Kwas foliowy i witaminy prenatalne
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja słyszałam, że co opakowanie należy zmienić markę preparatu witaminowego (w sensie multiwitaminy), bo się organizm przyzwyczaja i zmniejsza wchłanianie. Obecnie kończę DoppelHerz Mama i nie kupię go więcej - śmierdzi mi strasznie witaminą D i mam ogromny problem z połykaniem go (dość duża kapsułka - łykam na soku marchwiowym,żeby nie czuć smaku; a jak bardzo źle się czuję to biorę tylko folik). Czy możecie polecić jakieś preparaty ŁATWE DO POŁYKANIA? Na pewno muszę się suplementować, bo moja dieta woła o pomstę do nieba
-
odświeżam;
Dostałam w aptece metafolinę Solgara; ma tam w składzie mannitol (substancja wypełniająca); wyczytałam, że to jest silna substancja moczopędna; podaje się ją dożylnie np. przy zatruciach.
Komuś coś wiadomo na ten temat? Pewnie w jednej tabletce jest tego mniej niż w porządnej strzykawie, ale mimo wszystko; przy codziennym stosowaniu nazbiera się tego. Kupiłam już inne tabletki, bez tego świństwa, niemniej jeśli jednak się nakręcam, to może dokończę opakowanie...Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Propo witamin nie polecam vita-min Plus Mama z Olimp Labs. Po każdej próbie zażycia wymioty. Próbowałam kilka razy podejść do tych witamin i za każdym razem kończyło się tak samo
Teraz biorę femibion 1
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
Bo to jest tak że kazda inaczej "działa" na wszystko, trzeba sobie dopasować , po prostu. Sprawdzic co zaleci lekarz i jak pasuje to ok, jak nie szukac czegos innego. Mnie bardzo pasowała Pregna Plus, żadnych wymiotów, w jednej tabletce sporo tego było bo i witamina D ( a też lekarz kazał brac)o zelazo i k3wasy omega3 plus dwa rodzaje kwasu foliowego , jakieś lepiej przyswajalne, więc nie musiałam brać innych tabletek już a to wazne było dla mnie jak wymiotowałam po wszystkim. Udawało mi się wyczaić taki moment po południu między posiłkami że brałam tabletkę i tylko wodą popijałam i wtedy się przyjmowała. Bo rano wymiotowałam po kazdym posiłku nawet malutkim
-
nick nieaktualny
-
Witajcie,
odkopałam stary wątek.
Dziś byłam na pierwszej wizycie, ciąża potwierdzona.
Póki co cały czas brałam Folik - 1 tabletkę rano.
Lekarka zaleciła mi kupić sobie Pregna Start.
Zapomniałam jednak zapytać (a nie mam bezpośredniego do niej kontaktu) czy w takim razie kwas foliowy odstawić, czy brać to i to...
Kolejną wizytę mam za 2 tygodnie.
-
Hej, ja biorę od początku Folik i Pregna DHA. Szukam wszędzie witamin, które miałyby jak najmniejsze tabletki lub formę żelki - mam nerwicę przełyku, wielki problem z łykaniem twardych tabletek - miałam kilka podejść no i nie jestem w stanie 😢😢 Ktoś ma jakiś pomysł? Chce zapewniać witaminy, a nie jestem w stanie ich przyjąć 😔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2022, 18:33
-
nick nieaktualnyMonk90 wrote:Witajcie,
odkopałam stary wątek.
Dziś byłam na pierwszej wizycie, ciąża potwierdzona.
Póki co cały czas brałam Folik - 1 tabletkę rano.
Lekarka zaleciła mi kupić sobie Pregna Start.
Zapomniałam jednak zapytać (a nie mam bezpośredniego do niej kontaktu) czy w takim razie kwas foliowy odstawić, czy brać to i to...
Kolejną wizytę mam za 2 tygodnie.
Moja lekarka kazała mi brać Pregna Start a poza tym preparat z kwasem foliowym (inofolic), ale zawsze lepiej dopytać lekarza prowadzącego… -
AM1606 -jeśli są to tabletki, które można przyjmować z jedzeniem, to może coś w ten sposób pokombinuj? Masz problem tylko z przełykaniem leków, czy jedzenia też?
Dzięki za odpowiedzi odnośnie suplementacji.
Niestety ciężko skonsultować to z gin, bo nie dostałam bezpośredniego numeru, umówienie wcześniejszej wizyty jest niemożliwe (brak terminów), a jak pisałam wizytę mam za 2 tygodnie.
-
Monk90 wrote:AM1606 -jeśli są to tabletki, które można przyjmować z jedzeniem, to może coś w ten sposób pokombinuj? Masz problem tylko z przełykaniem leków, czy jedzenia też?
Dzięki za odpowiedzi odnośnie suplementacji.
Niestety ciężko skonsultować to z gin, bo nie dostałam bezpośredniego numeru, umówienie wcześniejszej wizyty jest niemożliwe (brak terminów), a jak pisałam wizytę mam za 2 tygodnie.
Pozostał mi w dużej mierze problem z tabletkami - był czas, że miałam ogromny problem z jedzeniem i piciem - dusiłam się każdym kęsem czy kroplą napoju - udało się to jakoś przezwyciężyć, ale schudłam już w pewnym momencie aż ponad 25 kg...
Z tabletkami nie jestem w stanie sobie poradzić...
Dzięki za odpowiedź. -
AM1606 wrote:Pozostał mi w dużej mierze problem z tabletkami - był czas, że miałam ogromny problem z jedzeniem i piciem - dusiłam się każdym kęsem czy kroplą napoju - udało się to jakoś przezwyciężyć, ale schudłam już w pewnym momencie aż ponad 25 kg...
Z tabletkami nie jestem w stanie sobie poradzić...
Dzięki za odpowiedź.
Mi pomogły wizyty u dobrego fizjoterapeuty. Jednak z tego, co wiem, to niewiele fizjoterapeutów podejmuje się terapii, jeśli kobieta jest w ciąży -