X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Jaki miałyście progesteron na początku ciąży?
Odpowiedz

Jaki miałyście progesteron na początku ciąży?

Oceń ten wątek:
  • davanda Przyjaciółka

Wysłany: 30 maja 2016, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a u mnie jutro koniec 7tg, wyniki od dzis progesteron 36, Beta 162200. Chociaz moja ginekolog powiedziala ze bez sensu robie ta Beta, bo wazny jest progesteron i czy pojawilo sie serduszko. Wyjasnia ze przy "pustej ciazy" tez beta rosnie, a tak naprawde nic niema..Mialam tak z druga ciaza..

2013 - Aniolek 8tg.
    2015 - Aniolek 8tg.
    2016 - Aniolek 5tg.

Czekamy na drugiego synka - 20.10.2018
    Synek kochany 10.01.2017
  • AnnaE. Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Słuchajcie.. każda tu pisze o niskim progesteronie.. a ja z kolei mam odwrotnie. Wyniki krwi w 5tg i 2 dniu (15dpo) mam takie: beta hCG 337,6 a progesteron 165,4 nmol/l czyli około 52 ng/ml. Według norm taki wynik progesteronu powinnam mieć dopiero w drugim trymestrze. Czy któraś z Was miała podobnie?

36 lat, euthyrox 100
    2017 - syn 💙
    2019 - syn 💙
    Lipiec 2023 - córka 💖🫢
    preg.png
  • Ulfenstein Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam bardzo wysoki progesteron na początku ciąży. 57ng/ml (182nmol/l) w czwartym czy piątym tygodniu. po 10 dniach nawet 59ng/ml.
    Też się niepokoiłam (wyczytałam w sieci, że wysoki może wskazywać na torbiele a nawet raka jajników), ale lekarz mówił, że jak jest wysoki to dobrze. że praktycznie na normy górne się nie patrzy, że to niski grozi poronieniem.

U mnie jak widzisz wszystko w porządku. Ostatnio dostałam luteinę na twardnienie macicy. progesteronu już nie badałam. nie miałam żadnych plamień, krwawień.
    (wg sieci może wysoki może hamować proces laktacji - zobaczymy. może też powodować obrzęki, ale ich póki co nie mam - a dziewczyny z wątku już na tym etapie miewają).

AnnaE. lubi tę wiadomość

k0kd3e5emmavzxbk.png
    37+6 - 10/10, 2400g, 51cm.
    20+4 - 400g, 24+4 - 710g, 28+4 - 1050g, 32+5 - 1750g, 35+3 - 2220g, 37+3 - 2450g
  • AnnaE. Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulfenstein, dzięki za odpowiedź :) Trochę mi lepiej, a nadal jestem przed pierwszą wizytą u gin... która dopiero za 9 dni.. eh..

36 lat, euthyrox 100
    2017 - syn 💙
    2019 - syn 💙
    Lipiec 2023 - córka 💖🫢
    preg.png
  • anasan79 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lipca 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam. u mnie sytuacja przedstawia się tak. mianowicie w 39 dniu cyklu zrobiłam bete ( cykle 35-40 ) wyszło 161,3 mlU/ml. z tym że nie wiem kiedy była owulacja bo nie mierzyłam temperatury. dzisiaj czyli po 48 godzinach (41dc) zrobiłam ponownie bete i wyszło 325,6 mlU/ml.
    jeszcze do tego zrobiłam progesteron i wyszło 14,9 ng/ml
    teraz nie wiem czy wszystko jest w normie?
    chciałam szybko do jakiegoś lekarza bo nie lubię tak nie wiedzieć co i jak. ale najszybciej dopiero w poniedziałek.
    więc może ktoś mi podpowie.

• Kaaaszubianka Debiutantka

Wysłany: 4 lipca 2016, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.
    Czytam wasze wpisy na temat odpowiedniego poziomu progesteronu i mimo to nie potrafie stwierdzic jak to wygląda u mnie. Robiłam progesteron 7 dnia wzrostu temperatury w celu badań przez planowaną ciążą- wyszedł 12.99 ng/ml. Okazało się że nie dostałam miesiączki, test pozytywny. Wizyta u lekarza za tydzień. Czy to dobry wynik progesteronu?

Kaaaszubianka
  • M@linka Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2016, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam w 6t4d 15,5ng/ml, a w 7t 12ng/ml kurde... do tej pory brałam dupka a dziś lekarz włączył lutke dowcipna 2x50mg i czekamy...

jnmqdzu5ponocqze.png
    uch5ha00mu9kkjgg.png
    uch520mm81yzf57p.png

• majka83 Nowa

Wysłany: 5 lipca 2016, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, jako zupełny świeżak, bo to moja pierwsza ciąża, wystarana niesamowicie, czytają ca wszystko co dotyczy wczesnej ciąży, powiem szczerze,że jestem przerażona, bo moja beta w 6 tyg. to 131, a progesteron 16,2 (według laboratoryjnych widełek, które były podane norma dla pierwszego trymestr to 2,8 do 147). W czawrtek pierwsza wizyta, ale jak czytam o normach, poziomach prawidłowych itd, to jestem zmartwiona,że moje wyniki są...słabe :(

• julllla Przyjaciółka

Wysłany: 6 lipca 2016, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, wczoraj odebrałam wynik bety 44.77 i progesteronu 16.07 ng/ml- badanie robione w 10dpo. Martwię się ze progesteron jest za niski , biorę jedną tabletkę Duphaston - czy powinnam zwiększyć? Kilka razy dziennie pobolewaj mnie jajniki i trochę boli jak na okres...

33w8k0j.png
  • AnnaE. Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julllla wrote:
    Cześć, wczoraj odebrałam wynik bety 44.77 i progesteronu 16.07 ng/ml- badanie robione w 10dpo. Martwię się ze progesteron jest za niski , biorę jedną tabletkę Duphaston - czy powinnam zwiększyć? Kilka razy dziennie pobolewaj mnie jajniki i trochę boli jak na okres...

Nic nie zwiększaj bez konsultacji z lekarzem! Jak na 10 dpo wyniki masz bardzo ładne, moim zdaniem. Jeśli masz wątpliwości idź do lekarza.

36 lat, euthyrox 100
    2017 - syn 💙
    2019 - syn 💙
    Lipiec 2023 - córka 💖🫢
    preg.png
  • julllla Przyjaciółka

Wysłany: 6 lipca 2016, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś u ginekologa bo co chwila boli mnie lewy jajnik i pobolewa podbrzusze. Gin zbadał mnie i zrobił USG - endometrium ma 2 cm i widać ciałko żółte , zalecił Duphaston 3 razy dziennie ponieważ podobno działa rozkurczowo

edit / Wczoraj miałam badany progesteron i jest już 20 ng/ml - mam nadzieję że będzie dobrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2016, 07:38

33w8k0j.png
  • Rebeca Koleżanka

Wysłany: 10 lipca 2016, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wychodząc z założenia że nie ma głupich pytań...

Jestem w 10tc obecnie i powiedzcie mi, czy każda kobieta w ciąży ma badany poziom progesteronu? Mi lekarz nic takiego nie zlecał.

Aniołek 18.07.2016 <3
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie każda :) Jeśli nie było poronień i wszystko jest w porządku to i progesteron powinien rosnąć w porządku :)

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • AnnaE. Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rebeca wrote:
    Dziewczyny, wychodząc z założenia że nie ma głupich pytań...

Jestem w 10tc obecnie i powiedzcie mi, czy każda kobieta w ciąży ma badany poziom progesteronu? Mi lekarz nic takiego nie zlecał.

Ja zbadałam progesteron z ciekawości.. :) bardzo się wszystkim interesuję, jak się czepie jakiegoś tematu to drążę do upadłego i ciąża to kolejny temat który zgłębiam ile wlezie ;)

36 lat, euthyrox 100
    2017 - syn 💙
    2019 - syn 💙
    Lipiec 2023 - córka 💖🫢
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2016, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam do Was dziewczyny pytanie z cyklu "co byście zrobiły na moim miejscu?"
    Pierwszą ciążę poroniłam z powodu niewydolności c.zółtego. Druga donoszona ale suplementowana od początku luteiną więc progesteron w granicach 90. Kolejna c.p. ale też był od razu niski progesteron. Kiedy prosiłam lekarza zanim byłam w ciąży na receptę "na wszelki wypadek" na luteinę nie dał bo twierdzi ze on w to nie wierzy i jak ma się utrzymać to się utrzyma bez sztucznego progesteronu.

w tej ciąży od początku progesteron w granicach 21, 26 i ostatni pomiar 21 - czy poszłybyście na moim miejscu do kogoś innego kto da mi progesteron? Czy uważacie że powinnam się wspomóc? Czy jest wg Was ok?

• Dalile Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdecydowanie poszłabym do innego lekarza po luteinę.

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    progesteron masz chyba ok...zreszta faktycznie większośc lekarzy uważa teraz że progesteron suplementowany dodatkowo nie zaniża ryzyka poronienia...
    ale dla świętego spokoju i żeby się nie stresować mozesz brać...sama tez biorę-choć wg lekarza nie musze...;)

https://www.maluchy.pl/li-72886.png
    https://www.maluchy.pl/ci-73456.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapisałam się właśnie do innego - za dwie godz idę. Mam tylko nadzieję, że da bez problemu.

Już po wizycie - dostałam luteinę (ze względu na moje doświadczenia sugerowałby żebym brała do 16tc). Biorąc pod uwagę lutową ciążę pozamaciczną poprosił swojego kolegę o usg. Nic złego się nie dzieje. Wg usg ciąża jest młodsza o tydzień - wychodzi 5t2dc. Pęcherzyk ciążowy w macicy, widoczny pęcherzyk żółtkowy - brak zarodka jeszcze. Za 1,5tyg mam wizytę u swojego lekarza i wtedy wszystko się wyjaśni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2016, 14:52

Allmita lubi tę wiadomość

• davanda Przyjaciółka

Wysłany: 13 lipca 2016, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julkewna wrote:
    Zapisałam się właśnie do innego - za dwie godz idę. Mam tylko nadzieję, że da bez problemu.

Już po wizycie - dostałam luteinę (ze względu na moje doświadczenia sugerowałby żebym brała do 16tc). Biorąc pod uwagę lutową ciążę pozamaciczną poprosił swojego kolegę o usg. Nic złego się nie dzieje. Wg usg ciąża jest młodsza o tydzień - wychodzi 5t2dc. Pęcherzyk ciążowy w macicy, widoczny pęcherzyk żółtkowy - brak zarodka jeszcze. Za 1,5tyg mam wizytę u swojego lekarza i wtedy wszystko się wyjaśni.

Zdecydowanie brac na wszelki wypadek. Ja mam za soba 3poronienia, 4-ta ciaza przebiega na razie dobrze, I jestem pewna dzieki temu ze biore I Dufaston 2/3dziennie, I luteine 2/3dziennie, acard, clexane, witaminy. W poprzesnich bylo duzo mniej lekow. Kiedy mialam krwawieniu I trafilam do szpitala na lekarza ktory powiedzial ze bez sensu to wszystko biore, bo jak ma sie utrzymac do 12tc to sie utrzyma - nie wiem....stwierdzilam ze jest glupi I tyle. Bylam u 5lekarzy na wizycie I zaden nie "skreslil" mojej ciazy jak ten. Jaknajdalej od takich.

2013 - Aniolek 8tg.
    2015 - Aniolek 8tg.
    2016 - Aniolek 5tg.

Czekamy na drugiego synka - 20.10.2018
    Synek kochany 10.01.2017
  • merilon_58 Debiutantka

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi lekarz przepisał Utrogestan dawkowanie 3x1. To jest moja pierwsza ciąża, ale mam mięśniaka macicy i lekarz zapobiegawczo kazał mi łykać właśnie progesteron.

7u2243r8d98bqghr.png
    5dfoky9zl0crxxxo.png
‹‹ 21 22 23 24 25 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ