X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Hashimoto a przyjmowanie jodu
Odpowiedz

Hashimoto a przyjmowanie jodu

Oceń ten wątek:
  • Tamka Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szukałam takiego tematu, nie znalazłam, jeśli powielam, to przepraszam. Mam niedoczynność tarczycy spowodowaną Hashimoto, przyjmuję euthyrox. Moja endokrynolog nie zaleca dodatkowo brania jodu, a znajoma profesor endo kazała mi go przyjmować natychmiast... I tak jestem między młotem, a kowadłem... nie wiem, co robić. Czy któraś z Was jest może w podobnej sytuacji?

nzjds65gs3bzr1jb.png
    *******Gang 18+*******
    PL (WRO)
  • Niunia86 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj. Ja też mam Hashimoto. Przyjmuje eutyrox 100 i jodid 100 ale dawkę wyjściową jodu miałam 200. Jeżeli chodzi o mojego endokrynologa to mówi,że jod jest bardzo waży a w ciąży nawet bardziej :) J nawet zaczęłam brać 150 w ciąży jodu bo miałam bardzo wysoką tarczyce w pierwszych tygodniach a przy większej dawce szybciej spada TSH. Teraz z powrotem biorę 100 bo jest ok ale moim zdaniem jod jet niezbędny przy niedoczynności...

Tamka lubi tę wiadomość

iv09cbxm68yuj78z.png
  • Niunia86 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam coś takiego :) Miłej lektury :)

Stanem, tym razem fizjologicznym, który szczególnie usposabia do niedoboru jodu jest ciąża, kiedy to u kobiety ciężarnej wzrasta zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Już w 12-tym tygodniu ciąży tarczyca płodu uruchamia własną syntezę hormonów, a potrzebny do tego jod pobiera z zapasów matki. Poza tym u kobiety ciężarnej wzrasta ilość estrogenów, które również wpływają na obniżenie ilości aktywnych hormonów tarczycy. Utrzymujący się niedobór jodu w czasie ciąży odbija się również na płodzie, u którego może również dochodzić do przerostu tarczycy czyli wola wymagającego natychmiastowego leczenia już po urodzeniu. Duży niedobór jodu u matki może spowodować opóźnienie wzrastania i rozwoju mózgu u płodu.
    Wiadomo również, że niedoczynność tarczycy na podłożu niedoboru jodu może powodować bezpłodność.
    Karmienie piersią również wzmaga zapotrzebowanie na jod. Matka karmiąca potrzebuje tego pierwiastka zarówno dla siebie, jak i w celu dostarczenia właściwej dawki jodu z pokarmem swojemu dziecku.

Tamka, agnieszka1804 lubią tę wiadomość

iv09cbxm68yuj78z.png
  • Tamka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Niuniu, pogadałam jeszcze z kuzynką, która również ma Hashimoto i potwierdzała u 3 lekarzy, że należy przyjmować jod

kiepskiego mam endokrynologa najwidoczniej :/

nzjds65gs3bzr1jb.png
    *******Gang 18+*******
    PL (WRO)
  • polinka Koleżanka

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej.tez mam hashimoto i Pani dr nauk med endokrynolog i ginekolog jednoczesnie, ktora wybrałam z powodu najlepszych opini (i drogich wizyt)odradziła stanowczo branie jodu kobietom w ciazy z hashimoto!Czytam Was i w czwartek ide do innego zapytac co i jak.

• polinka Koleżanka

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy jod szkodzi? Tak i nie
    Nie w ilości ok. 150 ug, czyli zalecanej przez dietetyków normy dla zdrowych osób dorosłych (Niemcy zalecają 180-200 ug). Jod hamuje dalsze powiększenie wola w przypadku jego niedoboru. Zapobiega powstawaniu guzków; a jeśli nawet w tarczycy są „guzki gorące” jod może ujawnić ukrytą nadczynność, co przyspieszy rozpoznanie i leczenie. Jod nie szkodzi również w nadczynności tarczycy.
    Tak – osobom z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy, nawet przy poziomie bezpiecznym. Nadmiar jodu w diecie może się zdarzyć w przypadku suplementacji witaminami i minerałami, preparatami z alg lub jedzeniem dużej ilości ryb, owoców morza, nadużywaniem soli jodowanej.
    Przeciętne poziomy jodu w żywności (w mikrogramach na 100 g):
    sól 3000
    owoce morza 66
    warzywa 32
    mięso 26
    jaja 26
    śledź 24
    mleko i jego przetwory 13
    pieczywo 10
    owoce 4

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/niedoczynnosc-tarczycy-odpowiednia-dieta-w-niedoczynnosci-tarczycy_36945.html

• Kaj Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi przy hashimoto rowniez kazano suplementowac jod. Podobno
    jest to wazne dla malucha.

ukdy82c3jvhxu38m.png

tb73k6nl2pyu28tq.png
  • Ross Znajoma

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie tak - jod jest teraz bardzo potrzebny dla dziecka mimo hashimoto nalezy go w czasie ciazy brac.

akeus65glbn43a50.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2014, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja endy również przepisała mi jodid, gdy dowiedziała się, że staram się o dziecko. Dziewczyny a jak z tym hashimoto? Widzę, że macie piękne suwaczki. Ciężko było? Ja już jestem po ciąży biochemicznej i poronieniu.

• Kaj Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Majka85
    Nie było tak ciężko jak się spodziewaliśmy. Nam udało się w 8 cyklu starań, po zlikwidowaniu hormonalnym cysty na jajniku.

Majka85 lubi tę wiadomość

ukdy82c3jvhxu38m.png

tb73k6nl2pyu28tq.png
  • Niunia86 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majka ja po odtworzeniu cyklu bo miałam cykle bezowulacyjne zaszłam za pierwszym razem z hashimoto. Rok wczesniej też przy pierwszej próbie ale poroniłam z powodu zbyt wysokiej tarczycy:( Ale wychodzi na to,że hashimoto za bardzo w zajściu nie przeszkadza :)

Majka85 lubi tę wiadomość

iv09cbxm68yuj78z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za dobre wieści :) Może w tym cyklu się uda..... A jak nie to może w następnym :) TSH mam 1,9 i ciągle zwiększam przyjmowanie euthyroxu, więc może w końcu się uda.

• NY Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi wyszło ATPO 8,4 przy normie 8, dostałam euthyrox 25 ale nie dostałam skierowania do endo, nie wiem czy mi to minie po ciąży czy co ? Nic nie wiem na ten temat...

eNortjKzUjIyMjAzMVayBlwwFWgCzg,,11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2014, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało się :)tylko żeby się utrzymało............ :)

• kas50 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Jestem w 6tc i mam Hashimoto. Widzę że bralyscie jod w ciąży. Czy miało to wpływ na wyniki tarczycy? Póki co tsh wzrosło do 3,210 :(

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• niania.ogg Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi endokrynolog zarówno poza ciążą jak i w ciąży zabraniała suplementacji jodu i ja jodu nie zażywałam i nie zażywam. W ciąży miałam wielokrotnie zwiększaną dawkę tyroksyny, wszystko stale pod kontrolą, ginekolog też mi podkreślał, że jod mam po prostu w euthyroxie. Witaminy brałam elevit - bez jodu. Z tym, że jadłam sporo ryb. i winogron (podobno mają dużo jodu?). Dziecko zdrowe, żadnych niespodzianek ze strony tarczycy ani w ciąży ani po. A warto zaznaczyć, że jod zażywany pobudza tarczycę do pracy, jej praca z kolei przeciwciała i może przydarzyć się rzut choroby, a co za tym idzie, nadczynność, która w ciąży również jest bardzo groźna. Ale co lekarz to opinia - koleżanka miała zupełnie odwrotnie zalecone. I u niej też ok :)

https://www.maluchy.pl/li-71898.png

https://www.maluchy.pl/li-72950.png
  • niania.ogg Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Witam. Jestem w 6tc i mam Hashimoto. Widzę że bralyscie jod w ciąży. Czy miało to wpływ na wyniki tarczycy? Póki co tsh wzrosło do 3,210 :(

Ja na miesiąc przed wykonaniem testu miałam wyniki idealne, a kilka dni po pozytywnym teście okazało się, że zapotrzebowanie drastycznie skoczyło. Nie martw się, to normalne, to dzidzia :)

https://www.maluchy.pl/li-71898.png

https://www.maluchy.pl/li-72950.png
  • takasobieja Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przy nadczynności jod jest zakazany, przy niedoczynności wskazany, a przy hashi zdania są podzielone... :/

Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje tsh spada i ft4 również w przeciagu 4tyg.aż o 20% w dół. Cały czas dostaję większe dawki leku.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Ryba1985 Koleżanka

Wysłany: 7 czerwca 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Wlasnie odebralam swoje wyniki z lab. I przyznam sie szczerze, ze przerazilam sie okropnie :(
    Jestem w 5 tyg ciazy - pierwszy cykl po poronieniu. W sumie mialam jedna ciaze donoszona, bez problemow a potem 2 poronienia w 6 tyg.
    Moje wyniki (o ile dobrze je interpretuje) wskazuja na Hashimoto. Prosze poradzcie, bo do wizyty zwarjuje.
    TSH 0,79 (NORMA: 0,27-4,20)
    FT-3 6,49 (NORMA: 3,10-6,80)
    FT-4 1,23 (NORMA: 0,93-1,70)
    ATG 518,60 (NORMA: 0-30)
    ATPO 12 (NORMA 0-34)

85999n73ze96h91v.png
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ