Jaki miałyście progesteron na początku ciąży?
-
WIADOMOŚĆ
-
a u mnie jutro koniec 7tg, wyniki od dzis progesteron 36, Beta 162200. Chociaz moja ginekolog powiedziala ze bez sensu robie ta Beta, bo wazny jest progesteron i czy pojawilo sie serduszko. Wyjasnia ze przy "pustej ciazy" tez beta rosnie, a tak naprawde nic niema..Mialam tak z druga ciaza..2013 - Aniolek 8tg.
2015 - Aniolek 8tg.
2016 - Aniolek 5tg.
Czekamy na drugiego synka - 20.10.2018
Synek kochany 10.01.2017 -
Cześć. Słuchajcie.. każda tu pisze o niskim progesteronie.. a ja z kolei mam odwrotnie. Wyniki krwi w 5tg i 2 dniu (15dpo) mam takie: beta hCG 337,6 a progesteron 165,4 nmol/l czyli około 52 ng/ml. Według norm taki wynik progesteronu powinnam mieć dopiero w drugim trymestrze. Czy któraś z Was miała podobnie?
-
Ja miałam bardzo wysoki progesteron na początku ciąży. 57ng/ml (182nmol/l) w czwartym czy piątym tygodniu. po 10 dniach nawet 59ng/ml.
Też się niepokoiłam (wyczytałam w sieci, że wysoki może wskazywać na torbiele a nawet raka jajników), ale lekarz mówił, że jak jest wysoki to dobrze. że praktycznie na normy górne się nie patrzy, że to niski grozi poronieniem.
U mnie jak widzisz wszystko w porządku. Ostatnio dostałam luteinę na twardnienie macicy. progesteronu już nie badałam. nie miałam żadnych plamień, krwawień.
(wg sieci może wysoki może hamować proces laktacji - zobaczymy. może też powodować obrzęki, ale ich póki co nie mam - a dziewczyny z wątku już na tym etapie miewają).AnnaE. lubi tę wiadomość
-
witam. u mnie sytuacja przedstawia się tak. mianowicie w 39 dniu cyklu zrobiłam bete ( cykle 35-40 ) wyszło 161,3 mlU/ml. z tym że nie wiem kiedy była owulacja bo nie mierzyłam temperatury. dzisiaj czyli po 48 godzinach (41dc) zrobiłam ponownie bete i wyszło 325,6 mlU/ml.
jeszcze do tego zrobiłam progesteron i wyszło 14,9 ng/ml
teraz nie wiem czy wszystko jest w normie?
chciałam szybko do jakiegoś lekarza bo nie lubię tak nie wiedzieć co i jak. ale najszybciej dopiero w poniedziałek.
więc może ktoś mi podpowie.
-
Witam.
Czytam wasze wpisy na temat odpowiedniego poziomu progesteronu i mimo to nie potrafie stwierdzic jak to wygląda u mnie. Robiłam progesteron 7 dnia wzrostu temperatury w celu badań przez planowaną ciążą- wyszedł 12.99 ng/ml. Okazało się że nie dostałam miesiączki, test pozytywny. Wizyta u lekarza za tydzień. Czy to dobry wynik progesteronu?Kaaaszubianka -
Witam, jako zupełny świeżak, bo to moja pierwsza ciąża, wystarana niesamowicie, czytają ca wszystko co dotyczy wczesnej ciąży, powiem szczerze,że jestem przerażona, bo moja beta w 6 tyg. to 131, a progesteron 16,2 (według laboratoryjnych widełek, które były podane norma dla pierwszego trymestr to 2,8 do 147). W czawrtek pierwsza wizyta, ale jak czytam o normach, poziomach prawidłowych itd, to jestem zmartwiona,że moje wyniki są...słabe
-
Cześć, wczoraj odebrałam wynik bety 44.77 i progesteronu 16.07 ng/ml- badanie robione w 10dpo. Martwię się ze progesteron jest za niski , biorę jedną tabletkę Duphaston - czy powinnam zwiększyć? Kilka razy dziennie pobolewaj mnie jajniki i trochę boli jak na okres...
-
julllla wrote:Cześć, wczoraj odebrałam wynik bety 44.77 i progesteronu 16.07 ng/ml- badanie robione w 10dpo. Martwię się ze progesteron jest za niski , biorę jedną tabletkę Duphaston - czy powinnam zwiększyć? Kilka razy dziennie pobolewaj mnie jajniki i trochę boli jak na okres...
Nic nie zwiększaj bez konsultacji z lekarzem! Jak na 10 dpo wyniki masz bardzo ładne, moim zdaniem. Jeśli masz wątpliwości idź do lekarza. -
Byłam dziś u ginekologa bo co chwila boli mnie lewy jajnik i pobolewa podbrzusze. Gin zbadał mnie i zrobił USG - endometrium ma 2 cm i widać ciałko żółte , zalecił Duphaston 3 razy dziennie ponieważ podobno działa rozkurczowo
edit / Wczoraj miałam badany progesteron i jest już 20 ng/ml - mam nadzieję że będzie dobrze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2016, 07:38
-
Rebeca wrote:Dziewczyny, wychodząc z założenia że nie ma głupich pytań...
Jestem w 10tc obecnie i powiedzcie mi, czy każda kobieta w ciąży ma badany poziom progesteronu? Mi lekarz nic takiego nie zlecał.
Ja zbadałam progesteron z ciekawości.. bardzo się wszystkim interesuję, jak się czepie jakiegoś tematu to drążę do upadłego i ciąża to kolejny temat który zgłębiam ile wlezie -
nick nieaktualnyMam do Was dziewczyny pytanie z cyklu "co byście zrobiły na moim miejscu?"
Pierwszą ciążę poroniłam z powodu niewydolności c.zółtego. Druga donoszona ale suplementowana od początku luteiną więc progesteron w granicach 90. Kolejna c.p. ale też był od razu niski progesteron. Kiedy prosiłam lekarza zanim byłam w ciąży na receptę "na wszelki wypadek" na luteinę nie dał bo twierdzi ze on w to nie wierzy i jak ma się utrzymać to się utrzyma bez sztucznego progesteronu.
w tej ciąży od początku progesteron w granicach 21, 26 i ostatni pomiar 21 - czy poszłybyście na moim miejscu do kogoś innego kto da mi progesteron? Czy uważacie że powinnam się wspomóc? Czy jest wg Was ok? -
progesteron masz chyba ok...zreszta faktycznie większośc lekarzy uważa teraz że progesteron suplementowany dodatkowo nie zaniża ryzyka poronienia...
ale dla świętego spokoju i żeby się nie stresować mozesz brać...sama tez biorę-choć wg lekarza nie musze...https://www.maluchy.pl/li-72886.png
https://www.maluchy.pl/ci-73456.png -
nick nieaktualnyZapisałam się właśnie do innego - za dwie godz idę. Mam tylko nadzieję, że da bez problemu.
Już po wizycie - dostałam luteinę (ze względu na moje doświadczenia sugerowałby żebym brała do 16tc). Biorąc pod uwagę lutową ciążę pozamaciczną poprosił swojego kolegę o usg. Nic złego się nie dzieje. Wg usg ciąża jest młodsza o tydzień - wychodzi 5t2dc. Pęcherzyk ciążowy w macicy, widoczny pęcherzyk żółtkowy - brak zarodka jeszcze. Za 1,5tyg mam wizytę u swojego lekarza i wtedy wszystko się wyjaśni.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2016, 14:52
Allmita lubi tę wiadomość
-
Julkewna wrote:Zapisałam się właśnie do innego - za dwie godz idę. Mam tylko nadzieję, że da bez problemu.
Już po wizycie - dostałam luteinę (ze względu na moje doświadczenia sugerowałby żebym brała do 16tc). Biorąc pod uwagę lutową ciążę pozamaciczną poprosił swojego kolegę o usg. Nic złego się nie dzieje. Wg usg ciąża jest młodsza o tydzień - wychodzi 5t2dc. Pęcherzyk ciążowy w macicy, widoczny pęcherzyk żółtkowy - brak zarodka jeszcze. Za 1,5tyg mam wizytę u swojego lekarza i wtedy wszystko się wyjaśni.
Zdecydowanie brac na wszelki wypadek. Ja mam za soba 3poronienia, 4-ta ciaza przebiega na razie dobrze, I jestem pewna dzieki temu ze biore I Dufaston 2/3dziennie, I luteine 2/3dziennie, acard, clexane, witaminy. W poprzesnich bylo duzo mniej lekow. Kiedy mialam krwawieniu I trafilam do szpitala na lekarza ktory powiedzial ze bez sensu to wszystko biore, bo jak ma sie utrzymac do 12tc to sie utrzyma - nie wiem....stwierdzilam ze jest glupi I tyle. Bylam u 5lekarzy na wizycie I zaden nie "skreslil" mojej ciazy jak ten. Jaknajdalej od takich.2013 - Aniolek 8tg.
2015 - Aniolek 8tg.
2016 - Aniolek 5tg.
Czekamy na drugiego synka - 20.10.2018
Synek kochany 10.01.2017