X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Hashimoto a przyjmowanie jodu
Odpowiedz

Hashimoto a przyjmowanie jodu

Oceń ten wątek:
  • Ryba1985 Koleżanka

Wysłany: 12 czerwca 2016, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie słuchałam wykładu i czytałam artykuł, że włoskie orzechy mają go nawet więcej niż brazylijskie - w każdym razie orzechy warto wcinać :)

Jutro i po jutrze to są terminy moich ostatnich poronień (wg. obliczeń wieku ciąży i dni cyklu) także siedzę jak na igłach...

85999n73ze96h91v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2016, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jak jest z dziećmi, ktoś wie?
    Bo ja po 1-wszej ciąży zachorowałam (hashi+niedoczynność), w drugiej wszystko fajnie, jak się syn urodził to sprawdzili mu tsh po urodzeniu było ok to powiedzieli, żeby sprawdzić jak będzie miał tydzień i jak będzie ok to nic nie robić. Ale młody ostatnio ma strasznie zimne ręce i stopy, nie raz zimniejsze ode mnie i nie wiem czy jestem tak przewrażliwiona czy faktycznie raz na pół roku powinno się sprawdzać?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do jodu, to poza ciążą mam zakazany, a w ciąży lekarka mnie opieprzyła jak jej powiedziałam, ze biorę Elevit, bo jako jedyny jest bez jodu. Podobno w ciąży dziecko ma tak duże zapotrzebowanie na jod, że "pochłania" wszystko z tabletek. A, że jod jest bardzo potrzebny maluchowi, to powinno się go brać.
    Zresztą wtedy masz wybór - ważniejsze jest dla ciebie twoje zdrowie, które po 8 miesiącach możesz poprawić tabletkami czy zdrowie maleństwa, które niestety w brzuchu może coś nieodwracalnie uszkodzić :/ Trudna decyzja, więc każda powinna ją podjąć sama przy pomocy mądrego endokrynologa.

• Ryba1985 Koleżanka

Wysłany: 13 czerwca 2016, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark - jak urodze to powiem Ci jak to jest z dzieckiem przy Hashimoto :) a mam nadzieje, ze urodze...

Moj endo nie mowil mi nic o jodzie, ale ja go przyjmuje - potrzeby dziecka sa dla mnie priorytetowe. Tak samo z selenem - codziennie jem orzechy.

85999n73ze96h91v.png
  • Ryba1985 Koleżanka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas - zaczelam przyjmowac jod w witaminach prenatalnych i TSH wlasnie podskoczylo mi z 0,79 na 2,31. Az boje sie robic badania w przyszlym tygodniu...

85999n73ze96h91v.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oprócz tsh badalas też ft4 lub ft3? Tsh na początku skacze,grunt żeby dobrac dobrą dawkę leku i często kontrolować.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Cocolino Koleżanka

Wysłany: 17 czerwca 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez niestety choruję na Hashimoto, hormony badam co 4 tygodnie. Moja lekarka kazała przyjmować jod aby tarczyca prawidłowo pracowała. Biorę suplement Pregna Plus. Czy w związku z chorobą stosujecie jakaś dietę? Kiedyś dietetyk zalecał mi bezglutenowa i bezlaktozowa, bo podobno pomaga.

0d1ygzu3v6j43ixx.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno taka dieta bez glutenu i bez laktozy zmniejsza przeciwciala,ale w ciąży nie jest zalecana.

kark lubi tę wiadomość

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Ryba1985 Koleżanka

Wysłany: 17 czerwca 2016, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cocolino - Ja jestem na diecie bez laktozy od 2tyg.

Kas- zrobilam tylko TSH bo lekarz rodzinny nie chcial dac szerszego zakresu :/
    ale sie przestraszylam, bo jestem w gornej granicy norm...
    Lekarz przepisal mi Euthyrox 25, dzisiaj wzielam jedna dawke 50 i nie wiem czy ma to zwiazek, ale 3godz. pozniej dostalam bardzo silnych boli podbrzusza i krzyza... Wystraszylam sie i to bardzo :(

85999n73ze96h91v.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2016, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda,że nie zrobilas jeszcze ft4,samo tsh nic nie mówi. Na przyszłość rób zawsze tsh i ft4.
    Euthyroxu nie mozna zwiekszac tak szybko,skoro bierzesz 25,a masz zalecone 50,to kilka dni np.4,5 weź dawkę 37,5 a potem dopiero wejdz na 50,bo inaczej serce Ci wykorkuje i bóle się pojawią. Endo ustalil Ci wieksza dawke?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Ryba1985 Koleżanka

Wysłany: 18 czerwca 2016, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj endo kazal mi brac Euthyrox 25, ale wynik mi sie pogorszyl i spanikowalam. Wiem, ze dziewczyny biora raz lub wiecej razy w tygodniu wyzsza dawke.
    Lekarz mi tego nie zalecil, ale gdybym ufala tylko lekarzom, a nie swojemu cialu, to dzisiaj juz pewnie bylabym po 3 poronieniu :/
    Wizyte mam za miesiac u endo, ale jesli wyniki jeszcze sie pogorsza, to pojade szybciej.
    Teraz martwia mnie plamienia koloru bezowego... Wizyta u gina prawie za miesiac...

85999n73ze96h91v.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po samym tsh nie można ocenić pracy tarczycy,bierz euthyrox25 jak kazał endo,luteine na plamienia i będzie dobrze.
    Tsh wzrasta też ze stresu.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Ryba1985 Koleżanka

Wysłany: 23 czerwca 2016, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Kas za wsparcie :)

Z tego calego stresu i w ogole, dostalam silnego krwawienia. Pojechalam na sor, ale okazalo sie na szczescie, ze ciaza zyje i jest wszystko OK. Dzisiaj po 4 dniach obserwacji mnie wypuscili... :)

85999n73ze96h91v.png
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ryba1985 wrote:
    Cocolino - Ja jestem na diecie bez laktozy od 2tyg.

Kas- zrobilam tylko TSH bo lekarz rodzinny nie chcial dac szerszego zakresu :/
    ale sie przestraszylam, bo jestem w gornej granicy norm...
    Lekarz przepisal mi Euthyrox 25, dzisiaj wzielam jedna dawke 50 i nie wiem czy ma to zwiazek, ale 3godz. pozniej dostalam bardzo silnych boli podbrzusza i krzyza... Wystraszylam sie i to bardzo :(

Ryba1985, ja też jestem pod opieką endo już od 2-3 lat i dawki leku dobiera mi wyłącznie na podstawie TSH. I tak udało nam się zejść z ponad 10-ciu, na 1,8 (8 tydzień ciąży). Więc spokojnie...Euthyrox nie działa od razu, tzn. jeśli dziś weźmiesz większą dawkę to jutro nie spadną Ci wyniki. Potrzeba co najmniej 3-4 tygodnie regularne stosowania (zawsze rano, na czczo, przed posiłkiem).
    Nie sądzę, aby ta dawka miała związek z bólem podbrzusza, ale osobiście nie polecam Ci takich praktyk, żeby samemu sobie dawkować leki. Pamiętaj, że to jednak są hormony i jak to zawsze mówi mój lekarz trzeba ostrożnie zwiększać dawkę o czym też pisała Kas. Jeśli nie ufasz temu lekarzowi to może spróbuj pójść do innego?

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • Ryba1985 Koleżanka

Wysłany: 29 czerwca 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Brunetka za radę.

Moja ciąża ma 8tyg i 5 dni. Euthyrox biorę dopiero czwarty tydzień. Wiem, że TSH może skakać... ale tak bardzo się martwię, że nawet boję się zrobić ponowne badania. Wizytę u endo mam za 3 tyg.
    Z powodu krwawienia trafiłam do szpitala, teraz leżę w domu i mam plamienia. Depresja mnie jakaś dopada... te lęki, myśli zjadają mnie od środka.

85999n73ze96h91v.png
  • AgnOss Koleżanka

Wysłany: 29 czerwca 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ryba1985 takim nastawieniem sie wykonczysz. Pamietaj , ze nic gorzej nei wplywa jak stres. wypij melise i sie przespij, bo sie zajedziesz dziewczyno.
    Ja tez Hashimotka i niedoczynna od jakis 2 lat , a o ciaze sie staralismy 3 lata ponad i nagle po nieudanej inseminacji w przerwie miesiecznej przed kolejna zaszlam :D Taki maly cud :D A moze podczas tej inseminacji mnie jakos otworzyli :P

f2w3vfxmr90vn12h.png

Kiedy decydujesz się na dziecko,
    zgadzasz się, że od tej chwili
    twoje serce będzie przebywało poza twoim ciałem...

• Ryba1985 Koleżanka

Wysłany: 29 czerwca 2016, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgnOss zazdroszcze Ci optymizmu i mam nadzieje, ze wszytko bedzie u Ciebie swietnie, jak na zdrowa ciaze przystalo :)

Ciezko jest myslec pozytywnie kiedy doswiadczy sie strat... kazdy bol i klucie kojarzy sie z jednym... Mam nadzieje, ze jak minie ten najgorszy okres 12 tygodni, to bede spokojniejsza...

85999n73ze96h91v.png
  • Ooola Nowa

Wysłany: 17 lipca 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam hashimoto. Na samym początku ciąży tsh miałam ok. 0,48, po 2 miesiącach łykania witamin gdzie znajdował się jod, tsh wzrosło do 2,5. Teraz jestem w 13tc i biorę na razie 50 euthyroxu. Oczywiście przeciwciała też poszły do góry ;/

• Ooola Nowa

Wysłany: 17 lipca 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PS.Mój lekarz poinformował mnie, że nagły spadek TSH na początku ciąży jest czymś normalnym, rzekomo BetaHCG obniża TSH. Dlatego u wielu kobiet w ciąży nagle TSH drastycznie spada, a później rośnie.

• Ryba1985 Koleżanka

Wysłany: 20 lipca 2016, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje TSH w
    5tc. wynosilo 0,78
    8tc. wynosilo 2,32
    11tc wynioslo 2,48
    Biore EUTHYROX 25, jutro mam endo, wiec zobaczymy czy zwiekszy dawke. Oczywiscie przyjmuje JOD w witaminach.

85999n73ze96h91v.png
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ