X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Polimorfizm MTHFR C677T
Odpowiedz

Polimorfizm MTHFR C677T

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • k878 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie; ja mam nadmiar kwasu foliowego, choć brałam go 200 mcg (w Mama DHA) + 400 mcg co drugi dzień.
    czy to oznaczam że mam tę mutację? warto to zbadać? czy mogę uznać, że tak i po prostu brać metafolinę?

to by wyjaśniało dlaczego uwielbiam szpinak i mogę go jeść na tony. teraz przystopowałam.

biorę metafolinę 400 mcg + Mama DHA premium + (200 mcg metafoliny i 200 mcg kwasu foliowego) - myślicie, że na początku ciąży to wystarczy?
    podjadałam sobie też wit B (b1, b2, b3, b5, b6) - nie chciałam przesadzić i brałam 1 tabl tygodniowo, ale jak zobaczyłam 2 kreski, to przestałam, bo się bałam, że przesadzę.

Lekarze są straszni. Nie mam zaufania do żadnego. Diagnozę stawiają z powietrza zamiast zrobić badania... Ostatnio się strasznie wściekam na LuxMed, jest co raz gorzej; człowiek płaci abonament i musi żebrać o skierowanie albo i tak płacić i robić badania na własną rękę.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kitty_22 wrote:
    Przy zaburzeniach metylacji bierzemy tylko zmetylowaną postać kwasu foliowego, gdyż ta zwykła nie przyswaja się - może zrobić więcej szkody niż pożytku

Moja lekarka powiedziała, że toksyczna dawka kwasu to 5kg na dobę, więc raczej krzywdy sobie nie zrobię :D Tylko że po prostu nie ma sensu branie zwykłego ;]

U mnie tylko mutacja hetero 1298, więc nie przyswajam jedynie częściowo.

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ