Pilna pomoc posiew pochwy i posiew moczu
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam dziewczyny jestem w 7 tygodniu ciąży
Zrobiłam posiew moczu
I posiew pochwy niestety wyniki nie fajne
Bakterie w posiewie moczu
- citrobacter koseri (++)
Bakterie posiew w pochwie
-candida lusitanaie (++)
- streptococcus viridans(++)
- Lactobacillus species (+++)
Dodam że około dwa tygodnie temu robiłam posiew moczu i też wyszła ta samą bakteria i pani doktor przepisała monural 3 g jedną saszetka zrobiłam po tygodniu kontrolę i bakterie nie było
Teraz robiłam posiew pochwy i moczu i są
Załamana pisałam do doktor i cisza wizyta dopiero 4 czerwca
Bobik -
Po pierwsze nie załamuj się.
Bakterie nawracają do pęcherza bo masz ich dużo w organizmie i ot cała filozofia.
MONURAL wybił je, ale wróciły, dlatego tak ważna jest profilaktyka.
Masz napisane na posiewie moczu ile jest tej bakterii? Tzn, np 10^5? 10^6? Czy tylko "++"?
W pęcherzu masz bakterie z jelita grubego (o dziwo to się często zdarza w ciąży).
W pochwie masz grzyba i paciorkowca + dużo dobrych bakterii mlekowych
Na Twoim miejscu przyśpieszyłabym wizytę, albo poszła prywatnie, żeby dostać lek na te bakterie i grzyby w pochwie. Jeśli chodzi o pęcherz to jeśli liczba bakterii się zmniejszyła od ostatniego posiewu to wystarczy jechać na samym żuravicie, ubierać skarpety i kapcie do chodzenia po domu i jakieś cieplejsze coś na dupkę, np. majtki z wysokim stanem i spodnie grubsze, bawełniane, żeby nie wyziębiać.
Miałam bardzo podobną sytuację co Ty - bakterie w pochwie i pęcherzu na początku ciąży. Ja dostałam leki (MONURAL + krem dopochwowy) i probiotyki (są mega ważne !!!)
- Żuravit 2x1 (rano i wieczorem po 1 tabletce w trakcie infekcji, potem 1x1 tylko wieczorem jak infekcja zniknie).
- Lactovaginal (probiotyk dopochwowy) co drugi dzień 1 tabletka na noc.
- Lacibios Femina (probiotyk doustny) co drugi dzień (na zmianę z Lactovaginalem)1 tabletka.
Wszystko kupisz bez recepty. Do probiotyku dopochwowego radzę kupić aplikator i go wyparzać przed każdym użyciem bo palcem, nawet umytym, możesz wprowadzać bakterie do pochwy. Żuravit i Lacibios Femina możesz brać od razu, a Lactovaginal zacznij brać zaraz po ostatniej dawce leku dopochwowego, który przepisze Ci lekarz. Czyli jak ostatnią dawkę jakichś globulek czy kremu weźmiesz na noc to już z rana jak wstaniesz zakładasz sobie Lactovaginal, a potem tego samego dnia jeszcze na noc i potem już co drugi dzień. Do tego Lactovaginal stosujesz po KAŻDYM badaniu ginekologicznym, po KAŻDYM USG dopochwowym, basenie, etc. -
Chodziło mi o to jak brałaś MONURAL, bo jego trzeba brać w szczególny sposób tzn. zanim go wypijesz to musisz się wysikać, najlepiej przed samym snem i nie jeść nic na 2 h przed wzięciem tegoż leku. W nocy dobrze jest nie wstawać na siku i wytrzymać z 7-8h do oddania pierwszego moczu po MONURALU, inaczej może on nie zadziałać. Dlatego pytam.
Na własną rękę i tak nic nie weźmiesz - każdy antybiotyk jest na receptę, tylko probiotyki możesz brać - te co Ci napisałam są OK, biorę je sama od 6 tygodnia do dziś dnia.
Aczkolwiek to nie rozwiązuje sprawy. Rozumiem, że na NFZ jesteś zapisana? Może sprawdź czy prywatnie nie ma wolnych terminów, chodzi o to, żeby dostać receptę na jakiś lek, żeby już zacząć walczyć z bakteriami. Jeśli jednak nie ma żadnej innej możliwości pójścia wcześniej do lekarza to zostaje Ci tylko zakwaszenie organizmu, żeby wybić te bakterie, czyli kwaśna dieta: ogranicz cukry i mąkę, a spożywaj więcej kwaśnych produktów: kwaszone ogórki, kiszoną kapustę, etc. Dołóż do tego żuravit i Lacibios Femina co drugi dzień i czekaj do wizyty.
To jest to co możesz zrobić, nikt Ci tu w żaden inny sposób nie pomoże. Bez wizyty u lekarza i leków może być ciężko. Plus jest taki, że bakterie są w pochwie, więc jeszcze mają kawałek drogi do szyjki macicy, ale lepiej działać szybko - wiadomo. -
Bobik wrote:Dzisiaj otrzymałam od pani doktor zalecenia
Przepisała amoksiklav1g 2*1
Sanprobi super formula 2*1
Pimafucin dopochwowe globulki co drugi dzień
Super, że masz leki
Pamiętaj tylko o tym probiotyku dopochwowym po zakończeniu kuracji globulkami, bo jak wybijesz wszystkie bakterie w pochwie i powstanie tzw. "stan jałowy" to zaraz przypląta się kolejna infekcja. Trzeba po kuracji antybiotykiem zasiedlić pochwę dobrymi bakteriami kwasu mlekowego, dlatego właśnie ważny jest probiotyk.
Obyś szybko się pozbyła tych dziadów! Trzymam kciuki! -
Bobik wrote:A który to był ten probiotyk po kuracji
Podaj mi jeszcze raz
Lactovaginal (dopochwowo). Jak ostatnią globulke tego Pimafucinu założysz wieczorem to rano jak wstaniesz załóż od razu Lactovaginal i potem jeszcze tego samego dnia na wieczór. A dalej już co dwa dni na wieczór. U mnie zdziałał cuda. -
Też mam z lekarzem tzn wybór lekarza ogólnie cały zabieg in vitro był w Poznaniu tam mnie prowadziła pani doktor
Do poznania od siebie mam 100 km bezsensu prowadzenie całej ciąży 9 miesięcy tak daleko chociaż pani doktor super babka i ogólnie
Znalazłam doktora umnie doktor Grzegorz Kruszynski pracuje również w tej samej klinice co miałam in vitro i przyjmuje nie daleko mnie tzn około 25 km
Tylko on nie pracuje w tutaj w moim szpitalu i obawiam się spojrzenie doktorów coco do porodu który lekarz mnie prowadziłBobik -
Bobik wrote:Dokładnie tak jak piszesz muszę pogadać żeby coś mi dał zapobiegawczo jak wyniki kontrolne będę miała dobre
http://www.srokao.pl/2014/04/analiza-pyny-do-higieny-intymnej.html?m=0%20tu Masz tu analizę składu różnych płynów