU/ml .. Wysłałam mu wiadomość z tym wynikiem i odpowiedział, że pilnie mam iść do endokrynologa.. Umówiłam się już na przyszły czwartek jednak moje pytanie do was-co oznacza taki podwyższony wynik, a może raczej jakie niesie za sobą konsekwencje dla ciąży? Strasznie się boję i chyba zaczynam panikować.. -
M_ia, spokojnie Endo da Ci skirowanie na zbadanie ft3 i ft4 (szczególnie ft4). Co najwyżej dostaniesz leki. Nie jest najlepiej, jeśli ft4 leci przy podwyższomy tsh, ale złapane w porę daje się opanować
Ja np. miałam 4,4 TSH w 7-8 tygodniu, ale ft4 w normie i endo nie zdecydował się na leki.
Teraz w okolicach 6 tygodnia miałam 1,65 i mam powtórkę za tydzień, ale od wakacji jestem na leku.
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Dziewczyny, badajcie oprócz TSH także fT4.
W zeszłą środę miałam TSH 3,5; fT4 wyszło 110% normy (!!!)
Nie dajcie się zrobić lekarzom, którzy stawiają diagnozę na podstawie TSH, bo TSH jest zwodnicze, zwłaszcza w ciąży.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Witajcie mi tsh f3 f4 wszystko w normie a anty tpo prawie 4 razy większe od normy. Taki psikus. Ta tarczyca jest podstępna. Narazie od paru dni po wizycie u Endo jestem na witaminie d3 i mam czekać na zajście w ciąże 3 miesiące grrr ...Mój aniołek kochany 20.06.2016r.(8tc)
-